- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Helsinkiin voi saapua linja-autolla, rautateitse, omalla autolla, laivalla tai lentokoneella.
Linja-autoasema ja rautatieasema ovat lähes vierekkäin aivan Helsingin ytimessä. Satamat ovat keskustan lähellä oleva Länsisatama, keskustassa olevat terminaalit ja nykyään myös Vuosaaressa oleva terminaali, joka tosin on oleellinen vain omalla kulkuneuvolla liikkeellä oleville. Lentoasemalta voi siirtyä nykyään nopeasti ja ilman pelkoa ruuhkista junalla sekä rautatieasemalle että moneen muuhun kaupunginosaan, eikä muita kyytejä juuri kannata harkita.
Jos matkan päätepiste on Helsingin ytimessä, tarvitsee julkisia tai taksia vain matkalla Länsisatamasta ja lentoasemalta, ja muista satamista ja asemilta on niin halutessa kävelymatka ytimeen.
Kampin keskuksen [kartalla] alakerrassa oleva linja-autoasema on kätevällä, keskeisellä paikalla. Sieltä on äärimmäisen helppo siirtyä niin kävellen kuin joukkoliikenteelläkin muualle kaupunkiin.
Espoota kohti lähtevillä busseilla on alakerrassa terminaali lähellä kaukoliikenteen terminaalia, ja alhaalta lähtee busseja myös kohti Lauttasaarta ja muuta läntistä Helsinkiä. Kampin metroasema sijaitsee aivan linja-autoaseman lähellä, muutaman sadan metrin käytävämatkan päässä, ja nykyään myös Lauttasaareen ja osaan Espoota voi paljon nopeammin ja samalla hinnalla siirtyä metrolla. Metro ja kävely ovatkin parhaat tavat siirtyä asemalta muualle pääkaupunkiseudulle.
Kampin keskuksessa on hyvät palvelut ja kauppoja avoinna aamusta iltaan, ja siellä voi esimerkiksi Helsinkiin heti saavuttuaan hoitaa ruokailun pois päiväjärjestyksestä.
Helsingin päärautatieasema sijaitsee aivan ydinkeskustassa ja myös linja-autoaseman lähellä. Rautatieasemalla on oma metroasema (Rautatientori), ja sen edustalla olevaa Kaivokatua pitkin kulkee myös valtava määrä raitiovaunuja. Asemalta lähtee linja-autoja, joilla voi siirtyä kaikkialle pääkaupunkiseudulle ja joilla on asemat asemarakennuksen molemmilla puolilla. Radanvarrelle kuten Pasilaan, Käpylään, lentoasemalle tai Tikkurilaan siirtyvän on paras käyttää paikallisjunia, joihin täytyy hankkia lippu etukäteen sovelluksella, automaatista tai kioskista.
Rautatieasema on sen verran keskeisellä paikalla, että siltä voi melko nopeasti kävellä lähes minne tahansa keskustan alueelle ja myös sen lähelle, kuten Hakaniemeen, Kruununhakaan tai Töölöön. Kruununhakaan ja Hakaniemeen voi kävellä nopeasti Kaisaniemen puiston läpi, mutta tätä reittiä kannattaa ainakin yksinään myöhään illalla vältellä.
Helsinki-Vantaan lentoasema [kartalla] eli Helsinki Airport (HEL) sijaitsee reilun puolen tunnin junamatkan päässä Helsingin rautatieasemalta, ja sinne kannattaa siirtyä paikallisjunalla ja myös, jos niin jostakin syystä haluaa, joko normaalilla bussilla tai sitten Finnairin bussilla. Erilaisia taksikyytejä on normaaleista takseista lentokenttäkuljetuksiin, ja ne ovat kaikki melko hintavia kyytejä.
Kaikista kulkuneuvoista saa kattavan käsityksen lentoaseman sivuilta, joilta voi myös tilata tilataksin tai muun vastaavan yksityiskyydin.
Kehärata on heinäkuusta 2015 lähtien kulkenut kahta eri reittiä pitkin rautatieaseman ja lentoaseman välillä. Lentoasemalle on paras kulkea Pasilan ja Tikkurilan kautta kulkevalla I-junalla, sillä se on muutaman minuutin nopeampi reitti. Jos nousee kyytiin esimerkiksi Ilmalasta, Huopalahdesta tai Myyrmäestä, eli Helsingin länsiosista tai Vantaalta, kannattaa käyttää suorinta reittiä eli P-junaa. Mahdollista on myös saapua Keravan ja Riihimäen suunnalta Tikkurilaan, ja vaihtaa siellä lentoasemalle kulkevaan I-junaan tai päinvastoin.
Rautatieasemalta on äärimmäisen yksinkertaista siirtyä lentoasemalle tai lentoasemalta rautatieasemalle. Pitää olla lippu, joka oikeuttaa matkustamaan lentoasemalle saakka, ja oikea lippu on ABC-lippu, joka vuoden 2021 keväällä maksoi 4,10 euroa, tai sitten vuorokauden tai pidempään voimassa oleva lippu, jolla pääsee A-, B- ja C-vyöhykkeille. Hinta on sama jos matkustaa lentoasemalle tai sieltä linja-autolla Helsinkiin saakka, mutta hinta on edullisempi niin bussilla kuin junallakin, jos nousee kyytiin tai jää siitä pois Espoossa tai Vantaalla.
I- ja P-junat lähtevät valtaosan ajasta 10 minuutin välein rautatieaseman laitureilta 1–3, jotka sijaitsevat lähimpänä Kaisaniemen puistoa. Jos lähtee iltaisin tai aikoihin, joita ei mielletä arjeksi, kulkevat junat 15 tai 30 minuutin välein. Lentoasemalla jäädään pois nimenomaan sen nimisellä asemalla eikä Aviopolis-asemalla. Lentoaseman asemalla kannattaa varmistaa, että menee suoraan lentoaseman suuntaan, ja siirtyminen juna-asemalta käytäviä ja liukuportaita pitkin lentoasemalle on helppoa. Liukuportaiden yläpää on kahden terminaalin välissä, niin että siitä on yhtä helppo ja nopea siirtyä kumpaan tahansa terminaaliin.
Jos haluaa lentoasemalta keskustaan tai muualle pääkaupunkiseuduille, on lentoaseman terminaalissa, kahden terminaalin välissä, liukuportaiden yläpäässä automaatteja, joista saa myös lippuja VR:n kaukojuniin. Lipun voi kuitenkin ostaa etukäteen sovelluksella.
Toinen, mutta nykyään melko huono tapa siirtyä lentoaseman ja Helsingin välillä on linja-autolla, ja nykyään niitä on kaksi, linjat 615 ja 617. Linja 615 kulkee rautatientorin laiturista 7 lentoasemalle kummankin terminaalin oven eteen 40–60 minuutissa. Linja 617 kulkee Hakaniemen ja lentoaseman väliä. ABC-lippu maksaa 4,10 euroa jos matka kulkee Helsingin ja lentoaseman välin, ja lippu on voimassa 90 minuuttia. Busseihin voi nousta paitsi rautatientorilla myös esimerkiksi Hakaniemen tai Sörnäisten metroaseman ulkopuolella olevilta pysäkeiltä.
Normaalia bussia vähän nopeampi ja kalliimpi on Finnair City Bus, joka kulkee lentoaseman ja Elielinaukion [kartalla] välisen matkan noin puolessa tunnissa, Elielinaukio on toisella puolella Rautatieasemaa Rautatientorista katsoen, eli se on Postitalon ja rautatieaseman välissä. Lipun voi hyvin ostaa kuljettajalta, sillä etukäteen hankittuna se on vain vähän edullisempi. Mahdollista on myös ostaa edestakainen lippu, 6–16-vuotiaat saavat lippunsa noin puolella tästä ja alle 6-vuotiaat matkustelevat ilmaiseksi. Bussiyhteys on erityisen hyvä niille, joilla on Finnair Plus -jäsenyys, ja bussi pysähtyy vain Hesperian puiston pysäkillä ennen lentoasemaa.
Taksimaailma mullistui Suomessa muutama vuosi sitten täysin, ja nykyään myös lentoaseman ja ytimen välillä on eri yhtiötä ja erilaisia hintoja kuin ennen. Asemalla toimivat tietyt taksiyhtiöt, ja niistä saa tietoa lentoaseman sivuilta. Esimerkiksi Taksi Helsinki vie 1–4 henkeä aseman ja Helsingin keskustan välin noin 40 eurolla, mutta korkeintaan viiden kilometrin päähän se vie reilulla 20 eurolla. Mahdollista on myös kulkea Yellow Linella, jonkalainen kulkee molempien terminaalien edestä kohti Helsingin ydinkeskustaa.
Tietoa takseista ja muista yksityiskyydeistä saa suomeksi lentoaseman sivuilta.
Lentoasemalta saa auton vuokralle helposti ja ympäri vuorokauden, ja sellainen voi olla hyvä niille, jotka lentoasemalta jatkavat muualle kuin pääkaupunkiseudulle. Niille, jotka eivät ole lentoasemalla viime vuosikymmenen aikana käyneet, se on kuin uusi paikka, jossa on täysin erilaiset liikennejärjestelyt ja tiet kuin ennen.
Lentoaseman sivuilta voi nähdä lentoaseman autovuokraamot ja yhteiskäyttöautot.
Helsingissä on useita eri terminaaleja, joista Länsisatamassa oleva Länsiterminaali on suosituin ja joista Olympiaterminaali ja Katajanokan terminaali ovat lähimpänä ydintä. Nykyään Helsingissä on myös Vuosaaren satama, joka tosin on vain niille, jotka ovat liikkeellä omalla kulkuneuvolla, eli lähinnä autolla, asuntoautolla tai moottoripyörällä.
Etelärannassa sijaitseva Olympiaterminaali [kartalla] on paikka, jonne Tallink-Silja saapuu Tukholmasta. Terminaalin edestä kulkevat raitiovaunulinjat 2 ja 3, ja sieltä on noin puolen kilometrin matka Kauppatorille ja kilometrin matka lähimmälle metroasemalle eli Yliopistolle.
Keskustan lähellä sijaitseva toinen terminaali on Katajanokan terminaali [kartalla], jota käyttää Viking Line ja jonne tulee laivoja Tallinnasta ja Tukholmasta. Myös sieltä on noin puolen kilometrin kävelymatka Kauppatorille ja kilometrin matka metroasemalle, ja sieltä voi siirtyä muualle kaupunkiin raitiovaunulinjoilla 4 ja 5.
Länsiterminaalit sijaitsevat Jätkäsaaressa, joka on uusi asuinalue Ruoholahden metroaseman vieressä.
Nykyään terminaali sijaitsee kauempana ytimestä ja Ruoholahden metroasemasta kuin entinen terminaali T1 [kartalla], jonne saapuu nykyään laivoja eniten kesäisin Pietarista.
Tallinnasta laivat saapuvat uuteen terminaaliin T2 [kartalla], jonka edustalta kulkevat kohti muuta kaupunkia raitiovaunulinjat 7 ja 9. Keväällä 2021 linjoja taas muutettiin, mistä voi lukea kaupunginosat-sivuilta. Huomionarvoinen seikka on se, että linja 7 kulkee keskustan kautta Pasilaan, kuten se on aina kulkenutkin, ja uusi linja 9 on harvalle käyttökelpoinen.
Kävelymatkaa Ruoholahden metroasemalle on sen verran, että monelle se on liikaa, mutta matkan voi apostolinkyydillä taittaa 20–30 minuutissa.
Vuosaaressa sijaitseva Hansaterminaali [kartalla] on vain niille, joilla on oma kulkuneuvo, joten sieltä siirrytään muualle pääkaupunkiseudulle tai Suomeen omin nokin. Nykyään terminaalille saapuvat Finnlinesin rahtilaivat Saksasta, mutta eniten sinne saapuu Viron Muugasta rahtilaivoja. Tämä on kätevä reitti niille, jotka eivät halua kiertää Helsingin tai Tallinnan keskustojen kautta.
Tietoa Helsingin ja Tallinnan satamista Pienessä Matkaoppaassa
Tietoa matkoista Tallinnan ja Helsingin välillä Pienessä Matkaoppaassa
Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg
2021/03
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.