- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Venetsia on unelmien matkakohde, jossa riittäisi tutkittavaa vaikka vuosiksi, mutta sieltä on helppo myös lähteä tutustumaan täysin toisenlaisiin paikkoihin. Venetsian laguunin rannoilla on mielenkiintoisia vierailupaikkoja kuten Chioggia, ja sisämaassa Veneton alueen kaupungit kuten opiskelijakaupunki Padova ja Vicenza ovat molemmat helppoja ja mielenkiintoisia päiväretkikohteita. Pohjois-Italian rannikkokaupunki Trieste sijaitsee sekin varsin lyhyen matkan päässä Venetsiasta, ja se tarjoaa täysin toisenlaista tunnelmaa kuin Venetsia tai edes Veneton sisämaa.
Jos Venetsiaan ja muualle Italiaan tulee omalla autolla, on jo matkalla sinne helppo vierailla Triestessä ja monessa muussakin paikassa. Omalla autolla liikkeellä oleville myös Vicenza on oiva vierailupaikka, ja sehän on paikkakunta, josta voi helposti vierailla monissa paikoissa, kuten Veronassa.
Chioggiaan voi mennä lautalla ja bussilla, mutta Padova, Vicenza ja Trieste vaativat junamatkan. Junien aikatauluja kannattaa hyvissä ajoin etukäteen katsella Trenitalian sivuilta, ja liput voi hankkia viikkoja etukäteen. Tosin Venetsian lähellä oleviin kaupunkeihin voi kulkea paikallisjunilla (regionale), joihin liput ovat juuri ennen matkaa ostettuina suurin piirtein saman hintaisia kuin etukäteen ostettuina. Jos lipun ostaa automaatista tai tiskiltä eikä siinä lue mikä vuoro on kyseessä, pitää lippu aina ennen junaan nousemista leimata laitureilla olevassa laitteessa. Jos lippua ei leimaa, saa samanlaisen tarkastusmaksun kuin siinä tapauksessa, että lippua ei ole lainkaan.
Venetsian ytimessä olevalta päärautatieasemalta (Venezia Santa Lucia) voi siirtyä lähes jatkuvasti kulkevilla paikallisjunilla Padovaan, jonne matka maksaa alle 5 euroa ja jonne junat kulkevat nopeimmillaan alle puolessa tunnissa. Venetsian asemalta pääsee myös Vicenzaan reilulla kuudella eurolla ja nopeimmillaan kolmessa vartissa, mutta vuoroja sinne on melko vähän. Triesteen kulkee sitäkin vähemmän vuoroja Venetsiasta ja parhaimmillaan matkan voi tehdä suuntaansa vähän alle 15 eurolla ja noin kahdessa tunnissa.
Mestren rautatieasemalta (Venezia-Mestre) kulkee jonkin verran enemmän junia kuin Venetsiasta, mutta esimerkiksi Triesteen ei ole valtavasti vuoroja. Jos majapaikka on Mestressä, kannattaa sieltä heti aamulla lähteä rautateitse päiväretkelle. Päiväretkikohteissa on iltapäivätauon takia hyvin hiljaista noin klo 14–16 mutta aamupäivisin monet vierailupaikat ovat parhaimmillaan.
Linja-auto on Italiassakin nykyisin entistä parempi tapa siirtyä paikasta toiseen. Matkat ovat edullisempia mutta usein ne kestävät suurin piirtein yhtä kauan kuin junamatkat. Liput ovat lyhyelläkin varoajalla usein edullisia, joskin ne ovat kaikkein edullisimpia niille, jotka varaavat ne viikko pari etukäteen. Etenkin Triesteen pääsee bussilla junaa paremmin, ja myös varsinaisessa Venetsiassa olevalta Tronchetton asemalta [kartalla] lähtee busseja. Padovaan ja Vicenzaan busseja ei Venetsiasta juurikaan toistaiseksi kulje, mutta aina kannattaa tarkastaa Flixbusin sivuilta kulkeeko busseja ja minkälaisiin aikoihin.
Venetsian laguunin eteläpäässä sijaitseva Chioggia [kartalla] on meriteitse vain 25 kilometrin mutta teitä pitkin 50 kilometrin päässä Venetsiasta. Chioggian kaksi erillistä aluetta muodostavat erikoisen vierailupaikan niille, jotka ovat kiinnostuneet näkemään Venetsiaa aivan toisenlaisesta näkökulmasta ja myös niin, että vain harva Venetsiassa lomaileva kaupungin näkee. Yksi Chioggian tyypillisimpiä piirteitä ovat kalastajat, ja sieltä tulevatkin kalat ja merenelävät Venetsian, Mestren ja monen muun alueen kaupungin kauppoihin, toreille ja ravintoloihin.
Chioggiassa asuu tätä nykyä noin 50 000 asukasta. Kalastajien lisäksi se tunnetaan pitsitraditiostaan, joka Venetsian laguunin ympäristössä yhdistetään myös Buranoon ja Chioggian vieressä olevaan Pellestrinaan.
Varsinaisia nähtävyyksiä Chioggiassa ei ole kovin paljon. Se on eräänlainen mini-Venetsia, jossa on kanavia pienellä saarella ja sitten Lidon tyylistä meininkiä autoineen ja turisteineen Sottomarina-alueella [kartalla].
Saaren kanavista moni pitää kauneimpana Canale Venaa [kartalla], ja sehän on helppo löytää, sillä se on Chioggian pääkanava. Sen varrella olevat kujat (calli) ovat tutustumisen arvoisia, ja niiden tuntumasta löytyy merkittävää nähtävää. Keskiaikaiset kirkot ovat kauniita, etenkin tuomiokirkko (Santa Maria Assunta) [kartalla], josta nähtävänä oleva versio valmistui vuonna 1623.
Sottomarinassa on ravintoloita ja kaikkea turisteja kiinnostavaa, ja se on laguunin pääasiallinen telttailupaikka, jossa on 17 leirintäaluetta. Siellä on myös melkoisesti hotelleja ja muita majapaikkoja, joissa yövytään lähinnä vain kesäkuun alusta syyskuun loppupuolelle.
Chioggia on tunnettu kalastajistaan, ja Venetsian merenelävät tulevatkin usein sieltä. Suosituin ajankohta lähteä sinne ovat sen kalamarkkinat. Jos haluaa nähdä kalamarkkinat, pidetään ne aikaisin arkiaamuina, ja kuten muutkin kalatorit, ne sulkeutuvat viimeistään alkuiltapäivästä.
Venetsian ja Chioggian väli kuljetaan menemällä ensin Venetsiasta Lidoon vesibussilla (vaporetto) ja kulkemalla sitten Lidon satamasta bussilla Pellestrinaan, mistä siirrytään vielä toisella lautalla Chioggiaan. Tarkkoja ohjeita bussilinjoineen asiasta antaa Europe for Visitors.
Chioggiaan on helppo siirtyä myös niiden, jotka lomailevat Riminin suunnalla, sillä sen kautta voi kulkea Venetsian keskustaan nopeammin kuin teitä pitkin.
Venetsian lähin varsinainen kaupunki on Padova (italiaksi Padua) [kartalla], joka kuuluu Veneton alueen parhaisiin vierailupaikkoihin. Kaupunki tunnetaan opiskelijoistaan, jotka antavat sille nuorekkaan ilmeen, ja siellä asuu nykyään reilut 200 000 ihmistä. Venetsiaan on sieltä nopeimmillaan alle puolen tunnin junamatka, eikä sieltä ole pitkä matka myöskään Bolognaan, Veronaan tai Milanoon. Padovan keskusta on pieni, niin että siellä voi siirtyä kävellen paikasta toiseen ja kaikki oleellinen tulee muutamassa tunnissa nähtyä.
Kaupungin suosituimpia ja kauniimpia nähtävyyksiä ovat kirkot, joilla turistien lisäksi käy melkoinen määrä pyhiinvaeltajia. Pyhiinvaeltajia kuten turisteja kiinnostaa etenkin Sant’Antonion basilikakirkko [ kuva ], joka sijaitsee Piazza del Santo -aukiolla [kartalla]..Kirkon suojissa on Sant’Antonin hautakammio, ja siellä voi myös tarkastella Donatellon veistoksia.
Saman aukion laidalla sijaitseva Oratorio di San Giorgio on sekin hyvä vierailupaikka seinämaalaustensa takia, joskin vielä hienompia seinämaalauksia on Cappella degli Scrovegni –kappelissa [kartalla], joka sijaitsee lähellä rautatieasemaa. Sen seiniä ja kattoja koristavat Gioton ylittämättömät freskot, joita tämä yleisnero työsti vuosina 1303–1305. Niiden takia täällä on jatkuvia jonoja, ja nykyään onkin pakollista varata lippu etukäteen. Liput pitää varata vähintään kolme arkipäivää ennen vierailua, joten jos paikalle haluaa maanantaina, pitää liput varata viimeistään edellisenä keskiviikkona.
Kirkkojen lisäksi kaupungissa kuuluu tutustua Prato della Valle -aukioon, joka 90 000 neliöllään on Euroopan suurin aukio ja varmasti myös yksi kauneimmista. Täällä sijaitsi Rooman valtakunnan aikaan amfiteatteri, mutta aukio uudistettiin vuonna 1775, mistä asti se on pysynyt samanlaisena. Lauantaisin täällä on suuret markkinat, joille kannattaa lähteä viikonloppuisin tukkoisesta Venetsiastakin. Aukiolla on myös kesäkauden aikana melko usein konsertteja ja muita tapahtumia.
Muutakin nähtävää kaupungissa on, kuten Rooman aikaisia raunioita, lisää kirkkoja, kasvitieteellinen puutarha, juutalaiskorttelisto ja museoita, joista tiedemuseo ja Gioton ja Tintoreton töitä esittelevä taidemuseo ovat suosituimpia vierailukohteita.
Padovaan pääsee melko helposti suoraan Santa Lucia -asemalta, mutta eniten junia sinne menee Mestren kautta. Kuten muissakin vierailupaikoissa, ovat viikonloput Padovassa huomattavasti viikonpäiviä hektisempiä mutta toisaalta markkinat ja monet tapahtumat pidetään juuri viikonloppuisin.
Hyvin lähellä Padovaa ja noin 75 kilometrin päässä Venetsiasta sijaitsee mukava, kaunis Vicenza [kartalla] on erinomainen vierailupaikka niille, jotka lomailevat Venetossa mutta myös muualla, kuten Veronassa. Rautatieasemalta [kartalla] on jonkin verran kävelymatkaa keskustaan mutta vain 10–15 minuutin verran, eikä asemalla kannata nousta taksiin tai bussiin kuin niiden, jotka eivät voi pitkiä matkoja kävellä.
Vicenza tunnetaan etenkin siitä, että sen pääarkkitehti oli Andrea Palladio, joka eli 1500-luvulla. Piazza dei Signori -pääaukiolla sijaitseva Basilica Palladiana tunnetaan myös Palazzo della Ragione -nimellä. Se valmistui vuonna 1617, ja se on kaupungin tunnetuin rakennus. Sen vieressä oleva Loggia del Capitanio, jonka Palladio suunnitteli vuonna 1571, on sekin kaunis, ja aukiolla on kaikenlaista muutakin silmiä hivelevää.
Piazza dei Signorin vierestä kohti Teatro Olimpico -teatteria kulkeva Corso Palladio on mukava katu, jonka monet kaupat ja ravintolatkin sulkeutuvat iltapäivisin muutaman tunnin tauolle mutta jolla on valtava kuhina etenkin alkuillan passeggiata-iltakävelyn aikaan. Tämä tapahtuu vuoden ympäri auringonlaskun aikaan, ja tällöin perheet ja suvut tulevat yhdessä ulos parhaisiin pukeutuneena.
Teatro Olimpico [ kuva ] on toinen kaupungin kuuluisimmista rakennuksista, ja sitä pidetään Palladion mestariteoksena. Se on avoinna ti–su klo 9–17 (heinä- ja elokuussa klo 18 asti). Niiden, jotka mielivät sekä tänne että muihin arkkitehdin suunnittelemiin rakennuksiin, kannattaa hankkia joko museokortti tai sitten kortti, jolla voi vierailla neljässä eri museossa.
Vicenzassa on maukkaat ja tarkoin suunnitellut ruoat, ja pääkävelykadun varren ravintolat ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia. Jos kuitenkin haluaa syödä kaikkein parhaita ruokia kohtuuhinnalla, on itsepalvelumenetelmällä toimiva Righetti (Piazza Duomo 3), joka sijaitsee Duomo Santa Maria Annunziata -tuomiokirkon vieressä, siihen ylittämätön ja konstailematon vaihtoehto.
Vicenzassa on viikonloppuisin vilkasta ympäri vuoden, mutta kaikkein vilkkaimmillaan se on heinäkuun jazzfestivaalien ja lokakuun teatteriklassikkofestivaalin aikana. Ne pidetään Teatro Olimpicossa.
Vicenzan ja Venetsian välillä kulkee melkoisesti junia, ja sekä Venetsian asemalta että Mestren asemalta voi monta kertaa tunnissa siirtyä Vicenzaan. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että juna on edullinen (regionale) ja että juna kuuluu nopeimpiin, sillä tunneittain on myös hyvin hitaita junia.
Italian pohjoisin satamakaupunkeihin kuuluva Trieste [kartalla] on varsinainen kummajainen maan kaupunkien joukossa. Se on tunnelmaltaan enemmänkin Keski- kuin Etelä-Eurooppaa muistuttava, ja se kuuluikin ensimmäiseen maailmansotaan asti Itävallan imperiumiin, jota suomeksi usein kutsutaan erehdyttävästi nimellä “Itävalta-Unkari”.
Nykyään Trieste tunnetaan kenties parhaiten James Joycen pitkäaikaisena asuinpaikkana ja sinne tullaan eniten katsomaan häneen liittyviä rakennuksia, kuten Berlitz-koulua, jossa hän toimi opettajana. Triestessä on kuitenkin melkoisesti muutakin merkittävää nähtävää. Joyceen erikoistunut museo esitteleekin etusivullaan paikkoja, joissa Joyce vietti aikaansa ja joita voi omaan tahtiin Triestessä kierrellä.
Suosituimpiin yksittäisiin nähtävyyksiin kuuluu Castello di Miramare [kartalla], jonne pääsee rautatieasemalta bussilla numero 6 ja jonka edustalla on myös juna-asema nimeltään Miramare. Palatsissa, joka on merenrannalla sijaitsevassa puistossa, on upeita saleja, kuninkaallisten huoneistoja ja puutarha.
Kaupungissa on myös toinen linnake, San Giusto [kartalla], jonka yhteydessä on kaunis tuomiokirkko, museo ja Rooman valtakunnan aikainen toripaikka. Kaupungissa on myös useita hyviä museoita, kuten rautatiemuseo, juutalaisyhteisön museo ja Revoltella-taidemuseo.
Paras paikka kävellä on Citta Vecchia eli vanhakaupunki, joka on varsin kookas ja hyvin säilynyt, eikä siellä ole juuri lainkaan liikennettä. Kesäaikaan Barcola-merenrantakatu on suosittu paikka kävellä kohti Miramaren linnaa, ja tänne on hyvä tulla rannalle samalla bussilla numero 6, joka vie rautatieasemalta ja pääaukiolta linnakkeelle. Nykyään kaupungissa voi taas kulkea raitiovaunulla, joka aloitti uudelleen kulkunsa kesällä 2014. Hyvä reitti on raitiovaunulinja numero 2, joka vie Opicinaan, upeiden näkymien äärelle.
Hyviä aikoja tulla Triesteen tapahtumien aikaan ovat tammikuun elokuvafestivaalit, Bavisela eli "Euroopan maraton", joka on toukokuun alkupuolella, ja Barcolana-purjehduskilpailut, johon parituhatta venettä ottaa osaa lokakuun toisena sunnuntaina.
Trieste on sen verran jykevä paikka sekä nähtävyyksiensä että tapahtumiensa puolesta, että siellä voi myös viettää yönsä. Trieste on myös siedettävän matkan päässä Sloveniasta ja Kroatiasta, ja Istrian niemimaan ja Triesten välillä kulkee paljon busseja ja jonkin verran junia.
Triesteen pääsee yleensä ainakin joka toinen tunti Mestrestä, mutta Santa Lucian asemalta sinne voi olla hankalampi kulkea suoraan. Nykyään Triesteen voi Venetsiasta siirtyä myös bussilla, ja ne kulkevat sekä Venetsian ytimestä että Mestren bussiasemalta, joka on rautatieaseman vieressä, Venetsiaan johtavan sillan puolella.
Go Italy esittelee lisää päiväretkikohteita.
Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Gary Bembridge /Flickr, Peter Forsberg, Alessio Cimarelli /Flickr
2020/05
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.