Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Berliini
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Museosaaren tunnelmia
Museosaarella on viisi museota, ja siellä käy jatkuva kuhina myös muussa kuin museomielessä.

Berliinin museoita

Berliini on yksi Euroopan suuria museokaupunkeja, ja siellä on valtava määrä erilaisia museoita, joista jokainen löytää mieleisensä. Berliini on laaja kaupunki, mutta museot sijaitsevat pääasiallisesti keskustassa, ja niissä on helppo vierailla. Berliinin museoissa on erityisen hyvä tutustua taiteeseen, sekä kaupungin että Saksan alueen historiaan ja tieteeseen.

Museopassi

Kolme päivää voimassa oleva museopassi antaa ilmaisen sisäänpääsyn kymmeniin eri museoihin. Niiden joukossa ovat kaikkein parhaat ja kuuluisimmat, kortin voi ostaa verkkosivuilta ja 29 euroa maksava kortti on kannattava hankinta niille, jotka aikovat vierailla useissa eri pääsymaksullisissa museoissa.

Berlin Welcome Card

Hyvä hankinta lähes kenelle tahansa on Berlin Welcome Card, jolla pääsee sisään moneen museoon ja muuhun pääsymaksulliseen nähtävyyteen. Sen voi ostaa 48 tai 72 tunniksi, tai sitten useammaksi päiväksi, ja kortin ominaisuuksiin kuuluvat ilmaiset matkat julkisilla liikennevälineillä. Kortilla voi päästä sisään noin neljäänkymmeneen museoon, ja se on kenties parempi hankinta kuin pelkkä museopassi.

Berlin Pass

Jos mielii moneen museoon ja myös muuhun nähtävyyteen ilman erillisten lippujen ostamista ja jonottamista, on Berlin Pass mahdollisesti kannattava hankinta. Kortti antaa kaikenlaisia ilmaisia kiertoajeluita ja muuta, mutta se on kallis. Aikuisten kortti, joka on voimassa kolme päivää, maksaa 89 euroa.

Pääsymaksut, aukioloajat ja pääsymaksuttomat vierailuajat

Berliinin museoihin on melko korkeita pääsymaksuja, ja museot ovat sen verran suosittuja, että jonoja on etenkin loma-aikoihin ja viikonloppuiltapäivisin.

Berliinissä on lukuisia museoita, joihin on ilmainen sisäänpääsy.

Osa Berliinin museoista on kiinni maanantaisin, ja valtaosa on avoinna klo 10–18. Museosaaren museot eivät ole maanantaisin kiinni, ja ne kuten monet muutkin museot ovat torstaisin avoinna klo 20 asti.

Sivu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Get Your Guide -sivustolta voit hankkia liput paikkoihin ja ajanvietteisiin Berliinissä

Museosaaren museot:

Museosaari (Museumsinsel) [kartalla] on saari suurin piirtein Alexanderplatzin ja Brandenburger Torin välissä, aivan uuden ydinkeskustan keskellä ja silti tavallaan rauhallisella alueella. Museosaarella on viisi museota, ja siellä käy jatkuva kuhina myös muussa kuin museomielessä, sillä sieltä lähtee paljon jokilaivoja, siellä on yksi kaupungin tunnetuimmista yliopistoista ja alueella ja sen lähellä on oopperatalo ja kuuluisa konserttisali. Lisäksi aivan museosaaren vieressä on lukuisia muitakin museoita ja vierailukohteita, joten tämä on yksi parhaita alueita kaupungissa vieraileville.

Museoihin voi hankkia 18 euroa maksavan yhteislipun, mutta sellainen on voimassa vain yhden päivän. Jos mielii sisään useaan eri museoon, on museopassi parempi hankinta, sillä se on voimassa kolme päivää.

Kaikki museosaaren museot ovat avoinna ma–su klo 10–18 paitsi to klo 20 asti.

Altes Museum avattiin vuonna 1830, ja se on yksi kaupungin kaikkein mieleenpainuvimmista museorakennuksistamuseorakennuksista. Museossa on paljon veistoksia ja muuta taidetta antiikin ajoilta, etenkin Kreikasta ennen ajanlaskun alkua ja Roomasta ajanlaskun jälkeen. Veistosten lisäksi museossa on paljon kulta- ja hopeajalokiviä, ja siellä on myös merkittävä kolikkokokoelma.

Museoon on aikuisilta 10 euron pääsymaksu, ja alle 18 -vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi sisään.

Neues Museum
Neues Museumin merkittävimpiin esineisiin kuuluvat veistokset ja muut esineet muinaisesta Egyptistä, ja museon suurin vetonaula on Nefertitin rintapatsas.

Neues Museum sijaitsee vanhan museon takana, ja sen anti on myös vanhaa ja merkittävää. Siellä on noin 9000 eri taideteosta ja esinettä, ja museon tehtävä on kertoa Euroopan ja Lähi-idän historiasta aina kivikaudelta keskiaikaan asti. Sen merkittävimpiin esineisiin kuuluvat veistokset ja muut esineet muinaisesta Egyptistä, ja museon suurin vetonaula on Nefertitin rintapatsas, joka on mieleenpainuvassa näyttelytilassa, kupolin alla. Museossa on paljon muutakin merkittävää, ja tämä on hyvä museo niille, jotka ovat kiinnostuneet vanhoista veistoksista ja muista arkeologisista löydöistä.

Museoon on aikuisilta 12 euron pääsymaksu, ja alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Pergamonmuseum on museosaaren suosituin museo, ja siellä käy yli miljoona ihmistä vuodessa. Sen suojissa on merkittävä kokoelma veistoksia ja muuta materiaalia muinaisista idän kulttuureista, joiden joukossa ovat Babylonia, Egypti, Persia ja nykyisen Turkin alueet. Museossa on kolme erillistä osaa, joissa käsitellään myös islamilaista taidetta, ja siellä on ihmeellisiä monumentteja, kuten 17 metriä korkea roomalaisen toripaikan portti.

Museoon on aikuisilta 12 euron pääsymaksu, ja alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Bode-Museum on samanlainen museo kuin muutkin museosaaren museot, eli siellä on merkittäviä antiikin ja muinaisen ajan veistoksia ja muita löytöjä. Siellä on muita saaren museoita uudempaa materiaalia, kuten Bysantista ja Italian renessanssiajoilta, ja sen kolikkokokoelmat ovat yli 500 000 kolikoin laajuiset. Kaiken kaikkiaan tämä on monipuolinen museo, jossa on kaikenlaista jopa 500 vuotta ennen ajanlaskua periytyvää, mutta siellä on myös 1800-luvulta peräisin olevia veistoksia. Museossa on kokoelmien lisäksi myös vaihtuvia näyttelyitä, joihin pääsee normaalilla lipulla sisään.

Museoon on aikuisilta 12 euron pääsymaksu, ja alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Alte Nationalgalerie
Alte Nationalgalerissa on nähtävillä tauluja ja muuta vähän perinteisempää taidetta.

Alte Nationalgalerie on vähän erilainen kuin muut museosaaren museot, ja siellä on nähtävillä tauluja ja muuta vähän perinteisempää taidetta. Sen antia ovat 1700-luvun loppupuolen ja 1800-luvun klassista ja renessanssityyliä edustavat taulut. Niiden joukossa on paljon kuninkaallisia ja hallitsijoita esittäviä muotokuvia ja tauluja mutta myös Caspar David Friedrichin synkkiä maalauksia. Kokoelmien lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä, jotka muutaman kuukauden ajaksi tuovat sinne entistäkin merkittävämpää, samalta aikakaudelta peräisin olevaa nähtävää.

Museoon on aikuisilta 12 euron pääsymaksu, ja alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Muita museoita:

Deutsches Technikmuseum Berlin [kartalla] on yksi Berliinin suosituimpia ja kuuluisimpia museoita. Sen kokoelmiin kuuluu melkoinen määrä kaikenlaista tekniikkaan ja teollisuuteen liittyvää, ja siellä voi oppia myös siitä minkälaisilta Euroopan ensimmäiset tehtaat näyttivät ja minkälaisia työkaluja niissä käytettiin. Siellä on myös kokoelmia erilaisista kulkuneuvoista, ja siellä voi nähdä junia 1840-luvulta ja pyöriä ja muita menopelejä eri aikakausilta. Museo on kuuluisa myös lentokoneisiin liittyvistä kokoelmistaan ja tekniikasta, ja erilaisista vempaimista kiinnostuneet voivat hyvin viettää täällä koko päivän.

Kunstgewerbemuseum
Yksi Berliinin suosituimmista museoista on Kunstgewerbemuseum eli Berliinin taideteollisuusmuseo. Sen neljässä kerroksessa on materiaalia keskiajoilta näihin päiviin.

Museo sijaitsee lähellä metroasemaa nimeltä ”Möckernbrücke”, ja se on maanantaisin kiinni. Museo on avoinna ti–pe klo 9–17.30 ja la–su klo 10–18. Sinne on 8 euron pääsymaksu, ja on alle 6-vuotiailta ilmainen sisäänpääsy.

Kunstgewerbemuseum [kartalla] eli Berliinin taideteollisuusmuseo on Länsi-Berliinissä sijaitseva merkittävä museo, joka perustettiin vuonna 1867. Se on yksi Berliinin suosituimmista museoista, ja se on hyvin monipuolinen taideteollisuusmuseo. Sen neljässä kerroksessa on materiaalia keskiajoilta näihin päiviin, ja siellä on erityisen paljon materiaalia vanhoilta ajoita, aina 1000-luvulta lähtien. Museo soveltuu hyvin myös niille, jotka ovat kiinnostuneet lähinnä keskiaikaisista koristeista ja esineistä. Museossa on kuitenkin paljon uutta materiaalia, kaikkea sellaista mitä taideteollisuusmuseoissa yleensäkin on tapana olla, ja sen vaihtuvat näyttelyt esittelevät sisustuksen ja taideteollisuuden eri aspekteja etenkin viimeisten vuosikymmenien ajalta.

Museo sijaitsee lähellä Potsdamer Platzin asemia, ja se on avoinna ti–su klo 10–18. Museoon on 8 euron pääsymaksu mutta kaikkiin Kulturforumin näyttelyihin, joihin kuuluu myös Gemäldegalerie, pääsee sisään 12 euron yhteislipulla. Alle 18-vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi sisään.

Gemäldegalerie [kartalla] on hyvä museo niille, jotka ovat kiinnostuneita perinteisestä, esittävästä eurooppalaisesta taiteesta. Siellä on lähinnä maalauksia 1200-1800-luvuilta, ja sen kokoelmista löytyy kaikkein kuuluisimpien maalareiden teoksia, kuten Rembrandtin, Boschin, Rubensin, El Grecon ja Goyan.

Museo on avoinna ti–su klo 10–18, paitsi to klo 20 asti, ja sinne voi mennä 12 euroa maksavalla Kunstforumin lipulla, jolla pääsee myös taideteollisuusmuseoon ja muihin alueen museoihin, kuten musiikkimuseoon. Jos haluaa vain tähän museoon, maksaa lippu 10 euroa, ja alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Lisää museoista:

Berlin.de esittelee kaikki Berliinin museot.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kävin Museosaarella. Se sijaitsee kaupungin sydämessä, ja siellä on viisi maailmankuulua museota. Museot ovat Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode Museum, Neues Museum ja Pergamon Museum. Kompleksi sai Unescon maailmanperintökohteen aseman vuonna 1999. Kaikki saaren museot ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10-18. Torstaina aukioloaikoja pidennetään kello 20:een asti. Saaren kaikkiin näyttelyihin pääsee 1 päivän lipulla, jonka hinta on 18 € aikuisilta. Lisäksi on saatavilla kolmen päivän museopassi, joka maksaa 29 € aikuisilta. Museosaarelle pääsee S-Bahnin linjoilla S1, S2, S25, S5, S7 tai S75 Hackescher Marktille. Juna-asemalta oli vain reilu 10 minuutin kävelymatka saarelle.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti