- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Tarttoon on helppo matkustaa omatoimisesti, ja omatoimimatka onkin edullisin ja joustavin tapa matkustaa sinne. Kaupunkiin voi siirtyä suoraan Helsingistä lentokoneella tai Tallinnasta, Riiasta tai jostain muusta kaupungista bussilla tai henkilöautolla. Tarttoon voi myös siirtyä Tallinnasta ja joistain muistakin paikoista junalla, ja junat ovat entistä parempia ja mukavampia kyytejä Virossa.
Edullisin ja usein vaivattominkin tapa siirtyä Suomesta perille asti on kulkea ensin lautalla Tallinnaan ja sieltä joko linja-autolla tai rautateitse Tarttoon. Helsingin satamista matka näin kestää vähintään 4–5 tuntia suuntaansa ja maksaa alkaen noin 30 euroa.
Jos haluaa lähteä matkalle Suomesta muualta kuin pääkaupunkiseudulta Tarttoon, kannattaa siirtyä joko rautateitse tai linja-autolla Helsinkiin. Sieltä on useita lauttayhteyksiä lahden yli Tallinnaan, ja useimmat lautat lähtevät ydinkeskustan vieressä olevasta Länsisatamasta.
Helsinkiin pääsee edullisesti Onnibussin kyydillä, mutta muitakin yhtiöitä Suomessa nykyään on. Kaikkia linja-autoyhtiöitä voi katsella Matkahuollon sivulta, joilta voi myös ostaa lippuja.
Suomen rautatieliikenteestä vastaa VR, jonka junilla matka voi taittua huomattavasti bussikyytiä nopeammin.
Helsingistä pääsee Tallinnaan ympäri vuoden autolautalla, joiden joukossa on nykyään melko nopeitakin aluksia. Mahdollisuuksia siirtyä lahden yli on sen verran paljon, että vaihtoehtoihin kannattaa tutustua kunnolla. Kattavan kuvan laivaliikenteestä saa Pienen Matkaoppaan risteilyjä ja reittilaivoja käsittelevältä sivulta.
Parissa tunnissa kulkevia nopeita ja huonollakin säällä kulkevia autolauttoja on liikenteessä, ja nykyään edullisia hintoja voi olla lähes millä yhtiöllä tahansa. Hitaimmat perinteiset tanssin tahdissa keinuvat laivat matkaavat kaupunkien väliä reilut kolme tuntia tai yli yönkin.
Eteläsatamaan voi hyvin kävellä linja-auto- ja rautatieasemilta, mutta Länsisatamaan on sen verran pitkä matka, että sinne on matkalaukkujen kanssa paras mennä raitiovaunulla tai taksilla. Siirtyminen Kauppatorin lähellä olevasta Eteläsatamasta on nykyään huomattavasti mukavampaa kuin uuden suuren ja etäällä ytimestä olevan Länsiterminaalin kautta.
Mahdollista on myös siirtyä Vuosaaresta Muugaan, josta on helpompi ajaa autolla kohti Tarttoa kuin Tallinnan ytimessä olevasta satamasta. Vuosaaren ja Muugan väliset laivamatkat on tarkoitettu vain niille, joilla on oma kulkuneuvo matkassa mukana, eikä laivoilla ole juuri mitään huvituksia tai ohjelmaa.
Tarttoon voi muualta Virosta ja ympäröivistä maista eli Venäjältä ja Latviasta siirtyä niin linja-autolla kuin rautateitsekin. Nykyisin Tallinnan ja Tarton välillä juna on bussia nopeampi, ja kummankin kyydissä matka maksaa noin 10 euroa suuntaansa.
Tarttoon tulee tiuhaan tahtiin busseja muualta Virosta, etenkin Tallinnasta, Pärnusta, Viljandista ja Narvasta. Eniten linjoja eli 1–3 tunnissa kulkee Tallinnan ja Tarton välillä, matka kestää 2,5–3 tuntia ja yhdensuuntainen matka maksaa noin 10 euroa.
Mukavimmat bussit ovat Lux Expressillä, joka myös suuntaa Tartosta ja muualta Virosta muihin maihin.
Muitakin bussiyhtiöitä on, ja aikatauluja voi katsella ja lippuja varata Tpilet-sivun kautta.
Mahdollista on myös ostaa lippu vasta Tallinnan bussiasemalla tai kuskilta. Tallinnan bussiasemalla on mukava buffet-tyylinen kahvila-ravintola, jossa voi haukata jotakin. Muutenkin asema on hyvin varusteltu, ja siellä voi hyvin odotella bussin lähtöä tunninkin.
Latvian Riiasta tulee muutama mukava Lux Expressin vuoro suoraan Tarttoon, joten Suomesta voi myös lentää Riikaan ja siirtyä sieltä bussilla Tarttoon.
Muualta Baltiasta saati muista maista on hankalampi päästä suoraan Tarttoon, mutta Lux Expressin busseilla voi saapua Tarttoon myös Venäjältä, Liettuasta, Puolasta ja muualtakin Euroopasta. Kaikkein paras on aina vaihtaa bussia Riiassa tai Pärnussa, ja yleensä kohti Narvaa ja Venäjän Ivangorodin raja-asemaa suuntaavat bussit kulkevat Tarton kautta.
Rautatiet ovat tehneet paluun Viroon ja muuallekin Baltiaan, ja nykyisin muun maailman ja Tarton välillä voi matkustaa myös junalla. Tallinnasta junat lähtevät Baltijaam-asemalta, joka on aivan vanhankaupungin vieressä. Junia kulkee aamukuuden ja iltakahdeksan välillä, ja matka kestää vähän alle kahdesta tunnista noin kahteen ja puoleen tuntiin. Matkat maksavat noin 10 euroa, ja tietoja voi katsella Elron-sivuilta. Tallinnan lisäksi esimerkiksi Narvasta ja Valgasta voi matkustaa rautateitse Tarttoon.
Rautatieyhteydet Venäjälle ovat Virosta perinteisiä ja edullisia, ja Tarttoon voi saapua rautateitse myös Pietarista ja sen kautta muualta Venäjältä. Nämä yhteydet ovat kuitenkin melko harvinaisia, mutta Narvassa junaa vaihtamalla voi siirtyä lähes mistä tahansa Venäjältä Tarttoon asti.
Myös Latvian ja Tarton välillä kulkee junia, jotka pysähtyvät Valgassa. PV-sivusto kertoo hinnoista ja aikatauluista.
Helsingistä on noin 50 minuuttia kestäviä lentoja Tarttoon, ja suoria lentoja tekee Finnair. Koneita lentää joskus useitakin kertoja päivässä, mutta hinnat ovat lauttaan ja linja-autoon verrattuna korkeita.
Tarttoon voi niin halutessaan tulla myös räätälöidylle pakettimatkalle. Erilaiset matkatoimistot voivat järjestää vaikka pitkän viikonlopun kaupungissa. Joillain matkatoimistoilla on myös suoria kuljetuksia Suomen eri kaupungeista Tarttoon, ja näitä järjestävät myös pienet paikalliset matkatoimistot.
Suuremmista yhtiöistä esimerkiksi Matka-Pojat tekee neljän vuorokauden matkoja Tarttoon. Kuljetuksia on muualta Suomesta Helsingin satamaan ja Tallinnasta Tarttoon. Matkat kestävät yleensä neljä vuorokautta, ja kuljetuksia on Etelä-Suomesta aina Vaasasta ja Jyväskylästä asti.
Toinen yhtiö, joka järjestää matkoja Tarttoon, on Ikaalisten Matkatoimisto. Heillä on muutama erilainen matka, joihin voi sisältyä myös yö laivalla tai yö Tallinnassa.
Koronavuoden aikana osa matkatoimistoista ajautui konkurssiin, ja tilanne voi tällä rintamalla muuttua lähivuosien aikana.
Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Jean-Pierre Dalbéra /Flickr, Jori Samonen /Flickr
2020/11
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.