Riika on siinä mielessä helppo lomapaikka, että siellä ei ole valtavaa määrää sellaista nähtävää, johon olisi välttämätöntä tutustua. Valtaosa Riian nähtävyyksistä on vanhassakaupungissa, pienellä alueella, jolla ja jonka tuntumassa on myös valtaosa kaupungin parhaista museoista, ravintoloista ja kaupoista.
Nähtävyyksiin kuuluu lähinnä hallintorakennuksia, kirkkoja, näköalatorneja ja jugendtyyliin rakennettuja taloja, joita on vanhassakaupungissa ja sen lähellä. Nähtävyyksiin ei Riiassa kulu oikeastaan lainkaan rahaa, ja lähes kaikesta nähtävästä voi pääosin nauttia vain niitä ulkopuolelta katsellen. Riian vanhaakaupunkia ja sitä ympäröivää aluetta kannattaa vain kävellen kierrellä mahdollisimman paljon, ja kaupungin puitteet ja näkymät ovatkin sen varsinainen päänähtävyys.
Riian oma kaupunkikortti antaa alennuksia ja mahdollisuuden käyttää ilmaiseksi julkista liikenneverkostoa 24–72 tunnin ajaksi, 25–35 eurolla. Riian nähtävyyksiin ei ole korkeita pääsymaksuja, joten niiden takia korttia ei kannata hankkia, mutta jos aikoo vierailla useassa museossa, voi kolmen vuorokauden kortti olla hyvä hankinta.
Melngalvju nams eli Mustapäiden talo (engl. House of the Black heads) valmistui goottilaiseen tyyliin vuonna 1334, ja sen alkuperäinen tarkoitus oli toimia saksalaisten poikamieskauppiaiden kerhotalona, jossa huhujen mukaan oli hurjia bileitä.
Se on tiettävästi myös paikka, jossa jouluaattona vuonna 1510 otettiin ensi kertaa käyttöön joulukuusi, jonka poikamiehet illan päätteeksi polttivat roviolla. Talon ulkopuolella olevalla aukiolla on asiasta muistolaatta, ja tältä paikalta katsotaan joulukuusiperinteen alkaneen, joskaan kuusen polttaminen ei koskaan saavuttanut maailmalla suurta suosiota.
28.6.1941 saksalaiset aloittivat sotatoimiaan idän retkeä silmällä pitäen pommittaen Mustapäiden talon raunioiksi, eikä maata miehittävällä neuvostohallinnolla ollut muita mahdollisuuksia kuin vuonna 1948 laittaa koko rakennus maan tasalle. Alkuperäiset piirustukset kuitenkin löytyivät myöhemmin, ja Ratslaukums-aukiota [kartalla] uudelleen koristava rakennus valmistui vuonna 2001, Riian 800-vuotispäiviksi.
Talon suojissa on iso ja avulias turisti-info, jossa kannattaa vierailla ainakin hakemassa paperikartta ja tietoa tapahtumista ja uusista vierailupaikoista. Muin osin talo on nykyisin melko samassa roolissa kuin keskiajalla, eli sen tarkoitus on olla kaupungin kaunein rakennus, jossa silmä lepää ja jossa on lukuisia pieniä ja merkittäviä yksityiskohtia. Sen toinen rooli on olla erilaisten tapahtumien pitopaikka, ja siellä on konsertteja, näyttelyitä ja muita tilaisuuksia. Siellä on myös yksityistilaisuuksia kuten häitä ja juhlia, ja verkkosivuilta voi katsoa mitä siellä tapahtuu.
Talosta ja sen tapahtumista saa tietenkin parhaiten tietoa paikan päällä turisti-infosta, jossa kerrotaan mahdollisista konserteista ja näyttelyistä. Talossa on lähinnä yksityistilaisuuksia, mutta siellä on myös jonkin verran kierroksia ja siellä voi vierailla. Se on avoinna päivittäin klo 10–18, ja jokaisen kuukauden viimeisenä sunnuntaina siellä on opastettu kierros, jolla näkee normaalia vierailua enemmän. Siellä myös tehdään 15 euron hintaisia opastettuja kierroksia, joilla on erilaisia aktiviteetteja, kuten rahan lyömistä. Taloon voi mennä myös itsekseen tutustumaan, jolloin aikuisten lippu maksaa 6 euroa.
Riian näyttävin ja korkein kirkko on aivan Mustapäiden talon naapurissa sijaitseva Rīgas Sv. Pētera baznīca (engl. St Peter’s Church) [kartalla]. Suomeksi Pietarinkirkkona tai Pyhän Pietarin kirkkona tunnettu kirkko on vanhankaupungin paras näköalapaikka, ja sen sisätilat tarjoavat asiasta kiinnostuneille mahdollisuuden nähdä kaikenlaisia mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten taidetta. Kirkossa on myös konsertteja ja kaikenlaista muuta, josta voi lukea verkkosivujen etusivulta.
Goottilaista tyyliä edustava Pietarinkirkko valmistui jo 1200-luvun alkupuolella, ja se on 123 metriä korkea. Kirkko on turistien suosiossa lähinnä näköalatorninsa vuoksi, ja kirkon takana kulkeva hissi vie hetkessä 73 metrin korkeudella olevalle näköalatasanteelle. Se antaa erinomaiset näkymät vanhaankaupunkiin, joelle, joen toiselle puolelle ja satama-alueelle, mutta näkymiä on mukava katsella vain aurinkoisilla säillä ja lähinnä kesäkuukausien aikana.
Kirkon eri osien aukioloajat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, ja kirkon sisään haluaville ja konserttiin, näköalatasanteelle tai taidenäyttelyihin mielivien pitää maksaa pääsymaksuja, joista kerrotaan seikkaperäisesti verkkosivuilla. Kesäisin sisälle ja näköalatasanteelle voi mennä klo 10–18, ja pääsymaksu aikuisilta on 9 euroa. Alle 6-vuotiaat lasketaan ilmaiseksi sisään, ja taidenäyttelyihin on aikuisilta vain kolmen euron pääsymaksu. Kirkossa ja näköalatasanteella voi olla melkoista vipinää kesäiltapäivisin ja etenkin viikonloppuisin.
Riian vanhankaupungin toinen merkittävä kirkko on Rīgas Doms eli kaupungin tuomiokirkko (engl. Riga Cathedral). Kirkkoa alettiin rakentaa jo 1200-luvulla, ja se edustaa useita eri tyylejä, kuten varhaisgotiikkaa, barokkia ja jugendia. Kirkko oli alusta asti Baltian suurimpia, ja sen barokkityyliä edustava torni oli pitkään kaupungin korkein. Sen vuonna 1884 rakennetut urut ovat nekin suuret, sillä niissä on 6768 pilliä. Huomattava piirre sen sisätiloissa on myös se, että siellä on varakkaiden hautoja, joita he halusivat keskiajalla mahdollisimman lähelle alttaria. Kirkon sisätilat ovat valtavat, ja vaikka se aluksi olikin katolinen kirkko, kääntyi se muodinmukaisesti myöhemmin luterilaiseksi.
Nykyisin kirkko tunnetaan parhaiten konserttipaikkana, jossa on lähes päivittäin lyhyitä urkumusiikin konsertteja, ja siellä on myös lähes päivittäin kirkonmenoja (sunnuntaisin klo 12, muina päivinä klo 8). Turistit kuitenkin suuntaavat tänne lähinnä konsertteihin, joissa kuullaan pari kertaa viikossa iltaisin muutakin kuin urkumusiikkia. Konsertteja on normaalia enemmän pääsiäisviikolla ja joulua edeltävinä viikkoina.
Rukouskappeliin on ilmainen sisäänpääsy kirkon aukioloaikoina, ja muihin kirkon osiin voi tutustua kirkonmenojen aikaan. Aukioloajat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan mutta kesäisin kirkko on avoinna klo 9–18 ja monina päivinä vain klo 17 asti, talvisin päivittäin klo 17 asti.
1900-luvun alussa jugendtyyliin rakennetut talot Riian vanhassakaupungissa ja sen lähistöllä ovat yksi kaupungin suuria vetonauloja ja täysin ilmaisia tutustumiskohteita. Jugendtyyliin (ransk. ja engl. art nouveau, saks. Jugendstil) rakennettuja rakennuksia, joita rakennettiin moneen eri tarkoitukseen, on helppo bongailla vanhastakaupungista Doma Laukums -aukion vierestä ja keskustan uuden puolen rauhallisista osista (engl. Quiet Centre), joita on Elizabetes ielan ja Alberta ielan [kartalla] tuntumassa. Rakennukset ovat julkisivuiltaan kauniita, ja niiden ulkopuolella on pieniä yksityiskohtia, jotka kertovat paljon tuosta ajasta ja silloisesta tyylistä ja ajattelutavoista. Jugendtyyliä edustavia rakennuksia ilmaantui Riikaan 1900-luvun alusta toisen maailmansodan syttymiseen lähes 800. Kaikkein kiivain aika, jolloin jugendtaloja ilmestyi Riikaan kuin sieniä sateella, olivat vuodet 1901–1908.
Vanhassakaupungissa voi katsastaa tuomiokirkon naapurissa olevalla kadulla (Smilšu iela 2) [kartalla] olevan jugendtyyliin rakennetun talon. Se on hyvä esimerkki jugendista, sen julkisivu on kaunis ja täynnä yksityiskohtia ja mielenkiintoisin yksityiskohta on naispuolista henkilöä esittävä veistos. Kysymyksessä on Herma, joka voitti ”Miss Jugend” -tittelin Riiassa 1900-luvun alussa, ja yleisesti häntä kutsutaan Riian turisteille suunnatuissa esitteissä nimellä ”Miss Art Nouveau”.
Vanhassakaupungissa tulee vastaan jonkin verran jugendtyyliin rakennettuja julkisivuja juuri tällä alueella, mutta jos haluaa nähdä kunnolla tätä arkkitehtuuria ja yksityiskohtia, kannattaa kävellä Kronvalda Parks -puiston takana olevalle alueelle. Sieltä löytyvät ensimmäiset jugendtyyliä edustavat rakennukset, kuten osoitteessa Strēlnieku iela 2 oleva Tukholman kauppakorkeakoulu (engl. Stockholm School of Economics) [kartalla]. Samalla kadulla on myös jugendista kertova museo, joka on maanantaisin suljettu (avoinna ti–su klo 10–18), ja sitä vastapäätä on jugendtyyliin erikoistunut kauppa, josta saa ainutlaatuisia tuliaisia ja matkamuistoja.
Eniten jugendtyyliin rakennettuja taloja on Alberta-kadulla, joka on nimetty Riian perustajan, piispa Albert von Buxhoevedenin mukaan. Sillä kuten Elizabetes-kadullakin pääarkkitehti oli elokuvaohjaaja Sergei Eisensteinin isä Mihail, ja huomionarvoisia rakennuksia ovat etenkin numerot 2a, 4 ja 13, jossa oli oikeustieteen laitos. Sen yksityiskohdat ovat hyvin mielenkiintoisia, ja niitä kannattaa lähemmin tutkia. Lisää taloja löytyy pitkältä Elizabetes ielalta, ja yksi huomionarvoinen rakennus on numerossa 10b.
Kunhan jugendtyyliin on ensin keskustan hiljaisissa osissa tutustunut jonkin verran, on muualta kaupungista helppo bongata lisää samaan tyyliin rakennettuja taloja. Tyylisuuntauksesta saa helposti Riiassa ollessa tietoa, turisti-infosta on siitä lisätietoa ja Riiassa tehdään lukuisia jugendtyylin taloja esitteleviä opastettuja kierroksia. Trip Hobo tekee kolmen tunnin kierroksia, joilla tutustutaan myös vanhaankaupunkiin. Like a Local tekee hintavia, 15 euroa maksavia, 90 minuutin kestoisia kierroksia.
Helpointa on tutustua jugendiin itsekseen, mitä voikin hyvin tehdä ympäri vuoden, lähes säällä kuin säällä. Jugendtyylille omistautunut sivusto kertoo asiasta kaikenlaista, ja sillä on myös asiaa tyylisuuntauksen koristeista ja sisustustyylistä. Siltä löytyvät myös kätevät kartat, jotka näyttävät mistä vanhastakaupungista ja keskustan vilkkaista osista löytyy lisää jugendtyyliä edustavia taloja.
Centraltirgus-keskustorin takana oleva korkea rakennus edustaa samaa tyyliä kuin 1950-luvulla valmistuneet Varsovan tiede- ja kulttuuripalatsi ja Moskovan ”hammastalot”. Se sijaitsee alueella, jolla toisen maailmansodan aikaan oli juutalaisgetto, ja nykyisin tätä aluetta kutsutaan nimellä Maskavas Forštate. Sinne pääsee suorinta tietä vanhankaupungin suunnalta kävelemällä linja-autoaseman edestä ja kauppahallien välistä kulkevaa Prāgas ielaa pitkin niin kauan, että torni ilmestyy vasemmalle puolelle.
Latvian tiedeakatemian talo (engl. Latvian Academy of Sciences) [kartalla] rakennettiin vuosina 1951–61, ja nykyään se tunnetaan yksinomaan näköalatornina, joka on ristinyt itsensä Panorama Riga -nimiseksi. Se on keskustan kenties paras näköalatorni, josta saa erinomaiset näkymät keskustorille, joelle ja vanhaankaupunkiin, kuten myös keskustan uusiin osiin. Näköalatasanne on 65 metrin korkeudessa, ja sinne pääsee hissillä, jolla kuljetaan 15. kerrokseen ja sitten noustaan portaita 17. kerroksen näköalatasanteelle. Näköalatasanne on avoinna päivittäin klo 10–22 huhtikuun alun ja lokakuun lopun välisenä aikana, ja sinne on aikuisilta 6 euron pääsymaksu. Alle 12-vuotiaat pääsevät huipulle aikuisen kanssa ilmaiseksi, mutta vain yksi kutakin maksavaa aikuista kohti.
Riian useista näköalatorneista viime aikoina vähimmälle huomiolle ja vaille mainoksia tai markkinointia on jäänyt kaupungin radio- ja televisiotorni. TV Tornis [kartalla] sijaitsee Daugavajoen Zaķusala-saarella, keskustasta etelään, ja se on 368,50 metrillään Euroopan kolmanneksi korkein rakennelma, Moskovan Ostankinon ja Kiovan televisiotornien jälkeen. Se rakennettiin vuosina 1979–1986 kestämään 250 vuotta, ja tunnetusti se rakennettiin niin hyvin, että vaikka sillä ei ole mitään tukea ei myrskykään aiheuta tornissa pienintäkään värinää.
Tornin suurin vetonaula on jo pitkään ollut 97 metrin korkeudessa sijaitseva näköalatasanne, jonne kuljetaan tietenkin hissillä. Pääsymaksu on nelisen euroa, ja tornille pääsee taksin tai pyörän lisäksi useilla eri trollikkalinjoilla, kuten 3, 15, 17, 18, 19 ja 23 (pysäkki: Zaķusala), mutta varsinainen Televīzijas centrs -pysäkki, jolle tulee trollikkabussi 20, on jonkin verran kauempana tornista kuin bussipysäkki. Pysäkeiltä on 15–20 minuutin kävelymatka tornille.
Torni on avoinna kesällä klo 10–20 (la ja su klo 22 asti) ja lokakuun alusta huhtikuun loppuun klo 10–17. Sinne tehdään nykyisin myös opastettuja, kolmen vartin kestoisia kierroksia ryhmille, ja niistä kerrotaan tv-tornin sivuilla. Huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että syksyllä 2019 näköalatasanne oli suljettu remontin takia, ja tietoa siitä koska se taas avautuu saa verkkosivuilta.
Tornista voi lukea lisää TripAdvisorista, jossa on siellä käyneiden kokemuksia ja kommentteja. Ympäri vuoden avoinna olevalla tornilla ei ole muuta tekemistä kuin katsella näkymiä, ja sinne kannattaa lähteä vain kirkkaalla säällä.
Live Riga esittelee kaikenlaisia nähtävyyksiä
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.
Mustapaiden talo (Malngalvju nams) on sisaltapain nayttava kokonaisuus. Kaunis talo sijaitsee ruman miehitysmuseon vieressa. Talo on nayttavasti restauroitu, upea sali, kiltojen hopea esineistoa ja taidetta. Talo toimii Riian kaupungin edustustilana. Alakerrassa mm. viinitynnyreita. /Riika mies
Iltapäivällä kannattaa suunnistaa Reval Latvija hotellin näköalaravintolaan pilssille ja istahtamaan kun sininen hetki koittaa taivaanrantaan ja näköalat ovat mainiot isoista ikkunoista.
Kirkontornistakin näkee kauas mutta voi olla tuulisempaa. Museot ovat hyviä ja laajat näyttelyt miehitysmuseossa, sotamuseossa, Mustapäidentalo upea varsinkin ulkoa - toivottavasti pian Suomessakin rakennetaan jotain vastaavaa vanhaa, arvokasta ja kaunista vaikkapa Katajanokalle! /Ritari
Jos on aikaa käytettävissä, niin yksi suositeltava kohde on Rundalen palatsi komeine ruusupuistoineen, sivut http://rundale.net/en/ reilun tunnin bussimatkan päässä. Ensin bussilla Bauskaan Riian linja-auto asemalta, sivut http://www.autoosta.lv/?lang=en meno-paluu matka maksoi 3.05 € (2016), busseja kulkee reilun puolen tunnin välein. Bauskan linja-autoasemalta Rundaleen n. 12 km, meno-paluu lippu maksoi 0.90 €. Tuolta http://www.1188.lv/ näkee aikataulut. Hieno palatsi sekä puisto. /wiskari