Kreetan saari on suuri ja sen eri osat tarjoavat paljon mielenkiintoista nähtävää ja tekemistä arkeologisista kohteista moniin luonnonnähtävyyksiin. Kreetan-loma on mahdollista kuitenkin yhdistää myös lomaan jollakin toisella saarella, kuten Santorinilla, joka on suhteellisen lähellä, tai sitten tietenkin Ateenassa, mistä on ympäri vuoden päivittäiset yhteydet Kreetalle. Kreetalta on mahdollista niin halutessaan myös käydä lähisaarilla, ja tähän on usein Kreetalla käyneillä eniten mahdollisuuksia.
Kreetalla on useita satamia. Eniten lauttoja saapuu ja lähtee Soudasta, joka on lähellä Haniaa, ja Iraklionin satamasta, jonne on Ateenan Pireuksesta vähän pidempi ja kalliimpi matka kuin Soudaan. Myös Rethymnonin ja Pireuksen välillä kulkee lauttoja kesäaikaan. Kesällä on lauttoja eniten, ja tällöin on mahdollista yleensä pääsiäisen tienoilta syyskuun loppuun tai lokakuun puoliväliin matkustaa myös nopeilla katamaraanialuksilla. Etenkin Kreetalta muualla käymään aikovan on hyvä olla tietoinen siitä, että jos sää on huono jollakin kohtaa reittiä, laivat jäävät herkästi satamaan, matka voi peruuntua tai myöhästyä vaikka vuorokauden. Tämä on kuitenkin suhteellisen harvinaista ja tätä tapahtuu matkustuskaudella herkimmin lokakuussa, jolloin talvimyrskyt ensimmäistä kertaa yleensä koettelevat Kreikan saaristoa.
Lippuja lauttoihin ja katamaraanialuksiin saa lyhyelläkin varoajalla matkatoimistoista, joita on kaikissa Kreetan kaupungeissa melkoinen määrä. Lauttayhteyksiä voi katsella etukäteen esimerkiksi Greece Ferries -sivuilta, ja yleistietoa matkustamisesta etenkin Pireuksen ja Kreetan välillä saa Crete Travel -sivuilta.
Kykladien saariryhmään kuuluva Santorini on Kreikan saariston kalleimpaan eliittiryhmään kuuluva vierailupaikka, jonka hintataso on korkeampi ja palvelut parempia kuin monella muulla maan saarella. Tästä syystä se on hintava kohde viikon tai kahden lomalle, mutta kesäkautena sinne on hyvä tehdä pikavisiitti ja etenkin Kreetan Iraklionista sinne on varsin lyhyt matka. Nopeimmilla katamaraaneilla matka taittuu alle kahdessa tunnissa, joten Santorinille voi hyvin tehdä pelkän päiväretkenkin. Yhteyksiä on kesäaikaan useita päivässä, suurin osa lautoista ja katamaraaneista lähtee Iraklionista ja jonkin verran lähtöjä on myös Rethymnonista. Santoriniin kuuluu Kykladien saariryhmän viisi eteläisintä saarta, joista kaksi on asuttuja. Pääsaari on nimeltään Thera, ja joskus lauttojen aikatauluissa ei luekaan Santorini vaan ainoastaan Thera, joten tämän kanssa kannattaa olla tarkkana.
Saaret ovat tuliperäisiä, ja aiemmin pyöreän saaren keskiosa on romahtanut tulivuorenpurkauksessa. On myös arveltu, että yksi Santorinin tulivuorenpurkauksista olisi aiheuttanut hyökyaallon, joka olisi ulottunut Kreetalle saakka ja ollut ainakin osasyyllinen molempien saarten minolaisen kulttuurin tuhoon. Saarten tuliperäisyys on yksi syy Santorinin suosioon - Kalderalahden keskellä sijaitsevat kaksi pientä saarta ovat toimivia tulivuoren kraattereita, jotka kasvattavat kokoaan jatkuvasti. Ne, samoin kuin Santorinin upeat ja jylhät maisemat, kuuluisat valkoiset rakennukset, tarunomaiset auringonlaskut ja upeat rannat tekevät lyhyestäkin Santoriniin suuntautuvasta matkasta ikimuistoisen.
Kreetalta pääsee Santorinille parhaiten kesäkaudella Iraklionista, josta sinne kulkee huhtikuulta kesäkauden loppuun vähintään kerran viikossa Seajets-yhtiön nopeita katamaraaniyhteyksiä. Matka kestää alle kaksi tuntia suuntaansa, ja lisää lauttavaihtoehtoja voi katsella Greek Ferries -sivuilta. Valtaosa Santorinille suuntaavista aluksista kulkee Iraklionista Thiraan, joka tunnetaan myös nimillä Thera tai Fira.
Kreetan eteläpuolella, Libyanmeressä olevalla Gavdoksen saarella sijaitsee Euroopan eteläisin kohta, Tripitín niemi [kartalla]. Saarella on asukkaita virallisesti 152 (2011), mutta todellisuudessa talviaikaan saarella asuu pysyvästi alle 50 ihmistä. Saarella vierailee kesäisin useita tuhansia turisteja, ja erityisesti elokuussa monet kreikkalaiset tulevat Gavdokselle lomanviettoon.
Eristynyt saari on erityisen suosittu telttailijoiden kohde: saarta on kutsuttu jopa telttailijoiden paratiisiksi. Monet tulevat saarelle myös patikoimaan, joten hyvät kengät kannattaa ottaa mukaan varmuuden vuoksi. Vaikka kesällä saarelaisten pääelinkeino onkin turismi, niin siellä on silti lukuisien tavernojen lisäksi vain muutama majatalo. Saarella sähkö tuotetaan pääosin aurinkoenergialla, ja Gavdos houkutteleekin yhä enemmän kävijöitä, jotka etsivät matkaltaan aitoutta ja yhteyttä luontoon. Luonto saarella onkin ainutlaatuista. Karulla kalliosaarella maisemaa hallitsevat hiekkainen maaperä ja matalat puut. Gavdoksella on monia erinomaisia rantoja, joille ei useinkaan ole suurta tungosta. Saaren pohjoisosan rannalla elää myös hippiyhteisö, joka kasvaa aina kesäisin.
Kesäisin lauttoja Gavdokselle lähtee Kreetalta Hóra Sfakionista [kartalla] tai Paleohorasta [kartalla], joten se on kätevin vierailupaikka niille, jotka lomailevat Kreetan länsiosissa, esimerkiksi Haniassa tai Rethymnononissa. Kesäaikaan lähtöjä on päivittäin, suurimman sesongin aikaan useita päivässä mutta talvella vain muutama viikossa. Matka kestää satamasta riippuen 1,5-3,5 tuntia, joten päiväretkikin on periaatteessa mahdollinen. Anendyk.gr-sivustolla on tarkempia tietoja lauttojen aikatauluista, satamista ja hinnoista.
Chrissin saari (tunnetaan myös nimellä Hrisí) on Kreikalle kuuluva asumaton saari, joka sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Kreetan etelärannikolta. Lähin Kreetan kaupunki on Ierapetra [kartalla], josta tehdään saarelle venematkoja kesäaikaan. Matkat alkavat aamulla ja paluu on iltapäivällä. Matka Ierapetrasta Chrissille kestää noin 50 minuuttia. Chrissi on luonnontilainen saari eikä siellä saa yöpyä eikä saarelta saa viedä mitään pois. Saaren palvelut ovat vähäiset, mutta satamalaiturin lähellä on yksi taverna.
Chrissi on noin viisi kilometriä pitkä ja kilometrin leveä, ja siellä on paljon polkuja, joita pitkin voi tutustua saareen. Korkeuserot saarella ovat melko pienet, joten patikointi siellä ei ole kovin rankkaa. Suojellulla saarella ei saa kävellä polkujen ulkopuolella. Chrissin saari on tunnettu hiekkadyyniensä lisäksi valkoisista rannoistaan, ja sekä saaren etelä- että pohjoispuolella on rantoja, joilla voi uida ja ottaa aurinkoa. Saaren rantavedet ovat melko matalia, ja ne ovat hyviä snorklauspaikkoja. Saari on myös kalastajien suosiossa, joskaan suuria saaliita ei kannata odotella. Chrissillä on myös säilynyt merkkejä sekä minolaisen kulttuurin ajalta että roomalaisten aikakaudelta.
Ierapetra sijaitsee Kreetan etelärannikolla, ja sinne on suhteellisen lyhyt matka Iraklionista tai Agios Nikolaoksesta. Sinne on huomattavasti vaikeampi tulla omatoimisesti Kreetan länsipuolelta, kuten Rethymnosta tai Haniasta, joten paras ratkaisu päiväretkelle Chrissi on niille, jotka lomailevat saaren itäosissa tai Iraklionissa.
Yksi vaihtoehto lähteä vaivattomasti Chrissiin Ierapetrasta on Ierapetra Cruises -yhtiö. Kesällä, huhtikuun puolivälistä lokakuun loppupuolelle, paras tapa päästä Chrissiin on yleensä vain mennä Ierapetran satamaan aamulla, mistä sitten voi katsoa sopivan veneen tälle alle tunnin suuntaansa kestävälle matkalle.
Teksti: Anniina Simula, Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/12
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.