Liikkuminen Amsterdamissa
Amsterdamin ydinkeskusta on ihanteellinen paikka kävelemiseen, sillä täällä on verrattain vähän autoliikennettä ja etäisyydet päänähtävyyksien välillä jäävät usein alle kilometriin. Kävely ja polkupyöräily ovat tavallisia tapoja vaihtaa maisemaa, eikä tähän tulevaisuudessakaan ole odotettavissa suunnanmuutoksia. Kaupungin suunnitelmissa on muuttaa lisää katuja yksisuuntaisiksi ja kieltää autot kokonaan yhä uusilta alueilta.
Pyöräily on erittäin suosittua Amsterdamissa, niin paikallisten kuin esimerkiksi järjestetyille pyöräretkille osallistuvien matkailijoiden parissa. Kaupungin kaduilla liikkuukin erityisesti aamuisin ja alkuiltapäivin, voisi sanoa, aivan liikaa pyöräilijöitä. Pyöräilijät liikkuvat nopeasti ja usein ilman huolta toisista tienkäyttäjistä, olivatpa he jalankulkijoita tai muita pyöräilijöitä. Oletus tuntuu olevan, että muut väistävät.
Pyöräteiden kapasiteetti ei ole kasvanut samassa suhteessa pyöräilijöiden määrän kasvun kanssa, mikä johtaa ruuhkiin ja vaaratilanteisiin. Erityisen haasteellisia ovat uudet nopeat sähköpyörät. Kaupunki suunnitteleekin erillisiä väyliä nopeammille pyörille, kuten sähköpyörille, ja on asettamassa tiettyjä väyliä käyttäville pyöräilijöille 20 km/h nopeusrajoituksen.
Julkiset liikennevälineet
Amsterdamin joukkoliikenteestä vastaa GVB, jonka sivuilta löytyy reittikarttoja ja tietoja, jotka auttavat matkan suunnittelussa ympäri kaupunkia ja sen ympäristöä. Kirjoitushetkellä liikenneverkosto koostuu 5 metro-, 15 raitiovaunu-, 34 bussi- ja 9 lauttalinjasta. Lipuista turisteille käyttökelpoisimpia ovat useinmiten päivä- ja monipäiväliput, jotka sallivat rajattoman käytön metrossa, busseissa, raitiovaunuissa ja lautoissa voimassaoloaikanaan.
Erityisesti raitiovaunut ovat suosittuja turistien keskuudessa, sillä ne mahdollistavat ympäristön näkymiin tutustumisen matkan aikana. Metro taas soveltuu paremmin pitkien matkojen nopeaan kulkemiseen, ja se voi olla hyödyllinen esimerkiksi kulkiessa keskusasemalta Nieuwmarktille, Waterloopleinille tai Ajaxin käyttämälle stadionille. Lautat, jotka kulkevat IJ-joen yli esimerkiksi päärautatieasemalta, ovat tärkeä osa liikennejärjestelmää. Niiden käyttö on maksutonta jalankulkijoille, pyöräilijöille ja mopojen kuljettajille, ja niillä voi tehdä myös maksuttoman satamakierroksen. Linja-autot voivat olla hyödyllisiä yöaikaan ja joillain reiteillä, mutta useimmat Amsterdamissa kävijät eivät käytä niitä, paitsi matkoihin lentokentältä kaupunkiin ja takaisin lentokentälle.
Busseihin noustaan etuovesta ja poistutaan takaovesta. Raitiovaunuihin noustaan ovista, jotka sijaitsevat etuosassa tai lippuluukun läheisyydessä. Ovet, jotka eivät ole tarkoitettu sisäänkäyntiin, on merkitty "Sisäänkäynti kielletty" -kylteillä. Lippu leimataan sekä noustessa kulkuvälineeseen, että siitä poistuttaessa.
Liput
Amsterdamin joukkoliikenteen lippuja voi ostaa GVB:n palvelupisteistä, automaateista, turisti-infosta, Amsterdam Centraalin aseman GVB-palvelukioskista sekä joistain hotelleista.
OV-chipkaart on Alankomaiden julkisen liikenteen kontaktiton lippujärjestelmä, joka on korvannut suurimman osan perinteisistä paperilipuista. Kortteja on eri tyyppejä: Kertakäyttöiset OV-chip -kortit toimivat yksittäisinä matkalippuina tai päivälippuina, ja ne ovat ihanteellisia lyhyille vierailuille. OV-chip -arvokortti (Anonymous OV-chipkaart) on ladattava kortti, jolle lisätään matkustussaldoa käytettäväksi eri matkoilla. Tämä kortti soveltuu pidemmille vierailuille niille, jotka aikovat käyttää usein julkista liikennettä.
Matkustajan on leimattava lippunsa kortinlukulaitteella aina joukkoliikennevälineeseen noustessa ja siitä poistuessa. Sisäänleimauksen yhteydessä OV-chip -kortilta veloitetaan 4 euron pantti, joka palautetaan ulosleimaamisen yhteydessä. Jos matkustaja unohtaa leimata itsensä ulos, pantti menetetään, mikä voi tulla kalliimmaksi kuin itse matkan hinta.
Pyöräily ja pyörävuokraamot
Amsterdam on tunnettu Euroopan pyöräilypääkaupunkina. Siellä on väkilukuun verrattuna eniten pyöriä koko Euroopassa, yli 400 kilometriä pyöräteitä, ja siellä yli kolmasosa kaikista matkoista tehdään pyörällä.
Pyöräilyn turvallisuus on kuitenkin haaste Amsterdamissa.
Vaikka kaupungissa on paljon pyöräteitä ja autoilua on rajoitettu, pyöräilyonnettomuudet ovat yleisiä.
Joka vuosi Amsterdamissa loukkaantuu satoja ihmisiä pyöräilyonnettomuuksissa, eikä kuolemiltakaan vältytä.
Tämän vuoksi kaupunki pyrkii jatkuvasti parantamaan pyöräilyn turvallisuutta erilaisilla hankkeilla.
Pyöräilijöille on tärkeää noudattaa liikennesääntöjä, kuten pysyä omalla kaistallaan,
noudattaa liikennemerkkejä ja -valoja, antaa käsimerkkejä kääntyessään ja pysäköidä pyöränsä asianmukaisesti.
Pyöriä voi vuokrata ympäri kaupunkia, ja päivähinnat ovat keskimäärin 10 euroa.
Amsterdamissa järjestetään myös opastettuja pyöräretkiä, jotka voivat olla hyvä tapa tutustua kaupunkiin.
Kaupungissa on erilaisia ennalta mietittyjä pyöräilyreittejä, jotka vievät sekä kaupungin ytimeen että sen ulkopuolelle.
Vilkkaissa kaupunkiolosuhteissa kokemattomien pyöräilijöiden on kuitenkin parempi pysytellä keskustan ulkopuolella, rauhallisemmilla seuduilla.
Lisätietoa
pyöräilystä ja pyörien vuokraamisesta
voi katsoa netistä.