- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Turkin pääkaupunki Ankara on yli viiden miljoonan asukkaan metropoli, joka sijaitsee Keski-Turkissa. Ankara ei ole Istanbulin kaltainen turistimagneetti mutta se on hyvä paikka tutustua autenttiseen turkkilaiseen kaupunkiin, johon on 1930-luvulta alkaen saapunut valtava määrä asukkaita eri puolilta Turkkia. Siellä voi maistella eri puolilta maata tulevia ruokia, ja muutenkin Ankara on museoineen ja nähtävyyksineen turkkilaisen kulttuurin keskus.
Ankara sopii lomakohteeksi niille, jotka haluavat tutustua aitoon Turkkiin, jota rantalomapaikoista on vaikea löytää. Ankara on monipuolinen itämainen kaupunki, jossa on paljon länsimaisia piirteitä, mutta Turkin oma vahva kulttuuriperimä on tehnyt siitä ainutlaatuisen metropolin.
Ankara, joka on suurkaupunkina uusi paikka, on muuttunut koko historiansa ajan, mutta edelleenkin se on eksoottinen, helposti lähestyttävä, turvallinen ja äärimmäisen ystävällinen vierailupaikka. Ankara on erinomainen kohde niille, jotka haluavat nähdä enemmän Turkkia kuin Istanbulin tai rantalomapaikan, ja se on hyvä vierailupaikka niille, jotka matkustavat Istanbulin ja joko etelä- tai länsirannikon välin bussilla tai junalla.
Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkän ajan sääennuste Ankaraan.
Eteläisestä sijainnistaan huolimatta Ankarassa on talvikausi, joka tosin on lyhyt mutta hankala ajankohta viettää aikaa Turkin pääkaupungissa.
Ankarassa kesäkausi alkaa huhtikuun alussa, ja huhtikuun aikana päivälämpötilat kohoavat yleensä yli kahdenkymmenen asteen. Toukokuussa 22–25 asteen päivälämpötilat ovat tavallisia, mutta öisin on vielä alle 10 astetta.
Varsinainen kesä alkaa vasta touko-kesäkuun vaihteessa, ja tällöin päivisin on hellettä ja öisin 14–16 astetta. Yöt ovat Ankarassa kesäisinkin yllättävän viileitä, mutta päivälämpötilat ovat keskimäärin yli kolmenkymmenen asteen juhannuksen tienoilta syyskuun puoliväliin. Kesä loppuu syys-lokakuun vaihteessa, ja lokakuun loppupuolella on päivisin harvoin paljon yli 15 astetta.
Talvikausi alkaa marraskuussa, jolloin alkukuusta päivisin on vielä usein 15 astetta mutta öisin alkaa olla viileää, vain 2–5 astetta. Marraskuun loppupuolelta maaliskuun alkuun päivisin on keskimääräisesti 4–6 astetta, ja joskus sitäkin kylmempi. Yöt ovat koko talven ajan kylmiä, ja pakkasta on lähes joka yö. Lunta sataa ajoittain, mutta se pysyy maassa vain lyhyen ajan. Ajoittain kaupungissa on kuitenkin paljonkin lunta, mutta sitä tapahtuu vain tammi- tai helmikuussa.
Ankarassa sataa vähän, ja eniten sateita tulee keväällä ja syksyllä. Se on melko aurinkoinen kaupunki, ja siellä paistaa yli 2500 tuntia vuodessa. Ankarassa on kesällä ollut yli 40 asteen lämpötiloja, ja talvisin siellä on joulu-, tammi- ja helmikuussa ollut 25 pakkasastetta ja marraskuun lopussa ja maaliskuun alussa lähes 20 astetta pakkasta.
Huhtikuun alkupuolelta kesäkuun loppupuolelle ja syyskuun alkupuolelta lokakuun loppupuolelle ovat parhaat ajankohdat vierailla Ankarassa. Nämä ovat suurin piirtein samoja kuukausia, jolloin kannattaa myös vierailla Istanbulissa ja jolloin Turkin etelä- ja länsirannikolla on kaikkein kannattavinta lomailla.
Ankarassa on muutama erityisen hyvä nähtävyys, joita on eniten Ulus-kaupunginosassa. Anıtkabir, joka on hivenen syrjässä mutta jolle pääsee muutamassa minuutissa taksilla, on kaupungin häikäisevä päänähtävyys, jonne kannattaa tehdä tunnin parin mittainen visiitti. Ankarassa on myös muutama museo, joissa oppii Turkin alueen pitkästä ja mielenkiintoisesta historiasta.
Turkin tasavallan, joka korvasi huomattavasti laajemman Ottomaanien imperiumin, perusti 1930-luvulla “turkkilaisten isä” eli Mustafa Kemal Atatürk. Hänen alulle panemansa uudistukset toivat tasavallan lisäksi uuden kirjoitustavan ja monista itämaisista tavoista luopumisen, kuten fetsi-hatun käytön kieltämisen. Turkista tuli maallinen maa, jossa valtioon ei sotkettu uskontoa, ja pääkaupunki siirrettiin 29.10.1923 pieneen mutta menneisyydeltään merkittävään Ankaraan, joka ennen tunnettiin nimellä Angora. Ankaran väkiluku on kasvanut merkittävästi viime vuosikymmeninä, ja 1960-luvulla siellä oli vain 650 000 asukasta. Nykyään Ankaran koko alueella asuu lähes 5,5 miljoonaa asukasta.
Atatürk, jonka kunniaksi on jokaisen turkkilaisen kaupungin suurimpien aukioiden laidalla patsas, kuoli ennenaikaisesti vuonna 1938. Hänen muistoaan ja uudistuksiaan kunnioittava Anıtkabir [kartalla] avattiin vuonna 1953. Se on museo, mausoleumi ja palatsimainen kompleksi, joka on täysin ainutlaatuinen vierailupaikka ja jonka näkymät ovat silmiä hiveleviä.
Paras aika vierailla täällä on kello 15 aikoihin, jolloin on vahdinvaihto. Anıtkabirin alueella on mukava käveleskellä ja ihailla mahtipontista arkkitehtuuria ja alueen koristuksia. Paikalla voi tutustua myös Atatürkin käyttämään autoon ja veneeseen, ja siellä esitetään hänestä kertova elokuva ilmaiseksi.
Parhaiten paikalle pääsee taksilla, ja jos haluaa vähän säästää, kannattaa ottaa metro vaikkapa Kızılay-asemalta Tandoğan-asemalle, jolta taksi Anıtkabirin portille maksaa muutaman liiran.
Anıtkabir on avoinna klo 9–17, ja sinne on 10 liiran pääsymaksu. Isoja laukkuja ei saa ottaa mukaan, vaan ne jätetään tavarasäilöön. Vain kameralaukun tai käsilaukun voi ottaa mukaan, ja sisään mennään turvatarkastuksen kautta.
Turkin parhaimpien museoiden joukkoon kuuluva Anatolian alueen sivilisaatioiden museo [kartalla] (Museum of Anatolian Civilisations) on Ulus-kaupunginosassa, jossa myös monet muut kaupungin museot sijaitsevat.
Museossa on huomattava määrä esineistöä, jota on löytynyt ympäri maan ja joka paljastaa alueen olleen erilaisten pitkälle kehittyneiden sivilisaatioiden asuttama jo tuhansien vuosien ajan.
Muutaman euron pääsymaksun lisäksi turistia lähestyy yleensä museossa muutama halukas opas, ja nämä ovat usein täysin rehellisiä ja muutenkin hyödyllisiä. Hinta kannattaa kuitenkin sopia etukäteen, etenkin jos kyseessä on useamman ihmisen ryhmä, sillä monelle on tullut lopuksi kiistaa siitä oliko hinta per henkilö vai koko ryhmältä.
Muualta Ankarasta paikalle pääsee hyvin kulkemalla metrolla Ulus-asemalle ja kävelemällä sieltä ylämäkeen vartin ajan.
Museo on avoinna klo 8.30–18.45, ja sinne on 20 liiran pääsymaksu.
Yksi mielenkiintoisimpia vierailupaikkoja Ankarassa on yli 1000 vuotta vanha Ankaran linnake, joka sijaitsee Ulus-kaupunginosan vieressä, Hisar-alueen yläpuolella [kartalla].
Melko helppo linnakkeelle on nousta kulkemalla Kale Kapisi -katua pitkin ja siitä ylöspäin ohi Hisar-alueen. Linnakkeelle voi nykyään helpoiten hurauttaa taksilla uudistetulle portille ja kellotornille [kartalla], josta on melko lyhyt matka itse linnakkeelle. Sinne kuitenkin on kavuttava, ja mukaan kannattaa ottaa hyvät kengät. Uudistetut alueet Gozcu sokak -kadulla ja portin tienoilla ovat siistejä, mutta alueella liikkuu lähinnä turisteja.
Linnakkeen ulkopuolella on teehuoneita ja itse linnakkeella on sielläkin teehuone ja ravintola, jolta on hyvät näkymät. Linnakkeen muureilla on kauniina päivinä paljon ihmisiä, ja vaikka niillä käveleminen vaikuttaa vaaralliselta ja turkkilaiset toimivat uhkarohkealla tavalla, tottuu niillä kävelemiseen nopeasti. Näkymät ovat huikeat, mutta linnakkeella ei loppujen lopuksi tule kauan vietettyä aikaa.
Linnakkeelle voi mennä aamu- tai iltapäivällä, mutta kaikkein kuumimpia ajankohtia kannattaa vältellä. Linnakkeen ympäristö on yksi kaupungin parhaita paikkoja tuliaisille ja matkamuistoille, ja alueella voi tehdä myös muita ostoksia.
Linnakkeen lähellä olevan kellotornin vieressä on teollisuuteen keskittyvä museo [kartalla] (Rahmi M. Koç Müzesi Ankara). Se on avoinna ti–su klo 9–17 (viikonloppuisin klo 19 ja talvella klo 18 asti), ja sinne on 9 liiran liput. Siellä on kaikenlaista teollisuuteen, liikennevälineisiin, tieteeseen, musiikkiin ja tietokoneisiin liittyvää. Siellä on myös tietoa Atatürkista ja hienoja turkkilaisia mattoja. Yksi museon suurimpia vetonauloja on 1980-luvun tietokoneiden kuten ZX Spectrumin ja Commodore 64:n näyttely.
Ankaran Haci Bayram Camii -moskeija [kartalla] on Turkin pyhimpiä, ja se sijaitsee Uluksessa, lähellä Rooman valtakunnan aikaisia raunioita. Moskeija on hieno vierailupaikka, ja sen ympäristö on hyvä alue hankkia islam-aiheisia tuliaisia.
Uusi moskeija on aivan puiston ja metroaseman vieressä, ja se on suuri ja näyttävä Osmanli Camii [kartalla]. Se on aivan basaarialueen vieressä, ja sen lähellä on myös yksi kaupungin parhaista kylpylöistä eli Eynebey Hamami [kartalla
Toinen merkittävä moskeija, Kocatepe Camii [kartalla], on toisella puolella kaupunkia, Kızılayssä, ja tämä uudehko moskeija on yksi maailman suurimpia.
Uluksessa sijaitseva etnografinen museo [kartalla] esittelee moskeijoita, joita kaupungissa ennen oli ja joita on tuhoutunut esimerkiksi maanjäristyksissä. Museossa on tietenkin kaikenlaista muuta sellaista mitä yleensäkin etnografisissa museoissa on, ja se on melko pieni mutta pidetty vierailupaikka.
Museo on avoinna 8.30–19, ja sen lähin metroasema on Sihhiye. Se on yksi monista hyvistä Uluksen vierailupaikoista, ja tässä kaupunginosassa on kannattavaa viettää yksi kokonainen päivä.
Ankarassa on joukko hyviä puistoja, joissa kannattaa kauniina päivinä vierailla.
Uluksessa ollessa kannattaa käydä Genclik-puistossa [kartalla], jonka suoalueet Atatürkin päätöksestä muutettiin tekojärveksi. Alueella on huvipuisto ja hyviä kahviloita.
Toinen hyvä puisto on Botanik Parki eli kasvitieteellinen puutarha [kartalla], joka sijaitsee aivan toisella puolella kaupunkia, ja sen ympäristössä on tyylikkäitä ravintoloita ja liikkeitä.
Puiston laidalla on yksi kaupungin korkeimmista rakennelmista, Atakulen torni [kartalla], jonka huipulle pääsee huippunopealla hissillä ja jolta voi ihailla maisemia pyörivästä ravintolasta.
Kolmas mielenkiintoinen puisto sijaitsee melko lähellä Kavaklideren kaupunginosassa ja on nimeltään Kuğulu eli Joutsenpuisto [kartalla]. Puisto on vilkkaan keskusta-alueen keidas, ja siellä on mukava rentoutua ja nauttia juoman tai aterian yhdellä sen terasseista.
Ankara.com esittelee kaupungin puistoja.
Lähellä rautatieasemaa mutta myös Ulus-kaupunginosaa sijaitseva Demiryollan Muzesi [kartalla] eli rautatiemuseo on yhdessä sen vieressä sijaitsevan Lokomotif Müzesin kanssa hyvä vierailupaikka junien ja rautateiden ystäville. Tämä lähellä Tandoğan-asemaa sijaitseva alue sisältää pienen asemarakennuksen, jossa Atatürk asui Turkin 1920-luvun alussa käydyn sisällissodan aikana, ja sen vieressä sijaitsee Atatürkin oma juna. Lokomotiivi-museossa on pieni kokoelma turkkilaisia junia vuosikymmenten varrelta.
TripAdvisor esittelee Ankaran nähtävyyksiä.
World Guides esittelee Ankaran museoita
Ulkoministeriön tiedote Turkin turvallisuustilanteesta. Turkki on kaikin tavoin turvallinen matkakohde, ja Ankara on Euroopan suuria kaupunkeja turvallisempi matkakohde.
Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Valuutta, ostokset, ruokailu ja illanvietto.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/01