- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Istanbuliin on edullisinta matkustaa omatoimisesti, jolloin lennot ja hotelli varataan itse. Se onnistuu nykyään lähes täysin suomen kielellä, ja valinnanvaraa on enemmän kuin pakettimatkalle haluavalle. Istanbuliin ei lennä kovin moni lentoyhtiö, mutta sinne voi päästä Suomesta kohtuuhinnalla. Istanbuliin on helppo siirtyä muualta Turkista, ja myös joistain lähimaista ja etenkin Bulgariasta pääsee sinne parhaiten linja-autolla.
Istanbuliin järjestetään lomamatkoja, mutta niitä on yllättävän vähän ajatellen sitä, että Istanbul on yksi Euroopan huomattavampia ja suosituimpia kaupunkilomakohteita.
Turkkiin on Suomesta pitkä matka, ja lento Helsingistä Istanbuliin kestää noin kolme ja puoli tuntia. Istanbulissa kello on samassa ajassa kuin Suomessa silloin kun Suomi on kesäajassa, mutta talvisin siellä ollaan tunnin Suomea jäljessä.
Istanbulissa on kaksi lentoasemaa, joille koneet laskeutuvat. Kolmas lentoasema avattiin lokakuussa 2018, ja kaikki aiemmin Atatürk-lentoasemalle laskeutuneet lennot ohjataan lähitulevaisuudessa sinne.
Kalleinta lentää Helsingin ja Istanbulin välillä on kesäkuussa ja vähiten matkustajia on marraskuussa. Myös loka- ja joulukuu ovat suosittuja ja normaalia hintavampia ajankohtia lentää Helsingistä Istanbuliin.
Jos Istanbuliin lähtee omatoimimatkalle, on hyvä pitää mielessä muutama seikka: lentomatkan pituus, lentoasemien ja keskustan välimatkat ja se, että Istanbul on 16 miljoonan asukkaan ja 8000 vuoden historian omaava kaupunki. Kaiken huomioon ottaen siellä olisi kannattavaa viettää vähintään neljä kokonaista vuorokautta tai jopa viikon.
Turkish Airlines on tunnettu ja suosittu lentoyhtiö, joka lentää suoraan Helsingistä Istanbuliin. Lentoja on yleensä kaksi päivässä, yksi keskipäivällä ja toinen alkuillasta, ja, jos ostaa edestakaisen lipun, matkaan pääsee edullisimmillaan 140 eurolla suuntaansa. Turkish Airlines aloitti liikennöinnin uudelle lentoasemalle vuoden 2019 alussa, ja näin ollen Suomestakin lähtevät lennot siirtyivät sinne.
SAS lentää ajoittain suoraan Helsingistä Istanbuliin. Lippujen hinnat ovat yleensä korkeita, mutta tarjouksia esiintyy.
UIA vaikuttaa ehkä epämääräiseltä lentoyhtiöltä, mutta sen kanssa voi lentää reilussa viidessä tunnissa ja yhdellä välilaskulla Helsingistä Istanbuliin. Edestakaisen lennon varaava voi saada lipun 150–200 eurolla, mutta lennot käyvät välillä Kiovassa ja lentoaikoihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Muita mahdollisuuksia voi katsella Skyscannerista.
Turkissa on melko pitkät etäisyydet, mutta bussiverkosto on siellä erinomainen ja sillä tehdään pitkiäkin matkoja. Junat kulkevat joistain kaupungeista toisiin nopeasti, ja Istanbuliin pääsee junalla muualta Turkista. Lentäen Turkissa voi mennä Istanbulista moneen paikkaan.
Pegasus on turkkilainen halpalentoyhtiö, joka lentää Turkin kaupunkien välillä ja Istanbulista moneen maahan mutta ei Suomeen. Jos Istanbulin ja jonkin kaupungin välin haluaa lentää, on Pegasus hyvä lentoyhtiö, jolla on huokeat lippujen hinnat.
Turkissa on valtava määrä linja-autoyhtiöitä, linja-autoasemat ovat suuria ja ne sijaitsevat yleensä muualla kuin kaupunkien keskustoissa. Bussiyhtiöillä on pisteitä ja toimistoja paitsi bussiasemilla myös kaupungeissa. Jos matkustaa bussilla suuresta kaupungista toiseen, kuten Istanbulista Ankaraan, lähtee busseja yleensä ympäri vuorokauden ja joskus niinkin tiheään tahtiin kuin kerran vartissa. Lipun voi ostaa edellisenä päivänä toimistosta, jos sellainen sattuu silmään, tai ennen matkaa asemalta. Jos matkaan lähtee pieneltä paikkakunnalta, kannattaa bussien aikataulut selvittää etukäteen.
Tunnettu bussiyhtiö, jolla on englanninkieliset verkkosivut ja joka kulkee myös lähimaihin, on Metro.
Sivusto, jolta voi katsella muidenkin yhtiöiden tarjontaa on Bus Ticket Line.
Istanbulista on erityisen hyvä siirtyä junalla Ankaraan, jonne on neljän tunnin matka. Junat ovat mukavia, tarjoilu pelaa ja lipun voi hyvin ostaa ennen matkan alkamista. Ainoa huono puoli on se, että asema, jolta junat nykyään lähtevät, on Aasian puolella, lähes tunnin metro- ja minibussimatkan päässä Taksim-aukiolta ja muualta kaupungin ytimestä. Ensin pitää kulkea metrolla Pendik-asemalle, mikä edellyttää useimmissa tapauksessa ainakin yhtä ja usein kahta linjanvaihtoa. Sitten Pendik-metroasemalla hakeudutaan viimeiselle sisäänkäynnille, ja sinne vievät viitat, joissa lukee “YHT”.
Lähivuosina asemia voi tulla lähemmäs keskustaa, sillä vuosina 2019 ja 2020 avataan uusia asemia, ja asiaa voi hyvin tarkkailla rautatieyhtiön sivuilta. Matka Istanbulista Ankaraan kestää noin neljä tuntia, ja Ankarasta on lisää yhteyksiä, kuten nopea juna Konyaan.
Turkin rautatieasemat ovat viime vuosina olleet remontissa, ja muutoksia voi tulla lähivuosina. Asiasta voi lukea Turkin rautateiden sivuilta.
Viime vuosina legendaarinen Bosphor Express on jatkanut kulkuaan Istanbulin ja Bukarestin välillä. Tämä matka kestää 17–19 tuntia, kulkee Bulgarian kautta ja tunnettua on, että junassa ei myydä ruokaa tai juomia. Omat eväät kannattaa ottaa mukaan, mutta juna kulkee nykyään vain kesällä, kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Junat lähtevät Halkali-asemalta [kartalla], jonne on vähän hankala siirtyä. Lähivuosina junat saatetaan siirtää takaisin Sirkeci-asemalle, joka on kätevällä paikalla ja jonne pääsee metrolla.
Jos Istanbuliin mielii bussilla muualta Euroopasta, pääsee sinne parhaiten Bulgariasta. Sofiasta on yleensä päivittäisiä vuoroja Istanbuliin, ja niistä kätevimmät kulkevat yön yli. Burgasista pääsee myös bussilla Istanbuliin, ja vuoroja on useita joka päivä.
Lentäen pääsee Istanbuliin joistain Turkin kaupungeista, ja Turkin oma halpalentoyhtiö Pegasus on se, joka eniten lentelee muista kaupungeista Istanbuliin.
Omatoimimatkojen lisäksi matkatoimistot järjestävät eri pituisia kaupunkilomia Istanbuliin. Yleisesti ottaen hotellin taso vaikuttaa paljon hintaan, ja jos tyytyy kahden tai kolmen tähden hotelliin neljän tai viiden sijasta, voi viikossa säästää kymmeniä euroja.
Jos Istanbuliin lähtee järjestetylle matkalle, on hyvä pitää mielessä lentomatkan pituus, lentoasemien ja keskustan välimatkat. Kun näihin lisää vielä sen, että Istanbul on 16 miljoonan asukkaan ja 8000 vuoden historian omaava kaupunki, olisi siellä hyvä olla vähintään neljä kokonaista vuorokautta tai viikko.
Tjäreborg järjestää Istanbuliin kaupunkilomia, joiden pituuden voi itse valita. Hotellin tähtiluokitus ei välttämättä vaikuta paljonkaan matkan hintaan, ja viikon matkan saa 2 henkilölle 800–1200 eurolla.
Kymenmatkat järjestää neljän vuorokauden matkoja Istanbuliin. Lennot ovat Turkish Airlinesilla, kuljetukset kuuluvat hintaan ja normaali hinta on 500–600 euroa neljän vuorokauden lomalta.
Apollomatkat ei sinänsä järjestä matkoja, joilla olisi opas paikan päällä, vaan he tarjoavat tilaisuuden tilata heidän kauttaan omatoimimatkan.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.