- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Monelle suomalaiselle paras asia Helsingissä on se, että sieltä pääsee paremmin ulkomaille kuin mistään muusta Suomen kaupungista.
Helsinki-Vantaan lentoasemalta voi lentää jopa satoihin eri maailman kaupunkeihin, ja erityisen hyvin sieltä pääsee Euroopan suuriin kaupunkeihin ja Kaakkois-Aasiaan.
Helsingin satamat ovat eräitä Euroopan vilkkaimpia, ja Tallinnan, Ahvenanmaan ja Tukholman lisäksi sen kolmesta eri satamasta ja viidestä eri terminaalista voi suunnata kesäisin Pietariin ja ympäri vuoden rahtilaivalla Saksaan.
Helsingin rautatie- ja linja-autoasemilta ei voi suoraan siirtyä kuin Venäjälle, mutta tästä aina Tyynelle valtamerelle asti ulottuvasta maasta voi hyvin siirtyä mitä erilaisimpiin maihin, joita on sekä Aasiassa että Euroopassa.
Helsinki-Vantaan lentoasema [kartalla] tunnetaan kansainvälisissä yhteyksissä nimeltä Helsinki Airport (HEL). Sinne on helppo siirtyä junalla, mutta sinne voi myös mennä bussilla. Lentoasemalla on kaksi terminaalia, T1 ja T2, joista ensimmäinen on vain Schengen-alueelle suuntaavia lentoja varten ja joista jälkimmäisestä lennetään muualle.
Helsingin lentoasemalta voi lentää lähes minne tahansa, mutta kaukaisiin tai vähemmän tunnettuihin kohteisiin on usein välilasku. Joissain tapauksissa kuten Air Balticin lennoilla on aina välilasku Riiassa, ja myös Norwegianin koneet voivat lentää Kööpenhaminan, Oslon tai Tukholman kautta.
Finnair on yhtiö, joka lentää useimpiin kohteisiin ja jolla on eniten suoria lentoja. Sillä pääsee myös kotimaan kohteisiin, mutta eniten sillä lennetään Euroopan pääkaupunkeihin ja muihin tunnettuihin kaupunkeihin, joihin voi ainakin osan vuotta olla kolmekin lentoa päivässä. Finnair on kätevä lentoyhtiö, jonka koneilla voi päästä lähes koska tahansa miltei minne tahansa, mutta sen suuri miinuspuoli on hintataso, joka on lähes poikkeuksetta korkea. Niinpä Finnairia suosivat eniten matkatoimistot ja ne, jotka eivät itse lentojaan maksa, kuten poliitikot ja liike-elämän edustajat.
Aeroflot lentää Helsingistä moneen eri paikkaan, ja Moskovan kautta voi päästä kohtuuhinnalla esimerkiksi Thaimaahan, Vietnamiin ja muihin Aasian maihin.
SAS lentää moneen paikkaan, mutta sillä monasti kaikkein paras on lentää ensin Tukholmaan ja sieltä jatkolennolla muualle.
KLM on hyvä kyyti kohti Euroopan keskiosia, ja samanlaisia lentoyhtiöitä ovat Aegean, Air France, British Airways, Icelandair ja Lufthansa, jonka koneilla pääsee erityisen hyvin Saksaan.
Pienempiä yhtiöitä ovat esimerkiksi Air Serbia, Bulgaria Air ja TAP Portugal, joilla tietenkin pääsee parhaiten näihin maihin mutta myös maihin, joihin ne tekevät välilaskuja.
Muiden maanosien lentoyhtiöstä Japan Air on sellainen, että sen koneilla pääsee myös joihinkin Euroopan kohteisiin.
Air Baltic on halpalentoyhtiö, joka lentää moneen Euroopan kolkkaan Riian kautta. Riikaan lentäville se tietenkin on erinomainen yhtiö, mutta sen lentoja kannattaa muuallekin Eurooppaan lentäessä tarkastella, sillä välilaskut Riiassa ovat usein melko lyhyitä.
Toinen edullinen ja aktiivinen lentoyhtiö, jonka lennot jatkuivat syksyllä 2021, on Norwegian. Sillä pääsee moneen Euroopan kolkkaan, ja esimerkiksi Kroatian eri matkakohteisiin sillä pääsee paremmin kuin muilla lentoyhtiöillä.
Yksi suurimpia varsinaisia halpalentoyhtiöitä on Ryanair, joka syksyllä 2021 jatkoi lentoja Helsingistä ja joka aluksi lentää yhdeksään kohteeseen. Sillä pääsee Puolan Poznańiin ja Varsovaan, kuten myös Milanon lähellä olevaan Bergamoon.
Blue Air voidaan katsoa myös halpalentoyhtiöksi, ja sillä pääsee parhaiten Romanian Bukarestiin mutta myös joihinkin muihin maihin.
Lentoyhtiöt tulevat ja menevät, mutta päivitettyä tietoa on yleensä hankala saada. On kuitenkin verkkosivuja, joita yleensä pidetään päivitettyinä, ja on myös verkkosivuja, joilta voi etsiä edullisimpia lentoja.
Kaikki Helsinki-Vantaalla liikennöivät lentoyhtiöt voi katsoa esimerkiksi Nice Flight -sivuilta.
ViaStar näyttää kunkin päivän kaikki Helsinki-Vantaalta lähtevät lennot.
Skyscanner on sivusto, jolta löytyy joidenkin lentyhtiöiden lentoja Helsinki-Vantaalta muualle.
Toinen sivusto, jolta voi etsiä lentoja, on Omio, ja toisin kuin Skyscannerilla sillä voi myös nähdä halpalentoyhtiöiden lentoja.
Helsingin satamista on lähdetty yleensä matkoille Tallinnaan ja Tukholmaan, mutta niistä voi myös päästä kesäisin Pietariin ja rahtilaivalla Saksaan.
Oikeastaan kaiken mahdollisen tiedon siitä miten Helsingistä voi siirtyä Viroon saa Pienen matkaoppaan sivuilta. Tärkeimpiä ovat sivut, joilla kerrotaan Helsingin ja Tallinnan satamista ja matkoista Tallinnaan.
Tukholmaan mielivien kannattaa tutkia Tukholman-oppaan sivua matkoista ja saapumisesta sinne.
Pietariin voi siirtyä Länsisatamasta viisumivapailla risteilyillä, joilla nukutaan laivassa ja jotka eivät ole kaikkien mieleen.
Helsingistä voi siirtyä Finnlinesin rahtilaivoilla Travemündeen.
Keskustassa sijaitsevat Eteläsataman terminaalit, Katajanokan terminaali [kartalla] ja Olympiaterminaali [kartalla]. Katajanokasta lähtee Viking Linen laivoja Tallinnaan ja Tukholmaan, ja Olympiaterminaalista Tallink-Siljan laivat menevät Ahvenanmaan kautta Tukholmaan.
Melko lähellä Ruoholahden metroasemaa sijaitsee Länsiterminaali 1 [kartalla], josta normaaleina aikoina on viime vuosina lähtenyt lähinnä Pietarin-risteilyjä mutta joka korona-aikana on ollut myös Tallinnan-risteilyjen lähtöpaikkana. Jonkin verran pidemmällä metroasemasta ja keskustasta sijaitsee uudempi Länsiterminaali 2 [kartalla], josta yleensä lähtevät kaikki laivat Tallinnaan, ja sen yhtiöt ovat Eckerö Lines ja Tallink-Silja.
Uusin terminaali on Vuosaaressa sijaitseva Hansaterminaali [kartalla]. Sieltä kulkevat rahtilaivat Viron Muugaan, Travemündeen ja kenties tulevaisuudessa muuallekin. Verkkosivuilta kannattaa katsoa ajo-ohjeet lähtöselvitykseen, sillä kummallakin kohteella on omat selvityksensä ja myös omat lähtölaiturinsa.
Helsingin päärautatieasemalta, Pasilasta ja Vantaan Tikkurilasta voi lähteä junalla ulkomaille, ja kaikki junat suuntaavat Venäjälle. Venäjältä tosin voi mennä junalla moniin muihin maihin, kuten Ukrainaan, Valko-Venäjälle ja myös vaikka Kiinaan tai Mongoliaan. Venäjältä pääsee junalla helposti myös Viroon ja Latviaan, ja sieltä voi Baltian kautta siirtyä myös Kaliningradiin.
Venäjältä kulkee junia tietenkin kaikkiin ilmansuuntiin, ja sieltä voi myös suunnata kohti läntistä Eurooppaa. Yksi Euroopan kaikkein tarunhohtoisimmista junareiteistä on ehdottomasti Moskova–Nizza, joka kulkee noin 2600 kilometrin matkan Valko-Venäjän, Puolan, Tšekin, Itävallan, Italian ja Monacon kautta Ranskan Rivieralle.
Helsingistä on Viipuriin ja Pietariin reilun kolmen tunnin matka, mutta Moskovaan on tapana mennä yöjunalla, joskin senkin matkan voi tehdä niin, että menee ensin Helsingistä Pietariin ja sieltä vaikka nopealla junalla neljässä tunnissa Moskovaan. Venäjälle suuntaavista junista on juttua Viipurin, Pietarin ja Moskovan Pienissä matkaoppaissa.
Tietoa matkustamisesta Suomesta Venäjälle saa VR:n sivuilta.
Tietoa matkustamisesta junalla Venäjällä ja myös sieltä muihin maihin saa parhaiten RZD:n eli Venäjän rautateiden sivuilta.
Helsingistä voi teoriassa matkustaa linja-autolla esimerkiksi Ouluun ja sieltä Torniojoen yli Ruotsiin tai linja-autolla Lapin perukoille ja sieltä Norjaan.
Ainoa varsinainen suora tapa siirtyä Helsingistä ulkomaille on kuitenkin mennä bussilla Venäjälle. Venäjältä voi halutessaan siirtyä bussilla muihin maihin, helpoiten Viroon, Latviaan ja Liettuaan, mutta Venäjällä yli 600 kilometrin matkat tehdään ainoastaan junilla, joten matkaa pitää muissa tapauksissa jatkaa rautateitse.
Helsingistä on perinteisesti lähtenyt erilaisia kyytejä Pietariin, mutta ennen koronavirusta sellaiset yhtiöt kuin Ecolines ja Lux Express alkoivat kulkea Helsingistä etenkin Pietariin mutta myös Viipuriin ja jopa Moskovaan.
Tietoa bussimatkoista Venäjälle saa kunkin matkaoppaan sivuilta. Venäjälle suuntaavista busseista on juttua Viipurin, Pietarin ja Moskovan Pienissä matkaoppaissa.
Tietoa siitä miten Helsingin asemilta ja satamista voi siirtyä muualle kaupunkiin saa Pienestä matkaoppaasta.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/09
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.