Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Helsinki
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Koiviston Auton linja-autolla Helsinkiin (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Helsinkiin voi saapua linja-autolla kaikkialta Suomesta ja myös Venäjältä, ja Pietarista on jo pitkään kulkenut linja-autoja ja muitakin kyytejä Suomeen.

Matkat Suomesta ja ulkomailta Helsinkiin

Yhteenkään toiseen Suomen kaupunkiin ei ole yhtä helppo matkustaa kuin Helsinkiin, ja tämä pätee sekä kotimaan sisäisiin matkoihin että ulkomailta Suomeen suuntautuviin matkoihin.

Helsinkiin on muualta Suomesta ja myös joistain lähimaista mahdollista matkustaa parhaiten oman auton lisäksi linja-autolla ja rautateitse, joiden molempien hinnat ovat vuosikymmenessä laskeneet jopa neljännekseen siitä mitä ne ennen olivat. Lentämällä voi Helsinkiin saapua muualta Suomesta kuten tietysti myös muista maista, ja laivalla Suomeen siirrytään muita liikennevälineitä enemmän paitsi Virosta myös Ruotsista.

Linja-autolla Helsinkiin

Linja-autolla matkustaminen on uusien yksityisten yhtiöiden siivittämänä lisääntynyt 2010-luvulla melkoisesti, ja Helsinkiin voi saapua linja-autolla kaikkialta Suomesta ja myös Venäjältä, ja Pietarista on jo pitkään kulkenut linja-autoja ja muitakin kyytejä Suomeen.

Muualta Suomesta linja-autolla Helsinkiin

2010-luvulla eri linja-autoyhtiöt rantautuivat Suomeen, välillä niitä oli paljonkin, mutta loppujen lopuksi vain pari vakiintui ja perinteiset linja-autoyhtiöt laskivat tuntuvasti hintojaan. Tärkeää kuitenkin on ostaa lippu hyvissä ajoin etukäteen, sillä hinnat ovat alhaisimmillaan busseissa, jotka eivät ole vielä lähellekään täynnä. Vuodenajasta ja lähtöpaikasta riippuen lippu kannattaa ostaa yleensä ainakin viikon mutta kesällä ja viikonloppuisin matkustettaessa pari kolme viikkoakin ennen matkaa.

Eri bussiyhtiöistä suurin vaikutus kotimaanmatkailuun on ollut Onnibussilla, joka sittemmin osti useita pienempiä bussiyhtiöitä itselleen. Punaiset bussit ovat nykyään Suomessa tuttu näky, ne ovat mullistaneet maassa matkailun ja nykyään lähes mistä tahansa Suomesta Helsinkiin siirtyminen on kaikkien ulottuvilla. Busseihin voi ottaa lemmikin, niihin saa paljon tavaraa mukaan ja busseista on yleensä erinomaiset näkymät kauniin Suomen maisemiin. Bussit kulkevat aina Ivalosta asti, ja niillä voi päästä pieniltäkin paikkakunnilta kuten Kärsämäeltä tai Sysmästä Helsinkiin.

Suomessa on paljon muitakin linja-autoyhtiöitä, joilla on usein yhtä hyviä hintoja ja samoja etuja kuin Onnibussillakin. Ne ovat usein paikallisia yhtiöitä, jotka keskittyvät tiettyyn tienooseen, ja niiden busseilla pääsee parhaiten vähän suuremmilta paikkakunnilta Helsinkiin. Valtaosa autoista on Koiviston auton alaisuudessa, ja liput voi varata verkkosivuilta.

Matkahuolto on perinteinen yhteissivusto, jolta voi katsella lähes kaikkien bussiyhtiöiden aikatauluja ja hintoja. Sen yksi suosittu ominaisuus on aina ollut mahdollisuus nopeasti toimittaa tavaraa kaupungista toiseen ja etenkin muun Suomen ja Helsingin välillä, ja Matkahuollon pakettipalvelu on toimiva tapa lähetellä paketteja.

Sivu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Get Your Guide -sivustolta voit hankkia liput paikkoihin ja ajanvietteisiin Helsingissä

Ulkomailta bussilla Suomeen

Suomeen voi saapua linja-autolla lähinnä Venäjältä ja Ruotsista, joskin sekä Venäjän että Ruotsin kautta voi tulla kauempaakin kohti Suomea. Esimerkiksi Virosta ja muualta Baltiasta voi siirtyä bussilla nykyään viisuttomasti Pietarin kautta, ja myös ainakin teoriassa on mahdollista siirtyä Norjasta tai Tanskasta Ruotsin kautta Suomeen.

Venäjältä ja sen lähimaista bussilla kohti Suomea

Suomen ulkopuolelta Helsinkiin voi tulla linja-autolla Venäjältä, mistä lähinnä Pietarista on busseja Suomeen. Nykyään bussiin voi hypätä myös Moskovassa tai Viipurissa, ja tietysti on viisumivapaasti mahdollista siirtyä esimerkiksi Narvan raja-aseman kautta tai Latviasta Venäjälle ja sieltä Pietarin kautta bussilla Suomeen.

Lux Express on yhtiö, joka on aktiivinen Baltiassa ja jonka bussit kulkevat esimerkiksi Riiasta ja Tallinnasta Pietariin ja Pietarista Helsinkiin. Yhtiön bussit ovat mukavia ja hinnat kohtuullisia, mutta matka Pietarin ja Helsingin välillä on teitä pitkin hidas ja matkaan kuluu koko päivä tai yö.

Ecolines on sekin yhtiö, joka on aktiivinen Baltiassa ja jolla voi samoin siirtyä Baltiasta Venäjälle ja Venäjältä Suomeen. Se kulkee myös Moskovasta Helsinkiin, ja sillä on mahdollista siirtyä Tallinnasta aina Etelä-Eurooppaan asti, kuten välin Riika–Sunny Beach, joka on 2700 kilometriä pitkä. Ecolinesin ohjelmistoon on jo jonkin aikaa kuulunut yhteys Moskova–Helsinki, joka joillain matkoilla koukkaa sekä Pietarin että Viipurin kautta.

Ruotsista bussilla Suomeen

Ruotsista voi siirtyä Haparandan kautta yhtiöllä Northbus Ouluun, jonne Tornion rajalta matka kestää vuorokaudenajasta riippuen 2–2 ½ tuntia. Oulusta voi sitten monella eri tavalla siirtyä Helsinkiin, ja yksi edullisimmista kyydeistä on bussikyyti.

Joitain aikatauluja voi katsella busseille, jotka tulevat Ruotsista tai Venäjältä Suomeen, suomeksi Omiosta.

Juna, Helsingin rautatieasema
Helsinkiin voi saapua monesta Suomen suuresta kaupungista suoralla tai lähes suoralla junakyydillä.

Rautateitse Helsinkiin

Helsinkiin voi saapua monesta Suomen suuresta kaupungista suoralla tai lähes suoralla junakyydillä, joskin joistain paikoista kuten Porista, Raumalta ja Vaasasta junalla matkustaminen on hitaampaa ja hankalampaa kuin bussilla tehty matka.

Muista maista vain Venäjältä voi siirtyä Suomeen junalla Pietarin ja Viipurin kautta, mutta teoriassa on mahdollista siirtyä viisumitta Latviasta ja Virosta Venäjän kautta rautateitse Suomeen.

Muualta Suomesta rautateitse Helsinkiin

VR vastaa Suomessa tehtävistä junamatkoista. Lippujen hinnat ovat nykyään sitä edullisempia mitä aiemmin ne varaa, ja junalla matkustaminen voi joissain tapauksissa olla lähes yhtä halpaa kuin halvimmalla linja-autolla. Junalla on huomattavasti nopeampi matkustaa kuin linja-autolla, ja erityisen hyvin tämä käy selväksi pitkillä vuoroilla, kuten Oulu–Helsinki. Junalla on mahdollista siirtyä pieniltäkin paikkakunnilta suoraan Helsinkiin, mutta joskus on kannattavampaa pieneltä paikkakunnalta mennä ensin paikallisjunalla suuremmalle, jolloin matka luultavasti taittuu pendolinolla tai muulla nopealla junalla huomattavasti nopeammin kuin henkilöjunalla.

Venäjältä rautateitse Suomeen

Suomen ulkopuolelta rautateitse Helsinkiin pääsee Venäjältä, mistä Pietarista ja Viipurista tulee junia monta kertaa päivässä, mutta Moskovasta juna saapuu vain aamuisin.

Liput voivat olla hyvissä hinnoissa jos ne varaa hyvissä ajoin etukäteen, ja Viipurista Helsinkiin siirtyminen rautateitse on aivan erilaisissa hinnoissa kuin Pietarista saati Moskovasta, josta junakyyti maksaa saman kuin lentokin.

Siljan autolautta Olympiaterminaalissa, Helsinki
Helsinkiin voi saapua autolautalla Ruotsista ja Virosta, ja laivoja saapuu myös Pietarista ja Saksasta.

Vesiteitse Itämeren yli Helsinkiin

Helsinkiin voi saapua autolautalla Ruotsista ja Virosta, ja Suomen pääkaupunkiin saapuu laivoja myös Pietarista ja Saksasta, joskaan nämä eivät yleensä ole normaaleja autolauttoja. Puolastakin on ajoittain päässyt autolautalla Suomeen, mutta Saksan tavoin matkat ovat pitkiä ja hintavia.

Virosta meren yli Helsinkiin

Lisätietoa Viron-yhteyksistä saa Pienen Matkaoppaan sivuilta.

Toinen sivu, jolla on tietoa Viron-matkoista käsittelee myös Helsingin satamiin siirtymistä ja Tallinnan satamia.

Ruotsista autolautalla Helsinkiin

Ruotsin ja Suomen väliä kulkevat Viking Line ja Tallink-Silja, joiden autolautat kulkevat päivittäin ympäri vuoden. Toisin kuin Turkuun Helsinkiin saapuu Ruotsista vain yön yli kulkevia lauttoja. Usein nopeampaa onkin mennä laivalla Turkuun ja siirtyä sieltä bussilla tai junalla suoraan satamasta Helsinkiin.

Kalleinta on matkustaa keskikesällä, ja laivoilla on kiireistä usein muulloinkin, etenkin ennen joulua, joululomalla ja sellaisten juhla-aikojen kuin pääsiäisen tienoilla.

Helsinki-Vantaan lentoasema
Helsinkiin voi lentää kaikkialta maailmasta kymmenien lentoyhtiöiden koneilla. Myös muualta Suomesta voi lentää Helsinkiin.

Lentokoneella Helsinki-Vantaan lentoasemalle

Helsinkiin voi lentää kaikkialta maailmasta kymmenien lentoyhtiöiden koneilla. Myös muualta Suomesta voi lentää Helsinkiin, mutta lyhyillä lennoilla kannattaa muistaa, että Vantaan puolella oleva lentoasema on melko pitkän matkan päässä Helsingin ydinkeskustasta.

Finnair on Suomen päälentoyhtiö, jolla on eniten reittejä paitsi muualta maailmasta myös muualta Suomesta Helsinkiin.

Suomessa on ajoittain ollut muitakin lentoyhtiöitä, mutta tunnetusti ne tulevat ja menevät. Muista maista pääsee kymmenillä ellei sadoilla lentoyhtiöllä Helsinkiin, ja hintoja ja aikatauluja voi katsella Skyscannerista. Sen sivuilta voi katsella lentoja myös muualta Suomesta Helsinkiin.

Vilkkaimmat matkustusajat

Helsinkiin suuntaa eniten ihmisiä kesällä, jonka varsinainen sesonkiaika on juhannuksesta elokuun loppupuolelle, mutta harvoin kaupungissa on vierailijoita tungokseen asti. Poikkeuksen muodostavat heinä- ja elokuun viikonloput, joina on viime vuosina ollut suuria nuorisofestivaaleja, ja etenkin kaksi kesälomien viimeistä viikonloppua ennen koulujen alkamista elokuussa ovat erityisen kiireisiä. Viikonloput ovat kesät talvet melko vilkkaita, ja majapaikka on hyvä varata paitsi kesäisin myös talvisin viikonloppuiksi hyvissä ajoin etukäteen.

Helsinkiin suuntaavan on hyvä olla tietoinen siitä, että toisin kuin muualla Euroopassa yleiset juhla-ajat kuten pääsiäinen eivät ole vilkkaita ajankohtia vaan päinvastoin normaalia hiljaisempia matkustusaikoja, jolloin harvat kaupatkaan ovat avoinna. Sama pätee jouluun ja juhannukseen, jotka ovat molemmat erityisen huonoja ajankohtia matkustaa Helsinkiin.

On myös hyvä pitää mielessä se, että heinäkuussa pidetään paljon lomia, kauppahalleissa on normaalia vähemmän kojuja avoinna ja etenkin pienet kaupat ydinkeskustan ulkopuolella voivat tällöin olla kokonaan kiinni. Kesällä on myös monilla yrityksillä ja etenkin kahviloilla kesäaukioloaikoja, jotka ilmoitetaan suluissa varsinaisen aukioloajan perässä: kesällä ollaan avoinna tunnin pari lyhyemmän aikaa kuin normaalisti.

Jos etsii oikein hyviä ajankohtia matkustaa Helsinkiin, on niitä muutama. Syyskuu, jolloin Helsingissä pidetään paljon konsertteja ja on erilaisia Juhlaviikkojen tapahtumia, on monina vuosina erinomainen mutta harvoin enää kesäinen kuukausi vierailla Helsingissä. Lokakuu ja etenkin sen alkupuoli ovat yleensä kaunista aikaa, jolloin lämpötilat ovat vielä siedettäviä. Kevät on hankalampi ajankohta, sillä kylmät viimat puhaltavat mereltä suoraan keskustaan, mutta toukokuun loppupuoli ja kesäkuun pari ensimmäistä viikkoa ovat alkusyksyn ohella aikaa, jolloin Helsinki on monin tavoin parhaimmillaan. Erityisen hyvä päivä ainakin kerran elämässään olla Suomen pääkaupungissa on Helsinki-päivä, joka on 12.6.

Ehdottomasti huonoimmat ajankohdat lähteä palloilemaan Helsinkiin ovat maaliskuu, joka voi olla vielä täystalvea tai jo kaameaa kelirikon aikaa, huhtikuun alkupuoli, jolloin mereltä huokuvat raa’at tuulet pilaavat kauniit kevätpäivät, ja marraskuu, jolloin aurinko ei juuri koskaan paista.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Antti Leppänen /Wikimedia
2021/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti