- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Frankfurtissa on yli 30 museota, joista monet ovat sen verran korkeatasoisia, että niihin tutustumiseen kannattaa varata ainakin muutama tunti aikaa. Kaupungissa vieraillessa onkin ehkä paras yrittää mieluummin keskittyä kiinnostavimpiin museoihin kuin yrittää vierailla mahdollisimman monessa.
Parhaat alueet museoille ovat joenrannalla oleva rantakatu ja ydinkeskusta, missä on erityisen paljon museoita vanhankaupungin lähellä. Valtaosa Frankfurtin museoista onkin juuri lähellä Mainjokea, sekä keskustan että Sachsenhausenin puolella.
Frankfurtin keskustassa on museoita siellä täällä, mutta niitä on monta vierekkäin Museumsufer-kadun eli Schaumainkai -rantakadun [kartalla] varrella. Jos aikoo vierailla monissa museoissa Museumsuferin varrella ja muuallakin Frankfurtissa, on Museumsufercard hyvä hankinta. Sen ostava pääsee kahden peräkkäisen päivän ajan vierailemaan 34 eri museossa ilman erillisiä pääsymaksuja. Aikuiselle lippu maksaa 18 euroa, neljän hengen perheelle 28 euroa.
Läheskään yhtä hyvä museoita ajatellen ei ole Frankfurt Card, joka antaa vain 50 % alennuksen 26 museoon mutta ei edes niin hyvää Städel-museoon. Kortti, jota saa käyttää vain yksi henkilö, maksaa vähän yli 10 euroa vuorokaudelta ja vähän yli 15 kahdelta. Ryhmälippu, jota voi käyttää korkeintaan 5 ihmistä, maksaa reilut 20 euroa vuorokaudelta ja 30,50 euroa kahdelta. Frankfurt Cardilla on kuitenkin muitakin etuja kuin alennukset museoiden pääsymaksusta. Sillä voi matkustaa ilman lisälippuja Frankfurtin rajojen sisäpuolella ja lentoasemalle, sillä saa alennuksia monista paikoista ja sillä saa 20–50 % alennuksen joidenkin nähtävyyksien pääsymaksuista. Kannattavin on ehdottomasti kahden vuorokauden ryhmälippu, joka on kohtuullisen hyvä hankita pariskunnillekin.
Mielenkiintoinen mutta äärimmäisen suosittu aika vierailla museoissa on Lange Nacht der Museem. Silloin yhtenä yönä keväällä monet Frankfurtin museot ovat avoinna yli yön, ilmainen bussikyyti vie museosta toiseen ja väkeä riittää monen makuun aivan liikaa. Liput kannattaa hankkia etukäteen, niin että jonottamiseen ei kulu aikaa. Tällöin Museumsufercard onkin hyvä hankkia etukäteen.
Valtaosa Frankfurtin museoista on maanantaisin kiinni, ja monilla on pidennettyjä aukioloaikoja keskiviikkoisin, joillain myös torstaisin. Varsin normaali aukioloaika valtion ja kaupungin ylläpitämille museoille on ti–su klo 10–18 ja yhtenä ja joskus kahtena päivänä viikossa vähän pidempään, yleensä klo 20 tai 21 asti. Frankfurtin monet museot ovat kaiken muun lisäksi ”barrier free” eli ne soveltuvat hyvin myös liikuntarajoitteisille.
Perinteinen kaupunginmuseo [kartalla] eli Frankfurtin nykypäivään johtaneista vaiheista kertova oleellinen vierailupaikka sijaitsee joenrannalla, lähellä Römerbergiä. Se on vanha museo, jossa on erilaisia osia, kuten panoraama-näyttelylle omistettu torni, mutta museota on viime vuonna korjailtu ja laajenneltu niin että tähän jo ennestäänkin koko osavaltion suurimpaan museoon tulee vuoden 2017 aikana yli 3000 neliötä lisää.
Kaupunginmuseossa on kaikenlaista, mikä liittyy paljolti kuninkaallisiin ja paikallisiin keksintöihin, kuten yhtenä kohokohtana pidetty Schöner-karttapallo vuodelta 1515. Museossa on perinteisten näyttelyiden lisäksi multimediaesityksiä ja installaatioita, ja kaiken kaikkiaan se on yksi parhaita museoita päästä nopeasti Frankfurtin olemuksesta kiinni.
Museo on avoinna ti–su klo 10–17 paitsi ke klo 10–21. Museoon on 7 euron pääsymaksu aikuisilta, ja alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.
Kaupunginmuseolla on muitakin pisteitä, joihin kuuluvat posliinimuseo [kartalla], joka on kaukana keskustan ulkopuolella, ja pilakuvamuseo, joka on tuomiokirkon vieressä.
Jos Frankfurtissa haluaa nähdä suurten mestarien maalaamia tauluja, on Städelsches Kunstinstitut eli paikallisten suussa Städel (Schaumainkai 63) [kartalla] hyvä vierailukohde. Tämän Museumsuferin varrella sijaitsevan taidemuseon kokoelmiin kuuluu vaikutuksen tekevä määrä tauluja keskiajalta 2000-luvulle, noin 700 vuoden ajalta. Siellä voi katsella niin Botticellin, van Goghin kuin Picassonkin töitä. Museon kokoelmissa on yli 3000 maalausta ja 4000 valokuvaa, ja se on normaalia monipuolisempi museo, sillä siellä voi katsella sekä vanhoja mestariteoksia että käsittämättömiä nykytaiteen saavutuksia. Museon ajoittain vaihtuvat näyttelyt, joihin kuuluu muutakin kuin tauluja ja usein kaikenlaista poikkitaiteellistakin, ovat maineeltaan huippuluokkaa. Museo järjestää paljon kaikenlaisia kursseja, luentoja ja muita tilaisuuksia, joista on tietoa verkkosivuilla. Museon tiloissa sijaitsee myös erinomainen kirjakauppa ja kahvila, jossa on hyvä rentoutua vierailun yhteydessä.
Städel on avoinna ti–ke klo 10–18, to–pe klo 10–21 ja la–su klo 10–18. Alle 12-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, ja aikuisilta normaali lippu maksaa 14 euroa. Myynnissä on perhelippuja, ryhmälippuja ja jonkin verran muitakin lippuja, joilla voi saada muutaman euron alennusta.
Myös Museumsuferilla sijaitseva ja maan elokuvainstituutin ylläpitämä Saksan elokuvamuseo (Schaumainkai 41) on ehdoton vierailupaikka intohimoisille elokuvan ystäville. Siellä voi katsella kaikenlaisia elokuvia vanhoista melko uusiin ja myös tutustua elokuvataiteen juuriin ja historiaan. Sen vaihtuvat näyttelyt valottavat elokuvaan liittyviä henkilöitä ja kertovat eri aiheista mielenkiintoisella tavalla. Sen tiloissa on kaikenlaisia erikoistapahtumia ja filmiesityksiä, ja Das Cafe on paikka, jossa paikalliset kulttuuri-ihmiset tapaavat toisiaan. Museon arkistoissa on yli 20 000 elokuvaa, joita näytetään museon omassa elokuvateatterissa. Museo myös järjestää ja ottaa osaa lukuisiin elokuvafestivaaleihin, ja se on todellinen instituutio Saksan elokuvamaailmassa.
Varsinainen elokuvamuseo on avoinna samoin ajoin kuin monet muutkin museot, eli ti–su klo 10–18 paitsi keskiviikkoisin klo 20 asti. Elokuvaesityksiä on yleensä viikolla klo 18 ja 20.45 ja viikonloppuisin myös klo 15. Pysyviin kokoelmiin on kuuden euron ja vaihtuviin näyttelyihin 7 euron pääsymaksu, ja normaaleihin elokuvaesityksiin on 7 euron pääsymaksu.
Museumsuferin monista museoista Frankfurtin seudun taide- ja kulttuurimuseo eli Giersch (Schaumainkai 83) on monipuolisimpia ja poikkitaiteellisimpia. Sen suojissa on valokuvia, tauluja, veistoksia, arkkitehtuuria ja paljon muuta. Sen näyttelyissä on yleensä Frankfurtin seudulla toimivien, erilaisia taiteenaloja edustavien taiteilijoiden teoksia. Tämän lisäksi museon näyttelyissä on esillä teoksia, jotka tulevat yksityiskokoelmista tai muiden taidemuseoiden holveista, joten tällaisia teoksia on harvoin muualla nähtävissä.
Museo on avoinna ti–to klo 12–19 ja pe–su klo 11–17. Aikuisilta museoon on kuuden euron pääsymaksu ja alle 18-vuotiailta ja opiskelijoilta neljän euron pääsymaksu.
Muuallakin Frankfurtissa on museoita, eikä niissä vieraillakseen tarvitse kuin viettää aikaa aivan kaupungin ytimessä. Kaksi juutalaisuuteen liittyvää museota aivan keskustassa ovat kaupungin historian näkökulmasta hyvin oleellisia, sillä Frankfurt on Rotschildien johdolla ollut jo lähes tuhannen vuoden ajan juutalaisten suosima asuinpaikka. Frankfurtin ydinkeskustassa on kaksi museota, jotka esittelevät juutalaisten vaiheita Frankfurtissa, ja ne ovat suosittuja ja mieleenpainuvia museoita. Kumpikin museo on ollut kiinni korjausten ja laajennusten takia, ja niiden anti on nykyään täysin toisenlaista kuin vielä muutama vuosi sitten.
Joenrannalla, keskustan puolella lähellä oopperaa sijaitseva Jüdisches Museum (Untermainkai 14/15) [kartalla] esittelee juutalaisten vaiheita 1800-luvun alkuun asti, ja siellä siis oppii kuinka ja miksi juutalaisia alkoi ilmestyä Frankfurtin tienoille ja miten heidän ensimmäiset vuosisatansa siellä kuluivat. Museo on Rothschild-suvun nimeä kantavassa palatsissa, mutta museo on peruskorjauksen takia suljettuna ainakin vuoden 2018 alkuun asti.
Toinen museo eli Museum Judengasse (Battonstrasse 47) [kartalla] avattiin remontin jälkeen maaliskuussa 2016. Se kertoo juutalaisten vaiheista 1800-luvun alusta nykypäivään, eli siellä on myös toisen maailmansodan kauhuista kaikenlaista. Museo sijaitsee kadulla, jonka 300 metrin matkalla aikoinaan asui 4000 juutalaista, ja 1500-luvulta lähtien se oli koko Euroopan juutalaisten pääpaikka. Museon takana on mielenkiintoinen, vuonna 1272 perustettu hautausmaa, ja sitä ympäröivässä muurissa on yli 11 000 toisen maailmansodan aikana menehtyneen juutalaisen nimilaatat.
Museo on avoinna ti klo 10–20 ja ke–su klo 10–18. Aikuisilta on museoon kuuden euron pääsymaksu, ja alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Kaikki pääsevät museoon ilmaiseksi sisään jokaisen kuukauden viimeisenä lauantaina.
Frankfurtin museomaailmassa on viime vuosikymmenen aikana ollut paljon mullistuksia, jotka ovat tuoneet interaktiivisia näyttelyitä, laajennuksia ja aivan uusia museoiden osia kaupunkiin. Yksi tällainen museo on modernin taiteen museo, jolla nykyisin on kolme osaa: MMK 1, MMK 2 ja MMK 3. Niistä MMK1 on edelleenkin suosituin ja tasokkain vierailupaikka, ja jos museoissa käy ensimmäistä kertaa, on se suositeltavin vierailupaikka. Nimestään huolimatta kysymyksessä on nykytaiteen eikä modernin taiteen museo, jonka kokoelmissa on tietenkin Andy Warholin ja Roy Lichtensteinin teoksia. MMK1 ja MMK 3 sijaitsevat toisiaan vastapäätä ja 2000 neliön kokoinen MMK 2 on aivan Eurotowerin ja oopperan lähellä.
Aivan lähellä Judengassen museota, mielenkiintoisessa rakennuksessa sijaitsevassa MMK 1 -museossa (Domstrasse 10) [kartalla] voi tutustua huippuluokan nykytaiteeseen, niin kokoelmiin kuin vaihtuviin näyttelyihinkin. Museota pidetään yhtenä alansa parhaista Euroopassa, ja siellä on Warholin, Lichtensteinin, Gerhard Richterin, Barbara Klemmin ja monen muun tunnetun nimen töitä.
Vaikka museon sisään ei aikoisikaan, kannattaa ainakin tutustua Hans Holbeinin suunnittelemaan, vuonna 1991 valmistuneeseen erikoiseen rakennukseen. MMK on nykyisin jakautunut osiin, ja näyttelyitä on myös sitä vastapäätä olevassa MMK 3 -museossa.
">Museoiden yhteiset kotisivut antavat hyvän kuvan siitä, mitä museoissa voi nähdä. Yhteislippu kaikkiin museoihin maksaa 16 euroa, ja pelkästään MMK 1 -museossa voi vierailla 12 euron pääsymaksulla. Muihin museoihin on jonkin verran pienempi pääsymaksu, ja jos mielii kaikkiin, tuo yhteislippu säästöjä.
MMK 1 ja MMK 3 ovat avoinna ti–su klo 10–18 ja ke klo 10–20. MMK 2 on avoinna muuten samoin ajoin mutta se avataan vasta klo 11.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/07
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.