- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Milanossa on monta hyvää museota, joista osa tietenkin käy läpi italialaista maalaustaidetta mutta joiden joukosta löytyy kaikenlaista Leonardo da Vincin keksintöjä esittelevästä museosta arkeologiseen museoon. Taide on ansaitusti etusijalla Milanossa, ja osa kaupungin taidemuseoista edustaa alansa maailman huippua.
Museoihin on usein etenkin viikonloppuisin ja loma-aikoihin jonoja, ja niissä on tungosta kiireisimpinä matkustusaikoina kuten pääsiäisenä ja muina juhlapyhinä, mutta yleensä jonoilta ja tungokselta välttyy ainakin suurimmalta osin mikäli lähtee liikkeelle hyvissä ajoin aamulla. Koko vuoden monet museot ovat viikonloppuisin vilkkaampia kuin viikolla ja lähes kaikki ovat maanantaisin kiinni. Moneen kaupungin ylläpitämään museoon on ilmainen sisäänpääsy joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai, tiistaisin klo 14 jälkeen ja alle 18-vuotiaille.
Milanon taidemuseoista parhaimpana pidetään yleisesti Pinacoteca di Brera -museota (Via Brera 28) [kartalla], joka on yksi kaupungin vanhimpia museoita. Tässä 1700-luvun loppupuolelta lähtien toimineessa taiteen monitoimitalossa on alusta alkaen sijainnut taideakatemia, jota edelleenkin pidetään Italian parhaana opinahjona taiteilijoille, ja taidemuseon tiloissa viihtyvät niin taiteen asiantuntijat kuin siitä vain vähän kiinnostuneetkin. Museon kokoelmista löytyy kaikenlaisia tauluja kuten Rembrandtia, mutta Italiassa kun ollaan kannattaa keskittyä Tintorettoon, Titianiin, Caravaggioon ja muihin paikallisiin mestareihin. Merkittäviä tauluja Breran museossa on sen verran, että vierailulle sille kannattaa uhrata ainakin puoli päivää, ja museon tiloissa voi tehdä muutakin kuin tuijotella tauluja; siellä voi esimerkiksi seurata läpinäkyvissä lasikopeissa työskenteleviä entisöijiä. Alakerran kanttiinissa on hyvä tilaisuus liittyä taideopiskelijoiden seuraan ja siemaista kupillinen kuumaa tai lasillinen samppanjaa.
Museo sijaitsee hyvällä paikalla reilun puolen kilometrin päässä Duomosta ja Montenapoleonen metroasemasta. Museo on avoinna kaikkina muina päivinä paitsi maanantaisin ja torstaisin klo 8.30–19.15. Maanantaisin museo on kiinni, ja torstaisin se on avoinna klo 22.15 asti. Museon normaalihintainen lippu maksaa aikuisilta 10 euroa ja sisäänpääsy on ilmainen joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina, lukuun ottamatta erillisen lipun vaativia näyttelyitä ja opastettuja ryhmiä, jotka eivät tällöin pääse ollenkaan sisään. Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, ja erilaisia alennuksia on koululaisryhmille ja muillekin.
Breran taidemuseo on hyvä paikka lähteä katsomaan vanhaa taidetta, mutta vähän uudempaa, 1800- ja 1900-lukujen italialaista maalaustaidetta voi mennä katsomaan Napoleonin entiseen Milanon-kotiin, 1700-luvulta peräisin olevaan Villa Realiin. GAM eli modernin taiteen museo (Via Palestro 16) [kartalla] esittelee paitsi maalaustaidetta myös kuvanveistoa, ja kohokohtiin kuuluvat futuristiset maalaukset. Museossa on hyvä käydä samalla kun on shoppailemassa Monte Napolla tai on matkalla Giardini Pubblici -puistoon, ja siellä ollessa kannattaa myös tutustua vieressä sijaitsevaan Padiglione d’Arte Contemporanea -taidegalleriaan eli PACiin, jossa on kaikkein uusinta taidetta ja jonka avarat tilat ovat usein ahtaassa ja kiireisessä Milanossa kuin terapiaa.
Museoille pääsee hyvin kävellen Duomolta alle vartissa, tai sitten metrolla viereiselle Palestro-asemalle. GAM on avoinna ti–su klo 9–17.30, sinne on 5 euron pääsymaksu aikuisilta ja joka päivä pääsee ilmaiseksi sisään klo 16.30 alkaen ja joka tiistai klo 14 alkaen. PAC on avoinna ti–su klo 9.30–19.30 paitsi torstaisin, jolloin se on avoinna klo 22.30 asti. Alle 6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, aikuisten pääsylippu maksaa 8 euroa ja torstaisin klo 19.30 jälkeen pääsylippu maksaa vain 4 euroa.
Leonardo da Vinci oli tunnetusti monen muun asian ohella huomattavasti edellä aikaansa oleva keksijä, ja Milanon tiede- ja tekniikkamuseo esittelee hänen ihmeellisiä keksintöjään, jotka enteilivät tulevaa joskus jopa puolella vuosituhannella. Museossa testaillaan da Vincin teoreettisia hahmotelmia käytännössä, ja etenkin lapset ja tekniikasta erityisesti kiinnostuneet viihtyvät täällä hyvin. Museossa on mahdollista tehdä kyytejä 1940-luvulta peräisin olevassa sukellusveneessä, mutta mikäli kyytiin aikoo, täytyy varaus tehdä hyvissä ajoin etukäteen.
Leonardo da Vincin nimeä kantava tiedemuseo sijaitsee Sant’Ambrogio -metroaseman lähellä, alueella jolla on muutakin nähtävää. Tämän alueen tuntumassa on nähtävissä myös Leonardo da Vincin kuuluisa maalaus Viimeinen ehtoollinen. Sant’Ambrogion kirkko, joka on nimetty kristinuskon Milanossa vapauttaneelle piispalle, on aivan lähellä, ja tähän 2010-luvulla remontoituun alueeseen on hyvä tutustua ainakin jonkin verran.
Museo on avoinna ti–pe klo 9.30–17 ja la–su klo 9.30–18.30. Vain alle 3-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi sisään, alle 25-vuotiaat maksavat vain 7 euroa ja aikuisten pääsylippu maksaa 10 euroa.
Euroopan ensimmäinen yleisölle avoin kirjasto avattiin Milanossa vuonna 1609, ja nykyisin samassa rakennuksessa sijaitsee yksi kaupungin parhaista taidemuseoista, Pinacoteca Ambrosiana (Piazza Pio XI 2) [kartalla]. Taidegallerian kohokohtiin kuuluvat kaikkein suurimpien maalarien työt, ja täällä voi ihailla niin Caravaggiota kuin Leonardo da Vinciäkin. Museo, joka oli maailman ensimmäinen yleisölle avoin taidegalleria, on avoinna ti–su klo 10–18. Alle 14-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, ja tähän varsin suosittuun museoon voi lisämaksusta ostaa liput etukäteen erillisten verkkosivujen kautta.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/11
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.