- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Marrakechin pääaukio Djemaa el-Fna (Jamaa el Fna) on kaupungin ykkösnähtävyys, mutta sen lisäksi kaupungissa on kaikenlaista muutakin mielenkiintoista, palatseista museoihin, moskeijoihin ja puistoihin. Nähtävyydet ovat lähinnä Medinan eli vanhankaupungin alueella, mutta niitä on myös kaupungin uudemmissa osissa.
Marrakech on entistä suositumpi lomakohde, ja joillekin nähtävyyksille on jonoja, etenkin vilkkaina aikoina kuten lauantai-iltapäivisin. Nähtävyyksiin on Marrakechissa kätevä tutustua samalla kun katselee ostoksia, etsii ravintolaa ja nauttii eksoottisista katunäkymistä. Etenkin kaupunginmuseon ympäristö on erittäin hyvä kaikenlaisille puuhille, ja tähän alueeseen kannattaa tutustua mahdollisimman tarkkaan.
Marrakechin kaunein palatsi on Bahia (Rue Riad Zitoun el-Jedid) [kartalla], joka sijaitsee Mellahin eli juutalaiskortteliston vieressä. Palatsikompleksi tunnettiin alusta asti La Bahia -nimellä, joka tarkoittaa kaunista, ja se rakennettiin vuosina 1860–1874.
Vain osa palatsin kahdeksan hehtaaria pinta-alaa vievästä 150 huoneesta on yleisölle avoinna, mutta palatsissa voi vierailla muun muassa Abu Ahmedin neljä vaimoa ja 24 jalkavaimoa vetäneessä haaremissa. Abu Ahmed, joka nousi orjuudesta visiiriksi 1800-luvun lopulla, teki palatsiin lisäyksiä, joilla palatsia tehtiin entistäkin prameammaksi. Nykyisin Marokon kuningas Mohammed VI asuu ajoittain palatsissa, ja hänen vierainaan käy siellä jatkuvasti kaikenlaisia kuuluisuuksia, valtionpäämiehistä muihin kuuluisuuksiin.
Bahian palatsissa vierailu maksaa vain euron, ja se on avoinna päivittäin klo 8–17.
Bahian kanssa samalla tienoolla, Mellahin ja monen muun palatsin vieressä sijaitseva El Badi [kartalla] on 1500-luvulta peräisin oleva palatsi, joka nykyisin on raunioina. Sen muureilta on hyvät näkymät ympäristöön, ja ennen varsinaisen uuden Valokuvamuseon avaamista Badi toimii myös valokuvamuseon näyttelytilana. Kolmas syy vierailla täällä on rukouspenkki (minbar), joka on peräisin Andalusiasta ja jossa on 1100-luvulta peräisin olevia koristuksia. Badi-palatsin sisäänkäyntiä on vähän hankala löytää, mutta sinne pääsee menemällä palatsin ja Mellahin välissä olevan Place des Ferblantiers -aukion kautta.
Badin palatsissa vierailu maksaa 2 euroa, ja se on avoinna päivittäin klo 8–17.
Musée de Marrakech Place ben Youssef -aukiolla [kartalla], usean muun vierailupaikan vieressä sijaitseva eräänlainen kaupunginmuseo, jossa on esillä niin taidetta kuin käytännöllisiä esineitä ja koristuksiakin. Museo on Dar Mnebhi -palatsissa, jolla on oma, taikauskoinen tarinansa ja jossa ennen sijaitsi tyttökoulu. Museo avattiin vuonna 1997, ja nykyisin siellä on erityisen hyvät kokoelmat kansantaidetta ja käsitöitä, joihin kuuluu tekstiilejä ja keramiikkaa.
Museo on avoinna joka päivä klo 9–18.30, ja sinne on 30 dirhamin eli noin kolmen euron pääsymaksu.
Aivan kaupunginmuseon ja monen muun nähtävyyden vieressä sijaitsee myös Marrakechin valokuvataiteelle omistautunut Maison de la Photographie (Souq el-Fassi 46) [kartalla]. Siellä on eniten nähtävillä vanhoja marokkolaisia valokuvia, joita on esillä viitisen tuhatta vuosilta 1870–1950. Valokuvia esitellään kolmessa kerroksessa, ja mistä tahansa valokuvasta on mahdollista ostaa itselleen kopio. Nähtävillä on myös vuodelta 1957 peräisin oleva dokumenttielokuva, ja museo näyttää ja järjestää jonkin verran myös uudempien valokuvien näyttelyitä, joita voi myös olla nähtävissä muissa museoissa, kuten Mouassinen museossa [kartalla].
Yli 12-vuotiailta on museoon 40 dirhamin pääsymaksu, ja museo on avoinna päivittäin klo 9.30–19. Museon kattoterassilla olevalla ravintolalla on erittäin hyvä maine lounaspaikkana, ja näkymät ovat hyvät vain kahvinkin kanssa.
Maison Tiskiwin (Rue de Bahia 8) [kartalla] on lähellä Mellahia sijaitseva museo, jossa on nähtävissä kaikkialta Pohjois-Afrikan alueelta tulevaa taidetta ja käsitöitä. Kokoelmat perustuvat alankomaalaisen antropologin, Bert Flintin matkaan Marokosta Timbuktuun, ja täällä on esillä Saharan keitailta otettuja valokuvia ja niiltä kerättyjä esineitä. Tässä museossa pääsee hyvin selville Marrakechin roolista kauppa-asemana, ja täällä saa hyvän käsityksen siitä mitä kaupungin ja Timbuktun välillä on.
Museo on avoinna päivittäin klo 9.30–12.30 ja klo 14.30–18. Pääsymaksu on varsin nimellinen 20 dirhamia, ja lapsilta otetaan puolet tästä.
Lähellä Mellahia ja monia palatseja sijaitseva Dar Si Said [kartalla] on hyvä esimerkki riad-tyylisestä arkkitehtuurista ja paikallisista rakennustaidoista. Palatsi toimii nykyisin marokkolaisen taiteen museona (engl. Museum of Moroccan Arts), ja siellä on mahdollista nähdä kaikkein vanhimpia jäljellä olevia marokkolaisia esineitä 1000-luvun alusta. Kaikkein vanhin on vuosina 1002–1007 käytössä ollut kirstu, ja vaikka antiikki on museossa pääosassa, on siellä myös muuta, kuten 1900-luvulta peräisin olevia mattoja. Upeissa sisätiloissa on esillä myös musiikkisoittimia ja paljon kaikenlaista muuta mielenkiintoista.
Museo on avoinna muina päivinä paitsi keskiviikkoisin klo 9–16.45, ja kuten moniin muihinkin palatseihin, pääsymaksu sinne on vain euron paikkeilla.
Vuonna 2016 avattiin Majorellen-puutarhan viereen Yves Saint Laurent -museo [kartalla], joka on ehdoton vierailupaikka todellisille muodin ystäville. Museo on suuri, ja siellä voi ajatella viettävänsä ainakin pari tuntia. Itse rakennus on hieno ja tarkastelun arvoinen, ja museossa on sekä kokoelmat että säännöllisin väliajoin vaihtuvia näyttelyjä.
Museo on suljettu keskiviikkoisin, ja se on avoinna muina päivinä klo 10–18. Sisäänpääsymaksu on 100 dirhamia, eikä museolle ole koskaan samanlaista jonoa kuin Majorellen puutarhaan on etenkin viikonloppuiltapäivisin. Niinpä jonotuksen voi välttää ostamalla 180 dirhamin hintainen yhdistelmälippu, jolla pääsee paitsi museoon ja puutarhaan myös Majorellessa olevaan, berbereitä esittelevään museoon.
Uusi Valokuva- ja yleinen visuaalisen taiteen museo (engl. Marrakech Museum for Photography and Visual Arts), joka tunnetaan lyhenteellä MMP+ [kartalla], nousee Menaran puutarhan lähelle. Ennen kuin tämä maailman suurimmaksi valokuvamuseoksi kutsuttu rakennus valmistuu ja avataan, voi näyttelyitä katsella verkkosivuilta ja myös Badi-palatsissa [kartalla], joka on Mellahin vieressä.
Museota ei ole avattu vuoden 2018 alkuun mennessä, eivätkä alkuperäiset verkkosivut edes enää toimi. Nähtäväksi jää, valmistuuko tämä David Chipperfieldin suunnittelema museo tämän vuosikymmenen aikana.
Marrakechissa on hienoja moskeijoita, joiden minareetit näkyvät kauas, ja vaikka länsimaiset usein vierastavat moskeijoita, on Marrakechissa tavallista käväistä ainakin yhden ulkopuolella. Niiden sisätiloihin tai edes torniin eli minareettiin eivät pääse muut kuin muslimit, joten muiden pitää ihastella niitä vain ulkoapäin. Moskeijoiden ympärillä on Marrakechissa mielenkiintoisia vierailupaikkoja, kuten puistoja ja kaikenlaista muuta, ja niiden ympäristöön on myös hyvä jonkin verran tutustua. Moskeijat ovat ympäri Marokon ja muiden muslimimaiden myös paikkoja, joissa usein on hammam eli perinteinen, hivenen höyrysaunamainen kylpylä, mutta Marrakechissa keskustan moskeijoiden yhteydessä ei ole yleisiä kylpylöitä.
Koutoubia [kartalla] on Marrakechin kuuluisin moskeija, ja se toimii kätevänä maamerkkinä kaupungissa suunnistettaessa. Adhan eli rukouskutsu on Koutoubiassa erityisen vaikuttava, sillä siellä on neljä muezzinia eli rukoukseen kutsujaa, jotka kukin rukoilevat eri ilmansuuntaan. Moskeijan 70 metriä korkea minareetti sai alkunsa 1100-luvulla ja toimi esikuvana esimerkiksi Espanjan Sevillan kuuluisalle La Giralda -moskeijalle.
Moskeija on kaunista katseltavaa ulkoapäin, mutta sen sisäosiin eivät muut kuin muslimit pääse. Sisäosien sijaan kannattaakin huomio kiinnittää moskeijaa ympäröiviin puutarhoihin (avoinna klo 8–20), jotka on viime vuosina kunnostettu ja joissa on erityisen mukavaa käyskennellä auringonlaskun aikaan. Koutoubia-moskeija on lähellä Djemaa el-Fna -aukiota, ja se on suosittu vierailupaikka niin turisteille kuin paikallisillekin.
Koutoubian ympäristöön on vilkkaista kaduista huolimatta hyvä ainakin vähän tutustua. Moskeijan lähistö tarjoaa hyvän tilaisuuden nähdä vähän muutakin kuin Medinaa, ja siltä on helppo suunnata Avenue Mohammed V -valtakatua pitkin kohti Bab Doukkalaa. Tällöin pääsee näiltä lähes aina vilkkailta kaduilta suuren CyberPark-puiston [kartalla] suojiin, ja siellä on kuumina iltapäivinä vähän vilpoisempaa kuin ympäröivillä kaduilla. Tunnelmaa tässä kahdeksan hehtaarin puistossa riittää, ja sen lähellä sijaitsee parikin mielenkiintoista kauppaa. Puistoalue on avoinna klo 9–19, ja myös sitä ympäröivät muurit etenkin Avenue el-Yarmouk -kadulla ovat vaikutuksen tekeviä.
Ali ben Youssef -moskeija ja sen yhteydessä oleva koulu (medersa) sijaitsevat erittäin hyvällä alueella, jolla on useita museoita ja myös hyviä kauppoja ja ravintoloita. Tässä Medinan osassa kannattaa viettää aikaa, ja täällä on hyvä käydä myös tutustumassa ainakin yhden nähtävyyden sisätiloihin.
Moskeijan sisätiloihin pääsevät vain muslimit, joten Ali ben Youssefissa kannattaa keskittyä medersaan eli muslimien teologiseen yliopistoon. Vastaavanlaisia kouluja oli aikoinaan ympäri Marokon, ja Ali ben Youssefin medersa oli keskiajalla Pohjois-Afrikan suurin alansa koulu. Siellä oli lähes tuhat oppilasta, jotka asuivat moskeijan sisäpihan asuntoloissa. Vaikka myöhempinä vuosisatoina opiskelijat alkoivat suosia Fezin kuuluisaa medersaa ja kaikkein kuuluisin medersa on pääkaupunki Rabatin vieressä olevassa Saléssa, antaa Marrakechin medersa kuitenkin hyvän kuvan näiden koulujen luonteesta ja tunnelmasta.
Medersa on avoinna samoin ajoin kuin monet muutkin nähtävyydet, eli päivittäin klo 9–17, ja sinne on kymmenen dirhamin pääsymaksu. Medersa on remontissa ainakin vuoden 2018 ja mahdollisesti pitkälle vuoteen 2019.
Medinassa tai sen lähellä ei ole montaa suurta puistoaluetta, lukuun ottamatta CyberPark-puistoa, joka on lähellä Koutoubia-moskeijaa. Jos Marrakechissa mielii nähdä normaalia hienomman puistoalueen, löytyy niitä kaupungin uusista osista.
Jardin Majorelle eli Majorellen puisto [kartalla] on kaupungin uudella puolella, kävely-, bussi- tai taksimatkan päässä Medinasta sijaitseva ainutlaatuinen puutarha. Sen perusti 1960-luvulla Yves Saint Laurent paikalle, jolla alun perin oli maisemataitelija Jacques Majorellen 1920-luvulta asti käyttämä ateljee ja kotitalo. Puutarha sai alkunsa ennen Saint Laurentin aikoja vuonna 1924 kasvitieteellisenä puutarhana, ja sitä kehitti Majorellen lisäksi paikallinen kasvitieteilijä. Nykyisin siellä on noin 300 eksoottista ja tavallaan jopa psykedeelistä kasvia, jotka ovat peräisin viideltä eri mantereelta. Saint Laurent viihtyi Marrakechissa loppuelämänsä, ja puistoon on ripoteltu vuonna 2008 kuolleen Saint Laurentin tuhkat. Nykyisin puutarhassa on myös Saint Laurentia kunnioittava muistomerkki.
Puiston art deco -tyylisessä päärakennuksessa on berbereitä, heidän taidettaan ja kulttuuriaan esittelevä museo, johon on oma, 30 dirhamin pääsymaksunsa. Museossa on nähtävillä noin 600 taideteosta ja esinettä, joihin kuuluu mattoja, musiikkisoittimia, perinteisiä asuja ja jalokiviä. Puistossa on myös hintava kahvila-ravintola, jonka näkymät kuuluvat kaupungin viehättävimpiin. Myös puiston liikkeen korkeatasoisten kirjojen ja matkamuistojen hinnat ovat normaalia korkeampia.
Majorelle on avoinna ympäri vuoden aamukahdeksasta lähtien, talvella (lokakuu-huhtikuu) puoli kuuteen, kesällä kuuteen. Puistoon on 70 dirhamin pääsymaksu, ja sen ympäristössä on kaikenlaisia ajanviete-, ostos- ja muitakin mahdollisuuksia. Puisto sijaitsee lähellä rautatieasemaa, ja sinne pääsee bussilinjoilla 4 tai 12 Medinan ja Koutoubia-moskeijan välissä olevilta Arset El Bilk -pysäkeiltä. Puistolle on yllättävän lyhyt kävelymatka Medinan joistain osista ja etenkin Bab Doukkalan kautta.
Puisto on nykyään erittäin suosittu vierailupaikka etenkin viikonloppuiltapäivisin. Jonot sinne ovat lauantaisin satojen metrien pituisia, mutta ne voi välttää hakemalla yhteislipun (180 dirhamia) parin sadan metrin päässä olevalta museolta. Yhteislipulla pääsee puutarhaan, YSL-museoon ja berbereistä kertovaan museoon.
Menara-puisto [kartalla] Marrakechin puistoista tämä lähellä lentoasemaa sijaitseva puutarha on varteenotettava vierailupaikka, ja sen alueelta on auringonlaskun aikoihin näkymät Atlas-vuorille. Puistoalue on kuitenkin nykyään pettymys, sillä se on kuivunut ja osin huonossa kunnossa. Se on lähinnä paikallisten suosiossa viikonloppuisin, ja sen alueella olevat kahvilat ovat aika kälyisiä mutta kalliita. Ménaralle ei sinänsä ole tarvetta nykyisin lähteä, eikä siellä ole juuri mitään nähtävää. Puistoon pääsee Medinan Arset El Bilik -pysäkeiltä bussilinjoilla 11 ja 18.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/02
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.