Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tukholma
Tukholma
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Tukholma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Nationalmuseum (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Tukholman suosituimpia museoita on Nationalmuseum, joka on paitsi taidegalleria myös muotoilua esittelevä museo.

Museoita ja taidegallerioita

Tukholma on museoiden luvattu kaupunki, jossa voi käydä katsomassa erittäin tasokkaita näyttelyitä ja kokoelmia. Museoiden skaala on laaja, ja ne esittelevät kaikenlaista rahan tekemisestä vanhoihin kuninkaallisten hevosvaunuihin. Ruotsin museoissa pääsee erityisen hyvin kärryille taiteesta, historiasta ja tekniikasta, mutta sen museot valottavat myös muiden kulttuurien erityispiirteitä ja antavat mahdollisuuden nähdä, minkälaisissa paikoissa Stieg Larssonin Millennium-trilogian päähenkilöt elivät.

Museoiden pääsymaksut, ilmaiset museot ja museoiden aukioloajat

2000-luvun puolivälissä monet Tukholman museot olivat ilmaisia, mutta nykyään miltei kaikki vaativat pääsymaksun, tasokkaana poikkeuksena Slussenin metroaseman vieressä sijaitseva kaupunginmuseo. Vaikka museot velottavat sisäänpääsystä yleensä 80-100 kruunua, on monella museolla aikoja, jolloin pääsee ilmaiseksi sisään: esimerkiksi Tekniska museet päästää kaikki sisään ilmaiseksi keskiviikkoisin klo 17-20.00, ja kaupungissa on myös muita ilmaisia museoita kuin kaupunginmuseo: urheilumuseo [kartalla], vieressä sijaitseva Sjöhistoriska eli merenkulkumuseo ja keskiaikaan pureutuva Medeltidsmuseet [kartalla]. Nationalmuseum eli kansallismuseo päästää alle 26-vuotiaat sisään ilman pääsymaksua, Strindberg-museo alle 20-vuotiaat ja Vasa-museo alle 19-vuotiaat.

Monet Tukholman museot ovat kiinni maanantaisin, ja joillain museoilla on yksi päivä viikossa, yleensä tiistai tai keskiviikko, jolloin ne ovat avoinna pidempään, esimerkiksi klo 20 asti.

Tukholma-kortilla edullisemmin museoihin

Jos haluaa moneen museoon, yksi tapa säästää on ostaa Go City Stockholm -kortti.

Sivu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Get Your Guide -sivustolta voit hankkia liput paikkoihin ja ajanvietteisiin Tukholmassa

Kulturarvskortet - alennuksia museoiden ja muiden nähtävyyksien pääsymaksuihin muuallakin kuin Tukholmassa

Kulturarvskortet on toinen mahdollinen kortti museoihin mieltyneille. Sillä saa 10-50 %:n alennuksen museoiden ja joidenkin muiden kulttuuripitoisten nähtävyyksien pääsymaksuista. Kortti maksaa 150 kruunua, ja sillä saa alennuksen yli 300 museon, palatsin ja muun kulttuurihistoriallisesti merkittävän nähtävyyden pääsymaksuista.. Alennuksia on paljon Tukholmassa ja Tukholman seudulla esimerkiksi Drottningholmissa, mutta kortilla saa alennuksia myös kaikkialla Ruotsissa ja se voi maksaa itsensä nopeasti takaisin.

Nationalmuseum

Tukholman suosituimpia museoita on Nationalmuseum [kartalla], joka on paitsi taidegalleria myös muotoilua esittelevä museo. Sen suojissa on sellaisten taiteilijoiden kuin Degas’n ja Rembrandtin töitä, samoin kuin erinomainen kokoelma kärkipään ruotsalaista maalaustaidetta, kuten Hanna Paulin ja Carl Larssonin töitä.

Fotografiska-valokuvamuseo (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Fotografiska-valokuvamuseo on yksi koko maailman varteenotettavimmista nykyvalokuvan esittelypaikoista.

Fotografiska - valokuvamuseo

Södermalmille, lähelle Viking Linen terminaalia perustettu Fotografiska-valokuvamuseo [kartalla] avattiin toukokuussa 2010, ja se on heti kohonnut yhdeksi koko maailman varteenotettavimmista nykyvalokuvan esittelypaikoista. Museossa on vuosittain neljä ainutlaatuista valokuvanäyttelyä, joita ei ole nähtävillä muualla, ja tämän lisäksi noin 20 pienempää näyttelyä.

Museossa on hyvä kirjakauppa, matkamuistomyymälä ja ravintola, ja lisäksi sen yläkerran baarista on upeat näkymät vanhaankaupunkiin ja muualle merelliseen Tukholmaan. Pääsymaksu on melko hintava, 120 kruunua, mutta tänne pääsee ilmaiseksi sisään Tukholma-kortilla ja sen seuraajalla, My Stockholm Pass -kortilla.

Museo on kiinni vain juhannus- ja jouluaattona. Kaikkina muina päivinä se on avoinna klo 9-23.

Moderna Museet

Skeppsholmenin saarella sijaitseva Moderna Museet -nykytaiteen museo [kartalla] sijaitsee espanjalaisen arkkitehdin Rafael Moneon suunnittelemassa rakennuksessa, ja sitä yleisesti pidetään yhtenä maailman parhaista alan museoista. Näyttelyt ovat järjestään korkeatasoisia, ja museon kokoelmat pitävät nekin otteessaan useiden tuntien ajan. Tämä on erityisen hyvä vierailupaikka etenkin sunnuntaisin lapsiperheille, sillä siellä on silloin klo 11 pienimuotoinen taidekierros 2-6-vuotiaille lapsille, klo 13 oma taidekurssi 7-14-vuotiaille lapsille sekä klo 12-16 taidekurssi kaikenikäisille lapsille. Museossa on myös muuta erillistä ohjelmaa sunnuntaisin.

Museon ravintola on hieno, ja sieltä on upeat näkymät Djurgårdenin saarelle, ja lisäksi museon kauppa on vierailun arvoinen. Vaikka museoon ei aikoisikaan sisään, kannattaa tänne kesäaikaan tulla katsomaan rakennusta ja sen ulkopuolella olevia veistoksia, joita voi ihmetellä ilman maksua. Mikäli tänne ei halua kävellä Grand Hôtelin ohi Kungsträdgårdenilta reilussa vartissa kauniiden maisemien halki, kuljettaa bussi numero 65 tänne nopeasti. On hyvä pitää mielessä, että museon vieressä sijaitsee vielä arkkitehtuurimuseo ja museoilta vähän matkaa kohti Skeppsholmsbron-siltaa kohti kulkiessa sijaitsee Itä-Aasian arkeologiaan ja taiteeseen keskittyvä museo. On hyvä myös olla tietoinen siitä, että kaikki kolme museota ovat kiinni maanantaisin. Modernin taiteen museo on avoinna ti ja pe klo 10-20, ja ke, to, la ja su klo 10-18. Perjantaisin klo 18-20 pääsee ilmaiseksi sisään neljännen kerroksen kokoelmiin, ja perjantaisin klo 10-18 on myös toisen kerroksen kokoelmiin vapaa sisäänpääsy.

Millesgården (CC License: Attribution 2.0 Generic)
50 vuoden ajan Carl Milles rakensi vaimonsa kanssa Millesgårdeniin rakennuksia, veistoksia, suihkulähteitä ja kaikenlaista muuta.

Millesgården

Lidingön kauniilla saarella sijaitseva Millesgården [kartalla] on ainutlaatuinen vierailupaikka hivenen ydinkeskustan ulkopuolella. Carl Milles oli syntyisin Tukholman lähistöltä mutta vietti nuoruutensa Pariisissa, missä hän tapasi vaimonsa Olgan, joka oli syntyisin itävaltalainen. Vuonna 1895 he muuttivat Ruotsiin, ja vuonna 1906 Milles löysi tämän tontin Lidingön kaupunginosasta, aivan Tukholman Ropstenin läheltä. Seuraavien 50 vuoden ajan sinne ilmestyi rakennuksia, veistoksia, suihkulähteitä ja kaikenlaista muuta, jonka innoitteet olivat usein Välimeren maissa. Pariskunta muutti kuitenkin talosta pois vuonna 1931, jolloin Carl Milles lähti opettamaan Yhdysvaltoihin.

Näin pohjoisessa harvinaisia suihkulähdeveistoksia on puutarhassa melkoisesti, ja muutenkin rakennukset ja puutarha ovat aivan ainutlaatuista nähtävää. Museo on avoinna toukokuun alkupuolelta syyskuun loppuun ma-su klo 11-17 ja loppuvuoden ti-su klo 11-17. Tänne on peräti 150 kruunun pääsymaksu aikuisilta, mutta alle 19-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Millesgården on aivan Lidingön saaren alkupäässä, lyhyen bussimatkan päässä Ropstenin metroasemalta. Paras tapa tulla tänne on kulkea ensin metrolla Ropsten-asemalle ja tulla sieltä linja-autolla pysäkille Torsvikstorg. Linja-autot 201, 202, 204, 205, 206, 211, 212 ja 221 kulkevat Ropstenin asemalta. Lidingössä kulkeviin menopeleihin käyvät Tukholman SL:n liput ja matkakortit.

Stadsmuseet - kaupunginmuseo

Södermalmissa, Slussenin metroaseman vieressä sijaitseva kaupunginmuseo [kartalla] on erinomainen vierailupaikka. Siellä on lapsille oma Torget-toimintahuone, ja sen kautta on mahdollista osallistua 120 kruunua maksaville Stieg Larssonin Millennium-trilogian Tukholmaa esitteleville opastetuille kierroksille. Museossa on valtavat kokoelmat, ja se onkin suurin ruotsalainen kunnallinen museo. Siellä on myös muutaman kerran vuodessa vaihtuvia näyttelyjä, jotka valottavat kaupungin historiaa eri näkökulmista. Kirjaston kuvakokoelmat ovat melkoiset, ja sen kolmen miljoonan valokuvan kokoelmat antavat hyvän tuntuman siitä, miten Tukholma on vuosikymmenten saatossa muuttunut.

Muita museoita

  • Etnografiska museet [kartalla] Maailman kansoja ja kulttuureja esittelevä museo monipuolisessa Nobelparken-puistossa
  • Historiska Museet [kartalla] Östermalmissa lähellä Djurgårdsbron-siltaa sijaitseva museo, joka esittelee etenkin viikinkiaikojen löytöjä ja varhaishistorian vaiheita
  • Lelumuseo [kartalla] Södermalmissa liikennemuseon naapurissa sijaitseva huokeahintainen vierailukohde lapsiperheille
  • Nobelmuseum [kartalla] Gamla stanin pääaukion laidalla oleva museo, jossa oppii Nobel-palkintojen historiaa ja niiden saajien elämäntarinoita
  • Sjöhistoriska Museet [kartalla] Ladugårdsgärdet-puiston museoalueen merenkulkuun liittyvä museo, johon ei ole pääsymaksua
  • Tekniska Museet [kartalla] yksi Ladugårdsgärdet-puiston monesta museosta, jonka pääansio on ruotsalaisten keksintöjen ja härveleiden perusteellinen esittely
  • Kungliga Myntkabinettet [kartalla] Gamla stanissa, kuninkaanlinnan vieressä sijaitseva rahan liikkeisiin ja historiaan pureutuva museo, joka on avoinna ma-su klo 11-17 ja joka kesäkaudella on pääsymaksuton vierailupaikka
  • Strindbergmuseet [kartalla] Ruotsin merkittävimpään kirjailijaan August Strindbergiin tutustuttava museo, joka sijaitsee Drottninggatanin varrella olevassa, kirjailijan viimeiseksi jääneessä asunnossa. Kiinni maanantaisin.
  • Visit Stockholm esittelee lisää museoita ja muita vierailupaikkoja

Teksti: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti