- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Sevillan läpi virtaava joki ja ydinkeskustan kolme upeaa puistoaluetta tarjoavat melkoisesti luonnollista nähtävää. Joenrannoilla olevat puistoalueet ovat nekin ympäri vuoden mukavia paikkoja viettää aikaa, ja risteilyt ovat nekin ympäri vuoden suosittuja tapoja tutustua lähemmin joenrantojen nähtävyyksiin. Sevillassa vierailulla olevan on hyvä tutustua sen puistoihin ja joenrantojen näkymiin ajan kanssa, sillä ne tarjoavat muun ohella mahdollisuuden virkistäytyä yleensä kuumassa ja vilkkaassa kaupungissa.
Prado [kartalla] on Sevillan joukkoliikenteen suurin solmukohta, ja sen vieressä oleva puistoalue on tutustumisen arvoinen. Puistossa on mukavaa tunnelmaa aivan keskustan vilkkaimpien korttelien ympäristössä, ja tämä on paikka, jossa on kaikenlaisia tapahtumia ympäri vuoden. Tänne kannattaa tulla joulukuussa katselemaan Feria de Navidad -joulumarkkinoita, luistelemaan ja viihtymään muutenkin normaalia vilkkaammissa olosuhteissa.
Joulumarkkinoiden lisäksi täällä on muina vuodenaikoina erilaisia muitakin tapahtumia, kuten huvipuistoja ja yleistä ilonpitoa. Hyvä aika vierailla täällä on Festival de las Naciones -tapahtuman aikaan, syyskuun puolivälistä marraskuun alkuun.
Pradossa kannattaa kyllä vierailla muulloinkin, sillä tästä on hyvä kulkea kohti Parque de María Luisaa ja muita Sevillan suurimpia ja hienoimpia puistoalueita.
Pradon vieressä, Plaza de España -aukion ympärillä oleva María Luisa -puistoalue [kartalla] on ehdoton vierailupaikka kenelle tahansa Sevillassa lomailevalle. Puistoalueella on mielenkiintoisen ja eksoottisen kasvillisuuden lisäksi paljon tilaa ja kaikenlaisia mielenkiintoisia rakennuksia, jotka ovat samalta ajalta kuin Plaza de Españan suuri kompleksikin. 1920-luvun lopulta olevat rakennukset edustavat art decoa ja arabiaikojen niin sanotun mudéjar-arkkitehtuurin kopiointia. Rakennusten joukossa on kaikenlaisia ihmeellisiä pytinkejä, joita ”Iberian niemimaan ja Amerikkojen maailmannäyttelyyn” kohosi 1920-luvulla, ja monet niistä ovat uskomattoman hulppeata nähtävää.
Puiston laitamilla, Plaza de América -aukion [kartalla] ympäristössä, on pari merkittävää, EU-kansalaisille pääsymaksutonta museota. Arkeologinen museo on erikoistunut Sevillan kaupungista vuonna 1958 löytyneisiin esihistoriallisiin löytöihin sekä Rooman valtakunnan ajan mosaiikkeihin. Siellä voi oppia lisää myös koulusta mieleen jääneistä foinikialaisista ja muista Andalusiaan liittyvistä löydöistä. Toinen puistoalueen museo eli Museo de Artes y Costumbres Populares esittelee Andalusian sisämaan perinteitä, asuja ja muuta kansanperinteeseen liittyvää. Museossa tosin on usein koululaisryhmiä. Niinpä viikonloput voivat olla paras aika vierailla tässä museossa, johon ei koululaisryhmiä lukuun ottamatta juuri koskaan ole tungosta. Plaza Américan kummatkin museot ovat avoinna ke–la klo 9–20 ja su klo 9–14.
Plaza Américan vieressä myös on uusi, perheitä kiinnostava alue joenrannalla. Puistossa joenrannalla sijaitsee akvaariomaailma [kartalla], joka avattiin syyskuussa 2014. Sen tiloissa on 35 akvaariota, yli 7 000 vedessä viihtyvää eläintä ja kaksi suurta haita, jotka ovat paikan vetonauloja. Akvaariomaailma on avoinna eri vuodenaikoihin vähän eri ajoin, mutta viikonloppuisin se on avoinna ainakin klo 10–21, viikolla klo 10–19.
Sevillan keskustassa on Pradon ympäristössä kolme miellyttävää puistoaluetta, jotka kaikki ovat lyhyelläkin lomalla vierailun arvoisia. Kahdesta merkittävästä puistosta paljon jälkeen ei jää Jardines de Murillo -puutarha [kartalla]. Tämä joissain yhteyksissä myös Jardines de Catalina de Ribera -nimellä tunnettu puistoalue sijaitsee aivan nähtävyyksien ja parhaiden kaupunginosien ytimessä, ja täällä on hyvä vierailla samalla kun tutustuu alueen palatseihin. Puisto on eksoottinen trooppisine palmupuineen ja kauniine yksityiskohtineen, ja keskeisestä sijainnistaan huolimatta se on lähinnä paikallisten nuorten, perheiden ja vanhusten siisti ja turvallinen oleskelupaikka, jossa on erityisen miellyttävä oleskella alkuillasta. Huomionarvoista Murillon puistossa on sen kasvillisuus, joka tekee puistosta eräänlaisen ilmaisen ja arkisen kasvitieteellisen puutarhan.
Sevillan keskustaa halkova Rio Guadalquivir -joki kanavineen on 657 kilometrillään Iberian niemimaan viidenneksi pisin, Espanjan toiseksi pisin ja Andalusian pisin joki, joka antaa tälle sisämaan kaupungille lisäulottuvuuksia. Sevillan keskustan läpi kulkeva joentyylinen kanava ei kuitenkaan ole itse joki vaan Canal de Alfonso XIII, mutta se on useimmille Sevillaan saapuville ainoa varsinainen vesiväylä, jonka he kaupungissa näkevät. Kanavan ja joen välissä on keskustassa jonkin verran tutustumisen arvoisia alueita, kuten Trianan kaupunginosa, mutta varsinaiselle joenrannalle on matkaa, ja vain harva lähtee sinne asti.
Joenrannoilla ei ole Torre del Oro -tornia lukuun ottamatta vanhaa merkittävää nähtävää, mutta sen rannoille on kertynyt melkoisesti uusia rakennuksia. Guadalquivirjoen rannat ovat jo reilun parinkymmenen vuoden ajan toimineet Sevillan uuden arkkitehtuurin esittelypaikkana, ja uusia rakennuksia on etenkin Cachorro- ja Alamillo-siltojen välimaastossa. Kävely joen pitkillä rannoilla tai osallistuminen jokiristeilylle onkin paikallaan niille, jotka ovat kiinnostuneet näkemään muutakin kuin arabiaikojen ja Espanjan kulta-aikojen nähtävyyksiä.
Joen sillat ovat nekin merkittäviä ja normaalia lähemmän tutustumisen arvoisia. Trianaan johtava Puente de Isabel II (Puente de Triana) on ainoa vanhanajan tyyliä edustava silta. Santiago Calatravan suunnittelema Puente de Alamillo [kartalla] puolestaan edustaa uuden sillanrakennustaiteen huippua. Uutta merkittävää arkkitehtuuria tulee vastaan joenrannoilla Calatravan suunnitteleman sillan ja Plaza de Armas -bussiaseman välimaastossa, jossa on useita korkeita uusia rakennuksia.
Nähdäkseen useita siltoja ja kaikenlaista merkittävää myös keskustan ulkopuolella on paras ottaa osaa kiertoristeilylle. Niitä lähtee puolen tunnin välein klo 11–22.00 (huhti-lokakuu) ja klo 11–19.00 (marras-maaliskuu) Torre de Oron edestä, ja ne käyvät aina Alamillon sillalla asti. Risteilyjä on nykyään monenmoisia, ja niille aikovan on hyvä pitää mielessä, että viikonloput ovat auttamatta aina vilkkaampia aikoja yrittää päästä laivakierrokselle kuin viikonpäivät.
Joen pitkät promenadit, jotka viime vuosina ovat vallanneet yhä enemmän alaa myös Trianan puolella, ovat miellyttävimmillään Puente de Isabel II- ja Puente de San Telmo -siltojen välimaastossa, eli Paseo de Cristóbal Colón -rantakadun varrella. Tällä Paseo Alcalde Marqués del Contadero -promenadilla on iltaisin paljon nuoria iltaa viettämässä ja mahdollisuus istahtaa terassille [kartalla], jolta illan viiletessä on mukava tarkkailla joenvarsien elämänmenoa.
Myös Trianan puolella on hyviä terasseja ja mukavia rantaväyliä, mutta rantapromenadit Puente de Isabel II- ja Puente del Cachorro -siltojen välissä ovat alkuillasta lähtien usein arveluttavia puistoalueita. Niillä paikalliset nuoret, työttömät ja marokkolaiset maahanmuuttajat temmeltävät myöhään yöhön ja viikonloppuisin aamuunkin asti. Eniten arveluttavaa touhua esiintyy Plaza Armas -bussiaseman vieressä olevilla, joen kummallakin puolella sijaitsevilla puistoalueilla, jotka tunnetaan Jardines de Chapina -nimisinä. Rauhatonta on etenkin Cachorro- ja Isabel II -siltojen välimaastossa, alkuillasta seuraavaan aamuun.
Huomionarvoinen alue joenrannoilla on myös María Luisa -puistoa vastapäätä sijaitseva Feria de Abril -alue [kartalla]. Täällä on keväisin valtava määrä kojuja, laitteita ja tapahtumia, kaksi viikkoa pääsiäisen jälkeen. Festivaali alkaa puoliltaöin maanantaina kaksi viikkoa pääsiäisen jälkeen ja kestää kuusi päivää, niin että se loppuu seuraavana sunnuntai-iltana. Tapahtumia on lisäksi vielä joen toisella puolella lähempänä ydinkeskustaa sijaitsevalla härkätaisteluareenalla. Vuosina 2017–19 festivaali pidetään huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa. YouTubelta voi katsoa lyhyen esittelyvideon festivaaleista, tai pari tuntia pitkän videon, jolla on paljon tanssia ja laulua.
Niille, jotka haluavat tutustua Isla Mágica -saaren huvipuistoon tai viihtyvät Sevillassa kauemmin kuin päivän pari, on Parque Jardin del Guadalquivir -puistoalue [kartalla] Puente de la Barqueta -sillan vieressä oiva tutustumispaikka. Sinne ei ole aivan yksinkertainen suunnistaa, ja näin ollen siellä on kaikkein vilkkaimpinakin matkustusaikoina aina vähän turisteja paikalla.
Puistoalueella on mukavia lampia, joiden näköalatasanteilta on mielenkiintoista tutustua lumpeisiin ja lintuihin. Sen alueella on yrttitarha, joka on tehty samanlaiseksi kuin luostarien yrttitarhat. Siellä on myös ruusutarha samoin kuin appelsiinipuiden rivistö ja labyrintti, jonka tornista on hyvät näkymät. Puisto onkin näin erinomainen vierailupaikka lapsiperheille ja kasvillisuudesta kiinnostuneille, eikä sinne ole minkäänlaista pääsymaksua. Puistoalue on avoinna ympäri vuoden päivittäin klo 8–22.00, eikä siellä ole kahviloita tai ravintoloita ollenkaan.
Guadalquivir-puiston vieressä olevalla, vuoden 1992 maailmannäyttelyalueella (Expo 1992) sijaitsee kaupungin virallinen kasvitieteellinen puutarha, Jardin Americano [kartalla]. Vuoden 1992 maailmannäyttelyyn osallistuneet maat lahjoittivat tänne kasvillisuutta, joka on jaettu kätevästi eri osastoihin. Näin palmut, kaktukset ja hedelmäpuut ovat kaikki omissa sopissaan.
Puistoon suuntautuva vierailu on paitsi miellyttävä myös tietopuolisesti mielenkiintoinen. Puiston kasvillisuuden esittelyn lomassa oppiikin muun muassa, miten tequila valmistetaan. Puiston tarjontaan kuuluu suuri järvi ja lasten leikkipuisto, jolla on viidakkoteema. Kuten muuallakin kaupungissa, puiston kasvillisuus on parhaimmillaan keväällä eli maalis-huhtikuussa. Kasvillisuuden lisäksi puistossa on myös eläimiä, kuten papukaijoja ja liskoja.
Andalucia.com -sivuilla on lisää tietoa Sevillan puistoista.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/03
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.