- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki, ja siellä on kohtalaisen hyvät mahdollisuudet tehdä erilaisia ostoksia. Keskusta on kauppojen suhteen jakautunut kahteen osaan, ja aivan erilaista tunnelmaa tarjoavat vierekkäin olevat vanhakaupunki ja uusi keskusta. Keskustassa on monipuolisesti kauppoja valintamyymälöistä antiikkiliikkeisiin, eikä niitä tarvitse ikinä kaukaa etsiä. Ostosten tekeminen on mahdollista myös ostoskeskuksissa, joita ytimessä on niin monta, ettei niiden takia ole tarvetta muualle kaupunkiin lähteä.
Kaupat ovat Tartossa avoinna hyvin jokaisena viikonpäivänä, ja siellä on periaatteessa mahdollista tehdä ostoksia vuoden jokaisena päivänä. Hintataso on monin osin kohtuullinen, ja monet tuotteet ovat huomattavasti kotimaata edullisempia.
Keskustan vanha ja uusi puoli ovat parhaita paikkoja tehdä ostoksia. Pieniä putiikkeja on eniten vanhankaupungin kaduilla, lähellä yliopistoa ja Raatihuoneentoria, ja suuria ostoskeskuksia on parhaiten keskitetysti linja-autoaseman ympäristössä ja Küüni-kadun varrella. Samalla tienoolla ovat myös Tarton kauppahallit ja tori, jotka ovat avoinna viikon jokaisena päivänä. Muualla kaupungissa on lähinnä suuria kauppakeskuksia ja valintamyymälöitä, joista saavat eniten irti omalla autolla liikkeellä olevat.
Vanhassakaupungissa, joka on Raekoja plats -aukion ympäristössä, ei erikseen tarvitse etsiskellä kauppoja. Niitä on muutenkin vilkkaalla Rüütli-kävelykadulla [kartalla], ja jonkin verran myös kohti keskustan uusia osia johtavalla, Rüütlia jatkavalla Küüni-kävelykadulla. Kumpaakaan katua ei tarvitse kuin kävellä aikansa, niin niiden tarjonta käy selväksi, sillä matkamuistot ja käsityöt ovat monessa liikkeessä pääosassa. Yliopiston päärakennuksen edestä kulkeva Ülikooli on sekin katu, jolla on jonkin verran kauppoja, ja myös muita katuja, joilla on normaalia enemmän kauppoja, aivan ytimessä on.
Raekoja plats eli Raatihuoneentori on Rüütlin ja Küünin välissä. Se on lähinnä tunnettu muusta kuin ostospaikoistaan, mutta sen alueella on kaksi mielenkiintoista liikettä.
Yksi keskustan apteekeista eli Raekoja Apteek on avoinna ympäri vuorokauden, ja sehän sijaitsee Raatihuoneen yliopiston puoleisessa osassa.
Toinen mielenkiintoinen liike on saarenmaalaisia käsitöitä myyvä Saare Hobu, joka on avoinna päivittäin ja jonka tarkat aukioloajat näkee etusivulta. Siellä on kaikenlaisia Saarenmaan perinteisiä tuotteita lammasnahkasta keramiikkaan ja kudottuihin tuotteisiin.
Rüütlin varrella olevista kaupoista yksi suomalaisia kiinnostava liike on erinomaisesti varusteltu Gambrinus-olutkauppa (Rüütli 18).
Yksi vähän erikoisempi kauppa on Naat, joka on numerossa 4. Siellä myydään raakatuotteita kuten suklaata, mutta myös muita luonnollisia tuotteita, kuten eteerisiä öljyjä ja kuivattuja hedelmiä.
Küünilla on paljon kauppoja, joista tietenkin Kaubamajan liikkeet ovat helpoiten lähestyttävissä ja kadun Rimi on hyvä paikka hakea elintarvikkeita ja juomia.
Rae (Küüni 2) on aivan Raatihuoneentorin kulmauksessa oleva käsityökauppa, joka on päivittäin avoinna klo 10–19.
Samalla kadulla on lukuisia muitakin liikkeitä, jotka rakennusten vähäisyyden vuoksi on helppo paikantaa. Monet liikkeet myyvät paikallisia tuotteita, kuten Loitsukeller, jossa myydään erilaisia luonnontuotteita teestä amuletteihin. Sen vieressä sijaitsee Kalevin suklaapuoti, ja Kalev-suklaa on missä tahansa Virossa ja myös vain valintamyymälässä aina käypä tuliainen tai kotiin tuotava.
Muillakin kaduilla on kauppoja, mutta ei mitenkään erityisen paljon.
Yksi osoite, jonne moni vierailija suuntaa, on Ülikooli 3, jossa sijaitsee virolaisia käsintehtyjä tuotteita myyvä Vanalinna Eesti Käsitöö. Tämä sunnuntaisin suljettuna oleva liike myy käsintehtyjä tuotteita, joita juuri muualta ei oikeastaan saa, ja erilaiset nahkatuotteet ja muut virolaiset tuotteet ovat sen suosituimpia tuotteita.
Küüni johtaa ohi keskuspuiston kohti keskustan uusia osia, jotka ovat ostoksia tekevälle kenties koko Viron kätevin alue tehdä mitä erilaisimpia ostoksia pienellä alueella ja lyhyessä ajassa. Sen parhaita ostospaikkoja ovat ostoskeskukset, kauppahallit ja tori, joista on mahdollista hankkia lyhyessä ajassa lähes kaikki mahdollinen.
Itse Küünilla on puiston edustalla valintamyymälällä varustettu Kesklinna Keskus [kartalla], joka on varsin pieni kauppakeskus. Sen Rimi on yksi kaupungin helpoiten vierailtavissa olevista suurista valintamyymälöistä, ja sen tuotevalikoimat ja hinnat ovat aivan yhtä hyviä kuin muissa kaupungin valintamyymälöissä. Sitä paljon kalliimpi mutta myös nopeampi ostospaikka on aivan vieressä oleva uusi Terminal Plaza, josta saa valtavan valikoiman kylmiä juomia ja kaikenlaista muuta lähinnä viihteellistä ja epäterveellistä. Sitä huomattavasti parempi vierailupaikka on Biomarket, jolla on pisteitä muuallakin maassa ja josta saa luomutuotteita ja muita luonnollisia elintarvikkeita, juomia ja herkkuja.
Kadun päässä ja jo aivan linja-autoaseman vieressä ovat kaikkein suurimmat ostospaikat. Joenrannalla on Tartu Turuhoone eli kauppahalli, joka on päivittäin avoinna ja joka on aivan ehdoton vierailupaikka.
Küünin ja Riian risteyksessä ja kauppahallin edessä on Tartu Kaubamaja, joka on päivittäin klo 21 asti avoinna (su klo 19 asti). Sen valikoimiin kuuluvat suuri klo 22 asti avoinna oleva valintamyymälä ja lähes kaikkea mahdollista myyvät liikkeet. Huonoilla säillä tämä on erinomainen paikka katsella ostoksia, mutta ruokapaikkoja siellä on aika vähän.
Kaubamajan ohi kulkeva Riia on luultavasti kaupungin vilkkain katu, jonka ylittäminen vie aikansa ja joka kannattaa ylittää vain vihreillä valoilla. Sen toisella puolella ovat Tasku ja Kvartal, jonka yhteydessä on suuri Maksimarket-valintamyymälä. Tämä on tyylikäs, arkkitehtuuriltaan uusinta uutta edustava kauppakeskus, joka avattiin vuonna 2016. Näiden molempien ruokapaikat ovat kenties vähän parempia kuin Kaubamajan, mutta mitään ihmeellistä niissä ei ole ja hinnatkin ovat vähän yläkanttiin.
Jos ostoskeskusten välistä kulkevaa Turu-katua menee vielä poispäin Raatihuoneentorilta, tulee muutaman sadan metrin päässä vastaan Zeppelin-kauppakeskus [kartalla]. Sen yhteydessä on käteviä liikkeitä, kuten apteekki ja yksi keskustan suurimpia valintamyymälöitä.
Kauppahallin ja torin vieressä on monta ostoskeskusta, mutta niitä on vähän kauempanakin. Autolla liikkeellä oleville on kannattavaa käydä Sepa keskuksessa (Turu 45b) [kartalla], joka on suuri ostoskeskus. Sen suojissa on erityisen hyvin vaatteita, kenkiä, asusteita, kodintarvikkeita, remonttitarvikkeita ja monenlaista muuta hyödyllistä. Siellä on nykyisin suuri Rimi, kuten myös apteekki.
Myös keskustan ulkopuolella on ostoskeskuksia, jotka ovat hyviä vierailupaikkoja etenkin niille, jotka ovat liikkeellä omalla autolla. Ostoskeskuksiin pääsee myös linja-autoilla, ja joihinkin on myös ilmaisia kyytejä. Mitään tarvetta ytimestä ei kuitenkaan ole lähteä keskustan ulkopuolelle ostoksille, sillä pelkästään Riia-kadun varrella olevat ostoskeskukset riittävät lähes kaikille.
Etelä-Viron suurin ostoskeskus on Lõunakeskus (Ringtee 75) [kartalla], jossa on paljon muutakin kuin kauppoja. Verkkosivuilla kerrotaan suomeksi tarkkaan tarjonnasta, ja siellä on ruokakauppoja, valtavasti muita liikkeitä, elokuvateatteri ja luistinrata, jolla on parhaiten vapaata jääaikaa iltapäivisin. Keskukselle kulkee bussi numero 69 yleensä puolen tunnin välein, aikataulun voi nähdä keskuksen verkkosivuilla ja tämä maksuton bussi kulkee Kaubamajan edessä olevalta pysäkiltä.
Toinen ydinkeskustan ulkopuolinen kauppakeskus on Eedén [kartalla]. Tämä suuressa Annelinn-lähiössä oleva keskus on hyvä vierailupaikka perheille, ja sen eteen pääsee monella linja-autolla, kuten numeroilla 1, 9 ja 11–13. Sinne ei kuitenkaan ole pitkä kävelymatka, vaan jos kartasta katsoo ensin reitin ja sitten suuntaa yli torin vieressä olevan Turusillan ja pitkin Anne kanalin rantoja jonkin aikaa, tulee keskus pian vastaan. Etenkin kesällä tämä voi olla hyvinkin mukava retki, ja aina voi palata bussilla takaisin keskustaan.
Tartossa on erinomaiset mahdollisuudet juoma- ja elintarvikeostoksille, ja valintamyymälät ovat siellä hyvin avoinna. Lähes jokaisen ostoskeskusten alakerrassa on valintamyymälä, ja niiden lisäksi ruokaostoksia on hyvä tehdä torilla ja kauppahalleissa. Alkoholijuomia saa viinejä ja väkeviä myöten valintamyymälöistä, ja tarjonta on usein erinomaista.
Tartu turuhoone eli kauppahalli [kartalla] sijaitsee Kaubamajan takana. Se on osa joenrannalla olevan markkinapaikan kolmea eri kohdetta, joihin kuuluu kaksi kauppahallia ja ulkotori. Kauppahallissa on hyvin tarjolla virolaisia ja venäläisiä perinneruokia, kaikenlaista sellaista mihin ei muualla törmää ja aina mukavaa tunnelmaa, josta voi nauttia kahvilakulmauksessa. Ulkopuolella kannattaa kiinnittää huomio vuonna 2008 kauppahallin eteen ilmestyneeseen Siga-patsaaseen, ja muutenkin tämä vuonna 1938 avattu kauppahalli on yleiseltä olemukseltaan mielenkiintoinen. Halli on avoinna päivittäin, ma–la klo 7.30–16 ja su klo 9–15, mutta on suljettuna voitonpäivänä ja juhannuksena (23.–24.6.).
Lähellä sitä, linja-autoaseman vieressä sijaitsevat ulkotori (avaturg) ja toinen kauppahalli eli Turuhall [kartalla]. Niistä kannattaa lähteä hakemaan tuoreita vihanneksia, mansikoita ja kaikenlaista muuta, juustoista viinoihin. Tietoa näiden kolmen ostospaikan aukioloajoista ja tarjonnasta saa verkkosivuilta. Tori on oikeastaan avoinna vain toukokuun alusta syyskuun loppuun, mutta siellä voi olla muulloinkin myyjiä. Kaikki paikat ovat myös sunnuntaisin avoinna, mutta lyhyemmän aikaa kuin muulloin. Aukioloajat voivat vuodenaikojen ja muiden syiden takia jonkin verran vaihdella, mutta kaikki on avoinna ainakin klo 9–15.
Erinomainen ja edullinen liike, josta saa kaikenlaista elintarvikkeista juomiin ja käyttötavaroihin, on torin ja pienemmän kauppahallin vieressä oleva Grossi. Tämä muualtakin maasta tuttu ketjuliike on paikka, jossa on paljon halvempaa kuin monissa muissa kaupoissa, ja lisäksi siellä on tuotteita, joita ei trendikkäistä ostoskeskuksista löydy.
Tartossa ei tule vaikeuksia löytää valintamyymälää, ja niitä on kaikkialla muualla paitsi vanhassakaupungissa. Erityisen hyvin valintamyymälöitä on ostoskeskusten alakerroissa, ja torin ja kauppahallien jälkeen paras suunnitelma on suunnata sellaiseen.
Valintamyymälöihin voi kävellä Riia-kadun ja linja-autoaseman tuntumaan, ne ovat hyvin avoinna päivittäin ainakin ma–la klo 21 ja su klo 20 asti, osa klo 23 asti. Esimerkiksi Tartu Kaubamajan (Riia 1) ja Tasku Keskuksen (Turu 2) alakerroissa on hyvin varustellut ruokakaupat, ja niitä vastapäätä olevassa uudessa Kvartalissa ja Keskilinna-kauppakeskuksessa (Küüni 7) on myös valintamyymälät.
Autolla voi mennä Maximaan (Turu 14), ja keskustan ulkopuolella on monenmoisia kauppakeskuksia ja suuria valintamyymälöitä, joihin on kenties kätevintä ajaa autolla. Joen toisella puolella sijaitsee esimerkiksi Konsum (Ujula 2) [kartalla].
Visit Tartu esittelee ostospaikkoja ja erilaisia tuotteita.
Tarton ostoskori ei juurikaan poikkea siitä, mitä Tallinnasta hankitaan. Käsityöt, alkoholi, elintarvikkeet, vaatteet, kengät ja monenmoiset muut tuotteet apteekkitavarasta voiteisiin ovat monen ostoslistalla. Kaikkea on saatavilla joko vanhastakaupungista tai sitten sen vieressä olevalta uuden liikekeskustan puolelta, eikä ostosten tekemiseen välttämättä tarvita autoa.
Käsityöt ovat Virossa aina hyviä hankintoja, ja niitä ostaessa voi olla varma, että eniten tuotteiden parissa töitä tehneet saavat kunnon korvauksen. Käsitöitä on hyvä katsella vanhassakaupungissa, jossa pelkästään Raatihuoneentorin, Rüütlin ja Küünin varrella on useita eri paikallisia ja myös Saarenmaalta peräisin olevia käsitöitä, koristeita ja kaikenlaista muuta vastaavaa.
Alkoholijuomat ovat tietenkin roimasti kotimaan hintoja alempia ja sekä saatavuus että valikoimat parempia. Oluita etsiville hyvä erikoisliike on Gambrinus (Rüütli 18), ja viininystäville varteenotettava vierailupaikka on Best Wine [kartalla], joka on aivan pääaukion lähellä.
Tupakkatuotteet ovat kotimaata edullisempia, ja kalleimmat tupakat maksavat noin 4 euroa aski. Elintarvikkeet ovat usein lähes puolet kotimaata edullisempia, ja valikoima on sen verran poikkeava, että ruokakaupoissa on mukava katsella tarjontaa, vaikka tuttuja ja suomalaisia tuotteita on niitäkin tarjolla. Normaalien hankintojen lisäksi kaikenlaiset muut tuotteet apteekkitarvikkeista työkaluihin ovat yleensä halvempia kuin Suomessa, etenkin jos kyseessä ovat balttilaiset tai venäläiset tuotteet.
Tartossa on kaupan varsin hyvin kaikenlaista nykyään, ja sinne voi lähteä myös esimerkiksi antiikki- ja taideliikkeitä kiertelemään. Antiikkiliikkeitä on kaksi Küütrin varrella, ja sehän on Ülikoolin sivukatu. Kadulla ovat Inderlin ja Saurus.
Apteekkeja Tarton keskustassa useita, ja niitä on myös monissa ostoskeskuksissa. Yliopiston apteekki (Küüni 5b) ja Kaubahallin apteekki (Küüni 7) sijaitsevat vierekkäin, ja pääaukio Raekoja platsilla on apteekki, joka on ympäri vuorokauden avoinna. Myös Kaubamajassa on apteekki, joka on avoinna samoihin aikoihin kuin ostoskeskuskin.
Tarton hintataso on noussut viime vuosina, mutta euron tulo ei ole hintatasoon merkittävästi vaikuttanut. Edelleenkin kaupungin hintataso on keskimäärin noin puolet kotimaan hintatasosta, mutta jos etsii luksustuotteita tai hienoja ulkomaisia tuotteita, voivat ne hyvinkin olla kalliimpia kuin Suomessa. Myös kansainvälisissä ketjuliikkeissä tyyliin H&M on samantyyliset hinnat kuin Suomessa ja muuallakin. Parhaan hintaisia ovat paikallisten tuotteiden lisäksi muualta Baltiasta ja Venäjältä peräisin olevat tuotteet, jotka usein ovat aivan yhtä hyvätasoisia kuin muualtakin peräisin olevat tuotteet.
Tarton liikkeet ovat hyvin avoinna maanantaista sunnuntaihin. Keskustassa lauantai-iltapäivät ja sunnuntait ovat kauppakeskuksia lukuun ottamatta huonoja ostosaikoja, sillä tällöin eivät kaikki pikkuliikkeet ole avoinna. Kesällä on eniten liikkeitä myös sunnuntaisin avoinna, mutta toisaalta juhannus (23.–24.6.) ja heinäkuun lomaviikot ovat pikkuliikkeille yleensä loma-aikaa.
Kauppakeskukset, joista voi ostella lähes mitä tahansa, ovat erittäin hyvin avoinna. Esimerkiksi suuri ostoskeskus Kaubamaja on avoinna ma–la klo 9–21 ja su klo 10–19, mutta sen Toidumaailm (ruokakauppa) on avoinna tuntia pidempään.
Yleisesti ottaen pikkuliikkeissä kauppaa voi tehdä parhaiten ma–pe aamukymmenestä iltakuuteen, viikonloppuisin lyhyemmän ajan, ja ostoskeskusten varaan voi laskea viikolla klo 21–22 ja viikonloppuna klo 19 asti.
Virossa on käytössä euro, ja rahaa kannattaa tietysti nostaa mukaan jo kotimaassa. Paikan päällä on melkoisesti pankkiautomaatteja, joista euroja voi debit-korteilla nostaa noin eurolla per nosto. Pankin myöntämällä luottokortilla nostava maksaa noin 3 % noston arvosta ja päälle 2–3 euroa kuluja.
Maksukortit käyvät Virossa hyvin, ja Tartossa korttia voi käyttää useimmissa kaupoissa ja muuallakin. Torit, kauppahalli, kaduilla olevat kojut ja muutamat muut paikat eivät välttämättä ota vastaan kortteja, ja näin käteistä on aina hyvä olla mukana.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/11
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.
Kiitos selkeistä opasteista, tämä tulee avuksi Tarton kesälomailuun. /Male