Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Rooma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Colosseum ilta-auringon valossa
Antiikin Rooman nähtävyyksistä Colosseum on parhaiten säilynyt, merkittävin ja suurimman vaikutuksen tekevä.

Rooman suurimmat nähtävyydet

Rooma on suurten, maailmankuulujen nähtävyyksien kaupunki, ja ensisijaisesti monet lähtevät Roomaan nimenomaan sen kuuluisia nähtävyyksiä katsomaan. Kaikkein suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvat antiikin aikainen Rooma, jonka helmi on Colosseum ja jonka yllättävimpiä nähtävyyksiä on Pantheon. Espanjalaiset portaat, hiljattain remontoitu Trevin suihkulähde ja joen toisella puolella olevat Vatikaani ja Castel Sant’Angelo, joka osin myös kuuluu antiikin ajan nähtävyyksiin, ovat muita kaikkein suurimpia ja näkemisen arvoisimpia nähtävyyksiä. Niiden lisäksi Roomassa on paljon historialtaan merkittäviä kirkkoja, joiden tuntumassa on usein muutakin nähtävää.

Roomassa on niin valtava määrä nähtävää, että sinne matkustavan on hyvä laatia suunnitelma sen suhteen mitä siellä ehdottomasti haluaa nähdä. Kannattaa olla tietoinen siitä, että ympäri vuoden viikonloput ja iltapäivät ovat vilkkaampia kuin arki ja aamupäivät ja että kesäkausi ja yleiset loma-ajat, kuten vuoden viimeinen ja ensimmäinen viikko, ovat talvikauden normaaleja aikoja huomattavasti vilkkaampia.

Maailmankuuluihin nähtävyyksiin Roomassa kuuluvat myös monet puistot, museot ja eri vanhojen korttelien kadut ja aukiot, joista kuten Piazza Navonasta voi lukea alueista kertovassa osassa.

Colosseum (Colosseo)

Antiikin Rooman nähtävyyksistä ColosseumkuvaColosseum ] [kartalla] on parhaiten säilynyt, merkittävin ja suurimman vaikutuksen tekevä, joskin muihinkin antiikin rakennelmiin tulee Colosseumilla vieraillessa automaattisesti tutustuttua. Colosseum valmistui noin vuonna 80, ja sinne on arvioitu mahtuneen noin 50 000 katsojaa.

Colosseumin ihmeisiin kuuluivat 80 sisäänkäyntiä, joiden kautta kaikki katsojat pääsivät muutamassa minuutissa istumapaikoilleen. Sen ihmeisiin kuuluivat myös sellaiset seikat kuin ravintolapalvelut ja käymälät kaikille katsojille. Gladiaattorinäytökset kestivät pisimmillään 117 vuorokautta yhtä soittoa.

Vaikka ei haluaisikaan maksaa kovaa pääsylipun hintaa, tekee rakennus ulkopuoleltakin vaikutuksen, ja aikaa tulee täällä yleensä kulutettua enemmän kuin oli etukäteen ajatellut. Erityisen hyvä vierailuaika täällä on alkuilta, jolloin Colosseumin valoja aletaan sytytellä.

Colosseum on avoinna eri vuodenaikoina eri tavoin. Ympäri vuoden se avataan klo 8.30, talvella se suljetaan klo 16.30, väliaikoina klo 17–18.30 ja maaliskuun lopusta elokuun loppuun klo 19.15.

Sivu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Get Your Guide -sivustolta voit hankkia liput eri paikkoihin
Powered by GetYourGuide

Colosseumiin pääsee kerrallaan sisään 3000 ihmistä, ja ajoittain tämän takia voi joutua odottelemaan pitkiäkin aikoja. Lipputiskeille voi ajoittain olla jonoja, mutta lipun voi ostaa verkkosivuilta, mistä tosin joutuu maksamaan 2 euroa ylimääräistä. Ne, joilla on kaupunkikortti (Roma Pass) joutuvat tekemään varauksen, joka myös maksaa 2 euroa.

Vuoden 2020 alusta lähtien Colosseumiin on kolmenlaisia lippuja. 16 euroa maksava peruslippu oikeuttaa sisäänpääsyyn tiettynä ajankohtana 24 tuntia eteenpäin siitä kun lipun on ostanut. 22 euroa maksava voi ostaa lipun, jolla voi 48 tunnin sisällä vierailla Colosseumissa kahdesti. Lisäksi on olemassa neljän euron lisämaksu, jolla normaalin lipun ostava voi sisällyttää vierailuun muitakin antiikin ajan nähtävyyksiä. Alle 18-vuotiaat EU:n kansalaiset pääsevät ilmaiseksi sisään, ja 18–25-vuotiaat saavat lippunsa kahdella eurolla.

Colosseumiin kannattaa mennä mahdollisimman vähien varusteiden kanssa. Mitään pientä matkalaukkua tai muuta kuin naisten käsilaukkua tai kameralaukkua suurempaa ei kannata ottaa mukaan. Muutenkin yksinkertainen varustus on paras, sillä sinne meneviltä läpivalaistaan laukut ja muutenkin turvatarkastus on kuin lentoasemalla.

Parco del Colle Oppio
Parco del Colle Oppio

Colosseumilla vierailevan kannattaa myös tutustua puistoon Parco del Colle OppioParco del Colle Oppio [kartalla], jonka läpi kävelemällä pääsee kohti Santa Maria Maggioren kirkkoa ja Termini-rautatieasemaa. Tässä puistossa sijaitsi Keisari Neron valtava Domus Aurea -palatsi, joka ei kauan ollut käytössä. Sen maanalaiset holvit löydettiin keskiajalla, ja ne innoittivat Rafaelloa ja muita aikansa taiteilijoita. Nykyään voi vielä nähdä viitisenkymmentä vuotta Neron kuoleman jälkeen rakennetun Trajanuksen kylpylänkuvaTrajanuksen kylpylä ] [kartalla], joka rakennettiin Domus Aurea -palatsin päärakennuksen tilalle.

Pantheon
Pantheonin symmetrinen kupoli on aina ollut hämmästyksen aihe.

Pantheon

Yllättävin Rooman valtakunnan aikainen nähtävyys sijaitsee antiikin aikaan varsin merkityksettömänä alueena (Campo Marzio) pidetyn osan keskellä, ja tämähän on nykyään centro storico, joka monelle edustaa kaikkein roomalaisinta Roomaa. Pantheon [kartalla] eli “kaikkien jumalten temppeli” on aina vilkas ja aina suuren vaikutuksen tekevä vierailupaikka kortteleissa, joissa on lukuisia tärkeitä aukioita ja tuhottomasti nähtävää laidasta laitaan. Pantheoniin on ympäri vuoden iltapäivisin vaikea mahtua sisään, joten mikäli haluaa tutustua tähän pari tuhatta vuotta vanhaan temppeliin kunnolla, kannattaa paikalle tulla ajoissa, kenties jo klo 8.30, jolloin se avataan yleisölle.

Temppeli rakennettiin vuonna 125, ja yli 1300 vuoden ajan sen kupoli oli maailman suurin. Pantheon on muinaisen Rooman ajoilta parhaiten säilynyt rakennus vain siksi, että se 600-luvun alussa vihittiin kristilliseksi kirkoksi. Roomassa "vääräuskoisten" rakennukset tuhottiin Rooman valtakunnan hajoamisen jälkeen, kun kristinusko sai muita uskontoja huomattavasti painavamman jalansijan.

Kirkon symmetrinen kupoli on aina ollut hämmästyksen aihe, eikä kaikkea sen rakentamiseen ja käytettyihin materiaaleihin liittyvää ole vieläkään pystytty täysin selvittämään. Kirkossa on paljon ihmeteltävää, ja sinne on haudattu 1500-luvulta lähtien merkkihenkilöitä, kuten kuninkaita ja taiteilija Rafaello. Nykyisin tunnelmaa vesittävät siellä jatkuvasti vierailevat turistivirrat, jotka ovat ympäri vuoden suurimmillaan viikonloppuiltapäivisin. Myös aukiota ympäröivät aukiot ovat nykyään täydellisiä turistirysiä, joissa on jatkuva hulabaloo-meininki. Tästä huolimatta Pantheonin ympäristö kuuluu kaikkein unohtumattomimpaan ja miellyttävimpään Rooman korttelistoon, jossa moni mielellään viettäisi vaikka viikkotolkulla.

Pantheon on avoinna ma–la klo 8.30–19.30, su klo 9–18 ja juhlapyhinä, jotka sattuvat muulle päivälle kuin sunnuntaille, se on avoinna klo 9–13.

Espanjalaiset portaat
Espanjalaiset portaat on italiaksi nimetty niiden yläpäässä olevan kirkon (Scalinata di Trinità dei Monti) mukaan.

Espanjalaiset portaat (Scalinata della Trinità dei Monti)

Centro storicon eli vanhojen kortteleiden monista eri osista Tridente ei ole mikään virallinen alue, mutta se on etenkin ostoksille mieliville tutuksi tuleva korttelisto, joka on vanhojen korttelien pääkadun (Via dei Corso) ja kaupungin pääpuiston (Villa Borghese) välimaastossa.

Alueen ehdottomasti tunnetuin nähtävyys ja suurin vetonaula, jota kaikki keskustaan saapuvat käyvät ainakin hetken ihailemassa, ovat Piazza di Spagnalla eli espanjalaisella aukiolla [kartalla] olevat Espanjalaiset portaat, jotka suomeksi on nimetty englanninkielisen nimen (Spanish Steps) mukaan mutta jotka italiaksi on nimetty niiden yläpäässä olevan kirkon (Scalinata di Trinità dei Monti) mukaan. Ne ovat peräisin 1700-luvun alkupuolelta, ja ne ovat edelleen yhdet Euroopan pisimmistä ja leveimmistä portaikoista.

Itse portaat ovat 138 askelmaa korkeat, ja niiden huipulta on upeat näkymät Rooman keskiaikaisiin kaupunginosiin. Portailla ei enää saa istua, tätä valvomassa on useita ihmisiä ja jos joku istahtaa vain kuvankin ajaksi mihinkään portaiden tuntumaan, syntyy siitä äläkkä. Tämä seikka on vähentänyt portaiden ympäristössä oleskelevien määrää, ja nykyään portaisiin on helpompi tutustua kuin vielä muutama vuosi sitten.

Itse portaiden alapuolella oleva aukio on yksi keskustan hienoimpia, mutta se on etenkin viikonloppuisin täysin tukossa. Yksi huomionarvoinen asia on kuitenkin portaiden alapäässä oleva suihkulähde, Fontana della BarcacciaFontana della Barcaccia, ja sitä kannattaa vilkkainakin aikoina vilkaista.

Trevin suihkulähde ja sen edessä oleva aukio
Trevin suihkulähteen ympäristössä käy jatkuva kuhina.

Trevin suihkulähde (Fontana di Trevi)

Roomassa on valtava määrä suihkulähteitä, joista monet ovat kuuluisia kautta maailman, mutta siellä on yksi suihkulähde, joka on kaikkia muita tunnetumpi, jota jokaikinen Roomassa vieraileva käy katsomassa ja jonka ympäristössä käy jatkuva kuhina. Trevin suihkulähde [kartalla] on Rooman pakollinen vierailupaikka, joka nousi maailmankuuluksi 1960-luvun alussa, kun Anita Ekberg kahlasi täällä yöaikaan Fellinin elokuvassa Ihana elämä (La Dolce Vita). Enää ei altaassa uimisesta voi uneksiakaan, ja ainakaan viikonloppuisin ja muina vilkkaina aikoina sitä ei pääse lähellekään. Jos haluaa saada suihkulähteestä ja sitä ympäröivästä aukiosta hyvän kokonaiskuvan, kannattaa kiivetä sitä vastapäätä olevan kirkon (SS. Vincenzo e Anastasio) portaille.

Suihkulähde on lievästä kliseenomaisuudestaan huolimatta ainutlaatuinen nähtävyys, ja mikäli haluaa välttyä suurimmilta väkijoukoilta, kannattaa paikalle tulla hyvissä ajoin ennen puoltapäivää, mieluummin muulloin kuin viikonloppuna. Suihkulähdettä ihaillessa kannattaa pitää arvoesineistä hyvin huolta, sillä tunnetusti suihkulähteen ympärillä pyörii taskuvarkaita.

Trevin suihkulähde remontoitiin täysin 2010-luvun puolivälissä, ja se on nyt suurin piirtein siinä loistossa kuin se on aina parhaimmillaan ollut. Vaikka Piazza di Trevi ei ole kovin miellyttävä aukio, on se lähikortteleineen kuitenkin varsin mielenkiintoista tienoota. Aukion ja sen lähistön tarjontaan kuuluvat monet yllättävän edulliset pisteet, joista saa pitsapaloja ja muita välipaloja, ja turistirysämäisyydestään huolimatta alueella on myös arkisia puolia.

Pietarinaukio Vatikaanissa
Vatikaani on unohtumaton vierailupaikka, vaikka tyytyisikin vain kiertelemään vähän aikaa Pietarinaukiolla.

Vatikaanin nähtävyydet

Roomalaiskatolisten pyhiinvaelluskohde Vatikaani on ehdoton, unohtumaton vierailupaikka, vaikka tyytyisikin vain kiertelemään vähän aikaa Pietarinaukiolla (Piazza San Pietro) [kartalla].

Vatikaanin museoihin on korkea pääsymaksu, ja jonot ovat yleensä melko pitkiä. Mikäli museoihin haluaa mennä sisään, kannattaa paikalle tulla ajoissa ja mieluummin talvisaikaan kuin vilkkaimpina vierailuaikoina. Museoiden kokoelmat ovat ainutlaatuisia, ja niiden suurinta antia ovat taideteokset. Pelkästään suurten mestarien tauluja on melkoinen kokoelma. Kohokohta on Sikstuksen kappeli (Capella Sistina), jonka kattomaalaukset ovat ainutlaatuisia ja jonka kokoelmissa on Rafaellon, Michelangelon ja muiden, etenkin 1500-luvulla toimineiden suurten mestarien töitä. Kappelin suorakulmainen muoto on vaikuttava, ja Michelangelo vastasi sen koristelusta 1500-luvun alussa.

Ilmaiseksi Vatikaanissa voi vierailla odottelunJono Pietarinkirkkoon Vatikaanissa jälkeen Pietarinkirkossa, jossa vilkkaana päivänä käy parisenkymmentä tuhatta ihmistä ja jonka huipulle Anita Ekbergkin Fellinin Ihana elämä -elokuvassa kapusi ihailemaan huikeita maisemia.

Vatikaanissa vieraillessa niiden, joilla on aikaa, kannattaa tutustua myös läheiseen Pratin [kartalla] hienostokaupunginosaan sekä Vatikaanin ja joen väliseen Borgon [kartalla] mielenkiintoiseen alueeseen, jonka suurin turistimagneetti on Castel Sant’Angelo -linnake.

Castel Sant'Angelo
Ponte Sant’Angelo -silta johtaa Castel Sant’Angelo -linnakkeelle.

Castel Sant’Angelo

Castel Sant Angelo [kartalla] on joenrannalla, Borgon kaupunginosassa sijaitseva erikoinen ja täysin ainutlaatuinen linnake, joka ympäristöineen on yksi Rooman kymmenistä mieleenpainuvista alueista. Vaikutuksen tekee jo linnakkeen edustalla oleva silta, joka tuo monen mieleen Prahan Kaarlensillan ja jonka ensimmäistä kertaa näkevä vaikuttuu sen ja linnakkeen muodostamasta näkymästä.

Tässä 100-luvulla valmistuneessa linnakkeessa sijaitsee museo, mutta vain pieni osa tänne tulevista menee sisälle. Suurinta huvia täällä on viettää aikaa linnakkeen ulkopuolella ja kierrellä linnakkeen eri puolilla ja tietenkin viettää aikaa sillalla ja katsella kokonaisuutta myös joen toiselta puolelta. Linnakkeen suojiin kannattaa kuitenkin mennä, sillä siellä sijaitsee linnakkeesta kertova museo ja Hadrianuksen hauta, samoin kuin kaikenlaista muuta mielenkiintoista nähtävää. Pääsylippujen hinnat ja museon aukioloajat voi nähdä museon kotisivuilta. Normaali aukioloaika on ma–ke klo 9–19.30 ja normaali lippu maksaa 15 euroa. To–su linnake on kuitenkin avoinna klo 9–24, ja jos paikalle haluaa klo 19.30–23, pääsee sisään 7,50 eurolla.

Rooman kirkot

Roomassa on paljon upeita kirkkoja, joista Vatikaanin Pietarinkirkko on kuuluisin ja joista Pantheon on suuren vaikutuksen tekevä, mutta siellä voi ja kannattaakin käydä katsomassa muitakin kirkkoja.

Basilica di Santa Maria Maggiore
Basilica di Santa Maria Maggiore on yksi Rooman viidestä muinaisesta basilikakirkosta.

Hyvä upea kirkko on lähellä Termini-asemaa sijaitseva Basilica di Santa Maria Maggiore [kartalla], joka on yksi Rooman viidestä muinaisesta basilikakirkosta. Kirkko on päivittäin avoinna klo 7–19, ja vaikka vain sen ulkokuoren katselukin tekee vaikutuksen, kannattaa mennä sisälle, sillä siellä ovat kenties koko kaupungin parhaiten säilyneet Bysantin aikaiset sisustukset. Kirkko sijaitsee kaupunginosassa nimeltä Monti, ja sen ympäristössä on kaikenlaista kaupoista ravintoloihin, kuten myös päärautatieasema (Termini). Tästä on lyhyt matka Colosseumille tai Via Nazionale -ostoskadulle kävellenkin.

Aukio Santa Maria in Trastevere -kirkon edessä
Aukio Santa Maria in Trastevere -kirkon edessä

Trasteveressa vierailevat mieluiten liikkuvat sen keskiaikaisissa kortteleissa, joilla on Santa Maria in Trastevere [kartalla] (Avoinna päivittäin klo 7–21). Legendan mukaan kirkko on paikalla, johon Jeesuksen syntymän aikaan puhkesi öljylähde. Paikalla onkin käynyt pyhiinvaeltajia kauemmin kuin missään muualla Roomassa. Kirkon sisällä on ehkä kaupungin paras kokoelma mosaiikkeja, ja tämä kirkko on huikaisevaa nähtävää myös sisältä. Kirkon edessä oleva aukioAukio Santa Maria in Trastevere -kirkon edessä on mukava paikka oleskella sekin, ja sillä ja lähikaduilla on terasseja, joilla alueen tunnelmasta pääsee nauttimaan. Trasteveressa, aivan sen toisella puolella, on toinenkin merkittävä kirkko, Santa Cecilia in Trastevere [kartalla]

Lateraanin Pyhän Johanneksen kirkko
Lateraanin Pyhän Johanneksen kirkko

Kaikista Rooman merkittävistä kirkoista merkittävin kuitenkin sijaitsee hivenen keskustan ulkopuolella, San Giovanni -metroaseman ja kauniin portin (Porta San Giovanni) vieressä ja helpon matkan päässä mistä tahansa Roomasta. Lateraanin Pyhän Johanneksen kirkkokuvaLateraanin Pyhän Johanneksen kirkko ] [kartalla] ei ole vain Rooman tuomiokirkko vaan perinteen mukaan myös Rooman piispana toimivan Paavin kotikirkko, ja se tunnetaan "Rooman ja maailman tuomiokirkkona".

Kirkko sijaitsee pyhällä paikalla, jolla on sijainnut jonkinlainen kirkko aina kristinuskon alkutaipaleilta lähtien, ja se on avoinna päivittäin klo 7–18.30.

Lateranin palatsi
Lateranin palatsi

Tuomiokirkon vieressä on muutakin hyvää nähtävää, kuten Lateranin palatsikuvaLateranin palatsi ], Lateranin pylväsLateranin pylväs San Lorenzon kirkko ja San Giovannin portti, jonka läpi kulkee liikenne niin sanotun Aurelianuksen muurin ja San Giovannin portinSan Giovannin portti läpi. Tälle melko harvojen turistien vierailemalle alueelle on itse asiassa melko lyhyt kävelymatka Santa Maria Maggiore -kirkolta ja Colosseumilta, mutta sinne pääsee mistäpäin Roomaa tahansa nopeasti myös metrolla (asema: San Giovanni).

Lisätietoja Rooman kirkoista on esimerkiksi Planetware.com -sivustolla.

Muita nähtävyyksiä:

Rome.net esittelee 10 suurinta nähtävyyttä.

Rome.net myös esittelee eri sivulla lisää merkittäviä nähtävyyksiä, aukioita ja muuta nähtävää.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kannattaa huomioida, että itse vatikaanin kirkkoon ei pääse polvet ja hartiat paljaana eikä myöskään ison kassin/repun kanssa. /Mervi

Varokaa GLTn (Green line tours) Hop on/off busseja, jotka ajavat turistikierroksia nähtävyyksistä toiseen. Autoja on niin vähän liikenteessä ettei luvattu 10 minuutin odottelu pysäkeillä riitä alkuunkaan. Odottelimme Vatikaanin pysäkillä autoa yli 40 minuttia ja ensimmäinen auto täyttyi heti ja jouduimme vielä odottamaan seuraavaa yli puoli tuntia. Punaisia CitySightseeing Rooma -busseja sitävastoin riittää ja luvattu aikataulu pitää.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti