Tunnetuimpia Kreetan nähtävyyksiä

Kreeta on täynnä mielenkiintoisia nähtävyyksiä, jotka kertovat saaren historiasta. Voit tutustua minolaisen kulttuurin jäänteisiin, kuten vaikuttaviin temppeleihin ja palatseihin. Minolainen kulttuuri oli Euroopan ensimmäinen korkeakulttuuri. Se kukoisti Kreetalla noin 2600-1400 eaa., kunnes Santorinin tulivuoren purkauksen aiheuttamat hyökyaallot ja tuhkasateet tuhosivat loputkin siitä, mitä aiemmat maanjäristykset olivat jättäneet jäljelle.
Tällä sivulla esitellään Kreetan saaren merkittäviä historiallisia ja luonnonnähtävyyksiä, kuten Knossoksen ja Faistoksen minolaispalatsit, Samarian rotko, mytologiset kohteet sekä Arkadin luostari. Knossoksen palatsi tunnetaan minolaisen kulttuurin keskuksena ja Minotauros-myyttiin liittyvänä paikkana. Faistos erottuu arkeologisena alueena, ja on kuuluisa myös täältä löytyneen Faistoksen kiekon takia. Samarian rotko on vaikuttava maisemiltaan, ja siellä voi vaeltaa erilaisia reittejä. Lisäksi esitellään Dikti-vuoren luola ja Górtynin rauniot, jotka liittyvät Zeuksen ja Europan tarinoihin, sekä Arkadin luostari, joka on historiallisesti merkittävä ottomaanien vastarinnan symboli.
Knossos
Knossoksen palatsialue on Kreetan tunnetuin nähtävyys ja merkittävin pronssikautinen arkeologinen vierailupaikka, ja se sijaitsee [kartalla] reilun 5 kilometrin päässä Iraklionista. Vaikka alue on muinainen, se löydettiin vasta vuonna 1878, ja 1900-luvun alussa brittiläinen Arthur Evans alkoi kaivaa alueen palatsirakennuksia esiin. Knossos-palatsi on Euroopan ensimmäinen tämän luokan palatsirakennus ja Kreetan tärkein minolaispalatsi.
Palatsi oli valtava kompleksi, joka käsitti satoja huoneita, kuten työtiloja, alttareita, varastotiloja, valtaistuinsalin ja aarrekammion. Kaivuutöiden ohessa Evans rakennutti uudelleen osia palatsista, ja monet nykyisin nähtävillä olevat jäänteet ovatkin myöhemmin alkuperäisen palatsin paikalle pystytettyjen rakennuksien raunioita, eivätkä alkuperäisen palatsin jäännöksiä.
Palatsi liittyy tarinaan kuningas Minokselle Minotauros-hirviötä varten rakennetusta labyrintista. Tarinan mukaan kuningas Minos määräsi nerokkaan käsityöläisen Daidaloksen rakentamaan monimutkaisen rakennelman, josta ei päässyt ulos. Labyrinttiin suljettiin Minotauros, jonka ruokkimiseksi Ateenasta vaadittiin verona nuoria miehiä ja naisia. Myytti saavutti huippukohtansa, kun ateenalainen sankari Theseus saapui Kreetalle vapauttaakseen kansansa julmasta verosta. Kuningas Minoksen tytär Ariadne auttoi Theseusta antamalla tälle punaisen langan, jonka avulla hän löysi tiensä takaisin ulos labyrintista surmattuaan Minotauroksen. Tutkijat ovat ehdottaneet, että tarinan labyrintti saattaa perustua Knossoksen palatsiin, jonka monimutkainen rakenne ja lukemattomat huoneet muistuttavat labyrinttia.
Knossokselle on mahdollista matkustaa Iraklionin keskustasta bussilla. Vaihtoehtoisesti perille pääsee myös taksilla mistä tahansa muualta Kreetan saarelta. Alueelle on pääsymaksu aikuisilta, ja siellä voi tutustua nähtävyyksiin joko itsenäisesti tai oppaan johdolla. Jos aiot vierailla myös Iraklionin arkeologisessa museossa, voit ostaa yhteislipun molempiin kohteisiin.
Bussipysäkiltä pääsee palatsialueelle kävelemällä noin 200 metriä. Sisäänkäynnin yhteydessä sijaitsevat kahvila ja vessat. Lähistöllä on useita matkamuistomyyjiä, joiden tuotteet ovat yleensä ylihintaisia.
Faistos
Faistoksen muinainen kaupunki oli yksi minolaiskulttuurin merkittävistä keskuksista Knossoksen ohella. Faistos sijaitsee Kreetan saaren etelärannikolla, ja se on kooltaan Knossoksen jälkeen toiseksi suurin minolaispalatsi. Palatsi rakennettiin alun perin noin 2000 eaa., minkä jälkeen se on kokenut kolme tuhoutumista ja jälleenrakentamista. Palatsi oli loistelias kokonaisuus, johon kuului erilaisia tiloja, kuten teatterialue, kuninkaalliset asuintilat ja pyhäköitä.
Palatsin alueelta on löydetty myös kuuluisa Faistoksen kiekko, jonka molemmille puolille on kaiverrettu spiraalin muotoon toistaiseksi tuntematonta kirjoitusta. Kiekon symbolit esittävät muun muassa ihmishahmoja, kasveja, eläimiä ja abstrakteja geometrisia kuvioita. Symbolit on painettu kiekkoon leimasimilla, mikä tekee kiekosta varhaisen esimerkin massatuotantotekniikasta. Monet tutkijat ovat yrittäneet tulkita kiekon kirjoitusta. Osa arvelee kiekon olevan rituaalinen esine, joka voi liittyä lauluun tai rukoukseen. Toiset taas uskovat, että kiekko voi olla muistiinpanoväline tai jopa varhaisen kirjoitusjärjestelmän kokeilu.
Faistos sijaitsee [kartalla] noin 50 kilometrin päässä Iraklionista etelään lähellä (n. 7 km) Miresin kaupunkia. Matka-aika Iraklionista on noin 1 tunti. Tie Faistokseen on hyväkuntoinen, ja matkan varrella voit ihailla upeita maisemia. Jos tulet paikalle vuokra-autolla, arkeologisen alueen sisäänkäynnin läheltä löytyy parkkipaikka.
Bussi on yksi tapa kulkea Iraklionista Faistokseen, ja matka-aika on suunnilleen sama kuin autolla. Taksi on nopein ja mukavin tapa päästä perille, mutta se maksaa eniten. Monet matkanjärjestäjät myös järjestävät Iraklionista ja muista Kreetan lomakohteista Faistokseen opastettuja ryhmämatkoja. Faistoksen arkeologinen alue sijaitsee kukkulan laella, ja sinne on jonkin verran kävelymatkaa sisäänkäynniltä. Varaudu siis kulkemaan jonkin matkaa jalan ja ota mukaan vettä, erityisesti jos vierailet alueella kesäaikaan.
Samarian rotko

Kreetalla on minolaisen kulttuurin jäänteiden lisäksi paljon muutakin nähtävää, erityisesti upean luonnon ansiosta. Saaren kuuluisin luonnonnähtävyys on Euroopan suurin rotko, Samarian rotko, joka sijaitsee [kartalla] Kreetan länsiosassa Samarian kansallispuistossa. Rotko on suosittu vaellus- ja ajanviettopaikka.
Rotkossa mutkittelee noin 16 kilometrin mittainen polku, jonka varrella kohoavat jopa satojen metrien korkeuteen ulottuvat, ajoittain hyvin kapeassa solassa vastakkain seisovat kallioseinämät. Kapein kohta on Rautaportit. Polku alkaa korkealta, 1 250 metristä, ja päättyy Välimeren rantaan. Vaellus on melko vaativa ja vaatii hyvää peruskuntoa. Kesähelteillä se voi olla erityisen raskas. Matkalla näet ainakin Samarian autiokylän, joka hylättiin 1960-luvulla kansallispuiston perustamisen yhteydessä, ja todennäköisesti myös kreetalaisia villivuohia eli kri-krejä. Kri-kri on kotoperäinen laji Kreetalla ja sitä pidetään yhtenä Euroopan harvinaisimmista villieläimistä.
Rotkolle pääsee omatoimisesti matkustamalla aluksi linja-autolla Haniasta Xyloskaloon, josta on mahdollista jatkaa jalan rotkolle.
Yksinkertaisinta ja usein antoisintakin on kuitenkin osallistua oppaan vetämälle järjestetylle retkelle, joita esitellään ja joihin voi hankkia liput esimerkiksi GetYourGuidesta. Retken aikana opas voi kertoa alueen kasvistosta ja eläimistöstä, ja historiasta kuten rotkon roolista turvapaikkana ja piilopaikkana. Opastetut retket on suunniteltu siten, että niihin sisältyy selkeä aikataulu ja usein valmiiksi järjestetyt kuljetukset, Vaikka reitti on pitkä ja fyysisesti vaativa, oppaat pitävät huolen siitä, että vaellus etenee ja että kaikki osallistujat pysyvät reitillä. Tämä lisää turvallisuutta erityisesti kokemattomille vaeltajille.

Kreikkalaiseen mytologiaan liittyvät nähtävyydet
Kreetalla on useita kreikkalaiseen mytologiaan liittyviä nähtävyyksiä. Antiikin kreikkalaisen mytologian kertoman mukaan Rhea synnytti poikansa Zeuksen kätketyssä Dikti-vuoren luolassa [kartalla] Lasithin tasangolla, suojellen näin vastasyntynyttä Kronoksen, lapsiaan syövän Zeuksen isän, kynsiltä. Luolasta on löydetty muun muassa alttari, patsaita ja maanalainen vesistö, jossa mytologian mukaan Zeus kävi peseytymässä. Lasithin alueella on myös muita luolia.
Toinen Zeukseen liittyvä paikka sijaitsee Méssaran tasangolla, missä sijaitsee Górtynin arkeologinen kohde [kartalla]. Alueelta löytyy useita raunioita, esimerkiksi basilikatyylisen kirkon ja odeionin rippeet. Tarun mukaan Zeus vei prinsessa Europan Kreetalle häränhahmossa, ja Górtynissa sijaitsee plataanipuu, jonka juurella heidän kerrotaan rakastelleen ensimmäisen kerran. Puusta tuli ainavihanta, ja tarinoiden mukaan se jatkaa yhä kasvuaan Górtynin kaupungissa. Taruston mukaan tästä suhteesta syntyivät Kreetan kolmen merkittävän palatsin hallitsijat.
Arkadin luostari
Arkadin luostari [kartalla] on historiallisesti merkittävä kohde Kreetan saarella. Se sijaitsee Rethymnonin kunnan alueella, Kreetan sydämessä, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Rethymnonin kaupungista. Vaikka luostari perustettiin Bysantin valtakunnan aikana, nykyiset rakennukset ovat peräisin 1500-luvulta, Bysantin kaatumisen jälkeiseltä ajalta.
1500-luvulla luostarista muodostui vauhdilla merkittävä tieteellisen tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan keskittymä. Sen sijainti ja paksut, korkeat muurit tekivät siitä myös erinomaisen puolustuspaikan. Luostari on erityisen tunnettu vuoden 1866 taistelusta ottomaaneja vastaan. Luostari toimi kokoontumispaikkana ottomaanien vallan vastaiselle vastarintaliikkeelle, ja kun ottomaanit hyökkäsivät luostariin, myös lähiseudun asukkaat pakenivat sinne. Tappioon alistumisen sijaan suuri joukko kreetalaisia teki valinnan räjäyttää ruutivarasto, vaikka se tarkoitti heidän omaa kuolemaansa. Nykyisin tätä merkkipäivää vietetään marraskuun kahdeksantena päivänä niin Rethymnonin kaupungin alueella kuin luostarissakin. päivänä.
Arkadin luostari on nykyään entisöity, ja vierailijat voivat nähdä alueella pienen museon, viehättävän puutarhan sekä renessanssin tyylisuuntaa edustavan kirkon.
Lukijoiden kommentteja
Spinalonga (entinen laprasiirtola), joka suljettiin vasta vuonna 1957, on uskomattoman kaunis ja historian havinaa sykkivä nähtävyys. Se on kalliosaari, jonne voi matkata mm. Agios Nikolaoksesta veneellä/ laivalla. Matka kestää n. tunnin. Sinne tehdään myös järjestettyjä päiväretkiä. /Hellu
Elafonisin kaunis ranta on myös näkemisen arvoinen ja kuuluu Natura 2000 luonnonsuojelualueeseen. /Rebecca
Knossoksella kannattaa käydä, jos tykkää historiasta ja historiallisista paikoista. Siellä voi paikalla aistia millaista elämä on ollut silloin ennen ja raunioilla kävellessä vanhan ajan historia on koko ajan läsnä. /vm
Olemme menossa maaliskuun lopulla kolmeksi viikoksi Chaniaan. Retkeilyä, historiaan tutustumista, ruoka- ja viinikulttuuria ihmettelemään. /Erkki&Marja
Vuokratkaa ihmeessä auto, kartalle netistä ylös kaikki mahdollinen - ja ei muuta kuin sopivat päivät ja kiertelemään! Vaikuttavin kokemus on ehdottomasti Samarian rotko, jota voi mainiosta myös kuumalla ja liikuntaesteisetkin katsella autosta. Tiet ovat paikka paikoin "jännittäviä", mutta maalaisjärjellä ja varovaisuudella pärjää. Älkää menkö järjestetyille retkille, niissä ei jää aikaa ihmettelyyn. /Kulkija
Lassithin tasanko tuulimyllyineen on myös näkemisen arvoinen. /Kreetan kävijä