Riian ympäristössä on alle kahden tunnin matkan päässä muutama hyvä päiväretkikohde, joissa kaikissa voi myös viettää pidemmän aikaa. Jürmala ja Saulkrasti ovat rantapaikkoja, joissa kannattaa vierailla vain lämpimimpinä kesäkuukausina. Sigulda ja Cēsis ovat kaupunkeja, jotka tulevat vastaan jo matkalla Virosta Riikaan, ja myös Saulkrastissa voi vierailla meno- tai paluumatkalla. Sigulda on paikka, jossa on nykyisin loistavat talviurheilumahdollisuudet, ja siellä voi kesän lisäksi vierailla keskitalvella. Kaikkiin päiväretkikohteisiin pääsee Riiasta vaivatta ja edullisesti joukkoliikennevälineillä.
Jürmalaan ja Saulkrastiin kannattaa mennä junalla Riian päärautatieasemalta [kartalla], ja junista vastaa Pasažieru vilciens. Aikatauluja ja hintoja voi tarkastella sivulta, ja matkat ovat pääasiallisesti lyhyitä ja edullisia. Jürmalaan kestää puolisen tuntia ja maksaa 1,40 euroa, ja matka Saulkrastiin kestää tunnin ja maksaa vähän alle 2 euroa suuntaansa. Lippu pitää ostaa rautatieasemalta ennen matkaa. Jürmalassa kannattavinta on jäädä pois Dzintari- tai Majori-asemalla, ja Riian rautatieasemalta Jürmalaan suuntaavat junat lähtevät raiteelta 3 tai 4.
Myös samalla suunnalla oleviin Siguldaan ja Cēsisiin voi mennä rautateitse, mutta vain Siguldaan pääsee suoraan. Matka sinne kestää tunnin ja vartin ja maksaa pari euroa.
Sigulda ja Cēsis ovat kuten mikä tahansa muukin paikka Latviassa lyhyehkön linja-automatkan päässä Riian linja-autoasemalta (Autoosta) [kartalla], joka on kauppahallien ja Stockmannin naapurissa. Sinne on lyhyt kävelymatka vanhastakaupungista ja sen liepeiltä, ja sinne pääsee raitiovaunuilla 3, 7 ja 9 (pysäkki: Prāgas iela). Matkaa Siguldaan on linja-autolla reilu tunti ja Cēsisiin tunnista ja 45 minuutista kahteen tuntiin.
Aikatauluja ja hintoja voi katsella ja lippuja voi ostaa kaikkiin Latviassa kulkeviin joukkoliikennevälineisiin 1188-sivuilta. Niillä on tietoa myös taksista ja eri paikkakuntien joukkoliikenneverkostosta.
Toukokuun alkupuolelta syksyn alkuun Jürmala on ehdoton vierailupaikka Riian-matkalla, ja sinne on helppo hurauttaa junalla. Paikan päällä voi jäädä pois Majori- tai Dzintari-asemalla, sillä ne ovat alueen pääkadun eli Jomas ielan [kartalla] kummassakin päässä. Jos haluaa Līvu Akvaparks -vesipuistoon kannattaa jäädä pois vasta Buldurin asemalla [kartalla].
Majorin asema on paras paikka jäädä pois ainakin paikalla ensi kertaa oleville, sillä sen vieressä on turisti-info ja pääkatua pitkin on mukava lähteä kauniilla ilmalla aluetta tutkimaan. Melko lähellä on myös uudistettu Jürmala-museo [kartalla], joka on avoinna ti–su klo 10–18 ja jossa oppii etenkin alueen luonteesta neuvostoaikoina, jolloin se oli nykyistäkin suositumpi lomapaikka.
Jomas ielalla on melkoinen määrä kahviloita, baareja ja ravintoloita, joilla kaikilla on kesäterassit. Hinnat eivät ole mitenkään turhan edullisia, sillä Jürmalaan tullaan lomalle ja siellä ollaan valmiita käyttämään normaalia enemmän rahaa. Lisäksi Jürmala on varakkaiden baltialaisten ja venäläisten lomapaikka, jossa ei kesäisin turhia kursailla. Taso on vuosi vuodelta noussut, ja täällä voi syödä korkeatasoisiakin aterioita. Kadun varrella olevista ravintoloista erityisen pidettyjä ovat esimerkiksi latvialainen Alus Krodzins (Jomas iela 64a) ja vieressä oleva Lighthouse Grill (Jomas 63), ja kahviloista De Gusto (Jomas 46) on erityisen pidetty. Muuallakin kuin pääkadulla on ravintoloita, mutta rannalla ei ole valtavaa määrää palveluita vaan valtaosa palveluista on jonkin matkan päässä siitä.
Jürmalan vetonauloihin kuuluvat Jomas ielan ympäristössä olevat nelisen tuhatta puutaloa, jotka edustavat erilaisia tyylejä ja joita voisi tutkia pitkänkin tovin. Niitä nähdäkseen pitää vain kävellä ympäriinsä, ja Jomas ielan lisäksi vieressä samansuuntaisesti kulkeva Jüras iela on myös katu, jota pitkin kannattaa kävellä. Talot rakennettiin 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa, ja niistä reilut 400 on suojelukohteena.
Toinen suuri vetonaula on 25 kilometrin pituinen hiekkaranta, jolla riittää aina tilaa ja jolla arkiset huolet unohtuvat hetkessä. Kolmas vetonaula eli Jürmalan kylpyläperinne on sekin esillä rannan lähettyvillä, ja sen uusin johtotähti on suuri Baltic Beach Spa, jossa voi myös yöpyä. Tämä on koko Baltian suurin kylpylä, siellä on melkoinen määrä hoitoja ja ajanvietemahdollisuuksia ja eri kerroksilla on erilaiset teemat, niin että siellä todellakin pääsee arjesta hetkeksi eroon.
Jürmalassa on kesäisin melkoinen määrä tapahtumia, joita on hyvä katsella virallisilta sivuilta. Huomionarvoinen festivaali on monipuolinen Jürmala Festival, jonka aikana on etenkin Dzintarin konserttitalossa on korkeatasoisia konsertteja.
Visit Jurmala on alueen virallinen turistisivusto
Jürmala on koko Baltian hohdokkain rantapaikka, jonne suunnataan lomalle pitkien matkojen takaa, mutta lähellä Viron rajaa oleva Saulkrasti on paikka, jonne riikalaiset ja latvialaiset yleensäkin suuntaavat edullisemmalle ja rauhallisemmalle rantalomalle. Sinne on vain noin tunnin matka junalla Riiasta, ja sinne on autolla matkaa vain 50 kilometriä. Myös täällä vetonaula on hiekkaranta, mutta se ei ole samalla tavalla lapsellisen matala kuin Jürmalassa, jossa pitää kävellä pitkän matkaa uidakseen vaan Saulkrastissa voi alkaa uida aivan rannan tuntumassa.
Jürmalan tavoin Saulkrastissa on useita eri paikkakuntia, joista Pabaži [kartalla] on paras vierailijalle jäädä pois junasta. Sen lähistöllä ovat hienohiekkaisen rannan parhaat alueet, ja aivan aseman ja rannan lähellä on yksi paikkakunnan erikoisuus, polkupyöriin pureutuva museo. Sinne voi mennä huhtikuun alusta elokuun loppuun klo 10–18 katsomaan vanhoja pyöriä, joiden joukossa on 130-vuotias latvialainen polkupyörä. Sieltä saa myös normaalin nykyaikaisen pyörän vuokralle, ja hinta on 10 euroa vuorokaudelta. Jos pyörään tulee Latviassa jotakin vikaa, on museossa myös pyöräkorjaamo.
Yksi paikka, jonne kannattaa myös pyöräillä tai kävellä, on Baltā Kāpa [kartalla], joka on rannan eteläpäässä, kahden kilometrin päässä juna-asemalta. Tämä ”valkoinen dyyni” on jyrkkä rantakallio, jolle Katariina suuri kerran pysähtyi uimaan. Tästä voi kävellä kolme kilometriä pitkää polkua pitkin rannan eteläpuolella olevaan mäntymetsikköön, ja näin voi kävellä rantakallion reunaa pitkin.
Jos haluaa nähdä rannan parhaita paikkoja, kannattaa suunnata eräänlaiseen keskukseen [kartalla], jossa on tien varressa lava, sen vieressä turisti-info ja terassiravintoloita. Rannalla olevassa keskuksessa (Juras Parks) on pieni kuntosali, rantalentis-kenttiä ja muutama terassiravintola. Jos mielii nimenomaan rannalle, kannattaa junalla mennä asemalle nimeltään Saulkrasti, sillä alueella on muitakin asemia.
Saulkrastin palvelut ovat vähäisempiä kuin Jürmalan, mutta hinnat ovat myös alempia ja muutenkin täällä on tiettyä rauhallista tunnelmaa, jota Jürmalassa ei kesäisin ole. Ravintoloita Saulkrastissa on lähinnä asemasta pohjoiseen, mutta lähellä pyörämuseota oleva Sunny Dune on hotelli, jolla on alueen parhaaksi arvostettu ravintola [kartalla]. Jos sattuu seikkailemaan muualla alueella, voi katsoa ainakin kohtalaisen ruokapaikan TripAdvisorista.
Latvia Travel kertoo Saulkrastista
Hyvä kaupunki vierailla Latviassa on Sigulda, joka on reilun tunnin matkan päässä Riiasta pohjoiseen ja jossa voi käydä myös samalla kun matkustaa Viron ja Riian välillä. Se on monipuolinen paikka, jossa on talvisin enemmän ajanvietemahdollisuuksia kuin oikeastaan missään muualla Latviassa. Kesällä sinne houkuttelevat Turaidan linnoitus ja oopperafestivaalit, jotka pidetään heinäkuun lopulla.
Kesällä Sigulda on loistava paikka aktiviteeteille ja harrastuksille, ja siellä voi tehdä kaikenlaista sellaista mistä Suomessa yleensä voi vain haaveilla. Yksi vetonaula ympäri vuoden on neuvostoajoilta peräisin oleva 1200 metriä pitkä putki, joka on kelkkarata ja jota voi laskea ohjaskelkalla tai rattikelkalla, edulliseen hintaan.
Talvella Siguldassa voi myös tulla kelkalla alas, mutta silloin siellä on myös loistavat murtomaahiihtomahdollisuudet ja siellä on myös reilun kilometrin mittainen, keinotekoisesti jäähdytetty latu, joka on koko talven toiminnassa ja jolla on pitkä hiihtokausi. Siguldassa on valtava määrä muutakin harrastusmahdollisuutta kesät talvet, ja niihin kuuluvat golf, ratsastus, patikointi, keilaus ja Aerodium, jossa voi kokeilla painotonta olotilaa. Sigulda onkin sen verran monipuolinen paikka tehdä kaikenlaista, että sinne voi tulla kesällä tai talvella viikoksikin tekemään yhtä tai montaa asiaa. Siguldassa on myös kylpylöitä, joissa on hoitoja, saunoja ja kaikenlaista tervehdyttävää ja virkistävää.
Siguldassa on myös nähtävyyksiä, joista Turaidan linnakkeen museoreservaatti (Turaidas pils) [kartalla] on ainutlaatuisin. Sinne voi patikoida tai mennä köysiratajunalla [kartalla], joka lähtee uuden linnoituksen läheltä. Se vie pitkälle Gaujan kansallispuistoin syövereihin, ja alueella on patikoinnista innostuneille paljon nähtävää.
Muuallakin Siguldassa on nähtävää, etenkin jos vain kävelee bussi- tai rautatieaseman ja kansallispuiston välimaastossa. Vastaan tulee esimerkiksi ”kävelykeppipuisto” ja ”avainaukio”. Siguldassa on myös useita linnakkeita ja palatseja, ja siellä on museoita ja muita nähtävyyksiä, joista kerrotaan verkkosivuilla.
Siguldassa ei kuitenkaan ole montaa hyvää ravintolaa, ja siellä aikaa viettävän on hyvä tutustua jonkin verran TripAdvisorin esittelemiin ravintoloihin.
Jos Siguldassa aikoo tehdä muutakin kuin vain vähän katsella ympärilleen, sinne kannattaa jäädä yöksi. Booking.com esittelee monipuolisen valikoiman Siguldan majapaikkoja.
Latvia Travel kertoo Siguldan ajanviete- ja harrastusmahdollisuuksista
Siguldan viralliset turistisivut
Siguldasta tunnin matkan kohti Viroa sijaitseva Cēsis on hyvä latvialainen kaupunki katsastaa. Tämä 20 000 asukkaan kaupunki on tunnettu linnastaan, ja sielläkin on hyvät talviurheilumahdollisuudet. Kaupunki on myös tunnettu tapahtumistaan, joista kuukauden mittainen taidefestivaali tuo teatteria, musiikkia, taidetta ja elokuvaa parhaaseen loma-aikaan, eli heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin. Tämä on muutenkin tunnettu kulttuurikaupunki, jonka konserttisali on paikka, jossa voi lähes ympäri vuoden kuulla korkeatasoisia klassisen musiikin konsertteja.
Jos Cēsisissä haluaa kierrellä nähtävyyksiä, on linnake [kartalla] kesäisin ehdoton vierailupaikka, ja sitä pidetäänkin Latvian parhaana linnanrauniona. Se käsittää kaksi erillistä linnaketta, joista varsinaista alettiin rakentaa vuoden 1214 paikkeilla, mutta sen Iivana Julma kävi tuhoamassa vuonna 1577. Toinen osa on kartanontyylinen rakennus, jota saksalaiset alkoivat rakentaa 1700-luvulla, ja siinä on nykyään museo, joka esittelee biedermeier-sisustustyyliä. Linnakkeen lisäksi sen puutarhat ja puistot ovat suosittuja, ja siellä voi soutaa lammessa ja ihastella saksalaisten rakentamaa ortodoksikirkkoa. Se on esimerkki siitä kuinka Baltiassa satoja vuosia hallinneet saksalaiset ylimystön jäsenet yleensä kääntyivät ortodokseiksi. Kaupungissa on myös luterilainen kirkko eli Johanneksenkirkko, joka rakennettiin jo 1200-luvulla ja joka sijaitsee pienen mutta hurmaavan vanhankaupungin alueella.
Cēsis on paikka, jossa ravintoloita on lähinnä hotellien yhteydessä ja jossa pitää ehdottomasti maistaa paikallista olutta, yhtä Baltian vanhimmista, nimeltään Cēsu Alus. Tasoltaan ainakin kohtalaisen ravintolan voi löytää TripAdvisorin sivuilta.
Kaupungissa voi hyvin kesät talvet viettää yön tai useammankin, ja sitä varten Booking.com esittelee monipuolisen valikoiman erilaisia majapaikkoja Cēsisissä.
Latvia Travel kertoo Cēsisistä
Latviassa on muitakin vierailupaikkoja, joista osa on lyhyen matkan päässä Riiasta.
Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Kārlis Dambrāns /Flickr, Sergei Gussev /Flickr
2019/10
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.