- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Zagreb on erinomainen kulttuurikaupunki, jossa voi muulloin kuin kesällä mennä seuraamaan oopperaa, balettia tai klassisen musiikin konserttia. Ympäri vuoden ja kesäisin ulkosalla on paljon kaikenlaista musiikkia, myös festivaalien yhteydessä, ja jos matkan ajoittaa jonkin musiikki- tai muun kulttuuritapahtuman aikaan, voi kesällä nähdä kaikenlaista. Zagrebissa on jonkin verran musiikkiklubeja, jotka pääosin ovat keskustassa tai Jarun-järvellä, ja elokuvaystävien riemuksi Zagreb on edelleen elokuvateattereiltaan perinteinen ja normaalia korkeatasoisempi kaupunki.
Zagrebissa on urheilutapahtumia, joista merkittävimmät ovat jalkapallo- ja koripallo-ottelut, ja niitä pelataan kesän loppupuolelta aina toukokuulle. Zagrebissa on paljon muitakin tapahtumia, joista monet liittyvät kulttuuriin, ja se on ympäri vuoden varteenotettava kaupunki lähteä seuraamaan hillittyjä ja kohtuuhintaisia tapahtumia. Zagrebin yöelämä on legendaarista, mutta se on myös kohtuuhintaista, harmitonta ja keskittynyt tietyille kaduille ja tienoille.
Zagreb on erinomainen kaupunki suunnata seuraamaan klassisen musiikin konsertteja, oopperaa ja balettia. Lippujen hinnat ovat kohtuullisia, ja tarjonta on korkeatasoista. Oopperaa ja teatteria näkemään haluaville tiedoksi, että esitykset ovat miltei poikkeuksetta kroatiaksi. Ainoan poikkeuksen muodostavat lukuisat festivaalit, joiden aikana on esillä englanninkielisiä esityksiä ja esityksiä joskus muillakin kielillä.
Vaikutuksen tekevä, neoklassista rakennustyyliä edustava Kroatian kansallisteatteri (Trg Republike Hrvatske 1) [kartalla] eli Hrvatsko narodno kazalište sijaitsee samalla aukiolla kuin se on jo pitkään ollut, mutta aukion nimeä muutettiin vuonna 2017 (ent. Trg maršala Tita). Se on kaupungin paras paikka seurata oopperaa, balettia ja teatteriesityksiä. Teatteri sijaitsee keskustassa, aukiolla, jonka laitamilla on useita museoita ja hyvää tunnelmaa etenkin kesäkauden aikana. Kausi alkaa syyskuun puolivälissä, mutta siellä on sen verran harvakseltaan oopperaa ja etenkin balettia, että niiden näkeminen voi olla hankalaa.
Paras paikka seurata klassisen musiikin konsertteja mutta myös oopperaa ja teatteriesityksiä on Vatroslav Lisitski -konserttitalo (Trg Stjepana Radića 4) [kartalla]. Tämä on sekä Zagrebin filharmonisen orkesterin että Kroatian radio-orkesterin kotitalo, ja se sijaitsee lähellä päärautatieasemaa, lyhyen kävelymatkan päässä sen takana keskustan suunnasta tultaessa.
Kamarimusiikin konserttien pääasiallinen esityspaikka on Hrvatski glazbeni zavod eli Krotian musiikki-instituutti (Gundulićeva 6) [kartalla]. Se sijaitsee aivan ydinkeskustassa, kaupungin pääostoskadun eli Ilican viereisellä kadulla.
Lapsiperheitä kiinnostava Zagrebin nukketeatteri (Trg kralja Tomislava 19) [kartalla] (Zagrebačko kazalište lutaka) sijaitsee sekin aivan ydinkeskustassa. Esityksiä on yleensä klo 12 ja klo 18, ja lippuja voi hankkia alkaen tuntia ennen esitystä, mutta suomalaisen kannattaa hankkia ne etukäteen verkkosivujen kautta.
Zagreb on hyvä paikka vaihtaa vapaalle, kuulla paikallisia bändejä ja joskus kansainvälisiäkin akteja. Siellä on hyvää yöelämää, ja live-esityksiä tulee vastaan pääasiallisilla illanviettoalueilla ilman, että niitä erikseen etsiikään.
Tvornica (Šubićeva 2) [kartalla] on keskustassa paikka, missä on musiikkia ja muutakin ohjelmaa harva se ilta. Se on melko lähellä pääpaikkoja, mutta sen viereen pääsee myös raitiovaunulla.
Sitäkin suurempia konsertteja ja etenkin kansainvälisiä suuria nimiä on luvassa Zagreb Arenalla (Lanište bb) [kartalla], jonne pääsee keskustan suunnalta raitiovaunulinjoilla 7 ja 14.
Bacchus (Trg kralja Tomislava 16) [kartalla] on klubi, jolla on usein jatsia ja muutakin musiikkia. Se on hyvällä paikalla aivan rautatieaseman lähellä, suihkulähteen vieressä.
Elektronisen tanssimusiikin keskus Zagrebissa on Aquarius (Jarun-järvi) [kartalla], jossa on tiskijukkia. Kesäisin ulkona on musiikkia, mutta talvikaudella toiminta keskittyy sisätiloihin. Järven tuntumaan pääsee raitiovaunulinjalla 17.
Jarun-järvellä on muitakin menopaikkoja, ja se on etenkin kesäkauden aikana paikka, jossa takuuvarmasti on iltaisin ainakin viikonloppuisin mutta usein muulloinkin kaikenlaista. Sen muihin musiikkibaareihin kuuluvat järven ympärillä olevat klubit ja ravintolat, ja tiskijukkia on monina iltoina Gallery Clubissa.
TimeOut esittelee klubeja ja baareja, joissa on ohjelmaa.
Songkick-sivusto listaa Zagrebin rock- ja muitakin konsertteja.
Elokuvanystäviä ilahduttava tieto on se, että Kroatiassa kuten muuallakin entisen Jugoslavian alueella elokuvat esitetään miltei poikkeuksetta alkukielisinä ja kroatiaksi tekstitettyinä. Elokuvissa käymisen lisäksi on hyvä tutkailla kaupungilla DVD-elokuvien myyjiä, sillä entisen Jugoslavian alueelta tulevat elokuvat ovat usein korkeatasoisia ja mielenkiintoisia, ja niitä on vieläkin jonkin verran kaupan englanninkielisillä teksteillä varustettuna.
Vanhanajan tyyliä edustava Europa (Varšavska 3) [kartalla] on erikoistunut eurooppalaiseen korkeatasoiseen elokuvaan, ja sen elokuvat ovat yleensä elokuvafestivaalien parhaita. Teatteri sijaitsee aivan ytimessä, helposti löydettävissä olevalla paikalla.
Tuškanac (Tuškanac 1) [kartalla] on elokuva-arkistotyylinen teatteri, jossa on esillä klassikkoja ja muita korkeatasoisia vanhoja elokuvia. Se sijaitsee lähellä pääaukiota ja myös Gradecia.
Dokukino Croatia (Preradovićeva 5) [kartalla] on omistautunut pelkästään dokumenttielokuvien esittämiselle. Dokukino on kulttuurikeskuksessa, joka on hyvin lähellä pääaukiota.
Hollywood-elokuvia ja muuta mainstream-elokuvaa on parhaiten tarjolla Cinestar-elokuvateatterissa (Branimirova 29) [kartalla]. Elokuvateatteri sijaitsee rautatieaseman lähellä.
Zagreb.com esittelee lisää elokuvateattereita.
Jalkapallo, koripallo ja jääkiekko kuuluvat Zagrebin penkkiurheilutarjontaan. Kaikki urheiluareenat sijaitsevat suhteellisen lähellä ydinkeskustaa, ja niille pääsee hyvin julkisilla. Edullinen taksikyyti on kuitenkin paras matkustustapa urheilua katsomaan suuntaaville, sillä julkiset liikennevälineet ovat pelipäivinä tunnetusti tupaten täynnä.
Kroatian ja Zagrebin paras jalkapallojoukkue on jo pitkään ollut Dinamo Zagreb, joka usein voittaa Kroatian kovatasoisen jalkapalloliigan ja joka vuosittain pelaa Euroopan liigaotteluita. Kroatian liigaa pelataan nykyään heinäkuun neljänneltä lauantailta aina joulukuun puolivälissä olevaan lauantaihin, ja uudelleen helmikuun alussa olevasta lauantaista toukokuun puolivälissä olevaan lauantaihin. Lauantain lisäksi ottelupäiviä ovat tiistai, keskiviikko tai torstai silloin kun Zagreb on joko Mestarienliigassa tai Eurooppa-liigassa. Lipun voi ostaa etukäteen, mutta aivan tavallista on, että liput ostetaan lippukassalta ennen ottelun alkamista.
Joukkue pelaa Maksimir-stadionilla (Maksimirska 128) [kartalla], jolla pelaa myös Kroatian maajoukkue. Paikalle pääsee keskustasta monella eri raitiovaunulinjalla (pysäkki: Park Maksimir, Hondolova tai Svetice)..
Kroatia on kovatasoinen koripallomaa, ja lajin ystävien kannattaa Zagrebissa mennä katsomaan kaupungin parhaan joukkueen eli Cibonan otteluita Dražen Petrović -areenalle (Savska 30) [kartalla]. Joukkue pelaa kahdessa eri liigassa syyskuun alusta huhtikuun loppupuolelle lauantaisin klo 19.30.
Areenalle on helppo suunnistaa, sillä se sijaitsee korkean Cibona-tornin vieressä. Lippuja saa ostettua kassalta ennen ottelun alkua, mutta koripallo on paljon seurattu laji Zagrebissa ja näin paikalle kannattaa mennä ajoissa.
Medveščak Zagreb pelasi kaudet 2013–2017 Jokerien kilpakumppanina KHL-liigassa, mutta menestystä ei tullut ja joukkue päätti kaudeksi 2017–18 palata Itävallan kansainväliseen jääkiekkoliigaan. Erste Bank Eishockey Liga eli EBEL on varsin erikoinen ja myös tasoltaan kohtalaisen kova liiga, jossa on joukkueita paitsi Itävallasta myös Tšekistä, Sloveniasta ja Unkarista. Joukkue ei kuitenkaan menestynyt kovin hyvin, yleisöä oli 3000 per ottelu vähemmän kuin KHL:ssä eikä joukkue enää osallistunut kaudelle 2019–2020. Mahdollisista muutoksista voi lukea verkkosivuilta, ja joukkue on perinteisesti pelannut Zagrebin ainoassa jäähallissa (Dom Sportova) (Trg Krešimira Ćosića 11) [kartalla]. Sinne on tietysti vaivattomin siirtyä taksilla, mutta se on aivan läntisen rautatieaseman (Zapadni kolodvor) vieressä.
Zagreb on kaupunki, jossa on valtavasti tapahtumia, joista monet ovat suuren luokan kansainvälisiä tapahtumia.
Tapahtumien aateliin kuuluu Music Biennale, joka pidetään kahden vuoden välein, seuraavan kerran vuonna 2021.
Kaupungissa on kirjava valikoima muitakin tapahtumia elokuvafestivaaleista Jarun-järven rannalla pidettäviin kesäisiin rockfestivaaleihin.
Tietoa kaupungin tapahtumista antaa pikkutarkasti Info Zagreb.
Zagrebissa on erinomainen yöelämä, ja siellä on jo päivällä paljon ihmisiä vapaalla. Baareja ja muita anniskelupaikkoja on kaikkialla, mutta muutama alue on tavanomaista hedelmällisempää maastoa illanvietolle.
Zagrebissa suosituin juoma on olut, ja paikalliset merkit kuten Ožujsko ja Karlovačko ovat melko hyviä, ja ne ovat yleensä 4,5 %–5,5 % vahvuisia, lukuun ottamatta tummia oluita, jotka voivat olla yli 7 %. Viini on yleistä ruokajuomana, mutta sitä harvoin juodaan koko iltaa. Koktailit ovat yleisiä ja suosittuja, ja Zagrebista saa niitä aivan erilaisilla hinnoilla kuin Suomesta. Iso olut maksaa ytimessä edullisimmillaan 15 kunaa, ja monissa paikoissa olut on 18–20 kunaa. Jos siirtyy ytimen ulkopuolelle, löytyy halvempiakin baareja, joissa olut voi maksaa vain 12 kunaa. Zagreb on siinä mielessä etelämainen kaupunki, että ihmiset istuskelevat siellä baareissa ja kahviloissa pitkin päivää, ja monet ottavat jotakin vettä väkevämpää jo aamutuimaan. Toisaalta humalaisia ei näy, eikä ole yleistä, että humalaiset aiheuttaisivat järjestyshäiriöitä. Ovimiehiä tai mitään turvamiehiä ei ole muualla kuin yökerhoissa, eikä Zagrebin yössä ole ollenkaan vaarallista, jos sitä ei itse sellaiseksi tee.
Tkalčićeva [kartalla] on pääasiallinen baarikatu. Sen varrella on hivenen normaalia hintavampaa, mutta monet paikat, kuten Ožujsko Pub Tkalča (nr 16), myyvät isoja tuoppeja 15 kunalla. Kadun varrella on monenmoisia paikkoja, myös lukuisia ruokapaikkoja, ja se on katu, jolla voi hyvin viihtyä koko illan. Kadun varrella on paljon terasseja, ja huhtikuulta lokakuulle täälläpäin istutaan lähinnä ulkona.
Toisella puolella pääaukiota sijaitseva Bogovićeva [kartalla] on kävelykatu, jolla on paljon terasseja, mutta ne ovat paremminkin kahvila- kuin baariterasseja. Yhtä kaikki kadulla on lukuisia lämmitettyjä ja lähes ympäri vuoden mukavia terasseja, joilla voi juoda kahvin sijaan olutta, viiniä tai koktailin.
Bogovićevan lähikaduilla on myös paljon illanviettopaikkoja, ja Preradovićeva on katu, jolla on lukuisia klubeja ja baareja. Etenkin Hebrangovan kulmauksen tienoilla [kartalla] on hyviä illanviettopaikkoja, joista osa on avoinna aamuun asti.
Yksi hyvä alue, jolla on keskustan ulkopuolella paljon baareja, on yliopiston rakennusten lähellä oleva alue [kartalla]. Tämä on Studentski Centarin ympäristössä, ja siellä on lukuisia baareja nimenomaan samannimisen raitiovaunupysäkin vieressä, korkean Cibona-talon juurella. Tien toisella puolella on sitten varsinainen Studentski Centar, joka on useassa eri rakennuksessa ja pihoilla, ja kesäkauden aikana siellä on terasseja ja esityksiä ulkona, talvisin sisällä. Sinne voi mennä alkuillasta kuikuilemaan, ja siellä on paljon julisteita, jotka kertovat mitä on luvassa.
Jarun [kartalla] on järvi, joka on muutaman kilometrin päässä keskustasta. Siellä on lukuisia klubeja, baareja ja ravintoloita, joissa on ohjelmaa kesät talvet. Baarit ovat pääosin melko lähellä ratikkapysäkkiä, ja niihin kuuluvat Gallery, jossa on paljon ohjelmaa, Rock & Blues Bar ja Trocadero.
Like a Local esittelee illanviettopaikkoja.
Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Goce Mitevski /Flickr, Peter Forsberg
2019/07
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.