Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Turku
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Linja-autopysäkki Myllyyn ja Skanssiin Puutorilla
Turun liikenneyhtiö Föli kulkee laajalla alueella, ja sen busseilla voi mennä myös muihin kaupunkeihin tai taajamiin, kuten Naantaliin ja Raisioon.

Liikkuminen ja matkustaminen Turkuun

Liikkuminen paikasta toiseen ja Turun julkinen liikenneverkosto

Turussa kannattaa auto parkkeerata johonkin ytimen liepeille, kuten Puutorin [kartalla] tienoille, ja kävellä keskustan alueella. Kävely onnistuu erinomaisesti Kauppatorin ympäristössä, missä valtaosa mielenkiintoisista vierailupaikoista sijaitsee. Siitä voi parissa minuutissa kävellä joelle, ja joen toisella puolella ovat kaupungin merkittävimmät nähtävyydet ja puistoalueet. Karttaa kannattaa katsella, sillä ensi kertaa Turussa vierailevalla on yleensä vaikeuksia hahmottaa missä kaikki sijaitsee.

Jos Turkuun saapuu rautateitse [kartalla] tai linja-autolla [kartalla], on kävelymatkaa jonkin verran Kauppatorille. Linja-autoaseman edustalta pääsee bussilinjalla 1 Kauppatorille, mutta kävelymatkaan tuskin kuluu kymmentä minuuttia pidempään. Rautatieasema on huomattavasti lähempänä, eikä sieltä tarvitse kuin kulkea kohti jokea.

Turussa liikutaan busseilla, siellä on joen ylittävä lautta ja sen funikulaari on saanut mainetta ympäri maan. Taksiin voi turvautua millä matkalla tahansa, mutta sellaisella liikkuminen on hintavaa.

Linja-auto

Linja-auto on Turun ainoa varsinainen joukkoliikenneväline, ja sillä on paras kulkea keskustan ja muun kaupungin väli. Linja-autolla on uskomattoman helppo tulla lentoasemalta, jonne on myös hyvä mennä linja-autolla, sillä kummankin terminaalin bussipysäkki on aivan terminaalin oven vieressä. Bussilinja 1 on muutenkin hyvin kätevä, sillä se kulkee väliä Satama-Kauppatori-Linja-autoasema-Lentoasema.

Turun liikenneyhtiö on Föli, ja sen verkkosivuilla on kaikki mahdollinen tieto linja-autojen liikkeistä, hinnoista ja aikatauluista. Etusivulla on reittiopas, sivulta voi ladata sovelluksen, jolla lippuja saa puhelimelle tai tabletille, ja sivulla kerrotaan lippujen hinnat. Yksi matka, joka voi kestää kaksi tuntia, maksaa nykyään 3 euroa, öisin samanlainen matka maksaa 4 euroa ja vuorokauden voimassa oleva lippu 8 euroa. Sovelluksen lisäksi lippuja saa käteisellä bussikuskilta tai sitten käteisellä tai kortilla Matkahuollosta, jonkalainen on esimerkiksi linja-autoasemalla, Fölin palvelupisteistä ja automaateista.

Fölin vesibussi Ruissaloon
Fölillä on myös muita palveluita, kuten toukokuun lopulta elokuun loppuun kulkeva vesibussi Ruissaloon.

Föli kulkee laajalla alueella, ja sen busseilla voi mennä myös muihin kaupunkeihin tai taajamiin, kuten Naantaliin ja Raisioon. Fölillä on myös muita palveluita, kuten toukokuun lopulta elokuun loppuun kulkeva vesibussi, joskin tällä Ruissaloon kulkevalla aluksella on jonkin verran vuoroja myös syyskuussa.

Verkkosivuilla on myös hyödyllistä tietoa reiteistä. Monet Turussa vierailevat kulkevat Messukeskukseen tai Turkuhalliin, ja niille kulkevat linjat selvitetään erikseen.

Verkkosivuilla on myös kätevä opas bussilinjoihin, jotka kulkevat suosittuihin paikkoihin. Käteviä Naantaliin tai Raisioon suuntaaville ovat linjat 6 ja 7, jotka kulkevat Kauppatorilta näihin naapurikuntiin. Kätevä on myös linja 8, joka kulkee Kauppatorin ja rautatieaseman kautta Ruissaloon

Linja-autolla esimerkiksi lentoasemalta tullessa on hyvä tietää onko menossa Kauppatorille tai sitten esimerkiksi linja-autoasemalle. Kävelymatkat kaupungin keskustassa eivät ole mitään aivan lyhyitä, ja näin etenkin matkalaukkujen kanssa liikkuvan on hyvä selvittää tarkka pysäkki, jolla haluaa jäädä pois, ja kulkea bussilla perille asti. Linja-autoasemalla samoin kuin rautatieasemalla on tavaransäilytyslokeroita, ja linja-autoasemalla voi myös haukata jotakin pientä, joskaan sen lähellä ei ole kunnollisia ravintoloita.

Taksi

Turussa on helppo nousta monessa paikassa taksiin, mutta sellaisen tilaaminen paikalle ja ylipäätään sellaisella ajelu on varsin hintavaa puuhaa. Linja-autoa kannattaa käyttää jos vain on mahdollista, ja taksiin kannattaa turvautua vain hätätapauksissa tai isolla porukalla, jolloin hinta pysyy varsin kohtuullisena.

Taksien vapauduttua on olemassa eri yhtiöitä, joilla on erilaisia hintoja, mutta käytännössä hintaerot eivät ole suuria. Taksin tilaaminen paikalle soittaen maksaa aina pari euroa, ja öisin ja pyhäpäivinä on kalliimpaa matkustaa kuin muulloin. Taksiin kannattaa aina nousta tolpalta, lennosta tai sovelluksen kanssa sen tilaamalla. Varsin normaali aloitusmaksu normaalina aikana on noin 4 euroa, kilometrihinta vähän yli euron ja miniveloitus 10 euroa. Taksien ollessa suosituimmillaan eli arkisin klo 18 jälkeen, lauantaisin klo 16 jälkeen ja pyhäpäivinä aloitusmaksu on lähes 7 euroa mutta kilometritaksa on sama kuin arkisin.

Suuren maailman tyyliin matkoja voi tehdä myös muihin kaupunkeihin, ja esimerkiksi Helsingin lentoasemalle tai Helsinkiin voi korkeintaan neljän hengen porukka hurauttaa kiinteään 270 euron hintaan. Osviittaa kaikista hinnoista saa Taxidata-yhtiön sivuilta.

Taxidata on yksi suurimmista yhtiöistä, ja heidän sivuiltaan voi myös ladata sovelluksen, jolla taksin saa paikalle ilman lisämaksua. Taxidatalla on myös muita palveluita, kuten se, että 50 eurolla taksi saapuu paikalle antamaan pysähtyneelle autolle virtaa akkuun, että he voivat tuoda kotiin ruokia kaupasta tai ravintolasta ja että taksi voi viedä korkeintaan 30 kiloa painavia paketteja toiseen osoitteeseen.

Turussa on muitakin taksiyhtiöitä. Suurimpia ovat 02, jonka sovelluksen voi ladata etusivulta, ja Menevä, jolla myös on sovellus. On olemassa myös Turun taksiasema, jonka hinnat tosin ovat korkeampia kuin muiden.

Funikulaari

Turun funikulaari ei oikeastaan ole mikään varsinainen liikenneväline, eikä se ole aina toiminnassakaan, mutta se on erilaisten kommellusten ja humorististen käänteiden takia tullut kaikille suomalaisille yhtä tutuksi kuin Tampereen raitiovaunulinja ja pääkaupunkiseudun Länsimetro.

Turun funikulaari [kartalla] vie Linnankadulta, suurin piirtein puolimatkasta Kauppatorin ja Turun linnan välimaastosta ylös Kakolanpuistoon. Tästä syystä se paikanpäällä tunnetaankin Kakolan funikulaari -nimellä, ja tämä uskomatonta kyllä Suomen ainoa ja ensimmäinen “kaupunkivinohissi” kulkee minuutissa 130 metrin matkan. Se on ilmainen ja teoriassa liikkuu lähes yötä päivää, mutta käytännössä se on useammin pois toiminnasta kuin liikkuu. Jopa siinä määrin, että on perustettu Twitter-tili kertomaan funikulaarin lukuisista toimintahäiriöistä.

Turun linja-autoasema
Linja-autoilla pääsee Turkuun lähes kaikkialta Suomesta mutta erityisen hyvin Helsingistä.

Matkustaminen Turkuun

Turku on paikka, jonne voi muualta Suomesta matkustaa linja-autolla, junalla tai lentäen, mikä kuitenkin on varsin harvinaista. Muualta Turkuun pääsee perinteisesti autolautoilla, joita on jo vuosikymmeniä tullut Tukholmasta mutta joita viime vuosina on ainakin ajoittain tai osan vuodesta saapunut myös Tallinnasta.

Linja-autolla Turkuun

Linja-autoilla pääsee Turkuun lähes kaikkialta Suomesta mutta erityisen hyvin Helsingistä. Linja-autoliikenne on Suomessa 2010-luvulla vapautunut ja hinnat ovat aivan toisenlaisia kuin ne olivat vielä vuosikymmen sitten. Syynä on se, että Onnibus saapui maahan, ja sen kyydillä on mahdollista paitsi kulkea suuriin kaupunkeihin myös moneen pikkupaikkaan, joihin ennen oli hankala tai ainakin kallista siirtyä. Muitakin bussiyhtiöitä Turkuun kulkee, ja niistä saa tietoa Matkahuollon sivuilta, joilta voi varata lippuja. Onnibussin perässä muutkin yhtiöt ovat laskeneet hintojaan, ja nykyään bussilla on usein ainakin yhden tai kahden ihmisen edullisempaa kulkea pitkiä matkoja kuin omalla autolla.

Rautateitse Turkuun

Rautatie ei vie ainoastaan Turun ytimeen vaan myös satamaan, ja junilla liikkuminen on viime vuosikymmenen aikana tullut entistä edullisemmaksi. Junat ovat tulleet nimenomaan edullisempien bussilippujen takia normaalihintaisiksi, ja mitä pidemmän aikaa ennen matkan alkamista lippunsa ostaa, sen edullisempi se yleensä on.

VR on Suomen ainoa rautatieyhtiö, ja Suomen lisäksi sen junilla voi kulkea Venäjälle. Myös Turkuun voi saapua Moskovasta, Pietarista tai Viipurista, mutta junaa pitää vaihtaa Helsingissä.

Turun lentoasema
Turusta on tullut lentoyhteyksiltään entistä parempi kaupunki, ja etenkin hinnoissa se hakkaa Helsingistä lähtevät lennot.

Lentäen Turkuun tai lentäen Turusta muualle maailmalle

Turku ei ole perinteisesti ollut kaupunki, josta paljon lennettäisiin muualle, mutta viime vuosina tilanne on radikaalisti muuttunut. Turusta on tullut lentoyhteyksiltään entistä parempi kaupunki, ja etenkin hinnoissa se hakkaa Helsingistä lähtevät lennot mennen tullen.

Turun lentoasema [kartalla] sijaitsee varsin lyhyen matkan päässä keskustasta, ja lentoasema on sen verran pieni, että siellä on helppo toimia. Monet lennot kuitenkin ovat suosittuja, ja jonot turvatarkastukseen voivat olla etenkin Puolaan suuntautuvilla lennoilla pitkiä.

Yhtiöitä, jotka lentävät Turkuun ja Turusta muualle, ovat etenkin Air Baltic ja Wizz Air, jolla ei ainakaan toistaiseksi ole suomenkielisiä verkkosivuja. Myös Finnair lentää Turkuun ja perinteisesti sen kautta on käynyt myös SAS.

Muitakin yhtiöitä Turkuun voi jonakin päivänä lentää, ja aina kannattaa tarkastaa asia Skyscannerista.

Turun lentoasemalta pääsee linja-autoasemalle, keskustaan Kauppatorin tienoille ja satamaan linja-autolinjalla 1, johon saa käteisellä lipun kuljettajalta.

Laivalla Turkuun

Turku on aina ollut paikka, jonne on saapunut paljon erilaisia laivoja, mutta nykyisin sinne saavutaan autolautoilla oikeastaan vain Ahvenmaalta ja Tukholmasta. Aina on myös ollut olemassa yhteys Kapellskär-Naantali, joka edelleenkin on toiminnassa. Joitain risteilyjä viime vuosina on suuntautunut Tallinnaan, mutta näköpiirissä ei oikeastaan ole uusia säännöllisiä reittejä muista paikoista Turkuun.

Perinteisesti Turkuun on saavuttu Maarianhaminan kautta Tukholmasta joko päivälaivalla tai yön yli “Silja Linen” eli nykyään Tallink-Siljan tai Viking Linen autolautoilla.

Mahdollista on myös kulkea Finnlinesin kyydillä Naantalista Kapellskäriin, mutta sillä ei pääse Maarianhamista Turkun alueelle vaan tämä rahtilaiva käyttää Långnäsin satamaa [kartalla]. Matkaan lähtevällä pitää olla mukanaan vähintäänkin pyörä, ja monet matkaavatkin tällä laivalla auton tai moottoripyörän kanssa.

Turun satamasta [kartalla] voi siirtyä keskustaan, linja-autoasemalle tai lentoasemalle bussilinjalla 1. Turun satamasta kulkevat myös VR:n junat kohti Helsinkiä ja Tamperetta, ja rautatieaseman vieressä on linja-autopysäkkejä, joilta lähtee linja-autoja ympäri Suomen. Niiden aikatauluja voi katsella Matkahuollosta, mutta jos vain mahdollista, kannattaa bussilippu ostaa samalla kun ostaa laivalipun, sillä perinteisesti jatkoyhteydestä on saanut rutkasti alennusta.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 5: Hotellit ja muut majapaikat Turussa

Teksti: Peter Forsberg
2020/09

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti