Latvia sijaitsee keskellä Baltiaa, ja maan tunnetuin vierailupaikka on sen pääkaupunki Riika. Sen lisäksi Latviassa on muutama muu kohde, joista suosituimmat ovat kesäajan rantalomapaikkoja ja joista monipuolisimmissa on tekemistä myös talvisin. Latvia on monipuolinen, perinteitä kunnioittava maa, jossa ulkoilu, urheilu, kulttuuri ja perinneruoat ovat korkeassa kurssissa, ja sinne matkustava pääsee nopeasti maan viehättävän vanhanaikaisesta tyylistä kiinni. Latvia sijaitsee lyhyen matkan päässä Suomesta, ja sinne voi lentää alle tunnissa ja sinne tehtävään matkaan voi myös yhdistää monia eri kohteita. Latvia sopii matkakohteeksi kenelle tahansa, mutta ensimmäinen vierailu maassa kannattaa tehdä kesällä ja kaikkein paras on ensimmäiseksi tutustua maan pääkaupunkiin.
Latvia on pinta-alaltaan pieni maa, ja sen 65 000 neliökilometrin alueella asuu vähän alle 2 miljoonaa asukasta. Latviaa puhuvien lisäksi maassa on melkoinen määrä eli lähes kolmannes venäjää äidinkielenään puhuvia, ja he ovat juuriltaan paitsi venäläisiä myös monesta muusta entisestä neuvostomaasta tai Venäjän suurruhtinaskunnan alueelta peräisin olevia. Latvia on myös Suomea monipuolisempi uskontojen suhteen, sillä siellä on varsin tasaisesti protestantteja, katolilaisia ja ortodokseja, mutta noin viidennes ei tunnusta mitään uskontoa.
Kaupungeista Riika on suurin, mutta sen kuten koko maan väestömäärä on rajusti viime vuosikymmeninä vähentynyt. Pääkaupungissakin asuu nykyään vain noin 630 000 asukasta, mikä on lähes kolmanneksen pudotus vuoteen 1990 verrattuna. Muita suuria kaupunkeja maassa ei ole, ja Latvia onkin viehättävän perinteinen maaseudun hallitsema maa, jossa kunnioitetaan perinteitä ja jossa on paljon jäljellä Suomesta paljolti kadonnutta vanhanajan tunnelmaa. Latvian piirteisiin kuuluu myös tähän liittyen se, että siellä torit ovat suosittuja, ja ihmiset edelleen sienestävät ja säilövät tuotteita kuten aina ennenkin. Erilaiset, monipuoliset elintarvikkeet ja ruoat antavatkin etenkin kesällä ja syksyllä aivan omaa makuaan Latviassa vietetylle lomalle.
Latvia on täysin turvallinen ja myös melko ystävällinen vierailupaikka, jossa maan virallisen kielen lisäksi puhutaan etenkin palvelualoilla ja kaupoissa eniten venäjää. Englantiakin Latvian kaupungeissa puhutaan nykyään niin hyvin, että sillä voi hoitaa kaikki asiat.
Latvia on Baltian keskellä, ja sinne on pienen Viron läpi vain noin neljän tunnin auto- tai bussimatka. Latvia tuli muutama vuosi sitten tutuksi maana, josta sai Viroa edullisemmin väkijuomia, mutta sittemmin turistit ovat löytäneet myös muita syitä lähteä käymään siellä. Ylivoimaisesti suosituin vierailupaikka on pääkaupunki Riika ja sen lähellä oleva lomapaikka Jürmala on myös vetänyt paitsi rantansa myös kylpylöidensä takia suomalaisia puoleensa. Muut varteenotettavat vierailupaikat ovat lähinnä Riian ympäristössä, ja niissä kuten Jürmalassakin voi vain vierailla päiväretkellä tai sitten viihtyä muutaman yön. Muualla maassa on neljä viisi paikkakuntaa, joissa kesällä voi hyvin käydä, ja normaalia parempi vierailupaikka on rannikolla sijaitseva, pitkästä rannastaan tunnettu Liepāja.
Latviaan voi matkustaa ympäri vuoden, mutta kaikkein paras muualla kuin Riiassa ja sen lähiympäristössä on vierailla kesäkuukausina. Riikaan voi hyvin lähteä ympäri vuoden, Jürmalan kylpylät ovat parhaimmillaan talvikauden aikana ja sellaiset Riian lähellä olevat paikat kuin Sigulda ovat tunnettuja myös talvisista ajanvietemahdollisuuksistaan. Latvia on melko monipuolinen vierailupaikka, ja siellä viihtyvät kaikki perheistä pariskuntiin ja porukoihin.
Latviaan voi helposti lentää, mutta sinne voi myös muin tavoin matkustaa. Paljon lentoja on Turusta, mutta myös Helsingistä ja Tampereelta voi lentää Riikaan. Muualle kuin Riikaan Latviassa ei oikein voi lentää, joskin myös Ventspilsissä on lentoasema. Kaikkein helpoin Suomesta on siirtyä suoraan maan pääkaupunkiin, josta on helppo sitten siirtyä muille paikkakunnille ja myös lähimaihin. Toinen mahdollisuus on lentää Liettuaan, jossa on lentoasemat Kaunaksen ja Vilnan lähellä, ja sieltä voi siirtyä melko nopeasti Latvian puolelle.
Tietoa lennoista ja muista tavoista siirtyä Suomesta Latviaan voi lukea Riian Pienestä Matkaoppaasta.
Tietoa lentämisestä Vilnaan ja Kaunakseen voi myös lukea Pienestä Matkaoppaasta.
Lentoja Suomesta Latviaan tai Liettuaan voi katsella Skyscannerista.
Latviaan voi hyvin suunnata omalla autolla ja siirtyä siellä paikasta toiseen auton kanssa, mutta siellä voi myös vuokrata auton, moottoripyörän tai muun kulkuneuvon käyttöönsä. Latviassa kulkee busseja, joista monet tekevät maan sisäisten matkojen lisäksi matkoja, jotka menevät parhaiten Puolaan, Viroon, Valko-Venäjälle, Venäjälle ja Liettuaan. Latviassa voi parhaiten Riian ympäristössä liikkua paikallisjunilla, mutta muita junamatkoja Latviassa ei tällä hetkellä voi suositella.
Valko-Venäjälle muuten kuin Minskiin lentäen siirtyvä joutuu hankkimaan erillisen viisumin.
Koko Venäjälle pääsee vuoteen 2022 mennessä ilmaiseksi ja ilman turhaa huolta sähköisellä viisumilla.
Monet siirtyvät Latviaan omalla autolla. Helsingistä voi siirtyä Viroon lautalla parissa kolmessa tunnissa, ja Tallinnasta on lyhyimmillään vähän alle neljän tunnin ajomatka Latviaan. Tietoa siitä miten Suomesta kannattaa siirtyä Viroon saa Pienestä Matkaoppaasta. Tietoa siitä miten Helsingissä voi suunnata oikeaan satamaan ja miten Virossa voi satamista siirtyä muualle voi myös lukea Pienestä Matkaoppaasta.
Kuten Virossakin on Latviassa jonkin verran asioita, joihin autoilija ei Suomessa törmää. Nopeaa matkantekoa arvostavan kannattaa Latviaan ja etenkin Riian suuntaan siirtyä Pärnun kautta kulkevaa maantietä pitkin, ja sen varrella on ennen Riikaa myös Saulkrasti. Tämähän on Tallinnasta Keski-Eurooppaan kulkeva Via Baltica (E67).
Toinen mahdollinen reitti on kulkea Tarton ja Valgan kautta pitkin teitä E264 ja E264, ja tämä on erityisen hyvä reitti niille, jotka haluavat matkan varrella vierailla vaikkapa Siguldassa. Tällaisella matkalla voi myös mennä rahtilaivalla Vuosaaresta Muugaan ja sieltä kohti Tarttoa. Jos Riian tienoilta haluaa jatkaa Liettuaan ja siellä nimenomaan Kaunaksen ja Vilnan suuntaan, sinne pääsee nopeimmin ajamalla Jelgavan kautta Via Balticaa (E67) pitkin, ja rannikko eli Ventspils ja Liepāja ovat aivan eri suunnalla.
Tietoa lähes kaikesta mahdollisesti autoiluun liittyvästä Latviassa saa suomeksi Autoliiton sivuilta.
Jos Latviaan ei halua mennä autolla, niin mahdollista on vuokrata auto tai moottoripyörä käyttöönsä. Rental Cars on yleissivusto, jonka kautta auton saa vuokralle suomeksi.
Latviaan voi helposti siirtyä bussilla Virosta ja Liettuasta, ja sinne kulkee busseja kaukaakin, aina Bulgariasta asti. Latviasta voi bussilla kulkea myös Venäjälle ja Valko-Venäjälle, ja usein samat yhtiöt ovat parhaita niille, jotka haluavat kulkea sekä maan sisällä että sen ja muiden maiden välillä.
Erinomainen yhtiö, jonka bussit kulkevat Venäjälle, Puolaan ja lähes kaikkialle Baltiaan, on Ecolines, ja verkostoltaan Baltiassa lähes yhtä kattava on Lux Express. Kolmas yhtiö, jolla voi liikkua Latviassa ja sen ja muiden maiden välillä, on Eurolines. Jos mielii tutkia erilaisia yhteyksiä, joista monet suuntaavat itään, on Infobus kätevä englanninkielinen sivusto.
Riiasta voi matkustaa etenkin sisämaahan päiväretkille bussilla, ja siellä on paikallisia bussiyhtiöitä. Riiassa voi vain mennä bussiasemalle ja tutkia aikatauluja, ja moneen paikkaan kuten Siguldaan kulkee päiväsaikaan yleensä kerran tunnissa bussi. Tietoa eri reiteistä, aikatauluista ja hinnoista, jotka ovat alhaisia, saa 1188-sivuilta.
Moneen paikkaan kuten Saulkrastiin ja Siguldaan voi kulkea myös junalla, ja paikallisjunan käyttäminen on bussia mukavampaa.
Moneen Riian lähellä olevaan paikkaan pääsee paikallisjunalla, mutta vaunut ovat yleensä järjettömän korkealla. Matkatavaroiden tai lastenvaunujen kanssa ei ole mukava nousta niihin, eikä liikuntarajoitteisia ole lainkaan otettu huomioon.
Riiasta ja muualtakin maasta voi siirtyä junalla oikeastaan vain Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Matkat Viroon ja Liettuaan eivät vielä ole käteviä, sillä junaa pitää vaihtaa ja matkoihin kuluu monta kertaa kauemmin kuin bussimatkaan. Nopeaa rataa valmistellaan, ja jonain päivänä Tallinnasta voi yhdessä päivässä siirtyä Riian kautta Varsovaan, mutta tällainen voi olla mahdollista vasta joskus vuoden 2025 jälkeen.
Jos Riiasta haluaa lähelle tai sitten kauemmas rautateitse, voi tutkia Latvian rautatieyhtiön sivuja. Kaikkein paras junalla on liikkua Riian lähimaastossa, eikä esimerkiksi Ventspilsin suuntaan rannikolle kannata lähteä junalla. Jürmalan lisäksi Saulkrastiin on erityisen hyvä siirtyä tiuhaa tahtiin kulkevilla paikallisjunilla, joihin on hyvin edulliset liput, ja myös Sigulda on junaradan varrella.
Venäjän rautatieyhtiön englanninkielisiltä sivuilta voi katsella junia Venäjälle, ja kaikkein paras Riiasta on siirtyä yön yli Moskovaan.
Junamatkoista ja myös bussimatkoista saa tietoa Infobus-sivulta, ja siellä voi tutustua myös Valko-Venäjälle ja Venäjälle suuntaaviin junamatkoihin.
Omio on erinomainen apuväline niille, jotka tutkivat erilaisia bussi- ja raideyhteyksiä.
Lisää asiaa matkustamisesta Latviaan tai sieltä muualle on Pienessä Matkaoppaassa.
Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Matkakohteet Latviassa.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/03