- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Split on melko hyvä kulttuuri- ja tapahtumakaupunki, jossa tosin on melko erilaisia tapahtumia kesä- ja talvikaudella. Kesällä on ulkoilmafestivaaleja, joihin kuuluvat kuukauden kestävät kulttuurifestivaalit, ja talvikaudella voi mennä seuraamaan oopperaa, balettia tai klassista musiikkia Kroatian kansallisoopperaan.
Heinäkuulta toukokuulle, lukuun ottamatta keskitalvea, pelataan jalkapalloa, ja jalkapallon ystävien kannattaa mennä katsomaan ottelu mieluiten alku- tai loppukaudesta, jolloin sääolosuhteet ovat suotuisia.
Tapahtumia Splitissä on muitakin kuin kesäfestivaalit, ja siellä on kahdet elokuvafestivaalit ja paljon pieniä, mielenkiintoisia tapahtumia, joista tosin osa tukkii keskustan katuja. Yöelämä on Splitissä laimeaa, ja jos siellä haluaa juhlia aamuun asti, pitää lähteä keskustan ulkopuolelle yökerhoon.
Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki, ja siellä on tarjolla kulttuuria laidasta laitaan. Kesäkauden aikana on kuitenkin vähemmän esityksiä kuin talvikauden aikana, mutta Splitin kesäfestivaali tuo kaupunkiin oopperaa, klassisen musiikin konsertteja ja balettia heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin.
Lyhyen matkan päässä vanhastakaupungista sijaitseva Kroatian kansallisteatteri [kartalla] eli HNK on paikka, jossa talvikauden aikana on oopperaa, balettia, draamaa ja klassisen musiikin konsertteja. Lippuja voi käydä hakemassa lippukassalta, mutta jos haluaa ehdottomasti seuraamaan jotakin esitystä, kannattaa liput ostaa etukäteen verkkosivuilta. Esityksiä on parhaiten syys-lokakuulta aina kesän alkuun, ja parhaimmillaan kausi on silloin kun Splitissä on melko vähän turisteja.
Splitin legendaarinen jalkapallojoukkue HNK Hajduk Split perustettiin Itävalta-Unkarin aikana vuonna 1911 Prahan U Fleku -oluttuvassa. Siitä tuli ensin Jugoslavian ja sitten 1990-luvulta alkaen Kroatian menestyneimpiä joukkueita, ja sillä on aina ollut kannattajia paitsi kaikkialla Dalmatiassa myös muualla Kroatiassa ja Jugoslaviassa.
Hajduk voitti vuoteen 2005 mennessä roppakaupalla sekä Jugoslavian että Kroatian mestaruuksia, mutta viimeisen vuosikymmenen aikana valtikka on siirtynyt Zagrebiin. Tästä huolimatta vuonna 1950 perustettu Torcida eli Hajdukin fanikerho pitää melua pohjoispuolen kulmauksessa (tribina sjever), eikä tätä osaa suositella otteluun meneville. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vaikka fanit ovat äänekkäitä ja vaikuttavat uhkaavilta, eivät he ole mitään huligaaneja eikä mitään väkivaltaista ole luvassa.
Normaalisti noin 12–20 000 katsojaa käy katsomassa kutakin ottelua 35 000 katsojaa vetävällä stadionilla, ja Euroliigojen otteluita, jonka karsintoja on luvassa jo heinäkuussa, käy katsomassa usein noin 20 000 ihmistä. Hajduk on viime vuosina menestynyt lähinnä Kroatian liigassa, mutta Eurooppa-liigassa menestystä ei viime aikoina ole tullut ja esimerkiksi kesällä 2019 karsintaottelut loppuivat ensimmäisen kierroksen jälkeen.
Hajduk pelaa stadionilla nimeltään Poljud [kartalla], jonne voi reilussa vartissa kävellä vanhastakaupungista. Liput otteluihin maksavat noin 50 kunasta ylöspäin, ja 150 kunalla pääsee parhaaseen sivukatsomoon eli läntiseen (tribina zapad), jolta näkee hyvin niin pelin kuin ääntä pitävät fanitkin. Läntisen katsomon takana on tarjoilua, kuten virvokkeita, olutta 2 eurolla per tuoppi ja makkaraa, mutta jossain harvoissa tapauksissa kuten otteluissa arkkivihollista Rijekaa vastaan oluenmyyntiä ei välttämättä ole. Otteluihin ei saa ottaa omia eväitä, ja turvatarkastuksessa otetaan vesipullotkin pois.
Hajduk pelaa Prva Ligassa eli maan ylimmällä sarjatasolla. Sarja alkaa heinäkuun puolivälissä mutta jo sitä ennen, heinäkuun loppupuolelta lähtien, Hajduk pelaa Euroopan liigojen karsintoja. Sarja jatkuu joulukuun puoliväliin, josta lähtien on parin kuukauden talvitauko, ja sarjan viimeiset ottelut pelataan toukokuun puolivälissä. Otteluita on melko harvakseltaan, 3–4 kuukaudessa, ja ottelut ovat harvoin muulloin kuin lauantaina. Otteluohjelman voi katsoa seuran verkkosivuilta, mutta lippuja ei tarvitse ostaa etukäteen.
Split on paikka, jossa on valtava määrä mitä erilaisimpia tapahtumia. Tapahtumia on ympäri vuoden, ja talvella merkkitapahtuma on joulukuun joulusesonki, jolloin nähdään joulukoristeita, joulutoreja ja joulutunnelmaa, normaalia leudommissa olosuhteissa. Eniten tapahtumia on kuitenkin kesäkaudella, ja niiden joukkoon mahtuu monenmoista, kuten 7.5. pidettävä pyhimysjuhla, joka tosin tuo sen verran tungosta vanhankaupungin ympäristöön, että tämä voi olla hyvä päivä vierailla muualla.
Splitin suurimpiin tapahtumiin kuuluvat kahdet elokuvafestivaalit, jotka pidetään kesä- ja syyskuussa. Kesäkuussa pidetään Välimeren maiden elokuvafestivaalit ja syyskuussa Splitin elokuvafestivaalit.
Suurimpia tapahtumia kaupungissa on Kesäfestivaali, joka heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin tuo kaupunkiin oopperaa, teatteria, tanssia ja musiikkia.
Visit Split esittelee lisää tapahtumia
Split ei ole mikään suuri yöelämän keskus, eikä sinne kannata lähteä juhlimismielessä. Olutta, viiniä ja muita alkoholijuomia on tarjolla vapaasti kaikkialla, kaikilla terasseilla ja kahviloissa, ja ainoa vaatimus on se, että alkoholia ostavan tai nauttivan on oltava yli 18-vuotias.
Paikallinen olut on vähintäänkin kelvollista, ja vahvuudeltaan se on keskioluen ja A-oluen välimaastossa. Paikallisiin oluisiin kuuluvat Ožujsko, Karlovačko ja melko uusi Vukovarsko, jota valmistetaan 1990-luvun alussa täysin tuhotussa Vukovarin kaupungissa. Tumma olut kuten Tomislav Crno Pivo on maistamisen arvoista, mutta on hyvä huomata, että se on yleensä yli 7 % vahvuista. Kroatiassa on nykyisin paljon pienpanimo-oluita, ja niistä voi lukea Croatia Weekista.
Olut on melko edullista, niin että sitä saa alkaen pari euroa tuoppi, mutta vanhassakaupungissa ja sen ympäristössä 15 kunaa on melko harvinainen hinta tuopille ja 20–30 kunaa on tavallisempi. Oluen ja muidenkin juomien hinta vaihtelee melkoisesti paikan luonteen mukaan, ja edullisia tuoppeja löytyy sieltä täältä myös vanhastakaupungista, missä esimerkiksi Dominisova-kadun [kartalla] tuntumassa on Na Kantunu ja muita, suurilla terasseilla varustettuja baareja, laidasta laitaan.
Splitin keskustan anniskelupaikat sulkeutuvat näitä myöten melko aikaisin, viikonpäivästä riippuen klo 22–24, ja valtaosan vuodesta vanhankaupungin ympäristö on täysin kuollut klo 23 alkaen. Pöytiintarjoilu on paikassa kuin paikassa normaali käytäntö, ja vaikka kävisi tilaamassa juoman tiskillä, kannattaa mennä pöytään odottamaan, että tarjoilija tuo sen.
Terassit ovat hyviä drinkille lähes aina, mutta jos haluaa juhlia öisin, ei vanhassakaupungissa tai sen tuntumassa ole juuri mitään avoinna. Perinteinen paikka, jonne suunnataan yön yli jatkuville äänekkäille juhlille yökerhoon, on Bačvice [kartalla], jonka kompleksista löytyy yökerhoja, baareja ja muita menopaikkoja.
Uusi vetonaula yökerhojen parissa on Judino Drvo [kartalla], joka on kaukana ytimestä ja jonne kannattaa hurauttaa taksilla.
Croatia Expert kertoo yöelämästä.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.