- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Sarajevo on kohtalaisen hyvä matkakohde perheille, mutta se ei ole mikään helppo paikka liikkua paikasta toiseen pienten lasten kanssa. Sarajevoon voi lähteä lasten ja teinien kanssa Kroatian rannikolta päiväretkelle, mutta moneksi päiväksi tai viikoksi sinne suuntaavan perheen on hyvä tutustua tarkkaan siihen minkälainen paikka se on.
Sarajevo on muiden entisten sosialistimaiden kaupunkien tavoin hyvin turvallinen paikka, jossa varkaitakin on vähän, ja näin siellä ei turhaan tarvitse pelätä väkivaltaa tai näpistyksiä. Kadut ovat siellä monessa paikassa huonossa kunnossa, liikenteen saasteita riittää ja siellä kannattaa olla varovainen teitä ylittäessään ja ihan vain kulkiessaankin. Liikenteen määrä on lisääntynyt, mutta vanhassa ytimessä, jossa loman aikana tulee eniten liikuttua, ei ole autoja ja siellä on helppo ja mukava liikuskella kävellen.
Nähtävää Sarajevossa riittää, mutta valtaosa olennaisesta nähtävästä on vanhan ytimen alueella ja kävelyetäisyyden päässä. Majapaikka kannattaa varata ytimestä, jotta aikaa ei kulu paikasta toiseen siirtymiseen, ja kaikkein kannattavinta on tutustua vanhojen osien kujiin ja katuihin tarkoin ennen kuin lähtee muualle kaupunkiin. Vanhan kortteliston lisäksi joenrannoilla on paljon nähtävää, ja sinne on vain parin korttelein matka. Myös keskustan uudella puolella, joka on vanhojen osien vieressä, on leveän kävelykadun varrella ja sivukaduilla paljon kauppoja, kahviloita ja ravintoloita.
Sarajevoon kannattaa matkustaa muulloin kuin viikonloppuisin, jolloin se on vilkkaimmillaan, ja myös kuumaa keskikesää on hyvä vältellä. Lasten tai nuorten kanssa Sarajevossa ei erikseen luultavasti tarvitse etsiä näkemistä ja tekemistä, mutta siellä on nähtävyyksiä ja ajanvietemahdollisuuksia, jotka paremmin soveltuvat perheille kuin muut. Yksi hyvä paikka viettää vaikka kokonainen päivä on jonkin matkan päässä keskustasta sijaitseva uinti- ja kylpyläkeskus [kartalla].
Destination Sarajevo esittelee pari vierailupaikkaa lapsiperheille.
Sarajevon nähtävyydet sijaitsevat pääosin keskustassa, eikä kaupungissa vieraileva välttämättä joudu turvautumaan joukkoliikenneverkostoon. Kaikkein parhaita ovat ytimen alueella ja myös vähän sen ulkopuolelle kulkevalle raitiovaunut, ja johdinauto kulkee parhaiten Itä-Sarajevoon, jossa on bussiasema. Lippuja saa kioskeilta, joita on pysäkkien yhteydessä, ja vähän kalliimmalla kuljettajilta.
Jos ostaa yhdensuuntaisen lipun kioskilta, se maksaa 1,60 KM, ja saman lipun saa kuskilta 1,80 KM:llä. Kaksi matkaa voi ostaa kioskilta hintaan 3 KM, ja vuorokauden voimassa oleva lippu maksaa 5,30 KM. Liput pitää aina leimata laitteeseen, jonkalainen on ovien lähellä.
Raitiovaunut kulkevat jossain määrin satunnaisesti, aikataulut pitävät harvoin paikkansa mutta yleensä raitiovaunu ennemmin tai myöhemmin saapuu paikalle. Lipunmyyjät ovat melko passiivisia eikä heiltä juuri saa apua, vaikka valtaosa heistä puhuu englantia.
Sarajevon keskustan läpi kulkee raitiovaunuja, ja ne kulkevat tulosuuntaan joenvartta kulkevaa katua pitkin ja lähtevät pois ytimestä keskustan vilkkainta katua (Mula Mustafe Bašeskije) pitkin. Tämä reitti vie Sarajevon keskustan rautatieasemalle (Željeznička stanica) [kartalla], jonka vieressä on linja-autoasema (Autobuska stanica), mutta kaikki raitiovaunut eivät kulje perille asti vaan osasta täytyy jäädä pois Hotel Holidayn edessä olevalla pysäkillä (Tehnička škola). Perille asti kulkevat raitiovaunulinjat 1 ja 4, ja Hotel Holidayn edestä kulkevat linjat 2, 3, 4, 5 ja 6. Tietoa linja-autoista, jotka kulkevat muualle kuten Mostariin, Dubrovnikiin tai kohti Kosovoa saa linja-autoaseman sivuilta ja myös Eurolinesin sivuilta. Lippu on kuitenkin kaikkein paras varata asemalta vähintään päivää ennen matkaa, ja myös jotkut matkatoimistot myyvät lippuja busseihin.
Dobrinjassa, Serbitasavallan puolella oleva linja-autoasema on melko kaukana ytimestä, ja sinne voi tietenkin hurauttaa melko kohtuuhinnalla taksilla. Jos sinne haluaa julkisilla, kulkee johdinautolinja 103 paikasta nimeltä Trg Austrije [kartalla], ja se on hyvin lähellä pääpaikkoja. Dobrinjassa bussi ei kuitenkaan mene aivan asemalle asti, vaan matkaa pitää jatkaa vielä muutama sata metriä eteenpäin. Istočno Sarajevo eli Itä-Sarajevon linja-autoasema [kartalla] on lähinnä paikka, josta lähdetään kohti Belgradia mutta sieltä lähtee busseja myös muihin paikkoihin.
Sarajevon joukkoliikenteestä vastaa Gras mutta sivut ovat vain bosniankieliset.
Jos Sarajevossa haluaa lähteä keskustan ulkopuolelle, on taksi siellä edullinen tapa siirtyä minne tahansa. Vartin taksimatkan tekee parilla kolmella eurolla, mutta kaupungissa on epärehellisiä kuskeja, jotka pitävät erityisesti lentoasemasta ja muista asemista. Mittarin tulisi aina olla päällä, ja jos vartin matkalle sattuu epärehellinen kuski, tulee matkalle hintaa viiden euron sijaan kymmenen euroa. Matkat maksetaan aina käteisellä ja paikallisella valuutalla, ja lähtöhinta on 1,50 DM, kilometri 1 DM ja jokainen matkalaukku maksaa 1 DM.
Kaikkein turvallisinta on aina tilauttaa taksi majapaikan välityksellä, mutta etenkin viikonloppuisin ja alkuiltaisin niitä voi olla hankala saada. Kaikissa takseissa tulee olla ”Taxi”-kyltti katolla, niiden rekisterinumerossa pitää olla TA ja mittarin on oltava päällä. Jos taksin kanssa tulee ongelmia, voi siitä ilmoittaa numeroon +387 33 523 156.
Sarajevon monenlaista kokenut Medunarodni Aerodrom Sarajevo eli kansainvälinen lentoasema [kartalla] sijaitsee kaupungin laitaosissa, kaupunkia ympäröivien kukkuloiden juurella. Sieltä on 12 kilometrin matka keskustaan, mutta ikävä kyllä taksikuljetusten kanssa on ollut ongelmia ja jos jostakin voi Sarajevossa saada huonon taksikyydin, on lentoasema sellainen paikka.
Lentoasemalta onkin hyvä tulla kaupunkiin joko julkisilla tai sitten majapaikan järjestämällä kuljetuksella, joita etenkin 3–5 tähden hotellit tarjoavat.
Lentoaseman ja keskustan välillä kulkee Centrotrans Eurolines -linja-auto, ja 5 KM:ää maksavan lipun saa kuskilta (edestakainen lippu 8 KM). Lipun hintaan sisältyy yksi korkeintaan 23 kiloa painava matkalaukku, ja jokaisesta ylimääräisestä tai ylipainoisesta laukusta joutuu maksamaan 5 KM:ää ylimääräistä. Linja-auto lähtee keskustasta lentoasemalle pysäkiltä nimeltään Vijećnica [kartalla], joka on lentoasemalta tultaessa myös sen päätepysäkki.
Jos haluaa taksilla muualle kaupunkiin, on terminaali B:n vieressä taksitolppa. Jos paikalla ei ole takseja, voi pyytää jotakin lentoaseman työntekijää soittamaan sellaisen paikalle tai sitten voi mennä lentoaseman ohi kulkevalle tielle, jolta taksin saa lennosta. Matkat maksetaan käteisellä, ja kyyti ytimeen maksaa 14–20 KM:ää.
Sarajevoon on Suomesta hivenen vaikea noin vain mennä, ja kaikkein yleisintä on vierailla siellä Dubrovnikista tai Splitistä. Niistä on siedettävä bussimatka Sarajevoon, ja monet matkatoimistot ja muut toimijat järjestävät matkoja paitsi rannikolta myös Kroatian saarilta Mostariin ja Sarajevoon. Sarajevoon on kuitenkin melko pitkä matka, 5–8 tuntia suuntaansa, eikä päiväretki ole kovin kannattava. Kaikkein paras on siirtyä Dubrovnikista tai Splitistä suoraan tai Mostarin kautta Sarajevoon, ja busseja lähtee eniten aamupäivisin ja jonkin verran myös iltapäivisin.
Sarajevoon on kaikkein paras matkustaa Splitistä tai Dubrovnikista bussilla, mutta sinne voi myös lentää Suomesta välilaskullisella lennolla. Sarajevon lähellä ei ole muita suuria kaupunkeja, joihin olisi helpompi laskeutua, ja kenties helpoin tapa on lentää Suomesta Dubrovnikiin tai Splitiin ja siirtyä niistä bussilla Sarajevoon.
Sarajevoon ei lennetä kovinkaan paljon, mutta sinne on lentoja ja sinne voi ympäri vuoden lentää.
Nopeinta ja usein edullisintakin on lentää Sarajevoon Belgradin kautta kulkevalla Air Serbialla. Parhaimmillaan matka voi maksaa reilut 100 euroa suuntaansa ja kestää vain 4 ½ tuntia.
Muitakin lentoyhtiöitä käyttämällä voi siirtyä välilaskullisella lennolla Sarajevoon, mutta kannattaa kiinnittää huomiota lentoaikoihin, jotka voivat olla vuorokauden mittaisia. Lisää lentoyhteyksiä voi katsella Skyscannerista.
Jos Sarajevoon suuntaa Kroatian rannikolta tai muualta entisen Jugoslavian alueelta, kulkevat bussit paremmin kuin junat. Busseja tulee monesta eri paikasta, ja Sarajevoon voi päästä myös entisen Jugoslavian ulkopuolelta, mutta siinä tapauksessa bussimatka on pitkä ja raskas.
Kaikkein paras tapa selvittää bussien aikataulut on mennä Splitin tai Dubrovnikin linja-autoasemalle, joilta voi myös ostaa lipun. Tietenkin jos jää välillä pois Mostarissa ja yöpyy siellä, on matka helpompi, sillä rannikolta on Sarajevoon 5–8 tunnin matka.
Bussien aikatauluja voi katsella ja joissain tapauksissa lippuja voi etukäteen ostella ainakin seuraavilta sivuilta: Croatia Bus, Balkan Viator, Eurolines ja Omio.
Toistaiseksi Sarajevoon ei tehdä Suomesta valmismatkoja, mutta paikalliset matkatoimistot voivat halutessa sellaisen järjestää. Käytännössä kuitenkin niille, joilla on aikaa, on hyvin helppo siirtyä Kroatiasta Sarajevoon, ja sellainen matka on kenen tahansa helppo itsekin järjestää.
Sarajevossa on aivan erilaiset valikoimat majapaikkoja kuin vielä muutama vuosi sitten. Omatoimimatkailijoiden ei enää tarvitse yöpyä yksityisasunnoissa, ja siellä on kaikenlaisia majapaikkoja laidasta laitaan. Edullisimmillaan Sarajevossa voi yöpyä muutamalla eurolla per yö, ja etenkin kaksi henkeä voi saada majoituksen varausjärjestelmien kautta hyvinkin edullisesti.
Sarajevossa on nykyisin useita kalliita neljän ja viiden tähden hotelleja, joita on niin ytimessä kuin muuallakin. Sarajevossa kannattaa majoittua aivan ydinkeskustaan, sillä sieltä löytyvät kaikki mahdolliset majapaikat ja myös palvelut ja nähtävyydet. Jos Sarajevon ympäristöön tulee laskettelemaan, löytyy hiihtokeskuksilta tähän tarkoitukseen käteviä majapaikkoja.
Sarajevosta voi löytää erittäin edullisen majapaikan, jos vain jaksaa etsiä ja tutkia mahdollisuuksia. Jos Sarajevossa ei halua ottaa mitään riskejä, kannattaa majoittua yhteen sen ydinkeskustan hotelleista.
Piirityksen aikainen Holiday Inn, joka on Sarajevon tunnetuin hotelli, oli monta vuotta pelistä poissa, mutta nykyään Hotel Holiday on taas majapaikka, jossa voi viettää yönsä tarunhohtoisissa tunnelmissa. Hotellilta on vähän matkaa ytimeen, mutta useat raitiovaunulinjat kulkevat sen ohi ja menevät muutamassa minuutissa ytimeen, eikä taksimatka pääpaikoille maksa kuin muutaman euron.
Vaikka yöpyisi aivan ytimessä, ei ole kannattavaa maksaa huoneestaan tai huoneistostaan liikaa, sillä Sarajevo on kaikin tavoin edullinen kaupunki. Lähellä ns. Kyyhkysaukiota eli aivan ytimessä on lukuisia erinomaisia majapaikkoja, joissa voi yöpyä 30–50 eurolla. Niihin kuuluvat Hotel Plaza, Hotell Berr, Apartment Bascarsija ja Epicentar, joka on vain yksi huoneisto neljälle hengelle.
Kaikki Booking.comin majapaikat Sarajevossa.
Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Alaskaair /Wikimedia, Adrian Pingstone /Wikimedia
2019/08