- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Firenze on kaupunki, jonka ytimessä ja sen tuntumassa riittää nähtävää pitkiksikin ajoiksi, mutta ympäröivä Toscanan alue ja muut lähitienoot ovat myös mielenkiintoisia. Melko lähellä kaupunkia sijaitsee useita maailmanluokan vierailupaikkoja, joissa vierailu monipuolistaa Firenzeen suuntautuvaa lomaa. Helpoin vierailupaikka on Fiesole, jossa tunnin parin oleskelu riittää, ja kaikkein hienoin on Siena, jossa kannattaa käydä muulloin kuin viikonloppuna tai kaikkein vilkkaimpia matkustusaikoina. Muitakin kohteita Firenzen lähistöllä on, ja yksi niistä on Toscanan toiseksi suurin kaupunki Prato, joka sijaitsee lähellä toista varteenotettavaa päiväretkikohdetta, Pistoiaa.
Italian iltapäivätauon takia ei ole suositeltavaa lähteä päiväretkelle iltapäiväksi. Monet paikat ovat etenkin pienillä paikkakunnilla kiinni noin klo 13–16, ja jos haluaa nähdä paikkakunnat parhaimmillaan, kannattaa niihin mennä joko aamulla tai alkuillasta. Toisaalta tauon tunteina on hiljaista ja harrastakin tunnelmaa, ja tähän aikaan on mukava kierrellä nähtävyyksiä ja museothan pysyttelevät koko päivän avoinna, joskin maanantaisin osa niistä on kiinni.
Sienaan ja Fiesoleen pääsee vain linja-autolla, ja niihin noustaan aivan päärautatieaseman vieressä. Lippuja on vaikea hankkia verkosta etukäteen, joten kannattavaa on etukäteen käydä bussiasemalla [kartalla] ja katsoa aikataulut, joissa voi eri vuosina ja vuodenaikoina olla muutoksia. Sienaan voi siirtyä myös rautateitse, mutta matka sinne kestää junalla vähintään puolitoista tuntia mutta bussimatka reilun tunnin.
Luccaan, Pratoon ja Pistoiaan voi kulkea Trenitalian junilla, jotka lähtevät päärautatieasemalta (Santa Maria Novella). Junat ovat henkilöjunia (regionale), joihin ei tarvitse ostaa lippua etukäteen vaan juuri ennen junaan nousemista. Liput, jotka ostetaan automaateista, pitää aina leimata ennen junaan nousemista. Lipputiskillä olevissa lipuissa voi lukea mikä vuoro on kyseessä mutta jos lipussa ei lue päivää tai vuoroa, pitää sekin leimata.
Kaikkein tarunhohtoisin ja suosituin päiväretkikohde Firenzestä on Siena [kartalla], entinen Firenzen kilpailijakaupunki, joka sijaitsee reilun tunnin juna- tai bussimatkan päässä. Sienan vanhan keskustan kapeat kävelykadut ovat erinomaisia ostosten katselulle ja tunnelmalliselle kävelyretkelle mihin vuodenaikaan tahansa. Mikäli sattuu paikalle kesällä tai muuna vilkkaana vierailuaikana, on tungoksesta helppo päästä eroon siirtymällä asuintalojen alueella oleville kujille, joilla myös on kahviloita, ravintoloita ja putiikkeja.
Piazza Gramscin bussiasemalta on mukava kävelymatka [kartalla] pitkin pelkästään kävelijöille tarkoitettuja kauppakatuja Piazza del Campo -aukiolle, jonka koko tekee vaikutuksen ja jolla on mukava nauttia kaupungin tunnelmasta tai virkistävästä ateria- tai drinkkihetkestä yhdellä sen terasseista.
Keskusta on sokkeloinen, ja sen alueella on kaikenlaista nähtävää upeasta Duomo-tuomiokirkosta muihin upeisiin kirkkoihin ja useisiin korkeatasoisiin museoihin, ja Sienassa kannattaa viettää yksi kokonainen päivä tai vähintään puolipäivää. Kaikkein paras museo on kaupunginmuseo eli Museo Civico.
Hyvä joskin ehkä turhan kuuma ja hektinen aika vierailla Sienassa on Il Palio –hevoskilpailun aikaan. Kilpailu järjestetään Piazza del Campo -aukiolla kahdesti kesässä: 2.7. ja 16.8.
Sienaan pääsee parhaiten bussilla Firenzestä bussiasemalta, joka on rautatieaseman vieressä. Paras on mennä bussilinjalla 131R, joka on nopeampi kuin toinen linja. Kannattaa vältellä puolenpäivän aikoihin lähteviä linjoja, sillä matkan varrella iltapäivätauolle jäävät koululaiset tukkivat ne. Lippu maksaa vähemmän jos sen ostaa lippukassalta, ja se on hintavampi jos sen ostaa kuskilta.
Sienaan voi kulkea myös junalla, ja Trenitalian sivulta voi katsoa aikataulun etukäteen. Lippu yhteen suuntaan maksaa 8–10 euroa.
Helpoin ja nopein päiväretkikohde Firenzestä on Fiesole [kartalla], joka sijaitsee 9 kilometrin päässä Firenzen keskustasta. Kylä on suosittu vierailukohde firenzeläisten keskuudessa etenkin kesäiseen aikaan, sillä tässä korkeammalla paikalla sijaitsevassa kylässä on viileämpi ilma ja sieltä on upeat maisemat sen alapuolella sijaitseville tasangoille.
Fiesole on aina ollut taiteilijoiden ja kirjailijoiden suosiossa, ja esimerkiksi Gertrude Stein vietti siellä kesänsä ennen ensimmäistä maailmansotaa.
Merkittävin nähtävyys itse kylässä on Area Archeologica eli Fiesolen perustaneiden etruskien noin 2700 vuotta sitten asuttama alue, johon myöhemmin ilmaantui muun muassa roomalaisten kylpylöitä ja amfiteatteri.
Kaikkein vilkkaimmillaan Fiesole on kesäkuun alusta elokuun loppuun, sillä tällöin amfiteatterilla pidetään Estate Fiesolana, joka on monipuolinen, musiikkiin ja teatteriin painottunut kulttuuritapahtuma.
Arkeologisen alueen lisäksi Fiesolessa on muutama hyvä museo, kuten etruskialueen vieressä sijaitseva ja sen yhteyteen kuuluva Bandini ja Museo Primo Conti.
Kaupungin pääaukio Piazza Mino on mieleenpainuva vierailupaikka, ja sen laidalla on San Romolon tuomiokirkko, jonka takana etruskialue sijaitsee.
Aukion vieressä ylämäkeen on alue, jolta on hyvät näkymät ja jolla on pari kaunista kirkkoa. Sinne pääsee kävelemällä ylös Via San Francescoa [kartalla].
Fiesoleen pääsee normaalilla linja-autolinjalla 7. Nykyään bussi lähtee pysäkiltä nimeltään Stazione Nazionale [kartalla], joka on päärautatieaseman vieressä mutta ei bussiasemalla vaan bussiasemasta katsoen aseman toisella puolella. Lippu ja paluulippu, joka suuntaansa maksaa 1,50 euroa, kannattaa ostaa etukäteen kioskista tai kahvilasta, ja matka päättyy Fiesolen pääaukiolla (Piazza Mino) noin puolen tunnin ajon jälkeen.
Toscanan toiseksi suurin kaupunki on Prato. Se on keskiajalta lähtien ollut Italian tekstiiliteollisuuden keskus, ja yksi syy vierailla on tutustua sen tähän puoleen. Toinen syy vierailla tässä hyvin lähellä Firenzeä sijaitsevassa kaupungissa on nähdä alueen toinen suuri keskus ja tutustua sen upeaan arkkitehtuuriin ja muuhun tarjontaan. Suurena kaupunkina Prato on parempi vierailupaikka iltapäivisin kuin pienet paikkakunnat, jotka ovat iltapäivisin täysin kuolleita.
Museo del Tessuto [kartalla] on vanhaan myllyyn perustettu museo, joka kertoo tekstiiliteollisuuden historiasta ja sen vaikutuksista Praton menneisyyteen. Museon aukioloajat ovat erikoiset ja muuttuvat ajoittain, ja niihin kannattaa tutustua etukäteen. Maanantaisin museo on suljettu, ja se on parhaiten avoinna pe ja la (klo 10–19).
Pratossa on paljon hienoja kirkkoja, joiden seinämaalaukset ovat tunnettuja, ja muutenkin Pratossa on paljon taidetta, jota muualla harvoin tulee vastaan. Tuomiokirkko [kartalla] on yksi hyvä vierailupaikka, ja sen julkisivu on osin Donatellon tekemä. Tuomiokirkon eli Duomon sisällä on Filippo Lippin seinämaalauksia, joita voi käydä muutaman euron pääsymaksua vastaan katsomassa samoin aukioloajoin kuin tekstiilimuseoonkin on.
Kolmas merkittävä vierailupaikka on Museo di Pittura Murale [kartalla] eli seinämaalaukseen pureutuva museo. Se on entisessä luostarissa, jonka yhteydessä on San Domenicon kirkko. Kirkossa on lisää Fra Filippo Lippin teoksia, kuten myös hänen poikansa, Filippinon teoksia.
Pratoon kannattaa mennä junalla, joka lähtee päärautatieasemalta ja joka vie Praton rautatieasemalle (Prato Centrale) [kartalla] 17–30 minuutissa. Junat ovat paikallisjunia, joihin lippu ostetaan tiskiltä tai automaatista juuri ennen matkaa, ja ne maksavat alle 3 euroa suuntaansa. Junia kulkee usein, vilkkaimpaan aikaan jopa 7 minuutin välein, joten aikatauluista ei ole ainakaan arkisin päiväsaikaan tarpeen etukäteen ottaa selvää.
Pratosta seuraava merkittävä paikka saman junaradan varrella on Pistoia [kartalla]. Se on 90 000 asukkaan kaupunki, jonka lähes täysin kävelijöille pyhitetty keskiaikainen keskusta on miellyttävä päiväretkikohde.
Aamupäivisin maanantaista lauantaihin pidetään tori aukiolla nimeltään Piazza della Sala [kartalla], mutta se on muinakin aikoina kaupungin keskus, jonka ympäristössä tulee vietettyä aikaa.
Pistoian parhaisiin nähtävyyksiin kuuluu Piazza del Duomon [kartalla] laidalla sijaitseva Cattedrale di San Zeno, jonka alttari on tauluineen ja koristeineen hämmästyttävää nähtävää ja jonka Brunelleschin suunnittelema tummanpuhuva kappeli on sekin matkan arvoinen.
Piazza del Duomon laidalla sijaitsee myös goottilaistyylinen Palazzo Communale, jonka Museo Civico esittelee toscanalaisten taidemaalarien 1200–1900-luvuilta peräisin olevia töitä.
Näkemisen arvoinen on myös kaupungin suuren pojan, kuvanveistäjä ja taidemaalari Marino Marinin muistolle omistettu galleria ja museo [kartalla]. Huomionarvoinen seikka on se, että myös Firenzessä, lähellä rautatieasemaa sijaitsevassa kirkossa olevassa museossa on myös Marino Marinin museo.
Jos Toscanassa on vuoden kuumimpaan aikaan, pidetään 25.7. festivaalit, joilla vierailu voi olla kuuma ja hektinen mutta myös unohtumaton tilaisuus. Giostra dell’Orso juhlistaa kaupungin suojeluspyhimystä (San Giacomo), ja luvassa on keskiaikaisia turnajaisia ja hevosnäytöksiä.
Pistoiaan kannattaa mennä samoilla paikallisjunilla, jotka kulkevat myös Praton kautta, ja parhaimmillaan juna kulkee sinne vain noin vartin pidemmän ajan. Lippu ostetaan juuri ennen matkaa ja leimataan, mutta jos haluaa sekä Pratoon että Pistoiaan, ei voi ostaa edestakaista lippua vain Pistoiaan ja pistäytyä toisella matkalla Pratossa vaan jokaiselle osuudelle pitää olla juuri siinä junassa leimattu lippu.
Yksi parhaista vierailupaikoista Firenzen ympäristössä on muurein ympäröity Lucca [kartalla], jossa nykyisin asustaa reilut 80 000 henkeä. Lucca oli keskiajalta lähtien noin 500 vuotta oma itsenäinen tasavaltansa, mutta Napoleon katkaisi perinteen vuonna 1805 liittämällä Luccan valtakuntaansa ja asettamalla sisarensa Elisan sen johtoon. Kaupunki liittyi Italiaan heti alusta lähtien, ja toisen maailmansodan tuhoista se selvisi ilman vaurioita.
Nykyisin sen nähtävyyksien kohokohta on tuomiokirkon roolia pitävä Cattedrale di San Martino [kartalla], samoin kuin muutama muukin kirkko. Keskustan vilkkain katu Via Fillungo kulkee monen nähtävyyden ja trendikkään putiikin kautta. Luccassa voi myös nähdä antiikin ajan jäänteitä, kuten Via Fillungon lähellä olevan Piazza Amfiteatron laidalla sijaitsevan amfiteatterin rauniot.
Luccassa kannattaa vierailla nähtävyyksiä katselemassa ja ostoksia tekemässä milloin tahansa, mutta iltapäiviä kannattaa vältellä. Vilkas ja kuuma aika Luccassa on heinäkuun kesäfestivaalien aika, ja ne tuovat kaupunkiin kaiken tyyppistä musiikkia soittavia italialaisia ja kansainvälisiä esiintyjiä.
Jos on Pisassa, on sieltä helppo siirtyä junalla nopeasti ja edullisesti Luccaan, mutta jos Firenzestä lähtee Luccaan, voi joutua vaihtamaan junaa Pisassa ja matkaan kuluu lähes kaksi tuntia. Jos haluaa samalla nähdä sekä Luccan että Pisan, kannattaa mennä junalla, joka kulkee Pisan kautta. Jos haluaa suoraan Luccaan, lähtee kerran tunnissa juna, joka kulkee Firenzen päärautatieasemalta suoraan Luccaan 80 minuutissa ja noin 8 eurolla suuntaansa.
Luccaan voi kulkea myös linja-autolla, joka lähtee kahden tunnin välein osoitteesta Via delle Porte Nuove 10 [kartalla]. Tällainen kyyti on kuitenkin järkevä vain siinä tapauksessa, että junat eivät lakon tai jonkin muun syyn vuoksi kulje.
Discover Tuscany esittelee Toscanan vierailupaikkoja.
Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Maarten /Flickr, Peter Forsberg
2020/03
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.