Päiväretkikohteita Amsterdamin lähistöllä
Ensi kertaa Amsterdamissa vieraileva ei luultavasti halua käydä muissa Alankomaiden kaupungeissa, mutta ne, jotka ovat ennenkin siellä olleet, pääsevät helposti ja nopeasti näkemään muitakin kaupunkeja.
Helpoin vierailupaikka on lähellä sijaitseva Haarlem, joka on Amsterdamiin verrattuna unelias mutta mielenkiintoinen pikkukaupunki. Myös juustomarkkinoistaan tunnettu Alkmaar on lyhyen matkan päässä Amsterdamin päärautatieasemalta, ja opiskelijakaupunki Utrecht on sekin vain puolen tunnin matkan päässä. Merkittävin päiväretkikohde on Rotterdam, joka on yksi Euroopan suuria satamakaupunkeja, mutta se on kookas paikka eikä yhtä helppo päiväretkikohde kuin pienemmät kaupungit. Jos päiväretkikohteisiin matkustaa maanantaisin, on hyvä pitää mielessä, että tällöin monet museot ovat suljettuja.
Päiväretkikohteisiin matkustaminen
Rautatiet vievät nopeasti ja usein Amsterdamin ydinkeskustassa sijaitsevalta päärautatieasemalta (Amsterdam Centraal / Centraal Station) kaikkialle Alankomaihin, eivätkä matkat koskaan kestä kovin kauan. Junat liikkuvat aikataulujen mukaisesti, eikä niissä ole konduktöörejä vaan lipuntarkastajat kiertävät sattumanvaraisesti maan junia.
Lipun voi ostaa lippuluukulta tai automaateista, liput leimautuvat tai astuvat voimaan kun menee porteista kohti laitureita ja kaksi yhdensuuntaista lippua maksaa aina saman kuin edestakainen lippu. Tyypillinen hinta 30–60 minuutin matkalle on 10–20 euroa, ja monasti tunnin matka maksaa juuri noin 20 euroa, eikä normaali aikuinen saa minkäänlaisia alennuksia. Joihinkin kohteisiin, kuten Haarlemiin, matka kestää vain vartin ja lippu maksaa alle 5 euroa.
Junia kulkee usein, mutta aina on kannattavaa vähän etukäteen vilkaista reittiopasta ja valita suora yhteys eikä sellaista, jossa junaa pitää välillä vaihtaa. Myös Alankomaiden rautateiden sivuja voi halutessaan vilkaista.
Haarlem
Vartin kestoisen ja reilun neljän euron hintaisen junamatkan päässä Amsterdamin päärautatieasemalta sijaitseva Haarlem on tunnelmaltaan täysin erilainen paikka kuin maan perustuslaillinen pääkaupunki. Haarlemissa pääsee tutustumaan hollantilaisen kaupungin normaaliin elämänmenoon huomattavasti paremmin kuin maan suurimmassa kaupungissa, ja tänne on hyvä lähteä kesällä, esimerkiksi silloin kun Amsterdamin keskusta tuntuu turhan vilkkaalta.
Meininki on kaupungissa rento, ihmiset ystävällisiä ja kaupunkiin matkustavan kannattaa ehdottomasti tutustua Haarlem Shuffle -verkkosivuihin. Paikan päällä on kannattavaa mennä pääaukion laidalla, kaupungintalon vieressä sijaitsevaan turisti-infoon, josta saa lisätietoa monella eri kielellä ja jossa myös neuvotaan hyviä kävelyreittejä, joiden varrella on paljon kaupungin merkittävintä nähtävää.
Vaikka Haarlem ei olekaan mikään aivan tuppukylä (asukkaita on noin 150 000), on sen vanha keskusta kätevän kokoinen, ja sen kompakti keskusta tarjoaa nähtävää vaikka kokonaiseksi viikonlopuksi. Haarlemin rautatieasemalta [kartalla] on Kruiswegiä pitkin muutaman sadan metrin matka kaupungintalolle ja sen edustalla olevalle keskusaukiolle.
Kaupungin keskustori (Grote Markt) on mieleenpainuva paikka räpsäistä muutama valokuva, ja sen laidalla on parikin hyvää museota: De Hallen -taidemuseo ja arkeologinen museo. Kahvilat ja ravintolat ovat kaupungissa erinomaisia, ja siellä voi maistella tyypillisiä hollantilaisia ruokia helpommin kuin Amsterdamissa.
Taidemaalari Frans Hals eli ja kuoli kaupungissa, ja köyhäintaloon, jossa hän heitti henkensä, on perustettu hänen töitään esittelevä museo [kartalla]. Talo sijaitsee lähellä jokea, muutaman sadan metrin päässä kaupungintalosta ja sen edustalla olevasta keskustorista.
Helteillä, jotka ovat täällä yhtä harvinaisia kuin Kalajoen särkillä, voi harkita lähtöä Alankomaiden kenties parhaimmille hiekkarannoille Zandvoortiin. Haarlemin päärautatieasemalta on 10 minuutin ja parin euron matka Zandvoort aan Zee -hiekkarannoille, jotka kesäkuulta elokuulle ovat oma ainutlaatuinen maailmansa.
Alkmaar
100 000 asukkaan Alkmaar sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Amsterdamista, ja sinne on helppo päästä alle tunnissa junalla Amsterdamin päärautatieasemalta. Kaupunki on tunnettu 1600-luvun keskustasta ja läheisistä rannoista, joille on helppo päästä Alkmaarista. Alkmaarissa on niin pieneksi kaupungiksi melkoinen määrä nähtävää, ja sinne kannattaa lähteä hyvän ajan kanssa, vähintäänkin puoleksi päiväksi.
Kaupungin keskusta on miellyttävä kävelypaikka, ja niin kadut, talot kuin kanavatkin luovat mukavaa pikkukaupungin tunnelmaa usein hektisen Amsterdamin vastapainoksi. Kaupungissa on hyvä joukko nähtävää, kuten Stedelijk-museo [kartalla], jossa saa hyvän käsityksen kaupungin ja tienoon historiasta, taiteesta ja elämänmenosta yleensä.
Kaupunki oli ennen kuuluisa kautta maan juustomarkkinoiden (Kaasmarkt) pitopaikkana, mutta nykyisin juustomarkkinat ovat vain turisteille tarkoitettuja. Ne kuitenkin kiinnostavat monia, ja ne voi nähdä maalis-huhtikuun vaihteesta syys-lokakuun vaihteeseen Waagplein-aukiolla [kartalla] perjantaisin klo 10–13. Myös ennen joulua juustomarkkinat viihdyttävät ihmisiä, ja tällöin iltaisin on noin kuukauden ajan ennen joulua mahdollisuus nähdä kuuluisat juustomarkkinat.
Juustosta normaalia enemmän kiinnostuneiden kannattaa vierailla juustomuseossa, joka on saman aukion laidalla. Melko lähellä aukiota on kansallinen olutmuseo [kartalla], jossa voi myös maistella oluita. Waagpleinin laidalla numerossa kaksi on turisti-info (Waagplein 2), ja sieltä voi käydä hakemassa kartan ja tietoa muista nähtävyyksistä.
Mahdollisuuksia matkustaa maitse Amsterdamista Alkmaariin voit selvitellä Omiosta, josta voit samalla hankkia myös matkalipun junaan tai bussiin.
Alankomaiden turistisivut esittelevät Alkmaaria
Utrecht
Puolen tunnin junamatkan päässä Amsterdamin päärautatieasemalta sijaitseva Utrecht on maan neljänneksi suurin kaupunki, ja tämä viehättävä, miellyttävä opiskelijakaupunki on yksi maan parhaita sisämaan vierailupaikkoja. Rautatieaseman [kartalla] vieressä oleva ostoskeskus on äärimmäisen hyvä paikka huonoilla keleillä, ja aurinkoisella ilmalla kaupungin kanavat, kävelykadut, vanhat rakennukset ja loputtomat opiskelijoiden kansoittamat terassit pääsevät ominaisuuksiinsa.
Rautatieasemalta kannattaa siirtyä ensin Mariaplaats-aukiolle, ja lähteä sitten esimerkiksi pitkin Zadelstraatia, jolloin pääsee suoraan tuomiokirkon edustalle. Sen vieressä ovat myös yliopiston korttelit, ja läheltä löytyy museoita moneen eri lähtöön. Domplein-aukion laidalla on myös turisti-infon piste, ja sieltä voi hakea kartan ja tietoa vierailupaikoista. Utrechtissa on kuitenkin mukava vain kävellä, katsella hienoja katumaisemia ja nauttia tästä vanhan mutta nuorekkaan opiskelijakaupungin dynaamisesta tunnelmasta. Yksi nähtävyys on tuomiokirkon torni eli Domtoren, joka 112 metrillä on Alankomaiden korkein kirkontorni.
Illanvietto on Utrechtissa mukavaa ympäri vuoden, ja ostosten tekeminen siellä on miellyttävämpää kuin Amsterdamissa. Nykyäänhän kauppojen aukioloajat ovat melko vapaita, ja esimerkiksi ostoskeskukset ovat päivittäin avoinna klo 20 asti ja sunnuntaisinkin klo 12–18.
Omiosta voit selvittää mahdollisuuksia matkustaa maitse Amsterdamista Utrechtiin, ja samalla hankkia matkalipun junaan tai bussiin.
Alankomaiden turistisivut kertovat lisää Utrechtista
Rotterdam
Rotterdamilaisilla on tapana huudella pilkallisesti etenkin Rotterdamin Feyenoordin ja Amsterdamin Ajaxin välisten jalkapallo-otteluiden aikana "Missä on Amsterdam?" Amsterdam kuitenkin on vain lyhyen junamatkan päässä Rotterdamista, jossa on Euroopan suurin satama.
Rotterdam on laaja, eri saarille levittäytynyt kaupunki, joka vielä 80-luvulla oli tuulinen, ankea paikka mutta jota siitä lähtien on kehitetty uskomattomalla tahdilla. Uudelta arkkitehtuuriltaan Rotterdam on Euroopan etukaartia, ja tänne jos minne voi lähteä katsomaan Euroopassa harvinaisia pilvenpiirtäjiä, kuten myös upeasti toteutettuja asuinalueita ja modernia arkkitehtuuria muutaman vuosikymmenen varrelta.
Kaupungin keskusta on varsin kompakti, ja pääkävelykatujen varrella on runsaasti hyviä pubeja, ravintoloita ja kauppoja. Vanhat satama-alueet ovat mukavia ilmaisia käveleskelypaikkoja, ja Erasmussillan juurella on mukava katsella varsin epäeurooppalaista kaupunkinäkymää. Museoiden puolesta kaupunki on ensiluokkainen, ja suuri osa museoista on kätevästi pienellä Museumpark-alueella [kartalla], aivan ydinkeskustan vieressä. Rotterdamilaiset ovat ystävällistä ja yritteliästä porukkaa, ja vierailu kaupungissa on ikimuistoinen. Kaupunki on kuitenkin suuri, ja sinne tehtävälle retkelle kannattaa varata koko päivä.
Voit tarkistaa Omiosta matkustamisvaihtoehtoja Amsterdamista Rotterdamiin, ja sieltä voit hankkia myös matkalipun junaan tai bussiin.
Rotterdamin turisti-infon sivut kertovat lisää kaupungista.
Lisää päiväretkikohteista ja niihin matkustamisesta englannin kielellä
I Amsterdam esittelee päiväretkikohteita
Teksti: Peter Forsberg
2017/11
Vinkkejä lukijoilta
Suosittelen ehdottomasti ajamaan bussilla Amsterdamista Graft-De Rijp -nimiseen kylään. Matka kestää muistaakseni n. 45 min. Damin jälkeen tuntuu kuin olisi toisessa maassa. Kylä on pieni ja todella kaunis. Siellä on samanlaisia kanaaleja kuin Damissakin, mutta ne ovat paljon pienempiä ja kulkevat osittain talojen pihojen reunamia pitkin. /Oolsou