- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Firenzen museot ovat maailmankuuluja, ja monelle sen museot ja etenkin taidemuseot ovat yksi syy lähteä kaupunkiin tutustumaan. Firenzessä on noin 70 museota, joissa taiteen lisäksi voi tutustua kaupungin pitkään ja värikkääseen historiaan, sen hallitsijasukuihin ja siihen millä tavoin kaupungin elämänmeno on muuttunut keskiajalta näihin päiviin.
Jos haluaa säästää museoiden pääsymaksuissa, voi hankkia museokortin, joka nykyään tunnetaan nimellä Firenzecard. Se on voimassa kolme vuorokautta siitä hetkestä lähtien, jolloin vierailee ensimmäisessä museossa. Sen lisäksi on tarjolla Firenzecard+, johon sisältyvät ilmaiset matkat julkisilla ja jolla saa alennuksia, mutta Firenzessä ei ole välttämätöntä käyttää niin paljon julkisia, että sen hankkinen olisi läheskään kaikille tarpeen.
Firenzessä on 13 valtionmuseota, joiden joukkoon kuuluvat kaikkein suosituimmat museot eli Uffizi ja Galleria dell’Accademia. Vaikka jokaiseen museoon voi lippuja varailla etukäteen, ainakin näihin kahteen museoon eli Uffiziin ja Accademiaan kannattaa mihin vuodenaikaan tahansa varata niiden suuren suosion takia liput etukäteen. Muutaman euron lisämaksua vastaan saa mielenrauhan siitä, että aivan varmasti pääsee museoon sisään, ja "lisäaika", joka muuten kuluisi jonotukseen, on kaikin tavoin tervetullut näissä uskomattomia mestariteoksia täynnä olevissa taidemuseoissa.
Liput on helppo varata vuorokauden pari etukäteen Firenze Musei -lippuluukuilla [kartalla], jotka ovat avoinna klo 9–19 ja joita on suurin piirtein jokaisen museon yhteydessä.
Lippuja voi varata etukäteen myös museoiden verkkosivujen kautta tai Firenzen museoiden virallisen online-lippujen myyntisivun välityksellä.
Osa valtionmuseoista on suljettu maanantaisin, ja ylipäätään maanantai on päivä, jolloin museot ja osa nähtävyyksistä on suljettu.
Firenzen suosituin ja tunnetuin taidemuseo on Uffizi [kartalla] [Tee virtuaalikierros ], jonka tunnetuimmat teokset ovat Firenzen kulta-ajoilta eli 1100–1600-luvuilta.
U-kirjaimen muotoisessa palatsissa on yli 50 huonetta ja reilut 1500 mestariteosta. Aikaa kaiken pintapuoliseenkin näkemiseen kuluu vähintään pari kolme tuntia, mutta taiteenystävät viettävät museossa mielellään vähintään neljä tuntia. Museon yläkerrassa on mukava kahvila, ja siellä voi tankata kahvilla, teellä ja voileivillä samalla kun nauttii hienoista näkymistä yli kaupungin vanhan keskustan.
Museon taidekokoelmiin kuuluu kaikenlaista antiikin Kreikan veistoksista 1700-luvun maalaustaiteeseen. Sen kohokohtia ovat etenkin 1100–1300-luvun paikallinen maalaustaide Giotton töiden johdolla sekä renessanssin mestarien kuten Fra Filippo Lippin maalaukset. Tunnetuimpia ja eniten ihmisiä puoleensa vetäviä ovat etenkin Botticellille ja Leonardo da Vincille omistetut huoneet. Myös La Tribuna eli huone numero 18, jonne Medici-suku varastoi kaikkein arvokkaimmat työnsä ja jossa nykyään on paljon suvun jäsenten muotokuvia, on paikka, jossa kukaan asioihin millään lailla vihkiytynyt ei jätä käymättä.
Botticellille omistetut huoneet (numerot 10–14) ovat luultavasti museon suosituimpia, ja niissä kannattaakin vierailla silloin, kun ihmisiä on vähiten paikalla, eli viikolla aamupäivisin. Uffizissa ollessa kannattaa myös ehdottomasti tutustua huoneen numero 26 Rafaellon töihin, huoneen 28 Titianin 11 työhön, alakerran Caravaggion maalauksiin ja Uffizin ensimmäiseen naismaalariin eli Gentileschiin, jonka työt yleensä esittävät vahvoja naisia kostamassa miehille näiden tekemiä pahuuksia.
Uffizi on avoinna ti–su klo 8.15–18.50. Museoon on korkea pääsymaksu, ja lippu kannattaa varata niin ettei joudu jonottamaan. Ilmainen sisäänpääsy on jokaisella alle 25-vuotiaalla EU:n kansalaisella (ikä todistettava), mutta heidänkin on hankittava erillinen lippu vaihtuviin näyttelyihin. Jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina museoon ei ole pääsymaksua. Ilmaisinakin vierailuaikoina vaihtuviin näyttelyihin on hankittava erillinen lippu, josta joutuu maksamaan, mutta kokoelmiin voi tutustua ilman pääsymaksua.
Firenzen toinen suuri taidemuseo Galleria dell’Accademia [kartalla] on omistautunut lähinnä paikallisten maalarien töille, joita valmistui 1200-luvulta 1500-luvulle.
Museosta erityisen suositun tekee se, että siellä on alkuperäinen Michelangelon David-patsas. Sitä käykin vuosittain katsomassa noin 1,3 miljoonaa ihmistä. Museon muut kohokohdat ovat erityisesti 1400- ja 1500-lukujen renessanssityyliä edustavat maalaukset, joista huomionarvoisimmat ovat Botticellin tekemiä. Siellä on myös kokoelma venäläisiä ikoneita ja paljon muutakin mielenkiintoista.
Museo on avoinna samoin aukioloajoin kuin muutkin valtionmuseot. Sinne on 12 euron pääsymaksu aikuisilta, mutta alle 25-vuotiaat EU:n kansalaiset pääsevät ilmaiseksi sisään. Sisäänpääsy on kaikille ilmainen jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.
Palazzo del Bargello -palatsi [kartalla] oli Firenzen ensimmäinen julkiseen käyttöön tarkoitettu rakennus, ja siellä sijaitseva Bargellon museo on hyvä vierailupaikka niille, jotka ovat kiinnostuneet renessanssiajan veistoksista.
Koska Michelangelon David-patsas sijaitsee Akatemian taidemuseossa, on Bargellon museossa huomattavasti enemmän tilaa töiden katseluun eikä sisään tarvitse ikinä jonottaa. Michelangelon töitä on täälläkin kuitenkin nähtävänä, ja niistä nuoruudentyö Bacchus on erityisen tunnettu. Sala di Donatello esittelee Donatellon ja myös muiden 1400-luvulla vaikuttaneiden taiteilijoiden veistoksia. Museo on varsin suosittu vierailupaikka, ja täällä Donatellon kaksi David-patsasta ovat monen mielestä vaikuttavinta nähtävää.
Museo on avoinna päivittäin vain klo 8.15–14. Viimeiset liput myydään klo 13.20, ja museolla on sen verran ilmaisia vierailupäiviä samoin kuin päiviä, jolloin se on kiinni, että ne kannattaa tarkastaa verkkosivulta. Museoon on 8 euron pääsymaksu, ja se sijaitsee aivan lähellä Piazza della Signoriaa ja suuria nähtävyyksiä.
Museo kuuluu museoihin nimeltään “Musei del Bargello”, joiden joukossa on monta vanhan taiteen ystävää kiinnostavaa vierailupaikkaa. Monella on varsin rajallisia aukioloaikoja, ja osa on aivan ilmaisia vierailupaikkoja.
San Marco -aukion liepeillä on monta hyvää museota, mutta kannattaa myös käydä Pyhän Markuksen kirkon ja luostarin yhteydessä sijaitsevassa Museo di San Marcossa [kartalla]. Taidemuseo esittelee lähinnä Fra Angelicon teoksia, joista parhaisiin kuuluu Pyhän Markuksen kirkon alttarimaalaus. Kokoelmiin kuuluu myös pienempiä freskoja, ja kenties eniten ihmisiä kiinnostava teos on Ristiinnaulitseminen, joka on peräisin vuodelta 1442. Museossa on muidenkin taiteilijoiden raamattuaiheisia maalauksia, samoin kuin sellejä, joissa kirkonmiehet aikoinaan asuivat.
Museoon on aikuisilta 8 euron pääsymaksu ja se on avoinna ma–pe klo 8.15–13.50 ja sekä viikonloppuisin että juhlapyhinä klo 8.15–16.50. Tälläkin museolla on niin runsaasti erilaisia poikkeuksellisia aukioloaikoja juhlapyhinä ja ilmaisia vierailupäiviä, että ne on hyvä tarkastaa verkkosivuilta.
Lähellä San Marcon aukiota sijaitsee Firenzen arkeologinen museo [kartalla], jonka suojissa on valtava määrä Medici-suvun haalimaa antiikkia ja muuta mielenkiintoista nähtävää. Monia kiinnostavat hyvin vanhat taideteokset, joiden joukossa on etenkin egyptiläisiä esineitä, antiikin Kreikan ja Rooman taidetta ja esineistöä, samoin kuin etruskien jälkeensä jättämää materiaalia.
Tässä vuonna 1870 perustetussa museossa on paljon kaikenlaista yllättävää, kuten muinaisten etruskien hautojen rekonstruktioita, jotka ovat peräisin reilun parin tuhannen vuoden takaa, samoin kuin François-maljakko reilun 2500 vuoden takaa.
Museo on avoinna eri päivinä eri aikoihin, joten kannattaa tarkistaa verkkosivuilta, miten museo on avoinna, sillä aukioloajat ovat eri päivinä erilaiset. Museoon on neljän euron pääsymaksu.
Huhtikuussa 2014 avattu Museo del Novecento [kartalla] sijaitsee hyvin lähellä rautatieasemaa, Piazza Santa Maria Novella -aukiolla, vastapäätä kirkon julkisivua.
Museossa on viisi kerrosta, ja niissä on esillä lähinnä 1900-luvun alkupuolen ja sodanjälkeisten italialaisten taiteilijoiden töitä, joten tämä on lähinnä nykytaiteen museo, jossa on jonkin verran myös varhaisempia modernin kauden töitä. Se on yksi Firenzen parhaista ikkunoista italialaisen taiteen nykytilaan, ja sitä voi suositella juuri uuden taiteen ystäville, eikä sinne kannata perinteisen, esittävän taiteen ystävän mennäkään.
Museo on avoinna päivittäin ja eri vuodenaikoina vähän sekavasti, mutta aina vasta klo 11 alkaen ja ympäri vuoden se suljetaan torstaisin jo klo 14 (muina päivinä yleensä klo 19). Museoon on aikuisilta 9,50 euron pääsymaksu, ja alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.
Oltrarnossa, mukavan kävelymatkan päässä ytimen päänähtävyyksiltä sijaitseva Palazzo Pitti on paikka, jonka edustalla kannattaa ainakin käväistä. Laajalla aukiolla on aina mukavaa tunnelmaa, tilaa ja myös kahvilaterasseja, joilla sen tunnelmasta voi nauttia kunnolla.
Palazzo Pitti on yksi Firenzen suurista taidemuseoista [kartalla]. Koko suuren palatsin pääasiallinen taidegalleria on Galleria Palatina, jossa on 500 lähinnä renessanssiajalta peräisin olevaa taideteosta. Monet taiteilijat kuten Rafael, Tizian ja Rubens ovat maailmankuuluja, mutta jotkut taiteilijat ja teokset ovat maalikoille tuntemattomia.
Palazzo Pitti on myös tunnettu korkeatasoisista vaihtuvista näyttelyistä, ja kaiken kaikkiaan se on perinteisen taiteen ystäville erinomainen vierailupaikka, jossa voi viettää vaikka puoli päivää. Palatsin sivuilta voi nähdä kaikki siellä olevat taideteokset.
Museoon on 16 euron pääsymaksu (talvisin vain 10 euroa), ja se oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkiin Palazzo Pittin kokoelmiin, joihin kuuluu myös asuihin ja muotiin pureutunut museo.
Palazzo Pitti kuuluu samaan ryhmään joidenkin muiden museoiden kanssa, ja niiden sivuilta näkee paitsi museot myös aukioloajat ja sen miten lippuja on paras hankkia. Vilkkaina aikoina ja viikonloppuisin liput kannattaa hankkia verkkosivuilta tai lippukassoilta hyvissä ajoin etukäteen.
Museums in Florence luettelee museot, ja klikkaamalla niitä saa niiden aukioloajat esille.
Visit Florence esittelee Firenzen museoita.
Teksti: Peter Forsberg
2020/03
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.
Tuo 3 pv:n valtionmuseokortin hinta on 72 eur, ei 12 eur. /Jouni