Kreikan HNMS-sääpalvelu kertoo minkälainen sää Kreetalla (Heraklion) odotetusti vallitsee lähipäivien aikana.
Kreetalla vallitsee Välimeren ilmasto, ja saarella on neljä vuodenaikaa mutta myös sadekausi ja kuivakausi. Kreetan ilmastolle ominaisia ovatkin kuumat, kuivat kesät ja leudot, sateiset talvet. Eteläisen sijaintinsa vuoksi kesä on pidempi Kreetalla kuin muualla Kreikassa.
Kreetan keskiosaa hallitsevat vuoret vaikuttavat paljon saaren rannikoiden ilmastoon, ja pohjois- ja eteläosien ilmastoissa on eroja. Etelässä ilmanala on kuivempaa ja kuumempaa kuin pohjoisessa, ja siellä esimerkiksi uimakausi kestää pidempään kuin pohjoisrannikolla. Eroja on myös idän ja lännen välillä: lännessä Hanian alueella on esimerkiksi itäistä Kreetaa vehreämpää.
Kreetan leudoin ilmasto on etelärannikolla Ierapetran kaupungissa, jossa aurinko paistaa eniten koko saarella ja sateet ovat vähäisiä. Kreeta on melko tuulinen saari, sillä suojaava puusto on vähäistä ja Kreetan vuoret ja niiden rotkot ja laaksot vielä voimistavat tuulia entisestään.
Sateiden loppuessa maaliskuussa alkaa saarella kevät, ja sen mukana tulee pölyinen etelätuuli. Maaliskuussa päivät lämpenevät kovaa vauhtia ja ne saattavat olla välillä niin lämpimiä, että ensimmäiset uimarit uskaltautuvat mereen. Tuulesta huolimatta kevät on mukavaa aikaa Kreetalla varsinkin niille, jotka eivät pidä kovista helteistä. Kevät on myös parasta aikaa sellaisille harrastuksille kuin patikointi ja pyöräily.
Kreetan kevääseen kuuluva tuuli loppuu huhti-toukokuun aikana luonnon alkaessa kukkia, ja tällöin Kreetan luonto onkin kauneimmillaan. Vaikka huhti-toukokuussa päivät ovat jo hyvin lämpimiä, niin mukaan kannattaa ottaa lämmintä vaatetta, sillä yöt saattavat olla kylmiä ja voimakkaita sadekuurojakin voi tulla. Keväällä suuren juhlan aikaa on pääsiäinen, joka on vuoden kenties tärkein juhla, mutta se on usein myös melko vilkas vierailuajankohta. Pääsiäinen perinteisesti aloittaa matkustuskauden, etenkin jos se ajoittuu huhtikuun puoliväliin.
Kesäkuussa lämpötilat alkavat kohota ja nousevat vielä entisestään heinä- ja elokuussa. Yöt ovat lämpimiä, ja maksimilämpötilat päivällä saattavat nousta jopa lähelle 40:tä astetta. Tällöin kannattaa muistaa juoda riittävästi eikä unohtaa hattua, aurinkolaseja ja suurikertoimista aurinkorasvaa. Heinä-elokuussa pohjoistuuli alkaa puhaltaa, ja etenkin rannikolla saattaa olla koviakin tuulenpuuskia. Kreetan luonto ei ole näinä kuumina ja kuivina kuukausina kauneimmillaan, mutta toisaalta saari on muuten täynnä eloa ja erilaisia tapahtumia.
Kesä on Kreetalla matkailun huippusesongin aikaa, joten jos ei halua maksaa korkeimpia hintoja majoituksesta ja jos ei viihdy äärimmäisen vilkkaissa olosuhteissa, kannattaa tänne tulla lomalle jo touko-kesäkuussa tai sitten vasta syys-lokakuussa.
Syksyllä aurinko paistaa edelleen, mutta paahde ei ole yhtä voimakas kuin kesällä ja tuulikin on laantunut. Syksyllä saadaan useita sadekuuroja erityisesti Kreetan länsiosassa, vaikka varsinainen sadekausi alkaakin vasta talvemmalla. Syksy muistuttaa sään puolesta paljon kevättä, ja alkusyksy soveltuu myös hyvin vaeltamiselle ja muulle ulkoilulle. Kevyt takki on hyvä ottaa mukaan viileneviä öitä varten, varsinkin jos aikoo käydä vuoristossa, eikä sateenvarjostakaan ole haittaa. Ainoa huono puoli on taas marraskuussa voimistuva etelätuuli, joka tuo mukanaan Saharan hiekkaa suurina pilvinä, jotka peittävät välillä koko Kreetan taivaan.
Talvella pohjoisrannikolla voi olla toisinaan myrskyjä, mutta myös lämpimiä päiviä on, jos etelätuuli tuo saarelle lämmintä ilmaa. Talviaikaan vuoristoissa sataa usein lunta, korkeimmissa kohdissa yleensä tarpeeksi lasketteluakin varten ja välillä jopa liikaa niin että lumi saartaa kokonaisia kyliä viikoiksi. Talvella ja erityisesti joulukuun tienoilla sää on hyvin vaihtelevaa - yhtenä päivänä aurinko paistaa lämpimästi ja toisena sataa vettä ja on kylmä.
Vaikka siis Kreetan etelärannikolla on mahdollista uida jopa vielä joulukuussa, niin kannattaa silti ottaa mukaan matkaan lämpimiä vaatteita ja sateenvarjo. Talviaika on ehkä parasta aikaa vierailla Kreetan kaupungeissa, varsinkin jos rannat eivät ole tärkeitä, jos haluaa viettää lomansa edullisesti ja ilman vilkkaita olosuhteita ja jos haluaa kunnolla tutustua museoihin ja muihin kulttuuripitoisiin nähtävyyksiin.
Teksti: Anniina Simula, Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/12
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.