- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Bologna on mielenkiintoinen kaupunki, jossa voi hyvin kyllästymättä vaellella ainakin pitkän viikonlopun ajan tai viikonkin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että myös monet sen lähikaupungit ovat vierailun arvoisia. Erinomaisia vierailupaikkoja Bolognan lähistöllä ovat etenkin Modena, Parma, Reggio Emilia ja Urbino. Tällä sivulla esiteltyjen päiväretkikohteiden lisäksi hyviä vierailupaikkoja ovat lyhyelle vierailulle kuin nakutettu sopiva Ferrara, Ravenna ja Italian suosituimmalla ranta-alueella sijaitseva Rimini.
Kaikkiin tällä sivulla mainittuihin päiväretkikohteisiin paitsi Urbinoon pääsee suoraan junalla. Trenitalian sivuilta voi tarkastella aikatauluja ja hintoja ennen rautatieasemalle lähtemistä.
Edullisimpia junia ovat aina henkilöjunat (regionale), jotka eivät lyhyillä matkoilla useinkaan ole nopeita ja huomattavasti kalliimpia junia hitaampia. Lipun voi ostaa automaatista tai tiskiltä, ja kaksi yhdensuuntaista matkaa maksaa saman kuin edestakainen lippu. Liput on aina leimattava ennen junaan nousemista, ja nykyään henkilöjuniin käyvät liput ovat voimassa vain ostopäivän ajan ja vain neljä tuntia lipun leimaamisesta. Edestakaisen lipun kanssa leimataan sama lippu kahdesti, sekä meno- että paluumatkalla. Leimauslaitteita on asemalla monessa paikassa, eikä ole väliä missä niistä lippunsa leimaa.
Modena [kartalla] sijaitsee alle puolen tunnin paikallisjunamatkan ja alle neljän euron yhdensuuntaisen matkan päässä Bolognan keskusasemalta. Sen rautatieasemalta on 10–15 minuutin kävelymatka Duomon eli tuomiokirkon liepeillä sijaitsevaan vanhaan keskustaan (centro storico).
Modena ei ole kaupunkina suosittu turistikohde, mutta se on merkittävä paikka, josta on lähtöisin moni maailmankuulu asia. Modenan pitkään ja merkittävään ansiolistaan kuuluvat kaikkein paras balsamiviinietikka (aceto balsamico tradizionale), Ferrari ja Luciano Pavarotti, joka syntyi ja kuoli kaupungissa. Modenassa voi mennä Luciano Pavarottin nimeä kantavaan oopperaan, jossa oopperan lisäksi esitetään balettia ja klassisen musiikin konsertteja. Ferrarin historiasta kiinnostuneet suuntaavat Modenassa ensimmäiseksi lähellä rautatieasemaa sijaitsevaan Enzo Ferrari -museoon [kartalla]. Museo on avoinna eri vuodenaikoina hivenen eri tavoin, mutta ympäri vuoden se avautuu klo 9.30 ja huhtikuun alun ja lokakuun lopun välisenä aikana se menee kiinni klo 19, talvella klo 18. Viidentoista euron hintaisen lipun voi ostaa etukäteen verkkosivuilta, ja alle 19-vuotiaat pääsevät viidellä eurolla sisään, normaalihintaisen lipun ostaneen kanssa.
Modenan rautatieasemalta on muutaman minuutin kävelymatka aseman vasemmalla puolella olevaa Corso Vittorio Emanuele II:ta pitkin kohti kaupungin pääaukiota, Piazza Grandea [kartalla]. Matkan varrella tulee ensin vastaan Palazzo Ducale ja sen edessä oleva aukio, joka tosin nykyisin tuntuu lähinnä olevan keskustan suurin parkkipaikka. Piazza Granden laitamilla on upeita palatseja, Duomo eli tuomiokirkko ja paljon kaikenlaista muutakin nähtävää. Piazza Granden naapurissa on myös erinomainen Mercato Albinelli -kauppahalli [kartalla], joka on avoinna vain klo 14.30 asti ja jossa kannattaa käydä katselemassa alueen ylittämätöntä elintarviketarjontaa.
Tyylikkäässä Modenassa on aina hyvää tunnelmaa etenkin talvikautena, jolloin auringonlaskun aikaan Piazza Granden ympäristö on upeimmillaan. Piazza Granden varrella ja siltä lähtevillä kaduilla on paljon hyviä putiikkeja. Paras katu kaikenlaiselle on Via Emilia, joka on heti Piazza Granden takana olevan tornin vieressä ja joka on täynnä kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Via Emiliaa kannattaa tutkia, sillä tämä oli jo Rooman valtakunnan aikoina merkittävä katu, joka kulki Ikuisesta kaupungista pohjoiseen. Kadun varrella on hyvä käydä syömässä, ja täällä on mahdollista maistella Modenan erikoisuuksia, kuten jauhelihalla täytettyjä siansorkkia (zampone). Juomista Lambrusco, joka on kuohuviinin kaltaista mutta ei kaikkien mieleen, on tyypillisin modenalainen ruokajuoma, joka soveltuu erityisen hyvin kaupungin raskaansorttisten ruokien kanssa. Aterian jälkeen Modenassa on tapana ottaa lasillinen nocinoa, joka on vähintään kuuden kuukauden ikäistä ja joka on valmistettu kypsymättömistä saksanpähkinöistä.
Jos Modenassa mielii muuhunkin kuin Ferrari-museoon, on Palazzo dei Musei Via Emilian varrella hyvä vierailupaikka, sillä siellä on useitakin eri museoita. Museoissa voi katsella arkeologisia löytöjä, etnologisia kokoelmia ja taidetta, ilman pääsymaksua, ti–pe klo 9–12 ja la–su klo 10–13 ja klo 16–19.
Lisätietoa nähtävyyksistä Modenassa saa turisti-infosta (Via Scudari 8), joka on aivan Piazza Granden vieressä ja joka on avoinna päiväsaikaan, muulloin kuin klo 13.30–14.30.
Emilia-Romagna-alueen monista hienoista vierailupaikoista Parma [kartalla] on kuuluisimpia. Kuuluisa se on tietenkin Suomessa parmankinkun ja EU:n elintarvikeviraston takia, mutta maailmalla se tunnetaan paitsi kinkusta (prosciutto) myös parmesaanijuustosta (parmigiano reggiano), samoin kuin merkittävistä taiteilijoistaan ja oopperatalostaan.
Matkaa Bolognasta Parmaan on enemmän kuin Modenaan, mutta junat kulkevat hyvin ja Parman asemalta on lyhyt kävelymatka massiivisen Palazzo della Pilotta -palatsin lävitse ydinkeskustaan. Junamatka Bolognan keskusaseman ja Parman keskusaseman välillä on muutaman minuutin vaille tunti. Paikallisjunat (regionale) ovat huomattavasti edullisempia mutta eivät yhtään hitaampia kuin tuplasti paikallisjunan reilun 7 euron lippuhinnan maksavat nopeat Freccibianca-junat.
Parmassa kannattaa tutustua erityisen tarkasti sen pääkatuun eli Strada Mazziniin ja sitä jatkavaan Strada della Repubblicaan, jonka varrella on mukava shoppailla ja ihailla värikkäitä taloja. Piazza Garibaldilla, jolla Strada Mazzini ja Strada della Repubblica kohtaavat, voi pysähtyä kahville tai drinkille. Näillä tienoilla ateriat ovat Italian kalleimmasta päästä, mutta lounasaikaan Strada Mazzinin varrella voi syödä erinomaisen aterian tai pitsan alle 10 eurolla.
Piazza Garibaldin ja Palazzo della Pilottan välimaastossa sijaitsee oopperatalo Teatro Regio, joka kuuluu Italian merkittävimpien ja arvostetuimpien joukkoon. Sen lähistöllä joukko museoita, tuomiokirkko ja kaikenlaisia palatseja, kuten myös Piazza Duomon ympäristössä useita kirkkoja. Samalla tienoolla on myös hyviä ravintoloita ja putiikkeja, kuten myös mukavia katuja, joiden varrella on värikkäitä asuintaloja.
Niille, joilla ei ole kiire, voidaan suositella matkaa Parma-joen toiselle puolelle, jossa sijaitsee säveltäjä ja kapellimestari Toscaninin museoitu kotitalo (Borgo R Tanzi 13) [kartalla]. Joen toisella puolella on mukavaa kauniilla säällä tutustua tämän Italian vauraimpiin kuuluvan kaupungin asuinkortteleihin ja suureen 1500-luvulla perustettuun Parco Ducale -puistoalueeseen, jonka kohokohta on Palazzo Ducale.
Kartan ja lisätietoa kaikesta kaupunkiin liittyvästä saa Parman turisti-infosta (SiTur), joka on Piazza Garibaldilla.
Parman tavoin vähän alle tunnin junamatkan päässä Bolognasta sijaitseva Reggio Emilia on Emilia-Romagna-alueen vähemmän tunnettuja helmiä. Bolognan keskusasemalta sinne on paikallisjunalla kuuden euron ja noin 40–50 minuutin matka, joskin nopeammilla junilla sinne pääsee puolessa tunnissa ja 10–14 eurolla. Rautatieasemalta [kartalla] on vartin kävelymatka ensin Viale IV Novembrea ja sitten Via Emilia San Pietro -katua pitkin kaupungin sokkeloiseen ydinkeskustaan (centro storico).
Reggio Emiliassa ei ole kuuluisia tai suuria nähtävyyksiä mutta tunnelmaa, hyviä kauppoja ja hienoja aukioita riittää. Keskeisiin aukioihin kuuluvat vierekkäin sijaitsevat Piazza San Prospero [kartalla] ja Piazza Prampolini. Näiden kahden aukion laitamilla on kaikenlaista tuomiokirkosta upeisiin palatseihin ja kauppoihin, joista elintarvike- ja herkkukaupat ovat täällä yleisiä ja joissa kannattaa poiketa.
Lisää nähtävää mutta yleensä paljon uudemmassa muodossa on Piazza Martiri del VII Luglio -aukiolla [kartalla], josta on tullut kaupungin uusi arkielämän keskus. Sen takana sijaitseva Giardini Pubblici -aukio on kesäisin hyvä paikka paeta hellettä, ja itse aukiolla on monipuolinen kaupunginmuseo. Tämä museo sijaitsee usean museon muodostamassa keskuksessa, nimeltään Palazzo dei Musei. Museoiden joukossa on taidemuseo, kansallislippumuseo ja psykiatrian historiasta kertova museo, mutta nämä museot sijaitsevat eri puolilla keskustaa. Niiden osoitteet ja aukioloajat voi katsoa verkkosivuilta.
Reggio Emiliassa on tarjolla hyviä ruokia, etenkin pikkuruokia kuten pitsapaloja mutta myös aterioita, jotka iltaisin tosin syödään päiväretkeläiselle ehkä vähän liian myöhään. Ostoksia on hyvä tehdä muulloin kuin iltapäivätauon aikaan ja sunnuntaisin, jolloin on vähän kauppoja auki, samoilla kaduilla, joilla on ravintoloitakin. Italialaiseen tyyliin pääaukioille ilmestyy kerran viikolla ja lauantaisin lähinnä halpoja vaatteita ja krääsää myyvä tori, jonka valtaosa turisteista kiertää kaukaa.
Turisti-info, josta saa kartan ja kaikenlaista tietoa, on aivan Piazza Prampolinin laidalla, osoitteessa Via Toschi 1/B [kartalla].
Jos haluaa vierailla yhdessä Keski-Italian upeimmista ja mieleenpainuvimmista kaupungeista, kannattaa lähteä Marchen alueella sijaitsevaan Urbinoon. Sinne koko päiväksi lähtevän on mahdollista tutustua matkalla myös yhteen Adrianmeren rannikon lomapaikoista eli Pesaroon, josta pääsee bussilla Urbinoon.
Bolognan keskusasemalta kulkee junia 1–2 tunnissa Pesaroon. Hitaimmat ja edullisimmat junat kulkevat vähän alle 2 tuntia suuntaansa ja maksavat noin 11 euroa. Pesaroon pääsee myös noin puolessatoista tunnissa Intercity-junalla ja nopeimmat junat kulkevat sinne reilussa tunnissa ja maksavat noin 22 euroa.
Pesaron rautatieaseman [kartalla] etuovelta käännytään oikealle olevan bussiaseman suuntaan, ja joko rautatieaseman myymälästä tai bussiaseman kahvilasta voi ostaa lipun Urbinoon. Osa busseista on nopeampia kuin toiset, ja lippu, jonkalaisen saa kolikoilla myös bussista, maksaa kolmen euron paikkeilla. Lippu kannattaa säilyttää koko matkan ajan, sillä liput tarkastetaan lähes aina. Aikataulua voi katsella verkkosivuilta, mutta kannattaa ottaa huomioon, että sunnuntaisin ja juhlapyhinä busseja liikkuu paljon vähemmän.
Jos haluaa tutustua Pesaron kaupunkiin, mennään sinnekin oikeaan päin, yli juna- ja bussiaseman edustalla olevan puistikon. Kaupungin keskusaukio on Piazza del Popolo [kartalla], jonka ympäristössä on paljon upeita palatseja ja kaikenlaista nähtävää. Tästä kannattaa jatkaa kohti merenrantaa, jolloin vastaan tulee kaupungin kuuluisimman kasvatin eli oopperasäveltäjä Rossinin kotitalo [kartalla]. Siltä on muutama sata metriä merenrannalle, jolla on hiekkaranta ja kaikenlaista hotelleista ravintoloihin ja hyviin kahvilaterasseihin. Täällä on vierailijoita lähinnä viikonloppuisin, ja ylettömän vilkasta rannalla ja muualla kaupungissa on oikeastaan vain heinä- ja elokuussa. Jos matkalla kohti rautatieasemaa haluaa syödä hinta-laatusuhteeltaan lyömättömän aterian kuten pitsan tai pastan, kannattaa mennä Teatro Rossinin vieressä olevaan C’era una Voltaan [kartalla].
Nopeimmat bussit kulkevat Pesaron ja Urbinon välin noin 45 minuutissa. Urbinossa mennään päätepysäkille, jolta näkyy kaupungin kuuluisin ja yksi koko Italian kuuluisimmista palatseista, Palazzo Ducale. Sinne ei kuitenkaan kannata kuin tulipalokiireessä siirtyä suoraan bussipysäkiltä, sillä se kuten muukin Urbinon vanha keskusta (centro storico) on ylhäällä mäen päällä. Kannattaa mennä Porta Valbonan läpi Via Mazzinille ja kulkea sitä ylämäkeen, aina ensimmäiselle vastaantulevalle merkkipaikalle, aukiolle nimeltään Piazza della Repubblica. Aukiolla kuuluu mennä sen suosittuun gelateriaan, ostaa jäätelö ja syödä se aukion laitamilla, kuten sadat elleivät tuhannet paikalliset ja turistit ympäri vuoden pitkin päivää tekevät. Aukiolta on lyhyt matka tuomiokirkolle, jonka yhteydessä Palazzo Ducale sijaitsee. Palazzo Ducalen suojissa on taidemuseo, jossa on korkeatasoisia näyttelyitä, ja tuomiokirkkoon on hyvä käydä tutustumassa sisältäkin.
Centro storico on mäkinen paikka, jossa on olla hyvät kengät ja ainakin jonkin verran kävelykuntoa. Piazza della Repubblicalta kannattaa ainakin vielä nousta ylämäkeen Via Raffaello -kadulle, jonka varrella on kaupungin kuuluisimman kasvatin eli Rafaelin synnyintalo. Rafael syntyi täällä vuonna 1483, mutta muutti jo teini-ikäisenä Perugiaan ja kuoli Roomassa vuonna 1520. Jos tästä jaksaa kävellä vielä muutaman sata metriä ylämäkeen, tulee Piazzale Romalla vastaan suuri ja komea Rafaelin muistomerkki.
Piazzale Romalta kannattaa vielä kävellä eteenpäin Giardini Pubblici -puistoalueelle, jolla on huonoon kuntoon päässyt linnake, Fortezza Albornoz. Puiston vetonaula on kuitenkin näköala, joka antaa suoraan vanhan keskustan sydämeen, Palacco Ducalelle ja tuomiokirkolle. Täällä on kauniina päivänä mukava istuskella nurmikolla ja nauttia kaupungin satojen vuosien varrella kertyneestä kulttuuripitoisesta ja sivistyneestä tunnelmasta.
Urbinossa on hyviä kahviloita, joihin voi mennä vaikka Piazza della Repubblicalla, ja sen ravintoloissa voi syödä lähinnä lounasta ja illallista. Urbino on yliopistokaupunkina aina vilkas, siellä käy vierailijoita ympäri vuoden viikonloppuisin mutta se on iltapäivätauon aikana hiljainen paikka, jossa avoinna on lähinnä muutama kahvila.
Lähes kaikki tulevat Urbinoon päiväretkelle, mutta sinne voi myös jäädä yöksi, jolloin todellakin pääsee nauttimaan kaupungin taianomaisesta tunnelmasta. Koska kaupunki ei ole yön yli matkustavien turistien suuressa suosiossa ja on monelle raskaan mäkinen lomapaikaksi, on siellä kohtuuhintaiset hotellit. Huoneen saa sieltä edullisimmillaan 40–50 eurolla, mutta kannattaa varmistaa, että hotelli on lähellä Piazza della Repubblicaa eikä jossakin kilometrien päässä vanhasta keskustasta. Erinomaisella paikalla sijaitseva Albergo Italia on yksi hyvä majapaikka, ja Urbinon kaikki vaihtoehdot voi katsoa Hotels.comista.
Lisätietoa matkustamisesta Emilia-Romagna-alueella
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/02
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.