Puistoja ja puutarhoja

Vaikka Milano ei olekaan tunnettu luonnonnähtävyyksistään ja se on monien silmissä melko harmaa ja kivinen, löydät sieltä kuitenkin useita pieniä viheralueita ja laajempia puistoalueita.
Nämä ovat vertaansa vailla olevia pakopaikkoja kesän helteisimpinä aikoina, oli tarkoituksenasi sitten levähtää, nauttia piknikistä tai antaa perheen pienimpien temmeltää.
Milanon suurimmissa puistoissa on myös merkittäviä nähtävyyksiä, näköalatorneista, museohin ja monenlaisiin näyttelyihin. Puistojen lähitienoot ovat niin ikään tutustumisen arvoisia ympäri vuoden. On kuitenkin hyvä muistaa, että suurin osa sisätiloissa sijaitsevista vierailukohteista ei ole avoinna joka päivä.
Parco Sempione
Parco Sempione [kartalla] on Milanon kuuluisin puisto, joka sijaitsee Castello Sforzesco -linnakkeen [kartalla] takana. Kesäkaudella tämä seutu on erinomainen vierailukohde. Puiston kuuluisimpiin rakennelmiin lukeutuu Sforzescon linnakkeen Torre del Filarete [kartalla] -portti, jota pitkin kuljetaan linnakkeen kauniille, entisöidyille sisäpihoille.
Puistossa on linnakkeen lisäksi monia kiehtovia rakenteita, kuten Mussolinin valtakaudelta peräisin oleva Torre Branca -torni [kartalla] vuodelta 1933. Voit vierailla tornissa toukokuun keskivaiheilta syyskuun keskivaiheille tiettyinä päivinä, lukuun ottamatta maanantaita. Tarkista aukioloajat virallisilta verkkosivuilta, joilta voit hankkia myös liput. Tornin huipulla saa oleskella vain rajoitetun ajan, eikä sinne pääse, kun tuuli on liian voimakas.
Tornin vieressä sijaitsee Triennale di Milano -monitoimitalo [kartalla], jossa on monenlaisia näyttelytiloja, musiikkiesityksiä, tapahtumia, teatteri, kirjasto ja turisteja kiinnostava Design Museum [kartalla] (P.za Compasso d'Oro, 1) eli muotoilumuseo. Design-museo ja useat näyttelytilat ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin. Liput voit hankkia lippukassalta, joka sijaitsee keskuksen edustalla.
Jatkaessasi Triennalen ohi ja tornin sivuitse kohti Piazza Sempionea [kartalla], puistoalueen pohjoispuolen päätepistettä, näet vaikuttavan Arco della Pace -portin [kartalla], joka muistuttaa tyyliltään Pariisin Riemukaarta. Palatessasi puiston vastakkaista reunaa Sforzescon linnaketta kohti, vasemmalla puolellasi on stadion, jota seuraa pian Acquario Civico -akvaario [kartalla] (V.le Gadio, 2). Akvaarion pääsymaksu on edullinen, ja se on avoinna tiistaista sunnuntaihin. Tiettyinä aikoina sinne pääsee ilmaiseksi.
Puiston 47 hehtaarin alueella voit nauttia luonnosta, kuten järvestä ja kasvillisuudesta. Kävely puistossa on miellyttävää melkeinpä vuodenajasta riippumatta. Kesäaikaan kaupunkilaiset suosivat puistoa piknikpaikkana, ja viikonloppuisin sinne suuntaa runsaasti paikallisia lapsiperheitä. Puistoon pääset helposti kävellen Duomolta [kartalla] tai metrolla useille eri asemille.

Giardini Pubblici Indro Montanelli
Giardini Pubblici [kartalla] (Via Palestro) on monipuolinen vierailupaikka Milanon keskustassa Sempione-puiston ohella. Milanon muotikeskuksen vieressä sijaitseva, 1700-luvulla luotu englantilaistyylinen puisto sopii hyvin ostoshysterian pakopaikaksi vaikkapa piknikille. Puistossa on runsaasti veistoksia, vesielementtejä ja pieniä vesialtaita. Lisäksi alueella on useita sisätiloissa olevia vierailukohteita, kuten pari museota ja planetario.
Planetario di Milano Ulrico Hoepli [kartalla] (Corso Venezia, 57) on paikka tähtitaivaan katseluun. Sen aukioloajat vaihtelevat hieman eri vuodenaikoina. Samalla kadulla sijaitsee myös luonnontieteellinen museo [kartalla] (Corso Venezia, 55), jossa voi oppia luonnon ihmeistä. Museoon on ilmainen sisäänpääsy tiettyinä päivinä ja tietyille ikäryhmille. Tarkist tiedot kotisivuilta. Museo on auki tiistaista sunnuntaihin.
Luonnontieteellisen museon vieritse kulkevan Via Palestron [kartalla] varrella on kaksi huipputason taidemuseota: GAMissa [kartalla] (Via Palestro, 16) voi tutustua moderniin taiteeseen ja PACissa [kartalla] (Via Palestro, 14) nykytaiteeseen.
Puistolle on lyhyt kävelymatka Duomolta [kartalla], muualta ydinkeskustasta sekä Breran kaupunginosasta. Sinne pääsee helposti myös metrolla usealle eri asemalle.
Jos saavut puistolle Turati-aseman kautta [kartalla], käy matkan varrella olevassa 1600-luvun Palazzo Dugnanissa [kartalla] (Via Daniele Manin, 2). Palatsissa on Giovanni Battista Tiepolon seinämaalausten näyttely, joka auttaa ymmärtämään Milanosta lähes hävinneen 1700-luvun taiteen ja rokokootyylin luonnetta.
Orto Botanico di Brera ja tähtitieteen museo
Breran kaupunginosassa [kartalla], aivan Breran taidemuseon [kartalla] (Via Brera, 28) vieressä, sijaitsee Orto Botanico [kartalla], joka on kasvitieteellinen puutarha.
Tämä puutarha, jonka pinta-ala on noin 5000 neliömetriä, perustettiin 1700-luvun lopulla, ja se kunnostettiin vuonna 1998 oltuaan sitä ennen erittäin huonossa kunnossa. Puutarhassa on monenlaista kasvillisuutta, ja erityisesti siellä kannattaa kiinnittää huomiota puihin, joista osa on Euroopan vanhimpia neidonhiuspuita. Puutarhaan on vapaa pääsy, ja sen aukioloajat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, mutta se on aina avoinna maanantaista lauantaihin. Ympäri vuoden varmin vierailuaika on arkisin.
Jos haluat tutustua hieman toisenlaisiin luonnonantimiin, käy yliopiston ylläpitämässä astronomisessa museossa [kartalla], joka sijaitsee puiston laidalla. Siellä on esillä huomattava määrä teleskooppeja sekä muita pääasiassa vanhoja tähtitaivaan tarkkailuun käytettäviä välineitä.
Giardini della Guastalla
Milanon keskustassa sijaitsee useita puistoja, joista pienin mutta ehdottomasti paras on Giardini della Guastalla [kartalla] (Pescheria barocca, Via Francesco Sforza). Löydät sen yliopistoalueen vierestä. Vaikka puisto on ollut olemassa keskustassa pisimpään, aina 1500-luvulta asti, se avautui tavallisille kaupunkilaisille niinkin myöhään kuin vuonna 1939.
Puistossa on viilentävä levähtää kesähelteellä. Kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti puiston puihin, joiden joukosta löytyy harvinaisuuksia kuten sikaripuu ja pyökkipuita. Pyökkejä näet Via Guastalla -kadun [kartalla] sisäänkäynnin luona, missä sijaitsee myös lasten leikkialue.
Puisto on kävelymatkan päässä Piazza del Duomolta [kartalla] eli tuomiokirkon aukiolta. Lähimmät metroasemat ovat Crocetta [kartalla] ja Missori [kartalla], mutta niiltäkin on melkein saman verran matkaa puistoon kuin Duomolta.
Lisätietoa
Jos haluat lisätietoa Milanon puistoista, sitä löytyy netistä.