Korfun kaupunki on yllättävän laaja 25 000 asukkaan kaupungiksi, ja kaupungin keskustassa ja sen lähellä on useita toisistaan poikkeavia alueita ja kaupunginosia. Kiinnostavimpia Korfulla lomaileville ovat vanhakaupunki, keskustan uusi puoli ja sataman edustalla olevat korttelit. Niiden lisäksi on kannattavaa tutustua Mon Repos -alueeseen, joka on pari kilometriä Spianadasta eli Korfun pääaukiosta etelään.
Korfulla kuten muuallakin Kreikassa englannista on muodostunut toinen virallinen kieli, ja siellä on syytä kiinnittää huomioita englanninkielisiin nimiin ja muihin termeihin, jotka yleensä ovat yksinkertaisempia kuin kreikkalaiset. Kyrillisin aakkosin kirjoitettava kreikka ei ole kovin helpon näköistä, ja monet nimet ovat latinalaisin aakkosinkin pitkiä ja monimutkaisesti kirjoitettuja.
Korfu tunnetaan englanniksi nimellä ”Corfu” ja kreikaksi se on Kerkyra tai Kerkira. Tätä samaa nimeä käytetään Korfun kaupungista, jota englanniksi yleensä kutsutaan nimellä ”Corfu town”.
Korfun vanhakaupunki on laaja alue, jolla on nähtävyyksiä, kauppoja ja muuta mielenkiintoista siellä täällä. Sen pääkatu on Nikiforou Theotoki [kartalla], joka on pitkä, kaupoiltaan ja ravintoloiltaan hyvä kävelykatu. Sen alueella on merkittäviä aukioita, joista sataman lähellä oleva Mitropoleos [kartalla] on kauniin Panaghia Spiliotissa -kirkon ansiosta mieleenpainuva. Tämän aukion ja pääkadun välimaastossa ovat vanhankaupungin turistivoittoisimmat ostospaikat, joilla myydään tyypillistä krääsää ja myös jonkin verran kaikkein tyypillisimpiä ostoksia, kuten pitsiä.
Suurin piirtein samanlaisen matkan päässä toiseen suuntaan pääkadusta on toinen merkittävä aukio, M. Theotoki (engl. Town Hall Square) [kartalla], jota koristavat duomo eli tuomiokirkko ja San Giacomo -teatteri, joka nykyisin on kaupungintalo. Siltä on lyhyt matka keskustan uusiin kortteleihin, ja aukio lähikatuineen on hyvä ruokailu- ja illanviettopaikka.
Nähtävyyksiä vanhassakaupungissa on siellä täällä, ja sen kummallakin puolella on kukkuloiden päällä linnakkeet. Ne ovat keskustan pääasialliset nähtävyydet, ja niiden lisäksi vanhassakaupungissa on useita museoita. Muita suuria nähtävyyksiä ei Korfun vanhassakaupungissa tai sen liepeillä ole, mutta sitä kannattaa kauniiden katunäkymien, kaikkialta löytyvien aukioiden ja kirkkojen takia ainakin jonkin verran tutkia sieltäkin missä turistit eivät tunnu liikkuvan. Ennen kaupunkiin tutustumista kannattaa hakea kartta turisti-infosta, jonkalainen on Spianada-aukion vanhan linnakkeen portin vieressä. Toinen turisti-info on keskustan uuden puolen pääaukion eli Sarokon lipputiskin vieressä.
Spianada-aukio [kartalla] on vanhankaupungin reunalla, ja tämä on Euroopan toiseksi suurin aukio. Se muodostuu kahdesta eri osasta, ylemmästä (Kato Platia) ja alemmasta (Pano Platia). Ylemmän aukion vieressä on aasialaisen museon sisällään pitävä palatsi (Palace of S.S. Michael & George), jonka takana on kaunis Falirakin ranta-alue [kartalla]. Siellä on Korfun kaupungin ainoa uimaranta, joskaan täällä ei ole rauhallista ja hinnat ovat korkeita. Faliraki on osa Mouragian (tai Mouraghian) niemimaata, jolla on yliopiston rakennuksia ja useita kauniita kirkkoja, joista yhdessä eli Antivouniotissa-nimisessä on Korfun korkeatasoinen, Bysantista kertova museo. Alueella on myös Dionysios Solomos -museo [kartalla], jossa oppii Kreikan kansallishymnin sanoittaneen ja maan kansallisrunoilijana pidetyn kirjailijan elämästä. Runoilija asui valtaosan elämästään Korfulla, ja hän myös asui rakennuksessa, jossa museo on. Tämä alue, joka on periaatteessa meren ja Nikiforou Theotoki -pääkadun välimaastossa, on Korfun kaupunkia aidoimmillaan, ja näissä kortteleissa viihtyvä kokeekin kaupungin tunnelman sellaisena kuin se on satoja vuosia ollut.
Spianadan ylemmän ja alemman aukion välimaastossa on Viktoros Dousmani -katu, jolla voi nousta linja-autojen ja hevosvaunujen kyytiin, ja keskiosassa on myös sisäänkäynti vanhaan linnakkeeseen. Alemmalla Spianadalla on kaunis Maitland-monumentti, joka muistuttaa Britannian miehityksestä, ja musiikkilava, jolla on esityksiä sunnuntaiaamupäivisin.
Laaja Spianada on alue, josta on vaikea saada juuri minkäänlaista otetta, mutta sen vanhankaupungin puoleisissa osissa, Kapodistriou-kadun varrella, on terasseja, joilla voi nautiskella alueen kosmopoliittisesta tunnelmasta. Ylemmän Spianadan vieressä Kapodistriou-kadun varrella on myös Liston-rakennus, jonka terassit ovat kaupungin kuuluisimpia ja myös kalleimpia. Näillä tienoin juomat ja ruoat maksavat enemmän kuin muualla kaupungissa, ja täällä kannattaa tutkia hinnastoa ennen tilaamista. Ranskalaisten rakennuttama Liston on muuten saanut innoitteensa Pariisin Rue de Rivolista, ja sille istahtava pääseekin samalla nauttimaan pariisilaistyylisestä tunnelmasta.
Kaiken muun lisäksi Spianada on paikka, josta lähtee jonkin verran paikallisbusseja, lähinnä kohti etelää. Spianadasta ja sen hallitsemasta alueesta käytetään usein myös ”Liston”-nimeä, joka saattaa esiintyä bussien linjakartoissa, mutta todellisuudessa Liston on vain rakennus, joka on Spianadan vanhankaupungin puolella, vaikka sitä monessa yhteydessä nimitetään aukioksi tai kaduksi. Spianadaa kutsutaan myös esplanadiksi (Esplanade Square). Linja-autot lähtevät kahden aukion välissä olevalta kadulta.
Keskustan uudet osat ovat Korfun kaupungin liikekeskus, ja siellä on paljon liikennettä ja vilinää aamu- ja iltapäivisin. Keskusaukio on Platia Saroko (engl. San Rocco square) [kartalla], joka on julkisen liikenteen solmukohta. Siltä voi nousta lentoasemalle kulkevaan bussiin, ja lähteä myös kaupungin ulkopuolelle, esimerkiksi Dassiaan tai Ipsokseen. Aukio on valtaosan ajasta rasittavan vilkas paikka, eikä sen ympäristöön monikaan pitkäksi aikaa jää. Aukio kuitenkin rauhoittuu iltapäivätauon ajaksi (noin klo 15–17), ja siellä on myös illalla huomattavasti rauhallisempaa kuin aamupäivisin.
Sarokon ohi kulkevista kaduista Georgiou Theotoki on katu, jolla on monta nimeä ja joka yhdessä muiden osien kanssa on keskustan uuden puolen pääostoskatu. Se on erityisen hyvä kauppakatu lähellä vanhaakaupunkia, jolloin se on Evgeniou Voulgareos -niminen. Katu johtaa suoraan vanhankaupungin M. Theotoki -aukiolle, ja se on suorin ja paras reitti Sarokolta kohti vanhaakaupunkia ja Spianada-aukion ympäristöä.
Toinen Sarokon ohi kulkeva katu on Ioannou Theotoki, ja se johtaa kohti satamaa. Sen varrella on yliopiston laitos, joka antaa aukiolle ja sen ympäristölle nuorekasta luonnetta. Kadun varrella on pari valintamyymälää, ja ennen sen varrella oli linja-autoasema, joka kuitenkin muutti vuonna 2016 keskustan ulkopuolelle [kartalla]. Satamasta lähtevä ja Saroko-aukion kautta kulkeva lentokenttäbussi 15 kulkee täältä varsinaiselle linja-autoasemalle, joka tunnetaan nimellä ”Green Bus Station”.
Yksi huomionarvoinen paikka keskustan uusien osien laitamilla on agora eli tori [kartalla]. Sen ympäristössä on edullisia ruoka- ja juomapaikkoja, ja sen kautta pääsee nopeasti Sarantari-muurien ohi vanhaankaupunkiin ja Solomou-kadulla olevalle uuden linnakkeen sisäpääsylle. Nämä vanhankaupungin ja uuden puolen väliset korttelit ovat sokkeloisia, ja niiltä voi helposti ajautua vanhankaupungin laitaosiin, joilla ei ole paljon mitään ja joilla voi hukassa harhailla tovin. Jos huomaa harhailevansa täälläpäin, kannattaa kurssi ottaa kohti pohjoista ja merta, ja siihen suuntaan kulkiessa vastaan tulee muutaman korttelin päässä N Theotoki, vanhankaupungin pääkatu.
Sataman edustalla olevat korttelit ovat melko vilkkaita satamakadun ansiosta, ja muutenkin sekä vanha että uusi satama antavat tälle alueelle oman, melko kiireisen leimansa. Vanhastakaupungista sataman edustalle pääsee nopeimmin Mitropoleos-aukion kautta, jolloin pääsee vanhan sataman edustalla olevalle suurelle aukiolle (Old Port Square). Uudelta puolelta pääsee nopeasti suurin piirtein vanhan ja uuden sataman väliin I Theotoki -katua pitkin.
Vanhan sataman edustalla oleva laaja aukio [kartalla] on turistivoittoinen paikka, jolla on muutama terassi, huvipuistolaitteita ja nykyisin aina joukoittain risteilymatkailijoita. Sataman tästä osasta lähtee laiva Vido-saarelle, jonne on vain 10 minuutin matka. Vanhan sataman edustalla on joukko kauniita rakennuksia, joihin kuuluu lähinnä italialaistyyliä arkkitehtuuria, ja niiden takana olevissa kortteleissa on tuhottomasti lähinnä risteilyturisteille suunnattuja ravintoloita.
Jos tästä lähtee kävelemään kohti uutta satamaa El Venizelou -rantakatua pitkin, kulkee ohi lukuisten matkatoimistojen ja vuokraamojen, ja kadun varrella on myös jonkin verran kelvollisia ruokapaikkoja. Katu jatkuu samantyylisenä aina uudelle satamalle (New Port) [kartalla] asti, ja lähinnä se tulee tutuksi niille, jotka käyvät satamassa katsomassa erilaisia risteilymahdollisuuksia tai lähtevät sataman kautta jonnekin. Jonkin verran majapaikkoja tällä alueella on myös, mutta niissä kannattaa yöpyä vain erikoistapauksessa, jos esimerkiksi lähtee sataman kautta Kreikan mantereelle, Albaniaan tai Italiaan.
Jos keskustasta haluaa lähteä tutustumaan kaupungin muihin osiin, kaikkein kannattavinta on lähteä Mon Repos -nimisenä tunnetulle alueelle. Sen alueella on myös Paleopolis, muinainen kaupunki, ja tänne pääsee linja-autolla 2a Spianada-aukiolta. Kävelymatkaa Garitsa-lahden rantaa pitkin ei ole mitenkään huimasti, ja sen kävelee noin puolessa tunnissa. Matkan varrella on kahviloita ja ravintoloita, joissa voi välillä nauttia näiden merellisten alueiden tunnelmasta.
Garitsan lahdelle johtavan rantatien päässä ensimmäisenä vastaan tulee tuulimylly (Anemomilos) [kartalla] ja pitkä laituri, jolla paikalliset ottavat aurinkoa ja uivat. Tunnelma on mukavan merellinen, tuulimyllyn vieressä on pari terassia ja tänne on mukava lähteä vaikka iltapäiväkahveille. Täällä voi myös yöpyä, ja aivan tuulimyllyn vieressä onkin hyvätasoinen Mon Repos -hotelli.
Mon Repos (Dairpfela 16) [kartalla] on samalla alueella kuin Paleopolis eli arkeologinen museo. Mon Repos on palatsi, joka on entisöity ja jota Englannin kuninkaalliset Korfua miehittäessään käyttivät kesäasuntonaan. Tässä rakennuksessa syntyi vuonna 1921 Ison-Britannian kuningatar Elisabet toisen aviomies, Philip. Nykyisin tässä rakennuksessa on arkeologinen museo, joka esittelee alueelta löytyneitä, yli 2000 vuotta vanhoja esineitä. Mon Repos, jonka puutarhoissa voi tutustua Paleopoliksen raunioihin, on avoinna ti–su klo 8–15 ja pääsymaksu on 3 euroa.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/03
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.