- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Roomassa on nelisenkymmentä museota, jotka kiinnostavat kaupungissa lomalla olevia. Osa Rooman museoista ja etenkin Vatikaanin museot ovat niin suosittuja, että niihin pitää varata lippu etukäteen, jos ei halua jonottaa tuntikausia. Rooman museoissa on erityisen paljon asiaa antiikin ajan Roomasta, taiteesta, Rooman historiasta ja myös sellaisista vähän tunnetuista asioista kuin Rooman aluetta ennen sen suuruuden aikoja asuttaneista etruskeista.
Mikäli haluaa vierailla useammassa kuin parissa museossa, kannattaa ottaa selvää erilaisista kaupunki- ja alennuskorteista, jotka tekevät museoissa vierailemisesta edullisempaa ja helpompaa. Niistä saa hyvin tietoa Rooman turisti-infon sivuilta.
Roomassa suuri osa museoista on kiinni maanantaisin ja Vatikaanin museot sunnuntaisin. Muutenkin kannattaa aina tutustua etukäteen aukioloaikoihin museoiden verkkosivuilla, sillä ne voivat vaihdella vuodenaikojen mukaan tai olla yllättävinä päivinä kiinni.
Kannattaa myös huomata, että monet museot ovat äärimmäisen suosittuja ja liput on paras tilata etukäteen, mikäli mahdollista. Monet museot ovat hintavia (12–18 euroa), ja useammassa kuin yhdessä tai kahdessa museossa vierailevan onkin syytä tutkia, kuinka paljon voi säästää jonkinlaisen kaupunki- tai museokortin kanssa. Esimerkiksi Roma Pass, johon kuuluu ilmaiset kyydit joukkoliikenneverkostossa, maksaa 32 euroa 48 tunnilta (yksi ilmainen museo tai muu vierailupaikka ja alennuksia muista) ja 52 euroa 72 tunnilta, jolloin pääsee kahteen museoon tai muuhun nähtävyyteen ilmaiseksi sisään. Joihinkin paikkoihin kuten Colosseumiin pääsee jonojen ohi, ja jos lipun varaa etukäteen netistä tai jos se on voimassa vielä lähtiessä, voi sillä matkustaa linja-autolla tai paikallisjunalla ilmaiseksi muun kaupungin ja lentoasemien välillä.
Rooman suosituimmat museot ovat Vatikaanissa olevat Musei Vaticani, ja ne kiinnostavat muitakin kuin roomalaiskatolisia. Jonot museoihin ovat suosion mukaisia, ja pisimmillään ne ovat keskikesällä ja iltapäivisin. Aamulla heti museoryppään avauduttua, jono on melkoinen, mutta aamujono vetää yllättävän hyvin, ja tällöin on mahdollista päästä sisään lyhyemmällä odottelulla kuin iltapäivisin.
Vatikaanin museoiden kohokohtiin kuuluvat Rafaellon maalaamat freskot ja kartat, taiteen suurten mestarien kuten Caravaggion raamattuaiheiset maalaukset, egyptiläiset kokoelmat ja Sikstuksen kappeli, jonka sisustamisesta ja koristamisesta vastasi Michelangelo ja jonka kokoelmissa on kaikkein suurimpien 1500-luvun mestarien taidetta.
Kalleinta mutta vähiten jonotusta vaativaa on vierailla Vatikaanin kirkoissa ja museoissa opastettujen kierrosten yhteydessä. Kierroksia tarjotaan kaduilla, alkaen muutaman korttelin päästä Pietarinaukiosta. Kierroksia järjestetään yleensä klo 9.15–15.15. Niitä on englanniksi ja muillakin Euroopan suurilla kielillä, ja ne maksavat 33–50 euroa.
Kannattaa huomata, että kirkon jono ei ole museojono, eikä kirkkoon ole pääsymaksua, mutta opastettujen kierrosten mainostajat ovat juuri tämän jonon vieressä kyltein, joista monet mainostavat "skip the queue". Opastettujen kierrosten yhteydessä pääsee kuitenkin jonottamatta sekä museoihin, Sikstuksen kappeliin että Pietarinkirkkoon. Myös verkkosivujen kautta on mahdollista tilata liput ja välttää jonot, ja tämä onkin ehkä paras ratkaisu niille, jotka varmuudella käyttävät lippunsa.
Normaali aikuisten lippu maksaa 17 euroa ja lippu, jonka kanssa voi mennä jonon ohi, maksaa 21 euroa. 6–18-vuotiaat maksavat 8 euroa ja myös neljä euroa siitä hyvästä, että pääsevät jonon ohi. Museoon on muitakin lippuja kuten myös ilmaisia vierailupäiviä, kuten jokaisen kuukauden viimeinen sunnuntai.
Museot ovat avoinna ma–la klo 9–18, ja sunnuntaisin ollaan muulloin kiinni paitsi kuukauden viimeisenä sunnuntaina, jolloin ollaan avoinna vain klo 9–14.
Rooman arvostetuin taidemuseo, Galleria Borghese [kartalla], sijaitsee suuressa ja monipuolisessa Villa Borghese -puistossa. Jos Roomassa haluaa vierailla vain yhdessä taidemuseossa, on tämä hyvä vierailupaikka.
Museo on jaettu kahteen osaan: pohjakerroksessa on esillä lähinnä veistoksia, mosaiikkeja ja freskoja, yläkerrassa esillä on suurten mestarien taidetta, samoin kuin muita ainutlaatuisia, mutta tuntemattomampien tekijöiden tauluja. Renessanssiajan taidetta on paljon esillä, sillä sehän oli monin tavoin Rooman taiteen kulta-aikaa. Rafaello ja Caravaggio ovat täälläkin hyvin edustettuina, ja näytteillä on myös sellaisia mestariteoksia kuin Berninin omakuvat ja Peruginon Madonna con bambino.
Sisäänpääsyyn on paras varata lippu etukäteen, ja museon suosion takia ihmisiä päästetään sisään vain kahden tunnin välein. Kun varaa lippunsa etukäteen, saa myös selville ajan, jolloin vierailu tarkalleen ottaen on.
Normaali lippu maksaa 15 euroa, mutta 18–25-vuotiaat EU:n kansalaiset maksavat 4 euroa ja alle 18-vuotiaat 2 euroa. Sisään voi päästä kahden tunnin välein klo 9–17. Normaalin vierailun lisäksi museossa on opastettuja kierroksia, jotka maksavat 21,50 euroa ja joita on muutaman kerran päivässä klo 9.10–17.10.
Etruskit asuttivat Rooman aluetta ennen Rooman valtakunnan aikoja, ja heidän kulttuurinsa ja menneisyytensä ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia. Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia [kartalla] sijaitsee 1550-luvulla rakennetussa Giulia-palatsissa (Piazzale di Villa Giulia 9), jonka suunnitteluun osallistui Michelangelo.
Museon pääantia ovat etruskien haudoista löytyneet esineet, sillä etruskit hautasivat ihmisiä arvoesineiden kanssa. Esineistön joukossa on pronssipatsaita, keittiötarvikkeita, koruja ja muuta mielenkiintoista.
Museo sijaitsee lähellä Villa Borghesea, mutta sen lähellä ei ole metroasemaa vaan lähin metroasema on Piazza del Popolon vieressä oleva “Flaminio”.
Museoon on 10 euron sisäänpääsymaksu, ja sinne on ilmainen sisäänpääsy joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Museo on avoinna ti–su klo 9–20.
Piazza Navana -aukion laidalla sijaitseva Museo di Roma [kartalla] on kaupunginmuseo, jossa oppii nimenomaan Rooman nykyaikaisemmasta historiasta, aina keskiajalta 1900-luvun alkuun.
Museon kokoelmiin kuuluu maalauksia, valokuvia, vaatteita, huonekaluja ja muuta esineistöä, joka valaisee Rooman menneisyyttä maailmanherruutta seuranneina vuosisatoina. Kohokohtiin kuuluvat täälläkin Rafaellon maalaukset, mutta museo on hyvä paikka tutustua Rooman kaupungin myöhempään historiaan ja nähdä arkipäiväisiä ja historiaa valaisevia esineitä muutaman taulun lisäksi. Kokoelmien lisäksi museossa on näyttelyitä, joista saa tietoa verkkosivuilta. Palazzo Braschi, jossa se sijaitsee, on jo sinänsä sisään menemisen arvoinen.
Museo sijaitsee Fontana di Moron vieressä [kartalla], Piazza Navonan eteläpäässä, vaikka sillä hämäävästi onkin eri aukion osoite. Kaupunginmuseo on avoinna ti–su klo 10–19.
Capitolium-kukkulalla sijaitsevat Musei Capitolini [kartalla], jotka perustettiin vuonna 1471. Museoiden tilat sijaitsevat muutamassa eri palatsirakennuksessa, ja niissä on esillä veistoksia ja maalauksia. Museoissa tai ainakin niiden ulkopuolella kannattaa ehdottomasti vierailla, sillä niille johtavat portaat ovat ainutlaatuiset, kukkulan aukio on unohtumaton ja kukkulan takaosista on erinomaiset näkymät antiikin Rooman forumille ja joihinkin muihinkin suuntiin.
Palazzo dei Conservatori -palatsin ensimmäisen kerroksen kohokohtia ovat osat 300-luvulla hallinneen Konstantinus Suuren alun perin 12-metrisestä patsaasta, joka aikoinaan sijaitsi Forum Romanumin eli Rooman hallinnollisen keskuksen yhteydessä. Yläkerrassa on maalauksia etenkin 1500-luvulta, kuten Titianin, Tintoretton ja Van Dyckin töitä.
Palatsista pääsee tunnelia pitkin museon toiseen rakennukseen, Palazzo Nuovoon, jossa on lähinnä antiikin Rooman veistoksia, monet 300–400-luvuilta.
Museoon kannattaa varata liput etukäteen verkkosivuilta. Ne maksavat aikuisilta 12,50 euroa, ja kun lipun ostaa, saa myös kellonajan, jolloin sinne mennään ilman jonotusta.
Yksi Rooman erikoisimmista merkittävistä museoista on Ara Pacis, joka sijaitsee ehkä eniten Roomaa kuohuttaneessa rakennuksessa. Turistin silmää tämä Richard Meierin valkea, vaikutuksen tekevä moderni palatsi kuitenkin usein erilaisuudessaan miellyttää, ja kauniilla säällä sen portaat ovat hyvä paikka levähtää ja tutkia karttaa.
Rakennuksen suojissa on Keisari Augustuksen Ara Pacis eli Rauhanalttari, joka valmistui vuonna 13 ennen ajanlaskun alkua ja joka on kooltaan massiivinen.
Museo on avoinna klo 9.30–19.30. Aikuisten lippu museoon maksaa 10,50 euroa, ja joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina sinne on ilmainen sisäänpääsy.
Täällä vieraillessa kannattaa myös katsastaa vieressä oleva Augustuksen mausoleumi, joka keskiajalta lähtien koki kovia toimiessaan mm. varuskuntana ja härkätaisteluiden pitopaikkana. Nykyisin mausoleumi on julkisesti avoin turistikohde.
Tietoa Rooman museoista Rome.info -sivuston kertomana | TicketOne - verkkopalvelu, josta voi tehdä lippuvarauksia museoihin
Teksti: Peter Forsberg
2020/03
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.