- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Barcelonan viehätys on paitsi sen upeissa katunäkymissä ja muissa urbaaneissa asioissa myös ainutlaatuisissa keskustan hiekkarannoissa, lukuisissa puistoissa ja etelänmaan kasvillisuudessa.
Kaupungissa on ympäri vuoden vihreää, puistossa on tammikuussakin mukava oleskella ja keskikesällä niin rannat kuin puistotkin tarjoavat kivikaupunkia mukavampia lämpötiloja. Barcelonan puistoalueilla vierailevat näkevät samassa paljon kaikkein olennaisimpia nähtävyyksiä, ja myös hiekkarantojen vieressä on kaikenlaista sellaista mihin voi niillä käydessä tutustua.
Pitkät, aivan keskustasta alkavat hiekkarannat kuuluvat nykyisin niin olennaisesti Barcelonan kaupunkikuvaan ja elämänmenoon, että on vaikea kuvitella niiden tilalla olleen vielä 1980-luvun alussa likaojia ja teollisuusaluetta. Keskustan lähin ranta on Platja de la Barceloneta, joka on reilun kilometrin pituinen ja joka kulkee aivan vanhan sataman takaa aina Port Olimpícille asti. Sen jälkeen alkavat keskustan ulkopuolella olevat rannat, joilla on enemmän tilaa kuin Barcelonetan rannalla ja jotka jatkuvat aina Parc del Fòrumille asti.
Hiekkarannat ovat keskustan ja sen vieressä olevien kaupunginosien edustalla, ja keskustan lähin ranta on Platja de la Barceloneta. Rannat ovat 100–200 metriä leveitä, hienohiekkaisia rantoja, joiden vieressä kulkee reilun kilometrin pituinen rantapromenadi (Passeig Marítim), joka jatkuu aina Port Olìmpicille asti. Se jatkuu myös Port Olimpícin jälkeen ja kulkee ohi Poblenoun aina viimeiselle rannalle asti. Matkan voi kävellä parissa tunnissa, ja matkan varrella tai perillä voi pysähtyä juomaan tai syömään.
Rantojen suosituimmat osat ovat Barcelonetan edustalla [kartalla], missä on valtava määrä erilaisia terasseja. Niistä monet ovat talvellakin auki, mutta ne ovat varsin hintavia. Koko Barcelonetan kaupunginosa on keskiluokkaistunut ja tullut osaksi turistien ja kaupungin kerman suosimia alueita. Hinnat ovat siellä kauttaaltaan korkeita, ja hiekkarannat täyttyvät totaalisesti toukokuusta lokakuuhun. Varsinainen rantakausi on maaliskuun puolivälistä marraskuun puoliväliin, ja monet asiat katoavat täysin rannalta marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana. Kiivain rantakausi, jolloin on aina lämmintä ja usein aurinkoista, on toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun.
Nykyään kannattaa myös huomioida rannan täysin uudet osat, jotka olivat remontissa lähes vuosikymmenen, ja jonkin verran tutustua niihin. Tämän uuden alueen maamerkki on W Barcelona -hotelli [kartalla], ja täällä on jonkin verran uutta rantaa ja uusia näkymiä. Alueelle voi tulla köysijunalla, joka on kallis mutta unohtumaton kyyti Barcelonan satama-alueiden ylitse. Täällä on myös Desigual-muotiliikkeen pääkonttori [kartalla] ja muutama ravintola, jotka sijaitsevat Passeig del Mare Nostrum -rantakadun liepeillä.
Rannoilla on kesäisin hyvät palvelut. Siellä on suihkuja, ja tarkasti valvotut säännöt varmistavat, että rannat pysyvät siisteinä ja turvallisina. Rannoilla on kuntosaleja ja muita ajanvietemahdollisuuksia, mutta parhaimmillaan ranta on kuntoilupaikkana talvisin tai sitten kesällä aikaisin aamulla. Rannat ovat siistejä ja soveltuvat lapsiperheille. Rannalta pitää lähteä pois päivittäin klo 24, sillä tällöin aloitetaan tarkka, monta tuntia kestävä hiekkarannan perinpohjainen puhdistusoperaatio.
Jos rantapromenadia jatkaa ohi Port Olimpícin, tulee rannalle nimeltään Nova Icària [kartalla]. Sen tuntumassa on eräitä koko ranta-alueen parhaita terasseja, ja rannalla harrastetaan ja tehdään kaikenlaista ympäri vuoden, kuten pelataan rantalentistä. Hiekkaranta jatkuu eri nimisenä, aina Llevant-rannalle [kartalla] asti, ja koko tällä välillä on aina eniten paikallisia ja erilaisia ajanvietemahdollisuuksia on melkoinen määrä. Rannan vieressä on skeittipuistoja, rannoilla on kuntosaleja ja rentoutumispaikkoja, ja tämä on myös hyvä kuntoilulenkki pyöräilijöille ja kävelijöille. Rannan päähän voi tulla myös metrolla El Maresme / Fòrum -asemalle [kartalla].
Monipuolinen "Linnanpuisto" sijaitsee rannan ja Arc de Triomf -riemukaaren välissä, ja siellä voi käydä kävelyllä tai katselemassa nähtävyyksiä ympäri vuoden. Parc de la Ciutadella [kartalla] on talvellakin vilkas paikka, jonne paikalliset saapuvat lepäilemään, lueskelemaan tai muuten vain viettämään aikaa. Jopa tammikuussa ovat Barcelonan aurinkoiset päivät niin lämpimiä, että paisteessa istuessa voisi hyvin heittää t-paidan päälle.
Turistit käyvät kävelyllä puistossa usein vain pikaisesti ja katsastavat joitain patsaita ja silmään osuvia rakennuksia. Kylmään peräpohjolaan tottuneelle jo puiston lukuisat palmupuut ja etelämainen tunnelma tekevät piristävän vaikutuksen. Puistossa kannattaa kuitenkin viettää enemmänkin aikaa, sillä se on monin tavoin merkittävä paikka.
Vuonna 1888 puisto valittiin Barcelonan maailmannäyttelyn pitopaikaksi ja kaupungin modernistiarkkitehdit Gaudín johdolla palkattiin varustamaan puisto vaikutuksen tekevillä monumenteilla ja rakennuksilla. Puistossa onkin upea suihkulähde, Katalonian parlamenttirakennus, huonoon kuntoon päässeitä palmutaloja ja kaksi museota. Lapsiperheille se on erinomainen vierailupaikka, sillä nurmikoilla on lasten mukava temmeltää turhat energiat pois, ja muutenkin koko perhe viihtyy puistossa hyvin useankin tunnin ajan.
Varteenotettava mutta hintava vierailupaikka perheille ja miksei muillekin on puiston rannanpuoleisessa päässä sijaitseva eläintarha. Eläintarha eli Zoo Barcelona on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Se avataan aina klo 10, suljetaan talvisin jo viiden kuuden maissa mutta on kesällä avoinna seitsemään kahdeksaan. Liput, jotka voi ostaa verkkosivuilta, maksavat yli 12-vuotiailta reilut 20 €, 3–12-vuotiailta 13 € ja 0–2-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Hyviä vierailuaikoja perheille ovat etenkin pingviinien ruokinta-aika (päivittäin klo 11–13.30), norsujen koulutusajat (viikonloppuisin ja lomapäivinä klo 12–14) ja ajat, jolloin voi nähdä delfiinejä (päivittäin klo 11–15.30).
Suosittu vierailupaikka puistossa on myös luonnonaiheinen Laboratorio de Natura eli kasvitieteellinen museo. Se sijaitsee puiston riemukaaren puoleisessa päässä olevassa Kolmen lohikäärmeen linnassa (Castell dels Tres Dragons). Tämä on osa usean vierailupaikan muodostamaa luonnontieteellistä museota, ja tämän muutama vuosi sitten uusitun museon toinen osa onkin tämän museon vieressä. Museo ei ole ollut viime vuosina kovin hyvin avoinna, mutta verkkosivujen alalaidassa on asiaa siitä, koska sen voi olettaa uudestaan avautuvan.
Puistossa on muutakin kuin ruohoa ja rakennuksia, ja yksi hyvä vierailupaikka kenelle tahansa mutta etenkin perheille on kahden tekojärven tuntumassa olevat alueet [kartalla]. Niistä toisen yhteydessä on vaikutuksen tekevä Cascada ja toisen vieressä on erikoinen Mamut-patsas.
Barcelonan keskustan toinen upea puistoalue, joka puitteiltaan jättää Ciutadella-puiston varjoonsa, on olympialaisten pitopaikka ja usean korkeatasoisen museon koti, Montjuïc. Siellä riittää mitä erilaisinta tutkittavaa, sen alueella on useita upeita puistoja ja siellä on myös kaupungin kasvitieteellinen puutarha, Jardí Botànic de Barcelona [kartalla], joka on olympiastadionin takana, bussilinjan 13 samannimisen pysäkin vieressä.
Tässä laajassa ja korkeatasoisessa puistossa on tietenkin paljon Välimeren alueen kasvillisuutta mutta myös kasvillisuutta paikoista, joissa on samantyylinen ilmasto (Australia, eteläinen Etelä-Amerikka, Kalifornia ja Etelä-Afrikka). Siellä on yli 1300 kasvilajia, ja kasvit on järjestetty niin, että samanlaisista olosuhteista peräisin olevat kasvit ovat samassa paikassa.
Kasvitieteelliseen puutarhaan on aikuisilta 3½ euron pääsymaksu. Se on avoinna eri tavoin kesällä ja talvella: lokakuun alusta maaliskuun loppuun klo 10–17 ja muulloin 10–19.
Barcelonan kolmas vertaansa vailla oleva puistoalue on Park Güell [kartalla], joka sijaitsee jonkin verran keskustan ulkopuolella. Tässä puistossa, joka sijaitsee kukkulan päällä ja rinteillä, on muutama Antonio Gaudín suunnittelema rakennus, mutta siellä on myös muiden töitä, aina vehreää Välimeren luontoa ja vaikutuksen tekevät näkymät eri puolille Barcelonaa. Puisto on erinomainen kohde lapsiperheille, ja siellä viihtyvät hyvin kaiken ikäiset lapset ja nuoret. Harva aikuinenkaan pääsee siellä tylsistymään, ja tämä on yksi Barcelonan parhaita ja mieleenpainuvimpia vierailupaikkoja. Kaikkein vilkkaimmillaan se on kesäisin ja viikonloppuisin, eikä siihen ole mukava tutustua kesällä iltapäivisin. Puistoon on paras mennä aamulla, mieluiten ainakin kesäaikaan jo ovien avauduttua aamukahdeksalta, sillä viimeistään puolenpäivän aikoihin turisteja rahtaavat bussit tuovat paikalle älyttömän määrän väkeä.
Puisto on saanut nimensä teollisuuspamppu Güellin mukaan, sillä hän sai päähänpiston rakennuttaa keskustan laitaosiin uudenlaisen asuinalueen. Kaupungin kuuluisin arkkitehti eli Gaudí palkattiin rakentamaan alueelle 60 asuintaloa ja erilaisia koristuksia, kuten suihkulähteitä ja patsaita. La Sagrada Familian ohella Park Güell oli Gaudín elämän suurin työ, mutta loppujen lopuksi puisto kuitenkin sai vain kaksi Gaudín taloa ja runsaasti hänen kädenjälkeään olevia koristuksia. Siitä ei myöskään tullut rikkaitten suljettu asuinalue kuten alun perin oli kaavailtu vaan puisto avattiin yleisölle vuonna 1922.
Puistossa on paljon mielenkiintoista nähtävää ja myös muiden tunnettujen barcelonalaisten arkkitehtien taloja ja koristeita. Siellä on esimerkiksi Gaudín oppilaan vuonna 1904 rakennuttama talo, johon Gaudí suostuteltiin muuttamaan ja jossa hän asuikin ennen kuin muutti loppuelämäkseen Sagrada Familian tienoille. Talossa on nykyään museo nimeltään Casa Museu Gaudí [kartalla], johon pääsyliput maksavat aikuisilta 5,50 euroa. Huomionarvoinen seikka on se, että museo sijaitsee alueella, johon ei ole pääsymaksua ja johon voi käydä ilman lippua tutustumassa.
Parc Güellin pylvässali [kartalla] on yksi sen suuria vetonauloja, ja sen piti alun perin olla asuinalueen tori. Mikäli haluaa saada parhaat näkymät kohti keskustaa ja Välimerta, kannattaa kiivetä mäelle, jonka huipulla on risti [kartalla]. Puistossa voi käydä montakin kertaa, sillä siellä on paljon polkuja, jotka johdattavat eri puolille puistoa, ja etenkin kesäiseen aikaan kuumassa auringossa mäkiä ylös alas kävellessä harvan energia riittää kerralla koko puiston kiertämiseen.
Tämä ennen pääsymaksuton puisto muuttui suuren suosionsa takia muutama vuosi sitten pääosiltaan pääsymaksulliseksi. Puiston keskiosa ja pylvässali ovat maksullisia: yli 12-vuotiailta lippu maksaa verkkosivuilta varattuna 7,50 euroa (paikan päällä 8,50 €), ja alle 6-vuotiaat päästetään sisään ilmaiseksi. Puisto on avoinna
eri vuodenaikoina eri tavoin, mutta aina se on avoinna vähintään klo 8.30–17.30.
Puistoon pääsee esimerkiksi tulemalla metrolinjalla L3 asemalle ”Lesseps” tai ”Vallcarca” ja kävelemällä niiltä noin vartissa puistolle. Myös bussilinjat H6, 23, 32 ja 92 kulkevat sinne. Täydellisiä kulkuohjeita voi katsoa verkkosivuilta, ja paikalle voi tietenkin tulla tai sieltä voi lähteä taksilla.
Lisätietoa Barcelonan puistoista on esimerkiksi What Barcelona -sivustolla.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/02
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.