Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Tallinna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Markkinakojuja
Kiinnostaviin paikallisiin tuotteisiin kuuluvat esimerkiksi käsityöt kuten keramiikka-, puu- ja villatuotteet, erilaiset kankaat ja muut tekstiilit, suklaa ja marsipaani.

Tallinnan parhaat ostokset ja kauppapaikat

Tallinna on kaupunki, johon suomalaiset lähtevät eniten ostoksille, ja siellä on paljon yksittäisiä liikkeitä, tavarataloja, ostoskeskuksia ja muita kauppapaikkoja aivan ytimessä. Myös ytimen ulkopuolella on varteenotettavia ostospaikkoja, joihin kuuluvat nimenomaan ostoskeskukset, ja keskustan ulkopuolelle voi nopeasti siirtyä entistä helpommin. Virosta kannattaa viinan ja tupakan lisäksi hankkia paikallisia tuotteita suklaasta käsitöihin, ja siellä on myös käsityötarvikkeita myyviä liikkeitä ja virolaista muotoilua, joka nyt on muodissa.

Mitä Tallinnasta kannattaa ostaa?

Suomalaiset ovat jo yli neljännesvuosisadan tuoneet Tallinnasta takaisin kaikenlaisia tuotteita, ja oikeastaan vain mielikuvitus on esteenä sille mitä sieltä voi takaisin tuoda. Kiinnostaviin paikallisiin tuotteisiin kuuluvat esimerkiksi käsityöt kuten keramiikka-, puu- ja villatuotteet, erilaiset kankaat ja muut tekstiilit, suklaa ja marsipaani. Suklaista Kalev on paras merkki, ja marsipaania Tallinnassa on valmistettu jo puoli vuosituhatta.

Tallinnasta kannattaa ostaa ja tuoda kotimaahan käsitöitä ja kaikenlaista sellaista mitä Suomesta ei nykyisin helposti tai ainakaan edullisesti saa. Niihin kuuluvat juuri erilaiset käsityöt, tekstiilit ja myös erilaiset tarvikkeet, joita voi ostaa vanhankaupungin ja etenkin Müürivaheen kojuista.

Käsityötarvikkeiden erikoisliike MyHobby on Vapaudenaukion (Vabaduse väljak) yhteydessä olevassa tunnelissa. Siellä ne, jotka ovat käsistään käteviä ja jotka haluavat tehdä itse jotakin, voivat muulloin kuin sunnuntaisin katsella kaikenlaista mielenkiintoista. Tätä nykyä siellä myydään myös koruja, erilaisia vempaimia ja lapsille kaikenlaista leluista koulutarvikkeisiin.

Virolainen muotoilu ja virolaiset pikku- ja lahjatavarat kuten myös laukut, asusteet ja muut tuotteet ovat nyt in, ja niitä kannattaa Tallinnassa katsella. Melko lähellä Vapaudenaukiota sijaitseva Krunnipea (Karli pst 7) [kartalla] on putiikki täynnä virolaista designia, ja vaikka se onkin vähän syrjässä, kannattaa siellä vierailla. Sinne pääsee nopeimmin kulkemalla Vapaudenaukion tunnelia pitkin ohi MyHobbyn ja kääntymällä kohti miehitysmuseota.

Tallinnasta saa jonkin verran myös vanhaa tai harvinaista tavaraa, ja tietysti sieltä saa Neuvostoliiton aikaista ja sen aiheista tavaraa vaikka Depoo Turgilta ja muualtakin. Siellä kuitenkin on tasokasta retroa ja retrovaatteita kaupan, aivan Viru-kadun vieressä. Fankadelik Vintage (Vana-Viru 6) [kartalla] on toisessa kerroksessa, ja sieltä saa ympäri maailman kerättyjä retrovaatteita.

Nautica
D-terminaalin vieressä on useita paikkoja, joista voi hakea viina- tai olutlastin, kuten Nautica-ostoskeskuksen Calle.

Alkoholi- ja tupakkaostoksilla

Oluen ja väkevien tuominen Suomeen on edelleenkin yksi tärkeimpiä syitä Tallinnan-matkalle, ja tuomalla kotiin pari laatikollista olutta tai muutaman viinapullon voi säästää edestakaisen matkalipun hinnan. Viinan ja muiden alkoholijuomien hinnat kuitenkin nousivat melkoisesti veronkorotusten takia vuoden 2017 alusta, ja vuoden 2018 korotukset nostavat veroja edelleen. Vuoden 2019 veronalennukset laskivat etenkin oluiden ja viinojen hintoja jonkin verran, mutta moneen muuhun itäeurooppalaiseen maahan verrattuna Viro on alkoholien puolesta hintava maa.

Cityalko
Vuoden 2019 veronalennukset laskivat etenkin oluiden ja viinojen hintoja jonkin verran, mutta moneen muuhun itäeurooppalaiseen maahan verrattuna Viro on alkoholien puolesta hintava maa.

Olutvero on kuitenkin edelleen alle puolet siitä mitä Suomen EU:n selkeästi korkein olutvero on. Viinaa saa tarjouksesta 15 eurolla litra, mutta normaalihinnat litralta pyörivät 18–20 euron paikkeilla. Tupakka on edullisempaa kuin Suomessa, ja askit maksavat 3–4 euroa, joskin nykyään monet suosituimmat merkit maksavat hivenen yli 4 euroa.

Viinoista vodka on Tallinnassa hinta-laatusuhteeltaan hyvä ostos, ja tuontiviinat ovat selvästi kalliimpia kuin virolaiset. Vodkista esimerkiksi Saaremaa on hyvätasoista, paikallista kirkasta mutta perinteinen Viru Valge on aika raju juoma, ainakin seuraavana päivänä. Viinoja on hyvä katsella aivan tavallisissa valintamyymälöissä, joissa lähes aina on jotakin hyvässä tarjouksessa.

Tallinnasta tuodaan edelleen laatikoittain olutta ja lonkeroa, ja monelle tarttuu myös muutama pullo viinaa mukaan. Rajattomasti ei mitään kuitenkaan saa tuoda, ja tupakka- ja alkoholituotteita hankkivan on hyvä pitää mielessä Suomen tuontirajoitukset.

Alkoholia ei saa myydä kaupoissa klo 22–10, ja vaikka kaupungissa on muutama liike, joka on avoinna läpi yön, niistä ei öisin alkoholia saa.

Oluen erikoisliikkeet

Jos Tallinnasta mielii tuoda kotiin olutta, jota kaverit eivät ole maistaneet, hyvä vierailupaikka on Uba ja Humal (Võrgu 3) [kartalla]. Se on aivan Linnahallin eli Tallinnan erikoisen kaupungintalon takana. Sen valikoimissa on oluita, joihin kuuluu yli 500 erilaista pienpanimo-olutta.

Vanhassakaupungissa sijaitsee toinen oluen erikoisliike, Pot House (Lai 8) [kartalla]. Se on avoinna päivittäin klo 10–22, ja siellä on satoja erilaisia oluita. Se on hyvin lähellä Raatihuoneentoria ja muita vanhankaupungin pääpaikkoja.

SadaMarket
A-terminaalin lähellä olevista viinakaupoista suosittu on Viinapörssi, joka on SadaMarketin yhteydessä.

Satama

A-terminaalin lähellä olevista viinakaupoista suosittu on Tallink-hotellin vieressä oleva Viinapörssi, joka on SadaMarketin (Sadama 6) yhteydessä. Kaikkein lähimpänä A- ja B-terminaaleja on monipuolinen Sadama Turg. A- ja D-terminaaleissa on viinakaupat, joista voi hakea viime hetken ostoksia.

D-terminaalin vieressä on useita paikkoja, joista voi hakea viina- tai olutlastin. Nykyisin terminaalin lähimpiä liikkeitä on Nautica-ostoskeskuksen Calle. D-terminaalin lähellä ovat myös Sadama Market, ja molemmat tulevat vastaan kun kävelee D-terminaalilta kohti Ahtri-katua ja Viru Keskusta.

Sikupillin Prisma
Suosittu paikka hankkia alkoholijuomia on myös suuri Sikupillin Prisma. Se sopii omalla autolla liikkeellä oleville.

Ydinkeskusta

Ne, jotka viihtyvät Tallinnassa yön tai muutaman mutta joilla ei ole autoa matkassa, käyvät myös mieluusti katselemassa keskustan elintarvikemyymälöiden tarjontaa. Tarjoukset ovat hyviä mutta juomien normaalihinnat tuntuvat valintamyymälöissä palkkatasoon nähden korkeilta.

Hyviä valintamyymälöitä viina- ja muiden juomavalikoimien osalta ovat Aia-kadun Rimi (Aia 7) ja Viru Keskusta vastapäätä oleva Rimi (Narva mnt 1), joka on Postimaja-kauppakeskuksen pohjakerroksessa. Jos majapaikka on lähellä Vapaudenaukiota, on Solaris Keskuksen Rimi (Estonia pst 9) keskustan parhaiten varusteltu valintamyymälä, jossa kuten muissakin keskustan suurissa elintarvikeliikkeissä on kattavat juomavalikoimat.

Sikupillin Prisma

Jos Tallinnaan tulee auto mukanaan, ovat A- ja D-terminaalien vieressä olevat keskukset kenties riittäviä, mutta suosittu on myös suuri Sikupillin Prisma (Tartun mnt 87) [kartalla], joka on avoinna ympäri vuorokauden (alkoholia kaupan vain klo 10–22). Kauppakeskuksessa on muitakin liikkeitä, ja sinne voi autolla hurauttaa hoitamaan suurin piirtein kaikki Tallinnan-ostokset samalla kertaa (muut liikkeet kuin Prisma avoinna ma–su klo 9–21).

Muut erikoisliikkeet

Tallinnassa on erikoisliikkeitä, joita suosivat lähinnä paikalliset mutta jotka voivat olla hyviä turistillekin. Araxes on varsin hyvin varusteltu ketju, ja lukuisissa Araxeseissa aina on hyviä tarjouksia. Niille, jotka yöpyvät tai ovat käymässä Kalamajassa tai sen lähistöllä, on aivan Balti jaamin vieressä liike (Kopli 4) [kartalla]. Muuallakin on liikkeitä, kuten melko lähinnä Viru Keskusta (Narva mnt 19).

Stockmann
Hieno ja suuri tavaratalo on Stockmann. Sieltä saa kaikenlaista vaatteista taloustarvikkeisiin.

Tavaratalot ja ostoskeskukset

Tallinnan hienoin tavaratalo lienee Kaubamaja, joka on avoinna päivittäin klo 9–21. Siellä on nykyään korkeatasoista ja aika kallistakin tavaraa, johon kuuluu taloustarvikkeita etenkin keittiöön, saunatarvikkeita, vaatteita ja kosmetiikkatuotteita. Vaatteita siellä on erityisen hyvät valikoimat, ja miehillekin löytyy kaikenlaista mutta lähinnä tyylikästä ja kallista vaatetta ja asustetta. Tarjoukset vuoden alussa ja heinäkuussa tuovat kaikenlaista useampien ulottuville, ja Tallinnan-matkalla Kaubamaja on aina hyvä käydä katsastamassa.

Naisten vaateosasto, Kaubamaja
Tallinnan hienoin tavaratalo lienee Kaubamaja, jossa on erityisen hyvät valikoimat vaatteita.

Toinen hieno ja suuri tavaratalo on Stockmann [kartalla]. Sieltä saa kaikenlaista vaatteista taloustarvikkeisiin, ja se on avoinna ma–la klo 9–21 ja su avataan vasta klo 10.

Tallinnan ostoskeskukset ovat suomalaisille tuttuja, sillä kaupungin säät ovat mitä ovat ja etenkin Viru Keskus on yhdessä Kaubamajan kanssa suuri ja monipuolinen paikka viettää aikaa. Siellä on useita hyviä kenkäkauppoja, apteekki, urheiluvarustekauppa, elektroniikkakauppoja, kameraliikkeitä, puhelinliikkeitä, levy- ja elokuvakauppa ja paljon muita kauppoja. Yläkerran kirjakauppa kuuluu kaupungin parhaisiin, ja kirjakaupan yhteydessä voi myös syödä tai juoda kahvit.

Lähellä Viru Keskusta sijaitseva Solaris Keskus on melko suuri ja monipuolinen paikka viettää aikaa klo 10–21. Sen kirjakauppa on yhtä hyvä kuin Viru Keskuksenkin, ja kirjakaupan vieressä on suomalaisten suosiota nauttiva Lido-itsepalveluravintola. Samassa kerroksessa on myös elokuvateatteri, jossa näytetään elokuvia alkukielisinä aamusta iltaan. Keskuksessa on myös kahviloita, valintamyymälä, luomuelintarvikeliike ja paljon erilaisia liikkeitä optikosta apteekkiin. Kesäisin Solariksen kattoterassilla näytetään elokuvia, ja sen suojissa on myös Artis-elokuva-arkisto.

Tallinnan laitaosissa on useita eri ostoskeskuksia, joihin on erityisen hyvä lähteä silloin kun säät eivät ole hyvät.

T1 [kartalla] eli Mall of Tallinn on uusi lisäys kaupungin ostosmaailmaan, ja se sijaitsee Lasnamäessä, lähellä lentoasemaa, raitiovaunulinjojen 2 ja 4 varrella (pysäkki: Majaka põik). Se on suuri ostoskeskus, jonka tarjontaan kuuluu perheitä viihdyttävä trampoliini-keskus, Super Skypark. Keskuksessa on suuri Selver-valintamyymälä, useita erinomaisia ruokapaikkoja ja taidegallerioita, jotka tekevät siitä paikan, jossa ainakin talvisin voi viihtyä tuntikaupalla. Koko kauppakeskus on avoinna klo 10–21.

Sivu jatkuu ilmoituksen jälkeen
Get Your Guide -sivustolta voit hankkia liput paikkoihin ja ajanvietteisiin Tallinnassa

Aivan T1:n vieressä on perinteinen Ülemiste keskus [kartalla], jonka viereen pääsee raitiovaunulinjalla 4 (pysäkki: Ülemiste jaam). Se on suuri, monipuolinen keskus, jossa on Lido-itsepalveluravintola ja Hyper Rimi. Keskus on avoinna klo 10–21.

Aivan eri puolella kaupunkia sijaitseva Kristiine Keskus [kartalla] on varteenotettava vierailupaikka ainakin niille, jotka ovat autolla liikkeellä. Se on avoinna klo 10–21, ja sen viereen pääsee parhaiten kulkemalla bussilla (esim. linjat 16, 17, 17A, 23 ja 47) tai trollikalla (linjat 2, 3, 6, 4 ja 9) pysäkille “Taksopark”.

Tallinnan suuriin ostoskeskuksiin kuuluu myös aivan toisella suunnalla oleva Rocca al Mare [kartalla], joka on etenkin perheitä ajatellen erinomaisella alueella, sillä sen lähellä ovat eläintarha ja ulkomuseo. Sen ruokapaikat ovat sen verran monipuolisia, että siellä voi syödäkin, ja keskuksen tarjontaan kuuluu myös klo 23 avoinna oleva suuri Prisma. Koko keskus on avoinna klo 10–21, ja sen edessä ovat pysäkit “Zoo” ja “Haabersti”, joille pääsee Baltian aseman vierestä lähtevillä bussilinjoilla 21 ja 43 ja myös Kaubamajan vierestä kulkevalla bussilinjalla 42. Tietoa sekä julkisista että matkustamisesta keskukselle autolla saa sen verkkosivuilta.

Pikkuliike
Pienimmät liikkeet ovat yleensä avoinna muita rajallisemmin.

Hintataso

Vertailujen mukaan ostokset ovat keskimäärin 30–40 % edullisempia Tallinnassa kun Helsingissä. Vaikka kaikki ei ole Tallinnassa missään nimessä edullista, ovat hinnat siellä edullisia, jos niitä vertaa kotimaan hintoihin. Tallinnassa on laaja hintahaitari, ja sieltä saa monenmoista tavaraa aivan pilkkahinnalla.

Aukioloajat

Tallinnassa liikkeet ovat hyvin avoinna, ja parhaiten avoinna ovat ostoskeskukset, tavaratalot ja muut suuret liikkeet. Ne ovat avoinna päivittäin, yleensä kuten satamassa olevat Nautica (ma–su klo 9–20) ja SadaMarket (ma–su klo 8–19). Osa liikkeistä ja kauppakeskuksista voi olla avoinna rajoitetummin sunnuntaisin, osa myös lauantaisin. Valintamyymälät ovat yleensä avoinna klo 8–22 mutta on valintamyymälöitä, jotka ovat avoinna klo 23 asti. Pienimmät liikkeet ovat yleensä avoinna vähän rajallisemmin, mutta eivät kovin paljon. Ostoskeskukset ovat avoinna klo 20–22 asti, ja niissä voi tehdä iltaisinkin pienissä liikkeissä ostoksia. Vanhassakaupungissa pienet liikkeet yleensä sulkevat ovensa klo 18–20 ja ovat viikonloppuisin tai ainakin sunnuntaisin avoinna normaalia lyhyemmän aikaa.

Keskturg-kauppahalli
Maksukortit otetaan Tallinnassa vastaan lähes kaikkialla, ja pieniä ostoksia kioskilla, kahvilassa tai jopa toreilla voi maksaa kortilla.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Virossa on käytössä euro, ja rahaa kannattaa nostaa jo Suomesta mukaan. Tallinna on turvallinen kaupunki, jossa kukaan ei tule ryöstämään ja jossa näpistyksiä tapahtuu vain niille, jotka tungoksessa eivät ole lompakkonsa kanssa tarkkoina. Rahojaan ei kannata levitellä, humalassa ei kannata vetää kaikkia rahoja rehentelymielessä baaritiskille vaan paikallisen mallin mukaan matala profiili on Tallinnassa se, millä pärjää parhaiten. Jos Tallinnan yössä kehuskelee rahoillaan tai levittelee niitä, on mahdollista, että jotakin tapahtuu myöhemmin.

Tallinnassa on melkoinen määrä pankkiautomaatteja, eikä siellä kotimaan tavoin joudu jonottelemaan rahaa nostaakseen. Esimerkiksi Viru-kadulla, Aia-kadun Rimin yhteydessä, Viru Keskuksessa, Solaris Keskuksessa ja Baltian-asemalla on automaatteja. Rahaa nostettaessa useimmat pankit laskuttavat nosto-operaatiosta enintään euron, jos käyttää debit-ominaisuutta, monet sitäkin vähemmän. Jos nostaa rahaa suomalaisen pankin myöntämällä luottokortilla, joutuu siitä maksamaan noin 5 euroa ensimmäiseltä sadalta eurolta, vähän alle 3 seuraavalta sataselta.

Maksukortit otetaan Tallinnassa vastaan lähes kaikkialla, ja pieniä ostoksia kioskilla, kahvilassa tai jopa toreilla voi maksaa kortilla. Kortilla maksaminen on helppoa ja myyjät pitävät siitä, ettei vaihtorahan kanssa tarvitse pelata, mutta käteistäkin on hyvä olla mukana. Vaikka kortilla maksaminen on helppoa, on käteiskauppaa käyvän helpompi tarkkailla rahankulutustaan eikä minkäänlaista mahdollisuutta väärinkäytöksiin ole. Iltaisin hämärissä baareissa tai yökerhoissa voi tapahtua kortin kanssa jotakin, ja näin esimerkiksi yöelämässä voi olla turvallisempaa maksaa juomat käteisellä. Kortit kuitenkin käyvät, ongelmia ei kovin paljon ole ja korteilla voi maksaa pieniä ja suuria maksuja.

Lisää tietoa ostoksista:

Visit Tallinn kertoo suomeksi ostosten tekemisestä Tallinnassa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti