Rakennuksia ja maamerkkejä

Duomon näköaloja katolta
Milanon tuomiokirkon katolla aukeavat hienot näkymät auringonlaskun aikaan ja kirkkaalla säällä. Kuva: Yury Morozov

Kun vierailet Milanossa, sinun kannattaa ehdottomasti tutustua kaupungin kuuluisimpiin nähtävyyksiin, joihin lukeutuvat kaupungin maineikas katedraali, kuuluisa oopperatalo ja Leonardo da Vincin maalaus Viimeinen ehtoollinen.
Useimmat nähtävyydet sijaitsevat kävelymatkan päässä kaupungin keskusaukiosta, Piazza del Duomosta [kartalla]. Joihinkin laitakaupungin kohteisiin pääset kätevimmin käyttämällä yleisiä kulkuvälineitä tai tilauskyytejä.

Suosituimpiin nähtävyyksiin saattaa olla jonoa ja pääsylippujen hinnat voivat olla melko korkeita. Vältät suurimmat ruuhkat, kun ajoitat vierailusi arkiaamuun kouluvuoden aikana. Viikonloppupäivien sekä koulujen loma-ajanjaksojen iltapäivät ovat yleensä kaikkein vilkkaimpia.

Duomo - Milanon tuomiokirkko

Milanon keskusaukiolla, Piazza del Duomolla, sijaitsee Milanon katedraali Duomo [kartalla], jossa yhdistyvät vaikuttavalla tavalla barokin ja gotiikan tyylit.
Kirkon rakennusprojekti käynnistyi 1300-luvun loppupuolella, ja se kesti niin kauan, että paikalliset alkoivat käyttää puhekielessään ilmaisua "fabrica del Dom" "mahdottoman tehtävän" kuvaamiseen. Kirkko valmistui lopulta 1800-luvulla Napoleon toimiessa Italian kuninkaana, ja siihen tehtiin edelleen muutoksia vielä 1960-luvulla.

Duomo on Euroopan kolmanneksi suurin kirkko, jonka tornien lukumäärä on 135, ja siellä on myös 3500 patsasta sekä maailman suurimmat maalatut lasi-ikkunat. Kirkkoa suojelee Milanon maskottina toimiva pieni Madonna-patsas, eli Madonnina. Vaikka kirkkoa aloitettiin rakentamaan goottilaistyylisesti, siitä löytyy myös muita tyylisuuntia.
Kirkon sisällä voit nähdä alttarin yläpuolella olevan naulan, jonka väitetään olevan yksi Jeesuksen ristiinnaulitsemisessa käytetyistä nauloista, sekä itse katedraalia vanhemman Battistero di San Giovanni [kartalla] -kastekappelin.

Kirkkoon pääsy vaatii jonotusta ja turvatarkastuksen läpäisemistä, joten jätä suuremmat matkatavarat muualle vierailun ajaksi. Mitä vähemmän sinulla on tavaraa mukanasi, sitä sujuvammin ja nopeammin pääset turvatarkastuksen läpi. Sisätiloihin pääsee joka päivä, mutta tuomiokirkkomuseo on kiinni keskiviikkoisin. Museo sijaitsee Palazzo Realessa [kartalla], Piazza del Duomon laidalla.
Kirkkoon järjestetään myös monenlaisia opastettuja kierroksia, joihin voi varata liput etukäteen GetYourGuidesta.

Duomon vetonauloista yksi on myös sen katto, minne voit nousta hissillä tai kavuta portaita pitkin. Katolta aukeavat erityisen hienot näkymät auringonlaskun aikaan ja kirkkaalla säällä, jolloin näkyy aina Sveitsiin asti.

Galleria Vittorio Emanuele II

Galleria Vittorio Emanuele II [kartalla] on yksi upeimpia rakennuksia Milanon keskustassa, Piazza del Duomon [kartalla] laitamilla.
Tämä katettu ostoskeskus kuuluu maailman historiallisimpiin ja arvokkaimpiin, ja sen rakentaminen saatiin päätökseen 1800-luvun loppupuolella.

Gallerian terasseilla kokoontuvat usein sekä paikalliset että turistit. Sisältä löytyy monipuolinen valikoima liikkeitä, ja lisäksi täällä on paikkoja, joissa voit nauttia kupillisen kahvia tai herkutella maukkaalla aterialla. Piipahda esimerkiksi 1867 perustettuun Caffe Zuccaan (tunnetaan myös Caffe Miani:na) [kartalla], jossa kävivät aikoinaan jo Verdi ja Toscanini, kaksi Italian musiikin suurta nimeä. Kun vierailet täällä, maista raparperipohjaista Zuccaa, joka on paikan ykkösjuoma ja koktaileista milanolaisin.

"Milanon olohuoneeksikin" (Salotto di Milano) kutsuttu ostoskeskus on mukava tutustumiskohde erityisesti kylmään aikaan tai sään ollessa huono. Kun tarkastelee lasikattoja tarkemmin, huomaa, että kattomaalaukset esittävät eri mantereita. Ostoskeskuksessa päähuomion vievät kuuluisien muotimerkkien lippulaivamyymälät. Täällä on mahdollista majoittua myös viiden tähden hotellissa, TownHouse Galleriassa, jos budjetti sen sallii.

Teatro alla Scala

Milanon kulttuurielämän keskeinen tukipilari on Teatro alla Scala -oopperatalo eli La Scala [kartalla] (V. Filodrammatici, 2), joka otettiin käyttöön vuonna 1778.
Itävallan keisarinna Maria Teresia tilasi oopperatalon, ja sen ensiesityksenä esitettiin Salierin ooppera. Monet kuuluisat musiikkimiehet, kuten Bellini ja Rossini, ovat vaikuttaneet talossa hovisäveltäjinä ja johtajina. La Scala yhdistetään kuitenkin läheisimmin Giuseppe Verdiin, Italian kuuluisimpaan oopperasäveltäjään.
Verdin kautta pidetään yleisesti La Scalan kulta-aikana, jolloin hän nousi suuren yleisön tietoisuuteen oopperallaan Nabucco. Toinen huippukausi ajoittui vaikuttavan talouskasvun jälkeisiin vuosiin sodan jälkeen, jolloin La Scalassa esiintyivät muun muassa Maria Callas ja Toscanini.

La Scalan yleisö tunnetaan kriittisenä, ja vuosien varrella esittäjiä, jotka on koettu huonoiksi, on jopa heitelty tomaateilla. Nykyään La Scalan ilmapiiri on vähemmän jännittynyt. Sen esityksiä pidetään laadukkaina, mutta toisaalta hieman yllätyksettöminä. Se on silti suosittu kohde oopparaillalle.

La Scalan kausi käynnistyy joka vuosi Milanon suojelupyhimyksen päivänä joulukuussa ja jatkuu kesään asti. Lippuja on helpointa saada ennen varsinaisen kauden alkua, ja lippuvaraukset kannattaa tehdä kuukausia etukäteen. Syyskuusta joulukuun loppuun täällä voi seurata klassisen musiikin ja baletin esityksistä. Vaikka varsinainen oopperakausi ei ole tuolloin käynnissä, tarjolla voi silti olla myös joitain yksittäisiä oopperaesityksiä.

Jos et aio oopperaan mutta haluat oppia rakennuksen menneisyydestä ja upeista sisätiloista, voit vierailla La Scalan museossa. Museossa järjestetään opastettuja kierroksia, joissa tutustutaan itse rakennukseen. Lisätietoja kierroksista on esimerkiksi GetYourGuidessa.

Castello Sforzesco
Castello Sforzesco on tuomiokirkon ohella kaupungin vierailluin nähtävyys, mutta sinne ei yleensä ole jonoja ja siellä vierailu on helppoa ja edullista. Kuva: Peter Forsberg

Sforzan linna – Castello Sforzesco

Castello Sforzesco [kartalla] (Piazza Castello) on Milanon vierailluin nähtävyys tuomiokirkon ohella.
Sforza-suku rakennutti linnakkeen 1400-luvun loppupuolella Milanon keskiajan kukoistuskaudella. Vaikka linnakkeen historia ei ole pelkästään hohdokas, se on nykyään suosittu vierailukohde. Siellä voit käydä kävelemässä sisäpihoilla ja tutustua moniin eri museoihin.

Pääset linnakkeelle kävelemällä Piazza del Duomolta [kartalla] Via Dantea [kartalla] pitkin Piazza Castellolle [kartalla] tai suoraan metrolla Cairolin asemalle [kartalla].
Linnakkeen etupuolella sijaitsee suihkulähde, mutta alue voi olla epämääräinen kaupustelijoiden vuoksi. Kannattaakin siirtyä näyttävimmän portin, Torre del Filareten [kartalla], läpi ensimmäiselle suurelle sisäpihalle, Corte delle Armille [kartalla]. Myös muilla sisäpihoilla, etenkin taaimmaisella Corte Ducalella, kannattaa käydä.

Linnakkeen merkittävimpiä museoita ovat Museo Pieta Rondanini, jossa on Michelangelon viimeinen keskeneräinen työ, sekä Pinacoteca Castello Sforzesco. Museo d'Arte Anticassa on merkittäviä antiikinajan löytöjä, ja musiikki-instrumenttien museossa voit nähdä maailman vanhimpia viuluja. Sisutusmuseo ja Leonardo da Vincin suunnittelema Sala delle Asse ovat myös kiinnostavia. Viime vuosina remontoituja tiloja ovat myös Rocchetta ja Corta Ducalen loggia vaihtuville taidenäyttelyille.

Sforzan linnaan järjestetään monenlaisia opastettuja kierroksia, joille voi varata paikan GetYourGuidesta.

Castello Sforzesco on hyvä yhdistää vierailuun sen takana olevassa Sempione-puistossa [kartalla].

Viimeinen ehtoollinen -maalaus
Leonardo da Vincin kuuluisaa maalausta Viimeinen ehtoollinen voi käydä katsomassa Santa Maria delle Grazien kirkossa Milanossa.

Il Cenacolo - Viimeinen ehtoollinen

Milanossa kannattaa käydä katsomassa Leonardo da Vincin kuuluisaa maalausta Viimeinen ehtoollinen, jonka taiteilija maalasi vuosien 1495-1498 aikana. Teos on mittava, sen korkeus on 4,6 metriä ja leveys 8,8 metriä. Vuosisatojen kuluessa sitä on yritetty restauroida useaan otteeseen.

Viimeinen ehtoollinen houkuttelee runsaasti kävijöitä, minkä vuoksi sen näkeminen voi olla haastavaa etenkin sesonkiaikoina. Kerrallaan taulua pääsee ihastelemaan vain 30 henkilöä 15 minuutin ajan. Lippuja voi ostaa kirkon edessä olevilta myyjiltä, mutta ne ovat tavallista kalliimpia. Edullisimman lipun saat varaamalla sen kuukausia etukäteen virallisella verkkosivustolla. Viimeiseen ehtoolliseen liittyviä aktiviteetteja kuten opastettuja vierailuja voi varata myös GetYourGuiden kautta.

Viimeinen ehtoollinen sijaitsee Santa Maria delle Grazien kirkossa [kartalla], joka löytyy Corso Magentan varrelta.
Samalla kadulla on myös muita kiinnostavia nähtävyyksiä, kuten Leonardon viinitarha La Vigna di Leonardo [kartalla] (Corso Magenta, 65) ja Pinacoteca Ambrosiana -taidemuseo [kartalla] eli Leonardon talo.

Lukijoiden kommentteja

Olet käynyt katsomassa Leonardo da Vincin kuuluisaa "Viimeinen ehtoollinen"-maalausta Santa Maria delle Grazien luostarikirkon ruokasalissa Milanossa kahtena peräkkäisenä kesänä 1970-luvun alussa. Tuolloin maalausta pääsi ihailemaan vaivattomasti ostamalla lipun paikan päältä ilman jonottamista, mutta nykyään tilanne on valitettavasti toinen ja nähtävyydelle pääsyä joutuu jonottamaan pitkään.

Milanossa sijaitsee myös kuuluisa jalkapallostadion, joka tunnetaan kahdella eri nimellä riippuen siitä, kumpi kaupungin seuroista, AC Milan vai Inter, on ottelun isäntänä. Milanin kotiotteluissa stadionin nimi on San Siro, kun taas Interin pelatessa se on Giuseppe Meazza.