- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Verona ei ole suurten ja merkittävien museoiden kaupunki, ja sen kaduilla on nähtävää sen verran, että kaupunkia itseään yleisesti pidetään suurena museoalueena. Veronassa kuitenkin on hyviä taidemuseoita, joista merkittävin on Veronan linnakkeen yhteydessä. Nykytaide on kaupungissa hyvin esillä mutta myös keskiajan eli italialaisen taiteen kulta-aika on hyvin esillä. Italialaisesta taiteesta merkittäviä ovat myös freskot, joita on hyvä käydä ihailemassa kirkoissa, ja kirkkojen pääsymaksu on yleensä vain 2,50 euroa.
Museoihin on yleensä 5–10 euron pääsymaksu aikuisilta. Lapset ja opiskelijat saavat alennuksia, ja paljon museoihin mielivien kannattaa hankkia ilmaisiin sisäänpääsyihin, alennuksiin ja ilmaisiin matkoihin julkisilla oikeuttava Verona Card. Se ei ole kovin hyvä hankinta 24 tunnin ajalle, mutta 48 tuntia voimassa oleva ja 22 euroa maksava kortti on hyvä hankinta niille, jotka käyvät monessa pääsymaksullisessa vierailupaikassa.
Monet Veronan museot ovat kiinni maanantaisin tai sitten avoinna vain maanantai-iltapäivisin. Osa museoista on pääsymaksuttomia Verona Cardin kanssa ja joihinkin museoihin on ilmainen tai euron sisäänpääsymaksu kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina – tosin osaan ei pääse eurolla sisään kesäkuukausien aikana. Pyhäpäivinä eli arkipyhinä on aina samat aukioloajat kuin sunnuntaisin, lukuun ottamatta muutamaa päivää kuten jouluaattoa, uudenvuodenpäivää ja vapunpäivää, jolloin museot ovat suljettuja.
Yksi Veronan parhaista taidegallerioista sijaitsee keskustassa joenrannalla olevassa Castelvecchio-linnakkeessa. Linnake rakennettiin 1350-luvulla, ja se joutui huonoon kuntoon ensin Napoleonin sotien aikana ja lisäksi toisen maailmansodan aikana. Carlo Scarpa tarttui 1950-luvulla toimeen, alkoi entisöidä linnoitusta ja rakentaa siltoja raunioiden päälle. Nykyisin Castelvecchio on yksi Veronan suosituimpia ja mieleenpainuvimpia nähtävyyksiä, ja sen suojissa ja alueella on hyvä käydä myös katselemassa korkeatasoista taidetta ja muutakin nähtävää, kuten jalokiviä ja keskiaikaisia aseita.
Lyhyen matkan päässä Piazza Bralta, Via Roman toisessa eli loppupäässä sijaitseva Castelvecchio [kartalla] on yksi kaupungin parhaista vierailupaikoista. Sen alueella on mukava viettää aikaa, etenkin sen silta on unohtumaton, ja sinne kannattaa myös lähteä katsomaan korkeatasoista, perinteistä ja esittävää taidetta.
Museo di Castelvecchio on monipuolinen ja hyvin perinteinen taidemuseo. Sen antiin kuuluvat goottilaistyyliä edustavat veistokset, keskiaikaisten maalarimestarien kuten Pisanellon raamattuaiheiset työt, sellaisten renessanssiajan mestarien kuten Bellinien taulut, veronalaisen Paolo Caliarin työt 1600-luvulta ja myös keskiaikaiset jalokivet ja aseet, kuten kuuluisa Cangranden miekka. Museon anti on täysin keskiaikaa edustavaa, ja siellä oppii erityisen hyvin 1300–1600-lukujen maalaustaiteesta, joka olikin italialaisen taiteen kulta-aikaa Giottosta Michelangeloon ja da Vinciin.
Museoon on 6 euron liput, ja myynnissä on myös yhteislippuja, joilla pääsee pariin muuhunkin museoon. Verona Cardilla vierailu on ilmaista, ja jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina lokakuun alusta huhtikuun loppuun pääsymaksu kokoelmiin on yhden euron. Museo on avoinna ma klo 13.30–19.30 ja ti–su klo 8.30–19.30.
Viime vuosien suurin muutos Veronan museomaailmassa on ollut se, että Palazzo Fortissa ei ole enää taidemuseota vaan siinä on oopperaan pureutuva museo ja taidemuseo on muuttanut. Nykyään modernia taidetta esittelevä Galleria d’Arte Moderna ei ole Palazzo Fortissa vaan Palazzo della Ragionessa (Cortile del Mercato Vecchio) [kartalla], Piazza delle Erben naapurissa ja Lamberti-tornin katveessa. Pitkään jatkuneiden entisöintitöiden päätteeksi keväällä 2014 museo muutti uusiin tiloihin, ja nykyään se on entistäkin parempi vierailupaikka modernin taiteen ystäville.
Museon antiin kuuluvat Achille Fortin omat kokoelmat, jotka on kerätty 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten aikana. Museossa esillä olevat työt ovat lähinnä vuosilta 1840–1960, ja niiden aiheena on yleensä Veronan kaupunki. Monet taiteilijat ovat tuntemattomia suurelle yleisölle, ja siellä on esillä sellaisia taiteilijoita kuten Giorgio Morandi, Umberto Boccioni ja Francesco Hayez. Museossa voi myös tutustua raamattuaiheisiin, vanhempiin tauluihin, jotka ovat hulppeassa Cappella dei Notai -salissa.
Museoon pääsee Cortile del Mercato Vecchio -sisäpihalta nousemalla mieleenpainuvia portaita eli Scala della Ragionea pitkin ylös. Museo on avoinna kesäkuun alusta syyskuun loppuun ti–su klo 11–19 ja muina kuukausina ti–pe klo 10–18 ja la–su 11–19. Museoon on aikuisilta 4 euron pääsymaksu, mutta mahdollista on ostaa yhteislippu, jolla pääsee myös Lamberti-torniin, yhteensä kahdeksalla eurolla.
Palazzo Fortiin (Via Massalongo 7) [kartalla], joka sekin sijaitsee nähtävyyksillä pakatun Piazza delle Erben lähistöllä, on vuonna 2014 perustettu Veronan oopperamuseo eli Arena Museo Opera. Se kertoo Veronan kuuluisan oopperan tarinaa, siellä oppii kaikenlaista Veronan oopperan historiasta ja oopperasta yleensä ja se on hyvä vierailupaikka niille, jotka muutenkin ovat oopperasta kiinnostuneita. Museossa on kuitenkin muutakin nähtävää, johon kuuluvat vaihtelevat näyttelyt. Ne tuovat esille kaikenlaista taiteeseen ja kulttuuriin ylipäätään liittyvää, kuten teatteriin, valokuviin ja muuhun kulttuuri- ja taidepitoiseen. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä se, että museon eri tiloihin on erilliset pääsymaksut, ja kaikkiin näyttelytiloihin tehdään myös opastettuja kierroksia. Niitä tehdään italiaksi ja englanniksi, ne kestävät 90 minuuttia ja niille osallistuvien pitää maksaa 5 euroa ylimääräistä.
Pääsymaksuista, jotka yleensä ovat 5–14 euroa aikuisilta, kuten myös opastettujen kierrosten tarkoista ajoista, voi lukea lisää museon sivuilta. Museo on avoinna maanantaisin klo 14.30–19.30 ja ti–su klo 9.30–19.30.
Palazzo Fortin ooppera- ja kulttuurimuseon naapurissa sijaitseva, goottilaistyyliin rakennettu Sant’Anastasian kirkko (Piazza Santa Anastasia) [kartalla] on Veronan suurin kirkko ja myös yksi kaupungin parhaita paikkoja nähdä taidetta. Sen suojissa voi nähdä keskiaikaisista italialaista taidetta, joka onkin Veronan taidemuseoiden ja muiden taidenäyttelyiden parasta antia. Kirkon taide on lähinnä freskoja eli seinämaalauksia, ja niistä ovat vastuussa etenkin Pisanello ja Gabriele Caliari.
Kirkon taiteeseen voi nopeasti käydä tutustumassa samalla kun on tällä muutenkin miellyttävällä ja mielenkiintoisella alueella, ja kirkon sisälle on 2,50 euron pääsymaksu. Kirkko on avoinna ma–la klo 9–18 ja su klo 13–18 mutta marraskuun alusta maaliskuun loppuun se on avoinna vain klo 16 asti ja arkisin vain klo 10 alkaen.
Piazza Bran vieressä oleva Maffeiano-museo (Piazza Bra 28) [kartalla] perustettiin vuonna 1745 ja on yksi Euroopan vanhimpia museoita. Sen suojissa on 650 eri löytöä, joiden joukossa on paljon kreikkalaista antiikin ajan taidetta, materiaalia kirjoituksen roolista muistojen säilyttäjänä ja epigrafista materiaalia. Epigrafia eli piirtokirjoitusten tutkiminen käsittää lähinnä kiviin, lasiin, metalliin, tiiliin, posliiniin tai muuhun kestävään materiaaliin raaputetun, koverretun tai hakatun kirjoituksen tutkimista, ja tällaista materiaalia Maffeiano-museossa on monta huoneellista.
Museossa on yleistä mielenkiintoa herättäviä kokoelmia, mutta lähinnä siellä käyvät alan asiantuntijat ja sellaiset, jotka todellakin ovat kiinnostuneita museon annista. Se on silti keskeinen, suhteellisen vierailtu museo etenkin sunnuntaisin, jolloin lokakuun alusta toukokuun loppuun sinne pääsee ensimmäisen kuukauden sunnuntaina eurolla sisään. Se on myös hyvä, ilmainen vierailupaikka Verona Cardin kanssa, ja muilta ja muulloin sinne on 4,50 pääsymaksu aikuisilta. Museossa myydään myös yhteislippuja, joilla 11 eurolla pääsee myös amfiteatteriin kiertelemään, ja yhteislipulla voi säästää kolme neljä euroa. Museo on avoinna ti–su klo 8.30–14.
Joen rannalla Veronetan kaupunginosassa sijaitseva Teatro Romano lähellä Ponte Pietra -siltaa on Rooman valtakunnan aikainen amfiteatteri, jonka yhteydessä on Veronan arkeologinen museo. Se sijaitsee mäkeä jonkin verran ylöspäin olevassa entisessä luostarirakennuksessa, ja siellä on mielenkiintoista aineistoa antiikin Kreikan ja Rooman ajoilta mutta aineistoa myös vähän tunnetuista etruskeista. Materiaalia on lasimaalauksina, pronssipatsaina, keramiikkana ja erilaisina kirjoituksina, ja kaikki on löydetty Veronan kaupungista ja sen ympäristöstä.
Museoon on tyypillinen Veronan kaupunginmuseon pääsymaksu, eli 4,50 euroa aikuisilta. Lokakuun alusta toukokuun loppuun joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai sinne pääsee sisään eurolla, ja Verona Cardilla sisäänpääsy on aina ilmainen. Museo on avoinna ma klo 13.30–19.30 ja ti–su klo 8.30–19.30.
Veronetassa, joen toisella puolella ja Ponte della Navin lähellä sijaitseva Palazzo Pompei (Lungadige Porta Vittoria 9) [kartalla] pitää sisällään vuonna 1853 perustetun luonnontieteellisen museon. Sen antiin kuuluvat löydökset Veronan ympäristöstä, ja sen pääantia ovat vanhan kivikauden eli paleoliittisen kauden ja nuoremman kivikauden eli neoliittisen kauden löydökset vuosilta 700 000–3500 ennen ajanlaskun alkua. Museossa on myös paikallisia kasveja, eläimiä, fossiileja ja mineraaleja. Eräitä kuuluisimpia löydöksiä ovat Bolcan vuoristosta löytyneet merielämän fossiilit, ja ne ovat nykyisin Unescon maailmanperintöluettelossa.
Museoon on tyypillinen 4,50 euron pääsymaksu, ja lokakuun alusta toukokuun loppuun jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina sisään pääsee eurolla. Museo on avoinna ma–to klo 9–17 ja la–su klo 14–18.
Verona Direct esittelee pari muuta museota
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/12
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.