- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Tukholmassa on niin ydinkeskustassa kuin muuallakin melkoisesti erinomaisia koko perheen vierailupaikkoja, ja niitä on monipuolisesti, niin että Tukholmaan voi ottaa mukaan lapsia sylivauvoista varhaisaikuisiin.
Tukholma on hintava kaupunki vierailla koko perheen kanssa, mutta lapset saavat siellä tuntuvia alennuksia, monet museot ovat ilmaisia vierailupaikkoja ainakin alle 18-vuotiaille ja muutenkin siellä on paljon sellaista, mikä ei vaadi ollenkaan rahaa.
Erinomainen paikka perheille kesät talvet on Djurgården. Kulttuuritalo aivan ytimessä on hyvä vierailupaikka ympäri vuoden sekin, ja myös museoiden hallitsema alue Museivägenin tienoilla [kartalla] aivan Djurgårdenin vieressä on hyvä paikka vierailla kaikenikäisten lasten ja nuorten kanssa.
Gröna Lundin tivoli [kartalla] on Euroopan viehättävimpiä huvipuistoja. Tämä vuonna 1883 perustettu huvittelualue on ehdoton vierailupaikka lasten kanssa Tukholmassa kesäaikaan vieraileville. Huvipuisto on tunnettu vuoristoradoistaan, joita siellä on peräti seitsemän, ja siellä on lähes joka vuosi jotakin uutta ja ihmeellistä.
Huvipuistoon on 6-vuotiailta ja sitä nuoremmilta lapsilta ilmainen sisäänpääsy, ja normaali aikuisten sisäänpääsylippu maksaa 110 kruunua eli noin 10 euroa, mutta jos täällä on konsertti, niin tällöin aikuisten liput maksavat 220 kruunua. Täällä on sitten erilaisia ranneke- ja lippuvaihtoehtoja, joista 320 kruunua maksava Åkband oikeuttaa lähes kaikkien laitteiden käyttämisen rajattomasti koko oleskelun ajan. Muitakin lippuvaihtoehtoja on melkoisesti, ja osaan sisältyy ateriakin. Niiden joukosta on helppo valita mieleisensä.
Gröna Lund on avoinna parhaiten kesällä, keväällä ja syksyllä se on avoinna lähinnä viikonloppuisin. Muulloin kuin keskikesällä sinne suuntaavien on hyvä katsoa kalenteria paitsi aukioloaikojen myös mahdollisten lippuja kallistuttavien konserttien varalta. Keskikesällä ja viikonloppuisin Gröna Lund on avoinna yleensä klo 10-23, muina aikoina klo 10-20. Huvipuisto avautuu talvitauon jälkeen viikonloppuisin huhtikuun loppupuolella, ja syyskuussa se on avoinna myös vain viikonloppuisin.
Gröna Lundissa on kaikenlaisia ruoka- ja juomapaikkoja, joista saa hyvin pitsoja, pastoja ja salaatteja. Gröna Lund on tunnettu kesäisistä konserteistaan, ja sen verkkosivut kertovat kesäiltojen esityksistä, jotka yleensä ovat iltakuuden jälkeen. Huvipuisto sijaitsee Djurgårdenin saarella, ja tänne voi hyvin kävellä mukavaa reittiä pitkin keskustasta. Tänne voi tulla myös historiallisella raitiovaunulla numero 7 tai bussilla numero 67 (pysäkki Liljevalch / Gröna Lund). Gröna Lundilla on myös oma lauttapysäkki, jonne voi tulla lautalla vaikka Slussenilta tai Skeppsholmenilta, ja lautat kulkevat ympäri vuoden.
Djurgårdenilla sijaitseva lapsille tarkoitettu museo Junibacken [kartalla] avattiin vuonna 1996, ja nykyään se on Tukholman viidenneksi suosituin nähtävyys. Museo omistautuu lastenkirjailijoiden ja etenkin Astrid Lindgrenin kirjojen ja maailman esittelylle, ja siellä oppii mielenkiintoisella tavalla eri kirjailijoiden luomista hahmoista.
Museon vetonauloja on junarata, joka kulkee läpi Lindgrenin mielikuvitusmaailman. Museon kirjakauppa on Ruotsin suurin lapsille tarkoitettu kirjakauppa, ja museon tiloissa on myös teatteri, ravintola ja näyttelytila, jossa esitellään tarkemmin yhden lastenkirjailijan tuotantoa vuoden ajan.
Junibackeniin vain alle 2-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, 2-15-vuotiailta liput maksavat 139 kruunua ja tätä vanhemmilta 159 kruunua. Junibacken on avoinna lähes aina klo 10-18. Maanantaisin se on avoinna kuitenkin vain touko-elokuussa, samoin kuin joinakin muina aikoina, kuten tammikuun alussa ja helmikuun hiihtolomaviikoilla.
Junibacken sijaitsee Galärparken-puistossa aivan Djurgårdeniin johtavan sillan vieressä. Keskustasta paikalle pääsee bussilla 67 tai raitiovaunulla numero 7, joka tulee Djurgårdeniin Kungsträdgårdenin ja NK:n tavaratalon edustalta. Tänne voi myös tulla lautalla Slussenilta tai Nybrokajen-laiturista (Nybroplan), ja Slussenilta lähtevät lautathan liikkuvat ympäri vuoden.
Djurgårdenin saari, jonne on 20-30 minuutin kävelymatka Sergels torg -aukiolta, on monipuolinen paikka lapsiperheille, ja kauniin kesäpäivän voi hyvin viettää kokonaan saarella. Saaren moniin houkutuksiin kuuluvat korkeatasoiset ja miltei poikkeuksetta lapsia kiinnostavat museot, mukaan lukien Skansen-ulkoilmamuseo [kartalla], joka oli maailman ensimmäinen alallaan.
Sen lisäksi, että Skansen esittelee Ruotsin historiaa mielenkiintoisella tavalla, siellä on eläintarha, jossa on etenkin Pohjoismaissa ja muualla pohjoisessa tavattavia eläimiä, kuten visentti, karhu, hirvi, susi ja hylje. Skansenin taloista kaikki kolmea lukuun ottamatta ovat alkuperäisiä, ja entisissä työpajoissa oppii, miten ennen tehtiin työkaluja ja minkälaista muutenkin elämä aikoinaan oli. Museotoiminnan lisäksi Skansenissa on ennen joulua hyvin suositut joulumarkkinat, ja kesäaikaan siellä on konsertteja ja muita tapahtumia.
Skansenin tarjontaan kuuluvat myös hyvät kaupat, joihin museon oman myymälän lisäksi kuuluvat leipomo ja käsintehtyä lasitavaraa myyvä liike. Siellä on myös kojuja keskikesällä ja joulumarkkinoilla. Suosittuja vierailuaikoja täällä ovat 6.6. eli Ruotsin kansallispäivä ja juhannus, ja myös joulu ja uusivuosi suurine ilotulituksineen ovat suosittuja vierailuaikoja. Joulumarkkinat tosin ovat vain viikonloppuisin, marraskuun viimeisenä viikonloppuna ja joulukuun kolmena ensimmäisenä viikonloppuna.
Pääsyliput aikuisilta maksavat 100 kruunua, ja 6-15-vuotiaat maksavat 60 kruunua. Skansen on avoinna ympäri vuoden sekavasti, niin että talvella se on vähiten avoinna, viikolla klo 10-15, alku- ja loppukesästä klo 10-18 ja keskikesällä klo 10-20.
Skansenille pääsee keskustasta helposti samoin kuin muuallekin saarelle. Lautat kulkevat Slussenilta ympäri vuoden Gröna Lundin vieressä olevalle pysäkille, raitiovaunut tulevat aivan sen eteen ja bussi 67 tulee sekin Djurgårdenilta. Hyvällä säällä kävelymatka keskustasta Strandvägeniä pitkin on miellyttävä eikä kestä kuin parikymmentä minuuttia Nybroplanilta.
Djurgårdenilla toimi vuoden 2018 syksyyn saakka Aquaria Vattenmuseum [kartalla], joka oli kaikenikäisten lapsien ja nuorien suosikki. Nyt se on lopullisesti suljettu.
Sergels torg -aukion laidalla ja Drottninggatanin varrella sijaitseva suuri rakennus on Kulturhuset eli Kulttuuritalo, joka on erinomainen vierailupaikka lapsiperheille. Siellä on runsaasti tilaa, ja sen kahvilat ja ravintolat ovat paikkoja, joissa koko perheen on hyvä syödä tai juoda iltapäiväkahvit. Monikerroksisesta talosta löytyy monenmoista, ja sen gallerioissa on usein ilmaisia valokuva- ja taidenäyttelyitä. Siellä on myös elokuva-, musiikki- ja teatteriesityksiä ja paljon kaikenlaista muuta, mistä kerrotaan verkkosivuilla mutta mitä on hyvä mennä katsomaan paikan päälle. Talo on avoinna ma-pe klo 9-19.30 ja la-su klo 11-17.
Perheen pienimmille talossa on alue lapsille. Täällä on kaikenikäisille lapsille niin ilmaista kuin maksullista ohjelmaa. Lapsia viihdyttää Kulttuuritalossa erityisesti Marionetteatern eli nukketeatteri, ja erityisen suosittu paikka lähteä pientenkin lasten kanssa syömään on viidennen kerroksen lounasravintola.
Täällä on myös lukuisia muita ravintoloita ja kahviloita. Toisen kerroksen Ekoteket on hyvä paikka lounaalle tai kahville, ja pohjakerroksen wc-osasto on sekin hyvä paikka perheille hädän sattuessa.
Vesipuistojen, pyörrealtaiden ja liukumäkien ystäville paras paikka vierailla Tukholman-reissulla on Eriksdalsbadet [kartalla], joka sijaitsee Södermalmissa. Siellä on sekä sisä- että ulkouima-altaita, erikoisaltaita ja kahluuallas pienille lapsille. Siellä on myös oikeita kilpauintiratoja ja kaikenlaista, mikä pitää alan varsinaiset harrastajatkin tyytyväisinä.
Aikuisilta liput maksavat 90 kruunua ja 4-19-vuotiailta 40 kruunua. Tänne saa myös ja perhelippuja, joiden avulla voi säästää muutaman kruunun. Paikka on avoinna ma-to klo 6.30-21, pe klo 6.30-20 ja la-su klo 9-18. Tänne pääsee hyvin metrolla, ja lähin pysäkki on Skanstull.
Solnassa sijaitseva Hagaparken-puisto on suuri, upea vierailupaikka keskustan ulkopuolella, mutta sinne harva turisti lähtee. Merenalaisesta elämästä kiinnostuneiden perheiden kannattaa nykyisin lähteä sinne vuonna 2013 avatun Haga Ocean -merimaailman [kartalla] ja sen yhteydessä olevan perhostalon takia. Merimaailma on Pohjoismaiden suurimpia haiakvaarioita, ja täällä oppii nimenomaan vaarallisten haiden elämästä ja elintavoista. Harmittomampia ovat perhoset, papukaijat ja muut eläimet, jotka elelevät trooppisissa olosuhteissa saman katon alla. Täällä on viikonloppuisin tapahtumia ja esityksiä, mutta tällöin se on tietenkin hyvin suosittu vierailupaikka. Hagaparken on muutenkin etenkin kesäkautena hyvä vierailupaikka perheille, sillä siellä on erikoisia rakennuksia, paljon tilaa ja myös Haga Slott -palatsi [kartalla], jossa kruununprinsessa Victoria asuu yhdessä perheensä kanssa.
Haga Ocean ja Fjärilshuset eli perhostalo ovat avoinna ympäri vuoden joka päivä, ma-pe klo 10-16 ja la-su klo 10-17. Liput maksavat aikuisilta 145 kruunua, 4-15-vuotiailta lapsilta 70 kruunua ja 370 kruunulla saa perhelipun kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle. Museoon pääsee hyvin Odenplan-metroasemalta samalla bussilla 515, joka muutenkin on hyvä Hagaparkeniin tullessa, ja siitä jäädään pois Haga norra -pysäkillä, jolta seurataan viitoitettua tietä tiedekeskukselle.
Ruotsin luonnontieteellinen museo eli Naturhistoriska riksmuseet ja sen yhteydessä sijaitseva 3D-elokuvateatteri Cosmonova [kartalla] ovat yliopiston metroaseman lähellä. Tämä on hyvä vierailupaikka esimerkiksi talvella tai perheille, joille Tukholma on ennestäänkin tuttu. Luonnontieteellisessä museossa oppii parhaalla mahdollisella tavalla maailmankaikkeudesta ja maapallosta, ja täällä voi tutustua ihmisen kehitykseen, vaikeasti saavutettaviin paikkoihin kuten etelänapaan ja merenalaiseen elämään ja moneen muuhun mielenkiintoiseen asiaan. Vierailun näissä paikoissa korvaa kolmiulotteisen elokuvan katsominen Cosmonova-elokuvateatterissa, jonka ainoa miinuspuoli on se, että sinne on ostettava erilliset pääsyliput.
Luonnontieteelliseen museoon on 100 kruunun pääsyliput aikuisilta, mutta 0-18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi, ja Cosmonovaan on 100 kruunun liput aikuisilta, 50 kruunua 5-18-vuotiailta. Museo sijaitsee lähellä Universitetet-metroasemaa, ja se on avoinna valtaosan ajasta viikolla ti-pe klo 10-18 ja la-su klo 11-18. Museo on avoinna maanantaisin muutaman kerran kuussa, parhaiten heinäkuussa, jolloin se on avoinna joka maanantai.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/10
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.