- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Istanbul ei ole kaupunki, jonne lähdettäisiin museoiden takia, mutta jos Istanbulissa on talvikaudella tai kesähelteillä, siellä voi kuka tahansa mennä suhteellisen mielenkiintoiseen museoon. Arkeologinen museo, joka on Topkapin palatsin puistossa, on yksi parhaista ja suosituimmista museoista. Monet ovat kiinnostuneita sotamuseosta, ja modernin- ja nykytaiteen ystävät viihtyvät Istanbul Modernissa. Mielenkiintoinen museo on myös Rahmi M. Koç, sillä siellä voi viettää aikaa oikeassa sukellusveneessä.
Istanbulin kuuluisimmat nähtävyydet kuten Topkapin palatsi ja Hagia Sofia ovat myös museoita, mutta ne käsitellään erikseen nähtävyyksistä kertovalla sivulla.
Museoihin on halvan liiran aikaan edulliset pääsymaksut, ja 15–20 liiraa riittää moneen museoon. Maanantai on päivä, jolloin monet museot ja muut nähtävyydet ovat suljettuja, ja monilla museoilla on talvikaudella tunnin pari lyhyempi aukioloaika kuin kesäkaudella. Kesäkausi on Istanbulissa huhtikuulta lokakuun loppuun.
Museum Pass on moneen museoon mielivälle parempi hankinta kuin muut alennuskortit. Sillä pääsee paitsi perinteisiin museoihin myös sellaisiin turistimagneetteihin kuin Topkapin palatsin museoon, Hagia Sofian museoon mutta myös moniin perinteisiin museoihin, kuten arkeologiseen museoon ja mosaiikkimuseoon. Sillä saa alennusta muiden museoiden pääsymaksuista, ja se on hyvä hankinta niille, jotka käyvät ainakin neljässä viidessä museossa. Sen voi ostaa arkeologisesta museosta, Topkapista ja Hagia Sofiasta, ja 72 tuntia voimassa oleva alennuskortti maksaa 125 liiraa.
On olemassa myös Müzekart +, joka maksaa 70 liiraa ja jonka voi ostaa verkkosivuilta. Jos haluaa nopeasti katsoa, mihin kortilla pääsee sisään, näkee paikat sivulta, jolta pitää valita Istanbul.
Jos Istanbulissa ei aio mennä moneen museoon vaan lähinnä muihin nähtävyyksiin, on Istanbul Tourist Pass mahdollisesti hyvä hankinta. Sivuilta voi kielitaidotonkin nopeasti nähdä houkuttelevimmat nähtävyydet, joihin on kortin kanssa ilmainen sisäänpääsy ja mitä lippu ilman alennuskorttia maksaisi. Listalla ei ole kovinkaan montaa museota, mutta sillä on paljon sellaista, joka monia kiinnostaa. Ainoa ongelma on se, että kortti on hintava. Jos ottaa 145 euroa maksavan kortin, joka on voimassa viikon, ja tekee lähes kaiken mitä kortilla voi tehdä, säästyy siinä tapauksessa rahaa ja vaivaa.
Istanbulin arkeologinen museo [kartalla] on kaupungin museoiden kohokohtia, ja alansa museoiden joukossa se edustaa ehdotonta huippua. Kreikan ja Rooman aikojen veistoksia on täällä runsaasti, ja myös muinaisten sivilisaatioiden kuten heettiläisten kulttuuria esitellään tietenkin melkoisesti. Nykyisen Turkin alueella ja lähialueilla on ollut sivilisaatioita jo tuhansien vuosien ajan, ja arkeologisissa museoissa vierailu on kaikkialla Turkissa kannattavaa.
Museossa on myös lapsille omia huoneita, joskin jotkin Anatolian menneitä vaiheita läpikäyvät näyttelyt saattavat vaikuttaa perheen pienimmistä tylsääkin tylsemmiltä. Museossa lapsia kiinnostaakin eniten ontto Troijan hevonen, jonka sisään voi kiivetä.
Museo sijaitsee Gülhanen puistossa, joka on Topkapin palatsin puistoalue, ja se on aivan Maustebasaarin ja myös Hagia Sofian naapurissa. Se on avoinna kesällä ti–su klo 9–18 ja marraskuun alusta huhtikuun puoliväliin vain klo 17 asti. Aikuisten pääsymaksu on 20 liiraa.
Melko lähellä Taksim-aukiota sijaitseva Sotamuseo [kartalla] sijaitsee rakennuksessa, jossa aiemmin oli maan sotilasakatemia ja joka tunnettiin parhaiten maan isän Kemal Atatürkin entisenä opinahjona. Turkin armeija on aina ollut maan kantavia voimia, ja sodankäyntiin liittyvä museo kiinnostaa monia maassa vierailevia. Täällä ei pelkästään ole materiaalia Turkin armeijan sodista vaan myös Ottomaanien imperiumin, ja sehän kävi paljon erilaisia sotia monia eri valtioita vastaan ja tuhoutui ensimmäisen maailmansodan seurauksena.
Esittelyssä on paikallisia tykkejä, aseita ja ammuksia. Joitakuita saattavat kiinnostaa myös realistiset maalaukset, jotka kertovat maan kannalta tärkeistä taisteluista. Hyvä aika vierailla museossa on klo 15 aikoihin, sillä tällöin siellä soittaa sotilasorkesteri 20 minuutin konsertin ja toinen konsertti on vielä klo 16.
Museo sijaitsee Harbiyen kaupunginosassa, ja sinne pääsee parhaiten siirtymällä Taksim-aukiolta metrolla Osmanbey-asemalle ja kävelemällä jonkin matkaa takaisin siihen suuntaan, josta metro tuli.
Museo on avoinna ke–su klo 9–17, ja sinne on muutaman liiran pääsymaksu.
Vuonna 2005 avattu Istanbul Modern [kartalla] on nimestään huolimatta pääasiallisesti tyypillinen nykytaiteen museo, jossa on esillä viime vuosikymmenten ei-esittävää taidetta, josta läheskään kaikki eivät innostu. Siellä on myös modernia taidetta, etenkin turkkilaista 1900-luvun alkupuolen taidetta, mutta pääpaino on installaatioissa ja kiertävissä näyttelyissä, jotka ovat kansainvälisiä.
Istanbul Modern ei ole vain taidemuseo vaan myös kulttuurikeskus, ja siellä on elokuvaesityksiä. Yleensä talossa esitellään uutta turkkilaista elokuvaa, ja elokuvissa on lähes poikkeuksetta englanninkielinen tekstitys.
Suurin ongelma on viime vuosina ollut se, että sen päärakennus, joka on ollut Bosporinsalmen rannalla Karaköyssä, on remontissa ja suljettu. Uusi piste, joka on avoinna siihen asti kunnes vanha museo taas avataan, sijaitsee [kartalla] lähellä Istiklal Caddesia ja Tünel-asemaa, Pera-alueen kujilla. Verkkosivuilta voi nähdä koska se siirtyy takaisin vanhaan osoitteeseen, joka on lähellä Tophane-raitiovaunupysäkkiä.
Museo on avoinna ti–su klo 10–18 paitsi to klo 20 asti ja su vasta klo 11 alkaen. Aikuisten lippu maksaa 55 liiraa, ja tänne mielivien onkin hyvä katsella alennuskorttia, joka oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn.
Hasköyssä, Beyoğlun puolella, Kultaisen sarven rannalla sijaitseva teollisuusmuseo Rahmi M. Koç [kartalla] on rakennettu entiselle juutalaisalueelle. Sen näyttelyt kertovat Istanbulin teollisuuden menneisyydessä ja siihen liittyvästä toiminnasta. Näyttelyt ovat erikoislaatuisia, ja museon esineet tulevatkin hyvin erilaisilta tahoilta, kuten suurilta teollisuuslaitoksilta, yksityisiltä ihmisiltä ja erilaisilta järjestöiltä.
Museoon kuuluu kaksi erillistä osaa, ja suuri osa esillä olevista esineistä ja esityksistä liittyy tavalla tai toisella liikenteeseen. Esillä on muun muassa Englannin kanaalin vuonna 1962 ylittänyt veneauto, ottomaanien aikaisen sulttaanin hulppeasti koristeltu junavaunu ja erilaisia elektronisia ja muita vempaimia, joiden toimintaa museossa havainnollistetaan.
Etenkin lapset viihtyvät tässä paineltavia nappuloita täynnä olevassa museossa erinomaisesti, ja päivittäin klo 11 ja 17 muutama asiantuntija tulee näyttämään, miten kojeet toimivat. Alueella on myös sukellusvene, johon on erillinen 9 litran pääsymaksu ja johon ei alle 8-vuotiaita päästetä sisään.
Museon eri osiin on erillisiä pääsymaksuja, kuten planetaarioon on kolmen liiran pääsymaksu, veneretkelle on kolmen liiran pääsymaksu ja museorakennukseen pääsee 18 liiran pääsymaksulla. Ympäri vuoden se on avoinna ti–pe klo 9.30–17 mutta viikonloppuisin ja juhlapyhisin sinne on eri aukioloajat kesällä ja talvella. Huhtikuun alusta syyskuun loppuun se on tällöin avoinna 9.30–19 ja talvikaudella vain klo 18 asti.
Suurin ongelma on museolle siirtyminen, sillä se on kaukana oikeastaan kaikkialta. Sivuilla on kulkuohjeet, ja kenties helpoin tänne on tulla taksilla. Toinen helppo kyyti on Big Bus Tourin sininen reittibussi, joka kulkee tämän kautta ja josta voi mielensä mukaan jäädä pois.
Great Istanbul esittelee lisää museoita.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.