- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Helsingistä voi siirtyä Tallinnaan parhaiten lautoilla, jotka kulkevat päivittäin ympäri vuoden. Lautat siirtyvät kaupunkien välin nopeimmillaan kahdessa tunnissa, eikä sitä nopeampia katamaraani-yhteyksiä enää ole. Yhtiöitä on nykyään kolme, ja valittavana on risteilyjä, joilla Tallinnassa oleskellaan melko lyhyen aikaa, ja reittimatkoja, jotka ovat hyviä nimenomaan Tallinnaan tai muualle Viroon lomailemaan suuntaaville.
Lautat lähtevät Helsingin keskustassa olevasta Katajanokan terminaalista ja jonkin matkan päässä keskustasta olevasta Länsisatamasta, jonne vuonna 2017 avattiin uusi Länsiterminaali 2. Uusin yhteys on Vuosaaresta Muugaan suuntaavat rahtilaivat, joihin otetaan vain automatkustajia, ja tämä on paras yhteys niille, jotka haluavat vältellä muiden alusten rellestystä ja jotka eivät halua ajaa autolla Helsingin ja Tallinnan keskustojen kautta.
Halvimmillaan normaalin reittimatkan saa 20–30 eurolla suuntaansa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että normaalihintaiset risteilyt ja reittimatkat ovat edullisimmillaan talviaikaan (loka-huhtikuu) viikolla, kalleimmillaan viikonloppuisin ja kesäisin. Kallein matkustusaika on juhannuksesta elokuun puoliväliin.
Erilaisia tarjouksia kuitenkin esiintyy ympäri vuoden. Niitä voi saada helposti onlinevarauksen yhteydessä, ja usein matkan ja hytin sisältävä vuorokauden mittainen risteily saattaa olla reittimatkaa edullisempi. Yleensä matka maksaa vähemmän hyvissä ajoin etukäteen tilattuna, mutta myös viime hetken huippuhalpoja lippuja on miltei päivittäin kaupan.
Eckerö Line on edullisimpia yhtiöitä, joilla voi kulkea Helsingin ja Tallinnan välillä. Alkuvuodesta yhtiöllä on kolme ja elokuun alusta vuoden loppuun kaksi lähtöä kummastakin satamasta joka päivä. Matka kestää kaksi tuntia 15 minuuttia tai kaksi ja puoli tuntia suuntaansa. Länsisataman ja Tallinnan A-terminaalin väliä risteilee koko ajan sama M/S Finlandia.
Nykyään Eckörö Linellä on myös rahtilaiva, joka on tarkoitettu vain automatkustajille ja joka kulkee Vuosaaren satamasta Muugaan, joka on 15 kilometrin päässä Tallinnan keskustasta. Tämä yhteys on erityisen hyvä niille, jotka eivät halua kulkea Tallinnan keskustan kautta, ja erityisen hyvä Muugasta on lähteä kohti itäistä Viroa ja myös Tarttoa. Lauttamatka kestää 2 tuntia ja 45 minuuttia, mutta yhtiöllä on myös 23.30 Muugasta lähtevä alus, joka kulkee matkaa läpi yön, 7 ½ tuntia.
Normaali lipun hinta on alle 30 euroa suuntaansa, ja aikuisten risteily samoin kuin "Päivä Tallinnassa" maksavat 25 euroa edestakaisin – ja paljon muitakin matkoja on tarjolla. Hytit maksavat ylimääräistä, ja yhtiö tekee myös pakettimatkoja, joihin kuuluu hotelli. Laivalla voi ruokailla aamiaisesta illalliseen, ja buffetpöytä, joka tarjotaan kolmasti päivässä, on suosittu. Näin Eckerö Line on paitsi hyvä tapa siirtyä Tallinnaan lomaa viettämään myös risteilyjen järjestäjä, jonka laivoissa voi viihtyä vähän pidempäänkin. S-kortilla saa alennusta ja bonusta matkoista, ja usein Tallinnan ja Helsingin välillä kulkeville on myös tarjolla sarjalippuja.
Eckerö Line lähtee Helsingissä Länsisataman terminaalista [kartalla] (Länsiterminaali 2) ja saapuu Tallinnaan A-terminaaliin. Länsisatamaan pääsee raitiovaunulinjoilla 6T ja 7. Tallinnan A-terminaalin edestä pääsee bussilla numero 2 Viru-hotellin eteen, ja sen edessä on myös takseja, jotka kylläkin ovat usein siitä hintavimmasta päästä. Eckerö Line ottaa kyytiin myös autoja, joita siihen mahtuu reilut 600.
Vuosaaren rahtilaivat lähtevät Hansaterminaalista [kartalla], joka sijaitsee Vuosaaressa, 17 kilometrin päässä keskustasta. Virossa ne saapuvat Muugan terminaalille.
Tallink-Silja-yhtiön laivat, jotka lähtevät Länsiterminaalista [kartalla], ovat suosittuja ja luotettavia. Yhtiöllä on maksimissaan kahdeksan lähtöä kummastakin kaupungista vuorokaudessa, ja Tallinkin ja Siljan omistaman yhtiön laivat tarjoavat kaikille jotakin. Nopeasti Tallinnaan haluavat pitävät nimenomaan Tallink-Siljan laivoista, sillä Megastar - ja Star -laivat matkaavat kaupunkien väliä vain kaksi tuntia, säällä kuin säällä ja ympäri vuoden.
Huomionarvoinen seikka on myös se, että Tallinkilla on pari laivaa, jotka on tarkoitettu lähinnä risteilymatkailijoille ja tekevät matkaa 3,5 tuntia. Tallink-Siljan laivat ovat suuria ja näin etenkin lapsiperheiden suosiossa. Autolla satamaan aikovat pitävät myös Länsiterminaalista, sillä sinne on etenkin muualta Suomesta tulevalle helpompi ja rauhallisempi ajaa kuin ydinkeskustan terminaaleille.
Sekä Megastar että Star ovat monin tavoin uudenaikaisia lauttoja, ja Staria on viime vuosina ehostettu ja Megastar on aivan uusi alus. Laivoilla voi tehdä yksinkertaisen reittimatkan yhteen tai molempiin suuntiin, ja muitakin mahdollisuuksia on. Laivoilla voi myös tehdä reittimatkoja yhteen suuntaan tai edestakaisin, ja tarjolla on myös kymmenen matkan sarjalippuja.
Tallink-Siljan laivat lähtevät Helsingissä Länsisatamasta, jonne pääsee raitiovaunulinjoilla 6T ja 7, ja saapuvat Tallinnassa D-terminaaliin, joka on aika lähellä Rotermannin korttelia.
Uusin laiva Tallinkilla on rahtilaiva, joka kulkee [kartalla] Vuosaaren Hansaterminaalin ja Tallinnasta 15 kilometrin päässä olevan Muugan terminaalin väliä. Matkaan pääsevät kuitenkin vain omalla ajoneuvolla liikkeellä olevat, ja tämä yhteys on hyvä niille, jotka eivät halua ajaa autolla Tallinnan tai Helsingin keskustan kautta.
Viking Line tekee matkoja Helsingin ja Tallinnan välillä suurella, kahdesti vuorokaudessa kulkevalla XPRS-laivalla, joka lähtee Katajanokan terminaalista. Laiva kulkee kaupunkien väliä 2,5 tuntia, mukaan mahtuu 2500 ihmistä ja hyttejä on 238. Kansilla 7 ja 8 on myös hyvä määrä kauppoja ja ravintoloita, ja laivan useilla aurinkokansilla on mukava paistatella päivää kesäiseen aikaan. Laiva lähtee Helsingistä joka päivä klo 10.30, ja toinen lähtö on illalla, joko klo 20.30 tai klo 21.00, vuodenajan ja viikonpäivän mukaan. Nykyään perjantaisin on kolme lähtöä, ja aikatauluja ja mahdollisia muutoksia voi katsella verkkosivuilla. Jos XPRS on jostakin syystä telakalla, ottaa sen paikan aivan samoin ajoin M/S Rosella.
Laivalla voi tehdä mitä erilaisimpia matkoja, kuten reittimatkoja, päiväristeilyjä, joilla voi viettää 3,5 tuntia Tallinnassa, illasta aamuun tapahtuvia "miniristeilyjä" ja "Päivä Tallinnassa" -matkoja, jotka lähtevät illalla ja joissa vietetään yö laivassa. Hotellipaketteja on Tallinnan lisäksi myös Pärnuun ja Riikaan. Tietoa risteilyistä, hinnoista ja aikatauluista saa kätevästi Viking Linen verkkosivuilta suomeksi.
XPRS-laivalla voi tehdä myös reittimatkoja, jolloin aamulaivasta noustaan heti sen saavuttua, tai jos lähtee iltalaivalla, voi yöpyä laivassa ja nousta vasta aamulla maihin.
Viking Linen lautat lähtevät Katajannokan terminaalista [kartalla], joka sijaitsee Helsingin keskustassa ja jonne pääsee julkisilla raitiovaunulinjalla 5 (pysäkki: Mastokatu). Parkkipaikat ovat täällä kaikki maksullisia ja niitä on vähän. Tallinnaan auton kanssa suuntaavat ajavat portille C. Lisätietoa satamassa toimimisesta on Viking Linen sivuilla.
Tallinnassa suuret laivat tulevat lähellä ydinkeskustaa sijaitsevaan matkustajasatamaan (Reisisadam), jossa on neljä terminaalia. Ne ovat melko lähekkäin, joskin D-terminaali sijaitsee vähän erillään muista terminaaleista. Nykyään rahtialuksia, joille otetaan vain automatkustajia, saapuu myös 15 kilometrin päässä keskustasta olevalle Muugan terminaalille.
Keskustan sataman molemmista terminaaleista on helppo päästä vanhaankaupunkiin tai muualle ydinkeskustaan kävelemällä noin vartissa, raitiovaunulla 1 tai 2 Linnahall-pysäkiltä, linja-autolla terminaaleilta Viru-keskukselle kulkevalla bussilla numero 2 tai takseilla, joiden kanssa kannattaa satamassa kuitenkin olla tarkkana. Tallinnan matkailuinfon sivuilla on tietoa turvallisesta taksimatkailusta.
Sataman D-terminaalilta on nopein kävellä vanhaankaupunkiin, eikä sinne saapuvan tai sieltä lähtevän kannata käyttää raitiovaunua. A-terminaalilta on pidempi matka vanhaankaupunkiin, ja näin taksi tai bussi on hyvä etenkin huonolla säällä, ja raitiovaunukin voi joillekuille olla hyvä ratkaisu.
Teksti: Peter Forsberg
2019/10
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.
Kaupunki on kiinnostava, kaunis. Teatteri ja konsertit nautittavia. Laivamatkatkin kivoja. Mutta kaupungin taksit! Viikonvaihteessa jouduin liikkumaan jalkavamman takia taksilla useamman kerran ja sama matka maksoi 3,80 - 12,00 euroa. Melkoinen haitari. /reissumummo
Älkää ikinä matkustako Tallinkilla! Palvelu suoraan Neuvostoliitosta. /entinen asiakas
Onko kellään tietoa; vieläkö Tallinassa on 6 pelmeeniravintola, Narvantien varrella. Onko ruoka hyvää? Ymmärretäänkö siellä suomea? Mitä muita edullisia ja hyviä ruokapaikkoja? Menemme pojan tyttöjen kanssa herkuttelemaan ja kiertelemään Tallinnaa. Paljon on jo löytynyt käyntikohteita, vihjeitä otan vastaan - kiitos! /kukkamummu
Mennessä Tallinkin Superstarin buffet-aamiaisen lämpimät ruoat olivat kädenlämpöisiä. Tullessa Pizza Roma -ravintolan pizzat olivat aivan uskomaton rimanalitus. Pohja oli valmiiksi kypsennetty tasapaksu teollinen pahvi ja päällysteet yhdessä läjässä toisella laidalla. Aivan hirveä tekele! Mikä tahansa einespizza ylittää tämän helposti. Asiakaspalvelu jossain viileän ja pottuilun välimaastossa. /GT
Vinkkinä Autoliiton jäsenille, Eckerö Linen reittimatkoista saa 20% alennuksen Autoliiton koodilla. /Jukka
Menkää suomalaisella Finlandialla, hyvä laiva ja hieno. Kiva kesällä. /matkaan
Virossa on takseilla vapaa hinnoittelu. Katso oikeanpuoleisesta takaikkunasta taksat. Lähtöhinta ja kilometrihinta on erikseen. Varo TALLINN taksoa, joka on erittäin kallis. Halvimmat hinnat: lähtö 2 €, ajo 0,40 €/km. /tiatoo
En pidä Tallinkin laivoilla matkustamisesta.Vikingin laivat parhaita, myös Eckerön. /Opettaja Lahdesta
Silja Europa liikennöi myös Helsingistä Tallinaan /nojaa
Hei GT älä matkusta jos kaikki on huonoa. Tason voi valita ;) Ja vinkkinä muille, opetelkaa muutama Viron kielen kohteliaisuussana niin homma toimii, kokemusta on. /Sedu
Ikinä en TallinkSIljan laivoille astu. Palvelu on tympeää "oon täällä vaan töissä" -tyyppistä hälläväliämeininkiä, jossa asiakas on vain riesa. Etenkin jos sinulla on erikoisruokavalio, niin vältä tämän varustamon laivoja. /Pämmy