Puolassa on hyvät ruoat ja ravintolat, ja siellä voi nykyään syödä monesta maailman kolkasta peräisin olevia ruokia. Puolan omat ruoat ovat maittavia, ja niiden aateliin kuuluvat suomalaisillekin tutut kaalikääryleet ja muualtakin peräisin olevia nyyttejä muistuttavat pierogit, joiden sisällä voi olla mitä erilaisimpia aineksia.
Itämeren rannoilla on tarjolla kalaruokia, mutta muualla maassa liha- ja kasvisruoat ovat yleisimpiä. Kasvisruokia ei ole tarjolla enää yhtä hyvin kuin aikoinaan oli itsepalvelupaikoissa, mutta niitä on edelleen saatavilla ja esimerkiksi pierogien joukossa on paljon vain kasviksia sisältäviä. Kansainvälisiä pihvipaikkoja Puolassa on sen verran, että pippuripihvin saa eteensä koska tahansa, ja etenkin paikallinen Sphinx-ketju tarjoaa melkoisen määrän erilaisia lihoja.
Aasialaiset ruoat ovat entistä yleisimpiä, ja niitä on myös kasvissyöjille, ja italialaiset ruoat, joiden joukossa on paljon lihattomia aterioita, ovat Puolassakin suosittuja.
Puolassa syödään ruokia, jotka suomalaisesta saattavat vaikuttaa osin tutuilta, ja siellä on tietenkin paljon ruokia, joiden vaikutteet ovat sekä idässä että lännessä. Saksalaisesta ja yleisslaavilaisesta keittiöistä on mahdollista huomata vaikutteita paikallisiin ruokiin, joita tarjotaan hyvin ravintoloissa. Loppujen lopuksi Puolassa voi niin halutessaan kuitenkin syödä paikallisia ruokia, jotka eivät ole missään muualla kuin Puolassa helposti saatavilla.
Yksi tutuimpia ruokia suomalaiselle ovat kaalikääryleet (gołąbki), joissa usein on sianlihaa mutta joihin voidaan laittaa sisään myös muuta lihaa tai ei ollenkaan lihaa.
Toinen ainakin nimeltään monelle suomalaiselle tutunkuuloinen ruoka on rosół, joka on kanasta ja vihanneksista tehtävä keitto.
Kolmas ruoka, jonka suomalaiset tuntevat sekä nimeltä että maultaan, ovat kotletit (kotlet), jotka valmistetaan sianlihasta mutta jotka voidaan myös tehdä kanasta. Nämä wieninleikkeen kaltaiset pihvit saivat alkunsa jo 1860-luvulla, ja niitä on lähes aina tarjolla maitobaareissa.
Sianlihasta valmistettavat makkarat (kiełbasa) ovat Puolassa varsinaista herkkua, mutta jos haluaa syödä makkaraa, joka on tehty jostakin muusta, on niitäkin yleensä tarjolla.
Yksi hyvin perinteinen ruoka on łazanki, joka on peräisin keskiajalta ja joka nimensä kuuloisesti muistuttaa lasagnea. Sen kanssa tarjotaan yleensä sianrasvaa, makkaraa ja jotakin muutakin lihaa, joten tämä ruoka ei sovellu alkuunkaan kasvissyöjille.
Tukeva, talviajan ruoka, joka on tuttu myös saksankielisistä maista ja Tšekistä, on golonka, joka tunnetaan myös Ruotsissa (fläsklägg med rotmos). Se on sianpotka, joka on luineen kaikkineen reilun kilon painoinen, jonka kanssa Puolassa yleensä syödään hapankaalia ja joka huuhdotaan alas oluella.
Suomalaiset tuntevat yleensä borssin, ja Puolan oma barszcz on maistamisen arvoista ja yleensä helposti saatavilla. Keitossa on lihaa, mutta jouluaattona puolalaiset lähes poikkeuksetta nauttivat sen kasvisversiota.
Kaikkein tyypillisin puolalainen ruoka, joka on myös eniten maistamisen arvoista, on pierogi. Ne ovat raviolin, pelmenin ja muiden vastaavien kaltaisia nyyttejä, joiden sisällä voi olla monenmoisia aineksia, joko suolaisia tai makeita. Suosituin pierogi on aina ollut vain kasvista sisältävä pierogie ruskie, joka on peräisin Ruteniasta.
Lisää puolalaisia perinneruokia voi kuvineen nähdä Swedish Nomadista.
Puolassa kannattaa syödä ainakin jonkin verran paikallisia ruokia, ja niitä voi nykyään syödä esimerkiksi Zapiecek-ketjun ravintoloissa, joita on Varsovassa. Muualla maassa on paljon ”Pierogarnie”-ravintoloita, jotka tarjoavat lähes pelkästään pierogeja ja muita puolalaisia perinneruokia. Puolassa kotiruokien tyyliset ruoat ovat hyvin tarjolla ravintoloissakin, mutta muissa kuin maitobaareissa yleensä ainakin jonkin verran normaalia juhlavampina versioina.
Vaikka niitä on viime vuosikymmenen aikana kadonnut paljon, ovat kasvisruokiin erikoistuneet itsepalveluravintolat kuten Green Way, joita on esimerkiksi Sopotissa ja Gdyniassa, paikkoja, jotka tarjoavat kasvisversioita puolalaisista mutta muualtakin peräisin olevista ruoista.
Takuuvarmoja mutta yksinkertaisia paikkoja nauttia nimenomaan puolalaisia ruokia niiden alkuperäisinä versioina ovat maitobaarit, joita on suurimpien kaupunkien pääkaduillakin.
Sosialistiaikoina Puolassa ravintolat olivat usein ns. "maitobaareja" (bar mleczny), jotka välillä lähes katosivat katukuvasta mutta jotka viime vuosina ovat uudestaan vallanneet Puolan ravintolamaailmaa.
Ne ovat yksinkertaisia itsepalvelupaikkoja, joita monet turistit karsastavat, mutta ne ovat erinomaisia nopeita ruokapaikkoja etenkin kasvissyöjille, pienellä matkakassalla liikkeellä oleville ja niille, jotka haluavat edullisen, nopean puolalaisen aterian. Maitobaarit tarjoavat yleensä myös aamiaista, joka on huomattavasti edullisempi kuin normaalissa ravintolassa.
Maitobaarit eivät monen luulosta huolimatta ole sosialistiaikojen luomus, vaan ensimmäinen maitobaari Puolaan ilmestyi jo vuonna 1896. Niiden pääasiallinen rooli oli ruokkia teollisuuden työntekijöitä, ja ne ovat jääneet olennaiseksi osaksi maan ravintolamaailmaan.
Gdańskissa, Krakovassa ja Varsovassa maitobaareja on melkoinen määrä pelkästään keskustoissa pääkatujen ja usein pääaukioidenkin laitamilla.
Yksi kokeilemisen arvoinen maitobaari on Bar Tomasza [kartalla], joka on aivan Krakovan pääaukion vieressä.
Gdańskissa vanhojen osien pääkadulla oleva Bar Neptun on aivan kelpaava maitobaari, mutta yksi kaupungin tasokkaimpia on Bar Mleczny Stągiewna [kartalla], joka sijaitsee hyvin lähellä pitkää katua ja pitkää aukiota, jotka ovat kaupungin keskus.
Pienessä matkaoppaassa voi katsella ruokia tarjoavia ravintoloita ja tarjolla olevia ruokia Gdańskin oppaasta.
Pienen matkaoppaan Krakovan-oppaasta voi lukea sen ruoista ja ravintoloista.
Varsovan ruoista ja ravintoloista kertovalla sivulla on jonkin verran asiaa myös tyypillisistä ruoista ja maitobaareista.
Usein kysytty kysymys on se, että voiko Puolassa juoda hanavettä. Vettä voi aivan hyvin juoda, mutta se ei välttämättä rakennuksissa, joissa on vanhat putket, maistu kovin hyvältä. Yleisesti ottaen hanavesi kuitenkin on aivan yhtä hyvää ja riskitöntä kuin Suomessakin.
Puolassa on varsin mukava tehdä ostoksia monenmoisissa paikoissa, ja maan suosituimmista vierailupaikoista löytyy kaikkea mahdollista toreista, kauppahalleista, katukojuista, pikkuputiikeista ja ostoskeskuksista.
Maksut kannattaa aina hoitaa paikallisella valuutalla, sillä vaikka euroja monissa paikoissa otetaankin vastaan, ovat vaihtokurssit kaupoissa epäedullisia. Maksukortit käyvät varsin hyvin monissa eri paikoissa, ja etenkin valintamyymälöissä ja ostoskeskuksissa maksun voi hoitaa kortilla. Kortilla maksaessa on aina turvallisempaa käyttää kortin luotto-ominaisuutta.
Kaupat ovat hyvin avoinna, mutta vuosien 2018–21 välisenä aikana sunnuntai muuttui päiväksi, jolloin vain harvat kaupat ovat avoinna. Pienet kaupat, joissa vain omistaja on töissä, voivat olla sunnuntaisin avoinna, ja myös jotkut valintamyymälät, joissa on postitoimisto, voivat olla koska tahansa avoinna. Myös apteekit, asemien liikkeet ja bensa-asemat ovat avoinna sunnuntaisin ja pyhäpäivinä, ja edelleenkin muutamana sunnuntaina vuodessa kaikki kaupat voivat olla avoinna.
Puolassa hyviä ostoksia ovat paikalliset tuotteet, joista korkeatasoisin edelleenkin lienee vodka. Vodkaa on normaalissakin valintamyymälässä valikoima, jonkalainen tulee eteen yleensä vain Venäjällä, ja puolalainen vodka kilpaileekin venäläisten vodkien kanssa alansa tasokkaimman juoman tittelistä. Puolalaiset vodkat ovat Puolassa pääosassa, mutta muitakin löytyy, ja etenkin paikallisten vodkien hinnat ovat kohtuullisia, niin että 5–6 eurolla saa puoli litraa tasokasta vodkaa. Jos haluaa varmistaa, että mukaan tarttuu laadukasta vodkaa, kannattaa tutkia esimerkiksi Distiller-sivua.
Muut alkoholit ovat nekin hyvissä hinnoissa, ja yksi suosikkituliainen Puolasta on muutama pullo kirkasta. Viini ei ole yhtä halpaa kuin kirkkaat ja oluet, mutta sekin on tietenkin aivan toisenlaisissa hinnoissa kuin Alkossa.
Tupakka on Puolassa ainakin puolet kotimaata halvempaa, ja askin saa noin neljällä eurolla. Sähkötupakointiin liittyvät tuotteet ovat toisenlaisissa hinnoissa kuin Suomessa, ja 10 ml nikotiinia saa useimmista paikoista noin kahdella eurolla.
Muita hyviä ostoksia tulee vastaan, ja etenkin meripihkatuotteet, jotka ovat yleisiä Itämeren rannikolla, ovat suosittuja. Erilaiset paikalliset käsityöt, taide ja paikallisesti tehdyt koristeet ovat varsin hyviä ostoksia. Etenkin Gdańskissa ja Krakovassa on hyvin esillä siellä täällä kaikenlaista sellaista mitä turistit mielellään katselevat.
Tuotteet, joita on kansainvälisissä ketjuliikkeissä, ovat usein samantyylisissä hinnoissa kuin Suomessakin. Näin ollen Puolaan ei kannata lähteä varsinaiselle ostosmatkalle, mutta sinne matkustavan kannattaa jättää matkalaukkuun jonkin verran ostoksille tilaa.
Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 4: Ajanvietteet: Jalkapallo, laskettelu ja huvipuistot
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/12