- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Sarajevo sijaitsee Bosniassa, jonka rahayksikkö tunnetaan maailmalla lyhenteellä BAM, paikan päällä KM ja kansalaisten suussa “marka”. Sen arvo on suurin piirtein sama kuin Saksan markan aikoinaan, eli yksi euro on noin 2 KM:ää, ja vaikka se on aina sama, arvon voi tarkastaa XE:stä.
Rahanvaihtopisteitä Sarajevossa on ymmärrettävästi paljon, ja kannattaa etsiä piste, joka ei ota vaihtopalkkiota ja jonka osto- ja myyntikurssit ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Rahanvaihto toimii yleensä rehellisesti, mutta lentoasemalla ja joissain muissa paikoissa voi olla pisteitä, joissa kurssi on huono.
Pankkiautomaatteja on paljon, ja nykyään Sarajevossakin saa olla tarkkana, ettei nosta käteistä automaatista, joka laskuttaa nostosta jotakin. Esimeriksi Raiffeisenbankin automaatit vaativat 8 KM:ää nostosta mutta Sberbankin eivät mitään. Euronet-nimiset automaatit ovat siinä mielessä huonoja, että niiden kanssa saa olla tarkkana, eikä missään nimessä kannata hyväksyä nostoa euroissa vaan sen kannattaa antaa mennä läpi paikallisessa valuutassa.
Maksukortit käyvät entistä yleisemmin, mutta käteinen on kaikkein kätevin maksuväline ja sitä kannattaa aina pitää mukana. Järkevää on myös rikkoa suuret setelit valintamyymälöissä ja muissa isoissa liikkeissä, ja on aina hyvä varmistaa, että mukana on paljon kolikoita ja pieniä seteleitä.
Sarajevo on kaupunki, johon tullaan tekemään tietynlaisia ostoksia eikä sieltä tulla ostelemaan muodikkaita vaatteita, elektroniikkatuotteita tai luksusluokan tuotteita.
Sarajevon valttikortteja ovat tienoolle tyypilliset tuliaiset, joita ei joka paikasta saakkaan: kuparista valmistettuja astioita ja muita kuparista valmistettuja tuotteita, hauleista ja panoksista valmistettuja koristeita, kyniä ja käyttötavaroita, arabialaistyylisiä hattuja, tekstiilejä, huiveja, vaatteita ja kaikenlaista muuta itämaista ja käsityönä valmistettua.
Baščaršija eli vanhakaupunki Sebilj-aukion [kartalla] ympäristössä on paikka, josta saa kaikkia tyypillisiä Sarajevon-tuliaisia ja -ostoksia. Kupariin erikoistunut kuja Kazandžiluk lähtee Sebiljiltä, ja muutkin tältä ns. Kyyhkysaukiolta lähtevät kadut ja kujat ovat erikoistuneet tyypillisiin tuliaisiin ja tuotteisiin.
Liikkeitä on monella eri kadulla, ja Sarajevon ydintä kiertävä näkee nopeasti kaikki tyypilliset tuotteet. Eniten turisteja kiinnostaa vanhakaupunki (Baščaršija), jossa keskitetysti voi katsella tuliaistarjontaa. Se on kohtalaisen laaja alue, jonka eri osiin kannattaa tutustua ajan kanssa, ja siellä on edelleen vanhanajan tunnelmaa ja esimerkiksi muualta kadonneita kirjakauppoja on sen kujilla melkoinen määrä. Englanniksi käännetyt, Bosniasta ja Balkanista kertovat kirjat, jugoslavialaiset ja bosnialaiset romaanit ja kuvakirjat ovat myös hyviä ostoksia, ja kirjakaupoissa myydään myös muita houkuttelevia tuotteita.
Kohti uusia osia johtava Sarači on hyvä katu putiikkiensa puolesta, ja sen varrella on myös kauppakeskus, josta saa keskitetysti kaikenlaista. Kadun varrella on aina kojuja, joista voi tavallisilta ihmisiltä ostaa tuliaisia, ja ostoksia kannattaa tehdä monessa paikassa, sillä näin voi edesauttaa paikallista talouselämää. Sarači alkaa Sebiljiltä, mutta muuttuu Ferhadija-nimiseksi keskustan uudelle puolelle päästyään. Se on hyvä ostoskatu koko matkansa ajan, ja sen varrella on paljon myös vaatekauppoja, kuten myös kauppahalli (Markale) [kartalla], jonka yläkerran ravintola on kokeilemisen arvoinen.
Ferhadijalta voi saumattomasti siirtyä Maršala Tita -kadulle, joka on eräänlainen näyteikkuna Itävalta-Unkarin ja Jugoslavian arkkitehtuurisiin tyyleihin ja rakennustaiteeseen. Sen varrella ja lähellä on parikin suurta ostoskeskusta, jotka etenkin huonoilla tai kuumilla ilmoilla tarjoavat tilaisuuden oleskella sisätiloissa. BBI Centar [kartalla] on suurta puistoaluetta vastapäätä ja siitä muutaman sata metriä eteenpäin, jo uuden Sarajevon puolella sijaitseva Sarajevo City Center [kartalla] on kaupungin uusin ostoskeskus, jonka suojissa on vaikka mitä. Ostoskeskukset ovat avoinna joka päivä klo 22 asti, ja niiden yhteydessä on valintamyymälät.
Spotted by Locals käy läpi Sarajevon erikoiskauppoja ja muita liikkeitä
Ferhadija-kävelykadulla sijaitsee erinomainen kauppahalli (Markale) [kartalla], sen takana surullisenkuuluisa, kahden kranaattihyökkäyksen kohteeksi 1990-luvulla joutunut tori (Pijaca Markale, avoinna klo 6–17).
Niiden lähellä, vilkkaalla kadulla nimeltään Mula Mustafe Bašeskije on useita hyvin varusteltuja valintamyymälöitä, ja niitä on lisää Sebilj-aukion vieressä olevissa kortteleissa. Kadun varrella ja tuntumassa on myös runsaasti kioskeja ja pieniä liikkeitä, joista saa nopeammin tuotteita kuin valintamyymälöistä, joissa voi olla jonoja. Kadun valintamyymälöihin kuuluvat päivittäin klo 7–22 avoinna oleva Konzum numerossa 26, toinen kauppa numerossa 7 ja Amko numerossa 6.
Kauppahallista saa erityisen hyvin helposti kuumassa pilalle menevää elintarviketta kuten juustoa ja savustettuja lihoja, ja torilta saa vuodenajoille tyypillisiä vihanneksia, hedelmiä ja muita tuotteita, joiden joukossa on todellisia herkkuja. Siellä voi nähdä uskomattomia näkyjä, ja se on paras paikka todeta, kuinka hyvin näillä tienoin vihannekset ja hedelmät kasvavat.
Suuret valintamyymälät ovat yleensä avoinna klo 7–22 mutta joillain liikkeillä on sunnuntaisin ja pyhäpäivinä rajoitettuja aukioloaikoja. Erilaisia juhlapyhiä Sarajevossa onkin valtava määrä, ja niitä on hyvä tarkastella etukäteen Time and Date -sivuilta.
Sarajevossa on erinomaiset ruoat, eikä keskustassa tai sen liepeillä olevan tarvitse etsiskellä ravintoloita. Paikalliset syövät paljon ulkona niin suuria kuin pieniäkin aterioita, hinnat ovat edullisia ja palvelu on ystävällistä ja kielitaitoista. Parhaita ruokia Sarajevossa ovat balkanilaiset grillilihat, bosnialaiset perinneruoat ja turkkilaiset ruoat, ja näitä kaupungissa ollessa kannattaakin suosia.
Ravintoloita on hyvin vanhoissa kortteleissa (Baščaršija), joiden pääaukio (Sebilj) on hivenen turistivoittoinen ja ruokien laadun suhteen epätasainen paikka aterialle. Sama pätee aukion ohi kulkeviin katuihin, mutta esimerkiksi Bravadžiluk [kartalla] on erinomainen kävelykatu mille tahansa aterialle. Sen varrella voi Buregdžinica Bosnassa aamulla huuhtoa burekin eli esimerkiksi juustolla täytetyn piiraan alas ayranilla, päivällä voi istahtaa vaikka pääaukion päässä olevaan, paikallistenkin suosiota nauttivaan Hodžić 2 -ravintolaan grillilihalle, iltapäivällä voi ottaa teen, bosnialaisen kahvin tai normaalin kahvin yhdessä baklavan kanssa niin aukion laitamilla kuin kaikilla sen lähikaduillakin ja illalla voi suunnata syömään vaikka bosnialaisia perinneruokia, joita on tarjolla lähes yhtä paljon kuin balkanilaisia grillilihoja.
Muualla vanhankaupungin alueella on paljon ravintoloita, ja useita paikallisia perinneruokia tarjoavia ravintoloita on aivan aukion lähellä. Niihin kuuluu tunnelmallisella terassilla varustettu Pod Lipom [kartalla], josta saa kohtuuhinnoin bosnialaisen keittiön parhaita luomuksia.
Baščaršijasta kohti uudempia osia kulkeva Ferhadija on katu, jolla on kaikenlaisia, usein turistien mieleen olevia vaihtoehtoja. Kauppahalli (Gradska tržnica Markale), joka on kadun varrella, on erinomainen paikka nauttia kohtuuhintaisia ja erinomaisia bosnialaisia ruokia, joita sen huomattavasti kauppahallia myöhempään avoinna oleva yläkerran ravintola tarjoaa. Kauppahallin vieressä on useita muitakin ravintoloita, joiden joukossa on muitakin kuin paikallisia ruokia tarjoavia aterioita. Uuden keskustan kaduilla on paljon hampurilaispaikkoja, italialaisia ravintoloita ja muita ruokia, jotka sopivat muita kuin paikallisia ruokia etsiville.
Jos haluaa syödä täysin autenttisia turkkilaisia ruokia, joihin kuuluu myös suuri valikoima jälkiruokia, on lähellä Sebiljiä mutta aivan joenrannalla oleva Konyalı Ahmet Usta [kartalla]. Sen ehdottomia bravuureja ovat turkkilaistyylisesti tarjotut kebabateriat, mutta myös punainen linssikeitto (ezogelin), muut keitot, salaatit ja jälkiruoat, joihin kuuluu erinomainen riisivanukas (sütlaç) ovat vertaansa vailla.
Keskustassa on ravintoloita nimenomaan Baščaršijan ympäristössä, mutta mitä pidemmälle alueesta kulkee, sitä vähemmän ravintoloita tulee vastaan. Ne ovatkin olennaisia vain niille, jotka yöpyvät keskustan ulkopuolella, mutta melko lähellä Sebiljiä on muutama ravintola, joihin voi ytimestäkin lähteä vaikka illalliselle.
Yksi hyvä tärppi on joen toisella puolella oleva panimo, jonka ravintola tarjoaa paitsi kohtuuhintaisen myös ruoiltaan erinomaisen ja monina iltoina bosnialaisella perinnemusiikilla höystetyn kokemuksen. Sarajevsko-olut on erinomainen ruokajuoma ja se maistuu ilman ruokaakin, ja sen panimo eli Sarajevska pivara [kartalla] on hyvä paikka lähteä paitsi maistelemaan tätä olutta tuoreimmillaan myös syömään paikallisia ruokia. Pivnica HS (Franjevačka 15) [kartalla] on suuri, mukava ravintola, josta saa esimerkiksi kokonaisen grillatun taimenen lisukkeineen reilulla seitsemällä eurolla, eikä tuoppikaan paikalliseen tyyliin maksa paljon yli euron.
Spotted by Locals esittelee Sarajevon ravintoloita.
TripAdvisor esittelee Sarajevon ravintoloita
Sarajevossa on hyvä maistaa paikallisia ruokia, jotka tarjoavat suomalaiselle sekä tuttuja että eksoottisia makuja. Ruokien kanssa kannattaa olla ennakkoluuloton, sillä ne ovat järjestään erinomaisia, mitään vatsavaivoja ei ole luvassa, ruoat ovat hinnoiltaan kohtuullisia ja kaikissa paikoissa on ruokalistat englanniksi ja tarjoilijat puhuvat englantia.
Jos haluaa syödä balkanilaista grillilihaa, on Ćevabdžinica hyvä vaihtoehto ravintolaksi. Sellainen tarjoaa Ćevapčići- tai Ćevapi-nimillä tunnettuja pitkulaisia, maustettuja ja jauhelihasta valmistettuja grillilihoja, jotka syödään paikallisen leivän ja sipulisilpun kanssa. Annoksia on eri kokoisia, ja ne ovat aina edullisia. Paras juoma täällä huuhtoa lihat alas on Ayran eli jogurtista valmistettu itämainen juoma, eikä näistä paikoista alkoholia yleensä saakaan.
Parhaan Ćevabdžinican tittelistä käydään Sarajevossa armotonta taistelua, mutta yhden parhaista löytääkseen ei tarvitse poistua Baščaršijasta. Itse asiassa se on Sarajevossa ainoa paikka, jossa tällaiseen ravintolaan kannattaa mennä, ja aivan Sebilj-aukiollakin on useita vaihtoehtoja, kuten Osmanli. Hyvä katu aivan aukion vieressä löytää tilaa tällaisesta ravintolasta on Bravadžiluk, jonka varrella esimerkiksi Ćevabdžinica Hodžić on autenttinen grilliravintola. Toinen grillilihojensa puolesta kunnostautunut katu on Kundurdžiluk [kartalla], jonka varrelta löytyvät kahden Ćevabdžinica Željo -nimisen ravintolan [ kuva ] pisteet, ja ne usein mainostavat itseään alansa parhaina.
Muita bosnialaisia ruokia on tarjolla valtavat määrät, monet niistä ovat yleisesti ainakin jonkin verran tunnettuja ja monet ovat myös eräänlaisia kunnon kotiruokia eivätkä epäterveellisiä ravintolaruokia. Ruokiin kuuluvat olennaisena osana lihapyörykät, perunamuusi, erilaiset keitot mutta myös melko eksoottiset antimet, joissa kuitenkin kaikissa on aina vivahdus jotakin tuttua. Erinomainen, lähinnä paikallisten suosiossa oleva itsepalveluravintola, josta saa suuren valikoiman erilaisia paikallisia ruokia laidasta laitaan, on Aščinica ASDŽ (Ćurčiluk mali 3) [kartalla]. Siellä kuten muissakin bosnialaisissa ravintoloissa on paljon mitä erilaisimpia ruokia kasvissyöjille.
Turkkilaiset ruoat ovat Sarajevossa paitsi täysin autenttisia myös edullisia ja usein kaikkein parhaita ruokia. Turkkilaiset kebabit, jotka erottuvat edukseen länsimaistettujen döner-ravintoloiden pikaruoista, keitot kuten ezogelin eli punainen linssikeitto, joka on hyvä aamiainen tai illallinen, salaatit, ylittämättömät jälkiruoat ja muut ruoat ja juomat ovat parhaimmillaan normaalia paremmissa turkkilaisissa ravintoloissa. Niistä ei yleensä saa alkoholia, ja ne ovat suosittuja ja tyylikkäitä ruokapaikkoja, joissa viihdytään monta tuntia. Sarajevon turkkilaisia ravintoloita voi paikantaa TripAdvisorista.
Sarajevo on hyvä paikka niin päivisin kuin iltaisinkin, ja vaikka Baščaršija ei olekaan monen baarin koti, on sen ympäristössä melkoinen valikoima mitä erilaisimpia anniskelupaikkoja.
Koska islam kieltää alkoholin nauttimisen, on baareja ja muita anniskelupaikkoja kohtalaisen vähän lähellä moskeijoita ja muuallakin vanhassa turkkilaistyylisessä kaupunginosassa. Kaupungissa on tästä syystä jonkin verran ravintoloita, joissa ei tarjoilla ollenkaan alkoholia, mutta tästä huolimatta olutta ja muita alkoholijuomia nautitaan Sarajevossa runsaasti. Muslimivoittoiseksi kaupungiksi Sarajevo on hyvin vapaamielinen paikka, ja parhaiten tämä näkyy siinä, että alkoholia tarjoillaan lähes joka korttelissa eikä sen hinta ole juuri koskaan tarpeettoman korkea.
Baareja on keskustassa siellä täällä, ja alkoholi on niin baareissa kuin valintamyymälöissäkin edullista, niin että tuopin olutta saa lähes poikkeuksetta 1–2 eurolla. Kaupungissa on kuitenkin myös kalliita yökerhoja ja muita anniskelupaikkoja, joissa juomien hinnat ovat toisenlaisia, joten hienommissa paikoissa on ensin hyvä selvittää hintataso. Sarajevon keskustassa on helppo vertailla hintoja, ja kesäkauden aikana kaikkialle levittäytyvät kahviloiden terassit ovat esimerkiksi Ferhadijan varrella ja lähistöllä hyviä edulliselle juomalle.
Yksi normaalia mielenkiintoisempi ja taatusti mieleenpainuva baari on Zlatna Ribica (Kaptol 5) [kartalla], jossa on hivenen normaalia baaria kalliimpaa mutta josta tuopin saa reilulla puolellatoista eurolla.
Toinen ehdottomasti vierailun arvoinen paikka nauttia paikallista olutta on joen toisella puolella sijaitseva Sarajevsko-oluen panimoravintola [kartalla], jossa voi myös syödä bosnialaisia perinneruokia ja usein seurata musiikkiesityksiä.
Sarajevo Guide kertoo lisää baareista ja yöelämästä
Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, saapuminen, matkat ja hotellit
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/08