Tytyri Elämyskaivos

Tytyrin elämyskaivos, käytävä

Tytyrin Elämyskaivos Lohjalla on ainutlaatuinen matkailukohde, joka sijaitsee noin 100 metrin syvyydessä. Maan uumenissa omaan tahtiin tutkien, tai oppaan johdolla vierailijat voivat kokea kaivosmiesten työn jäljet ja tuntea menneen ajan kosketuksen. Vaikka historia on vahvasti läsnä, kaivoksessa louhitaan edelleen kalkkikiveä nykypäivänä.

Tytyrin Elämyskaivoksessa yhdistyvät kaivosteollisuuden perinteet ja nykyaikainen huippuosaaminen, jossa turvallisuus ja suomalaisen maaperän vakaus luovat upeat puitteet monenlaisille tapahtumille ja kokemuksille.

Miten elämyskaivos syntyi

Tytyrin Elämyskaivos on monialainen käyntikohde, jossa yhdistyvät kaivosteollisuus, moderni teknologiakehitys ja matkailualan innovaatiot. Kalkin louhinta on jatkunut Tytyrin alueella vuodesta 1897 ja edelleen Nordkalkin operoimana 370 metrin syvyydessä. Kaivosmuseo avattiin yleisölle vuonna 1988, jolloin Lohjan kaupunki mahdollisti vierailut tähän erikoiseen ympäristöön.

Vuonna 1998 KONE alkoi testata korkeisiin rakennuksiin suunniteltuja High-rise-hissejä Tytyrin maanalaisessa kaivoskuilussa. Tämä syvä, yli 300 metrin kuilu tarjosi ainutlaatuiset puitteet testaukseen.

Vuonna 2017 Tytyrin Elämyskaivosta uudistettiin, ja uusi vierastupa sekä näyttelytilat otettiin käyttöön, mikä tarjosi entistä monipuolisempia elämyksiä vierailijoille.

Tytyrin kaivoksen historiaa

Kaivostyö sai alkunsa, kun Ruotsin-Suomen kuningas Kustaa Vaasa antoi laamanni Eerik Flemingille vuonna 1542 luvan rautamalmin louhintaan Lohjan Ojamolla. Ojamo mainitaan maamme vanhimpana rautakaivoksena. 1600-1800-luvuilla sen kaltaisia kaivoksia toimi eri puolilla Lohjaa, mutta malmi oli usein köyhää ja huonolaatuista. Ojamolla rautamalmia louhittiin usean otteeseen vuoteen 1862 saakka.

Tytyrin kaivoksen historia ulottuu vuoteen 1897, jolloin kalkkikiveä alettiin hyödyntää teollisesti. Aluksi louhinta tapahtui avolouhoksessa, mutta vuonna 1947 siirryttiin osittain maanalaiseen louhintaan, ja vuonna 1956 täysin maanalaiseen kaivostoimintaan.

Tänään Tytyrissä porataan ja ammutaan 350 metrin syvyydessä. Järven ja osin kaupungin alueiden alla risteilevän käytäväverkoston yhteispituus on yli 60 kilometriä. Tytyrin kaivosmuseo avattiin toukokuussa 1988 kaivoksen entisen johtajan DI Carl Fredrik Bäckströmin idean ja ansiokkaan toiminnan tuloksena.

Tytyrin kaivos on tunnettu massiivisesta käytäväverkostostaan, joka ulottuu lähes 400 metrin syvyyteen Lohjanjärven ja kaupungin alle, ja kattaa yli 60 kilometriä. Kalkkikiveä Tytyristä on louhittu kohta sadan vuoden ajan parhaimmillaan miljoonan tonnin vuosivauhtia, ja sitä riittää vielä vuosikymmeniksi.

Nykyisin Tytyrin kaivoksen omistaa Nordkalk Oy Ab, joka on Itämeren alueen johtava kalkkikivipohjaisten tuotteiden valmistaja. Kaivoksessa toimii myös KONEen hissilaboratorio, jossa kehitetään ja testataan maailman huipputason hissiteknologiaa. Kalkkikiveä louhitaan edelleen suuria määriä, ja alueella on resursseja vuosikymmeniksi eteenpäin.

Maanalaista kaivuukalustoa

Maanalaiset näyttelyt

Tytyrin Elämyskaivoksen käytävät tarjoavat eksoottiset ja ainutlaatuiset puitteet taiteen ja tieteen esittämiselle. Vuosien varrella Elämyskaivoksen 110 metrin tasolla on nähty monipuolisia, vaihtuvia taidenäyttelyitä, kuten performansseja, kuvataidetta ja valotaideteoksia. Pysyvät näyttelyt kertovat geologiasta, kaivostoiminnan historiasta ja sen tilasta nykypäivänä. Kaivoskierroksen huipentaa seikkailu Peikkoluolan käytävillä, Pääsiäisnoidan keittiössä tai Joulupukin kaivoksessa. Halloweenin aikaan kaivos muuttuu vielä piirun jännittävämmäksi!

Kiven aika -geologinen näyttely

Yhteistyössä Geologian tutkimuskeskuksen kanssa toteutettu geologinen näyttelykokonaisuus, joka sijoittuu uuden hissin ala-asemalta pääkäytävälle louhittuun uuteen kaivostunneliin. Näyttely koostuu kolmesta teematilasta ja kahdesta tunnelin päihin sijoitetusta valoinstallaatiosta. Näyttelyn teemat käsittelevät arkeologiaa ja luonnon kehitystä, kallioperän kehitystä sekä geologisten raaka-aineiden käyttöä.

Nordkalk –näyttely

Tytyrin kaivosta operoi Rettigin suvun omistama Nordkalk, ja kaivoskiviainesten arvioidaan riittävän vielä noin 100 vuotta eteenpäin. Nordkalkin näyttelyssä tutustutaan kalkkikiven eri käyttötarkoituksiin ja jatkojalosteisiin. Kalkkikiveä käytetään monissa arkipäivän tuotteissa, ja näyttelyssä voi nähdä, miten sitä jalostetaan eri teollisuudenaloille.

Kävijät voivat myös itse louhia pienen palan noin 1600 miljoonaa vuotta vanhaa kalkkikiveä mukaansa matkamuistoksi. Kaivoksessa voi lisäksi tutustua vanhoihin kaivostyökoneisiin ja työkaluihin, jotka eivät enää ole käytössä. Tytyrin kaivoksesta pumpataan myös pohjavettä, joka päätyy lohjalaisten talousvedeksi. Veden äänet ja ilmankosteus ovat kiinteä osa tunnelmallista maanalaisuutta.

Vuorenpeikko

Kaivoslouhoksen valoteokset

Kaivosvierailun kohokohtiin kuuluu maanalainen valo- ja musiikkiesitys, joka tuo kaivoslouhoksen seinät eloon. Teoksen musiikit ovat valinneet Lohjan museon museoamanuenssi Iiris Kankaanpää, ja valoteosten suunnittelijana toimii valotaiteilija Petri Puttonen, teknisenä avustajana toimii Tuomo Holmström.

  • Jean Sibeliuksen "Finlandia": Tämä yli 8 minuuttia kestävä esitys vie katsojan suomalaisuuden syvyyksiin, kun vaihtuvat värit ja musiikin voimakkuus herättävät kaivoslouhoksen seinämät eloon.
  • Edvard Griegin "Vuorenpeikkojen tanssi": Tämä iloinen ja värikäs kahden minuutin valoteos sopii erityisesti nuoremmille kävijöille.
  • Amorphis-yhtyeen "From the Heaven of My Heart": Lohjalaisen Tomi Joutsenen johtaman Amorphis-yhtyeen kappale on mukana esityksessä. Kappaleen sanoituksissa on vaikutteita Kalevalasta, ja ne on kirjoittanut Pekka Kainulainen.
Valotaidetta

Opastetut kierrokset

Vaikka kaivokseen on nykypäivänä mahdollista tutustua myös omatoimisesti, ovat opastetut kaivoskierrokset edelleen kovaa huutoa. Varaamalla paikkasi opastetulla kierroksella, tulet varmasti kokemaan kaivoksen täysin uudella tavalla. Kaivoksessa järjestetään yleisökierroksia, mutta jos haluat tietynlaisen kierroksen vaikkapa työporukalle, on yksityisen kierroksen räätälöintikin mahdollista.

Tytyri-sali

Tilaisuudet ja tapahtumat maan alla

Tytyrin Elämyskaivoksessa sijaitsee ainutlaatuinen Tytyri-sali, joka tarjoaa erityiset puitteet jopa 100 hengelle. Tila sopii monenlaisiin tilaisuuksiin, kuten kokouksiin, perhejuhliin ja illanviettoihin. Tytyri-sali on isännöinyt monia ikimuistoisia tapahtumia, kuten Pure Pop Down-herkutteluja, stand up-iltoja, konsertteja ja vaikkapa teatteria

Erityisen mieleenpainuva hetki Tytyrissä koettiin, kun Lohjan kaupungin ja Radio Novan hääkampanjan voittajapariskunta, Jessica Räty ja Guy Saar, vihittiin kaivoksen tiloissa Lohjan kaupunginorkesterin säestämänä. Hääjuhla pidettiin 100 metrin syvyydessä, mikä teki tilaisuudesta ainutlaatuisen.

Miten tytyrin elämyskaivokseen pääsee

Tytyrin Elämyskaivokseen on helppo saapua, sillä se sijaitsee Lohjan keskustassa, vain 30 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä ja reilun tunnin matkan päässä Turusta, lähellä Helsinki-Turku-moottoritietä. Kaivos on avoinna ympäri vuoden, lukuun ottamatta muutaman viikon huoltotaukoa.

Yhteystiedot

tytyrielamyskaivos.fi
Kuilukatu 42, 08100 Lohja
tourist(a)lohja.fi
044 369 1309
Facebook.com/tytyrielamyskaivos
Instagram.com/tytyrielamyskaivos
Liput: nt.fi/visitlohja