Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Málaga on Euroopan eteläisin miljoonakaupunki ja Costa del Solin tunnetuin keskus. Se on oivallinen lomakohde, jos haluat nauttia rannoista, kulttuurista, ostoksista ja herkullisesta ruoasta. Lue lisää Málagasta
Hotelleja – Hampuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Blankenese
Blankenesessa kuuluisat portaat, joita on 4864 askelmaa, kulkevat hienojen asuintalojen välistä niin sanotulla Treppenviertel-alueella.
Kuva: Peter Forsberg

Hampurin lähellä olevat päiväretkikohteet

Hampuri on suuri ja mielenkiintoinen kaupunki, jossa riittää nähtävää vaikka moneksi viikoksi, mutta siellä ollessa on hyvä ottaa huomioon, että lähistöllä on useita merkittäviä ja helposti lähestyttäviä vierailupaikkoja.

Niille, jotka eivät halua lähteä kaupungin rajojen ulkopuolelle seikkailemaan, voidaan suositella paikallisjunamatkaa Blankenesen kylään, joka nykyisin on osa Hampuria ja jonka kohokohtiin kuuluu yli 4000 portaan verkosto rautatieaseman ja rannan välillä. Hampurin lähellä on myös sellaisia pitkät merkittävät perinteet omaavia mutta edelleenkin dynaamisia kaupunkeja kuten Bremen ja Lyypekki, tunnin bussi- tai junamatkan päässä.

Päiväretkikohteisiin matkustaminen

Blankeneseen pääsee normaalilla Hampurin paikallisliikenteen päivälipulla tai muilla lipuilla, eikä sinne matkustavalle ole tiedossa pitkää aikaa junassa tai hankaluuksia.

Bremeniin, Kieliin ja Lyypekkiin voi nykyään matkustaa kaikkein edullisimmin busseilla, joista vastaa Flixbus. Bussit lähtevät aivan keskustassa, päärautatieaseman lähellä olevalta linja-autoasemalta (ZOB) [kartalla]. Lippuja voi ostaa verkkosivuilta, bussiasemalla olevasta toimistosta tai hankkimalla kätevän sovelluksen, jonka voi hankkia erilaisille tableteille ja puhelimille ja jossa liput pysyvät säilössä.

Bremeniin matka kestää puolitoista tuntia ja maksaa yleensä 5 € suuntaansa, Kieliin on samanpituinen matka, ja se maksaa alkaen noin 7 €. Lyypekkiin ei pääse bussilla vaan sinne täytyy mennä junalla. Huomionarvoinen seikka on se, että perjantaisin ei kannata matkustaa mihinkään, sillä tällöin on paljon matkustajia ja ruuhkia. Myös sunnuntai-illat ovat yleensä kiireisiä, ja kaikkein paras päiväretkelle on lähteä normaalina viikonpäivänä ja mieluummin aamu- kuin iltapäivällä.

Lyypekkiin ja lähes kaikkialle Saksaan pääsee junilla, joista vastaa DB. Normaalihintaiset liput ovat hintavia, mutta alennuksia on mahdollista saada. Paras ajankohta niille on viikonloppuisin, jolloin voi ostaa viikonloppulipun (Happy Weekend Ticket). Lipulla voi kulkea ABCDE-vyöhykkeillä, ja yhdelle lippu maksaa 44 euroa, kahdelle 50 euroa ja niin edelleen. Myös DB:llä on viikonloppuisin alennettuja lippuja, joita voi katsoa verkkosivuilta tai joista voi kysellä päärautatieaseman lippukassoilta.

Blankenese

Blankenesen entinen kalastajakylä on hyvä vierailukohde, joka on vain reilun vartin junamatkan päässä Altonan rautatieasemalta. Sinne pääsee Hampurin Hauptbahnhofin ja Altonan rautatieaseman kautta S1- ja S11-paikallisjunilla käyttäen normaaleja lippuja, kuten koko päivän voimassa olevaa lippua.

Blankenesen rautatieaseman edessä on ostospaikkoja ja vilkkaita katuja. Kirkko ja miellyttävät asuinkorttelit ovat siitä vähän matkan päässä, ja lähempänä Elbejoen rantaa tulevat vastaan kuuluisat portaat (Treppenviertel) [kartalla], joita täällä onkin 4864 askelmaa. Portaille voi tulla myös bussilinjalla 48, joka lähtee asemalta ja josta jäädään pois pysäkillä nimeltään ”Beckers Treppe”. Portaat kulkevat hienojen asuintalojen välistä niin sanotulla Treppenviertel-alueella, talot ovat kukkuloilla ja portaat johtavat alas rannalle, jolla kulkee viikolla rauhallinen rantapromenadi ja rantaviiva. Blankenesen asuintalot ovat parhaimmillaan juuri portailta ja rannalla, ja tämä on äveriään hienoston asuintienoota vailla vertaa.

Blankeneseen suuntaa kesäviikonloppuisin melkoisesti paikallisia, ja rauhallisinta on viikolla mihin vuodenaikaan tahansa. Blankenese on nykyisin entistäkin vauraampi kaupunginosa, jossa asustelee enemmän miljonäärejä kuin yhdessäkään toisessa Saksan kaupunginosassa.

Blankeneseen on kannattavaa tulla noin kuukauden päivät ennen joulua, jolloin siellä pidetään joulumarkkinat. Kesäkauden aikana Elbejoen rantaa pitkin voi tänne suunnata myös pyörällä, ja tännepäin tehdään myös opastettuja pyöräretkiä.

Blankenesen asemalta [kartalla] on helppo suunnata kohti keskustan pääpaikkoja kirkon lähistöllä ja Treppenviertel-asuinaluetta ylittämällä aseman edessä olevan Bahnhofstrassen ja jatkamalla suoraan eteenpäin asemalta poispäin.

Hamburg.comin tietoja Blankenesesta

Bremen
Bremen on suomalaisille tuttu kaupunki, eikä vähiten siksi, että se oli yksi ensimmäisiä Ryanairin halpalentokohteita Suomesta. Hampurista sinne voi nykyään matkustaa kaikkein edullisimmin busseilla.

Bremen

Bremen on suomalaisille tuttu kaupunki eikä vähiten siksi, että se oli yksi ensimmäisiä Ryanairin halpalentokohteita Suomesta. Hampurin tavoin kaupunki kuului aikoinaan Hansaliittoon, ja edelleenkin tämä vauras kaupunki kuuluu Saksan merkittävimpiin. Bremenin historia ulottuu 1200 vuoden taakse, mutta se on dynaaminen ja nykyaikainen kaupunki, jossa menneisyys ja nykyisyys kohtaavat mielenkiintoisin tavoin. Valtaosan ajasta se on ollut itsenäinen kaupunkivaltio, joka nykyisin yhdessä Bremenin satamakaupungin (Bremerhaven ) kanssa muodostaa Saksan liittotasavallan pienimmän osavaltion.

Bremenin kohokohtiin kuuluvat Markt-keskusaukion laidalla olevat Rathaus eli kaupungintalo, Rolandin eli Bremenin suojelijan patsas ja Pyhän Pietarin kirkko, jonka Bleikeller-lyijykellarissa voi käydä katsomassa arkuissa makaavia kahdeksaa muumiota. Aukion lisäksi pikavisiitillä kaupungissa olevat vierailevat yleensä Böttcherstrasse-kadulla, joka on täynnä Euroopassa harvinaista art deco -tyylistä arkkitehtuuria ja jonka varrella on tunnelmallista syödä ja katsella ostoksia.

Bremenissä ollessa kannattaa myös tutustua sokkeloiseen Schnoorviertel-osaan, jonka pikkukujat aikoinaan olivat satamatyöläisten asuinkorttelistoja ja kaupungin punaisten lyhtyjen alue. Bremenissä on hyviä museoita, mutta monen huomio täällä kiinnittyy Beck’s-olutpanimoon (Am Deich 18–19), jossa on opastettuja kierroksia ti–su, osa niistä englanninkielisiä.

Bremenin päärautatieasema ja bussipysäkit ovat vierekkäin jonkin matkan päässä ydinkeskustasta. Ennen matkaa on kannattavaa tutustua Bremenin Pieneen matkaoppaaseen.

Kiel

Bremenin tavoin Kiel on tullut tutuksi suomalaisille merkittävänä satamakaupunkina, mutta se ei ole kaunis kaupunki, sillä toinen maailmansota tuhosi lähes kaikki Kielin vanhat rakennukset. Harva jääkään kovin pitkäksi aikaa Kieliin, mutta se on paikka, johon etenkin omalla autolla liikkeellä olevat voivat hyvin tutustua.

Jos Kielissä aikoo viettää aikaa, mielenkiintoinen ajankohta on Kieler Woche eli kesäkuun puolivälin tienoilla pidettävä Kiel-viikko, jonka kokoa kuvaa se, että se on Saksan suurimpia festivaaleja. Kiel-viikon aikana koko kaupungin keskus muuttuu aivan toisenlaiseksi, eikä kaupungista tällöin saa hyvää kuvaa sen arkisesta luonteesta. Kaupungin keskustan valtaavat käsitöitä ja ruokia myyvät kojut, jotka ovat luonteeltaan hyvin kansainvälisiä. Viikon aikana on luvassa kaikenlaista ohjelmaa, josta kuka tahansa voi nauttia. Iltaisin on kuuluisia esiintyjiä lavalla, ja ilonpitoa jatkuu aamusta iltaan koko viikon ajan. Jos Kieliin matkustaa tähän aikaan ja siellä haluaa viettää yön, kannattaa majapaikka varata hyvissä ajoin etukäteen.

Kielissä kannattaa tutustua Museen am Meer -museoihin, joiden kahdeksan museon joukossa riittääkin näkemistä vaikka moneksi viikoksi ja joiden tarjontaan kuuluu kaikenlaista taiteesta merenkulkuun.

Niille, jotka ovat liikkeellä omalla autolla tai jotka viipyvät kaupungissa muutaman päivän, voidaan suositella tutustumista Nord-Ostsee Kanaliin (Kiel Canal, Kielin kanava). Tämä Itämereltä Pohjanmerelle kulkeva, Hampurin satamalle elintärkeä 98 kilometriä pitkä vesiväylä on maailman vilkkaimmin liikennöity. Se on keskikesällä läheisen tutustumisen arvoinen, ja siitä enemmän innostuneiden kannattaa pyöräillä kanava päästä päähän ja vaikka yöpyä kerran tai kaksi matkan varrella.

Lyypekki (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Lyypekki kuuluu Itämeren ehdottomiin helmiin, ja se onkin jo pitkään kuulunut Unescon suojelukohteisiin.
Kuva: Jorge Franganillo /Flickr (CC BY 2.0)

Lyypekki

Bremenin tavoin Lyypekki eli Lübeck on entinen hansakaupunki, joka on lähellä Hampuria mutta joka kuitenkin sijaitsee eri osavaltiossa. Tämä 1100-luvulla perustettu kaupunki kuuluu Itämeren ehdottomiin helmiin, ja se onkin jo pitkään kuulunut Unescon suojelukohteisiin.

Monelle Lyypekki on tullut tutuksi Thomas Mannin romaanista Buddenbrookit, ja talossa nimeltään Buddenbrookhaus käydään ahkerasti tutustumassa Thomas Mannin nuoruuteen siellä ja muuhunkin häneen ja Lyypekkiin liittyvään. Toinen kaupunkiin liittyvä merkittävä kirjailija on Günter Grass, jonka kotitalossa monet käyvät tutustumassa kaupungin toisen Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaneen kirjailijan elämään.

Kirjallisuuden lisäksi kaupankäynti on aina ollut merkittävässä asemassa Lyypekissä, ja sen vanhakaupunki on täynnä vanhanajan liikkeitä ja työpajoja. Hyvä vierailupaikka on Füchtingshof-sisäpiha (Glockengiesserstrasse 25) ja Glandorps Gang -kuja (Glockengiesserstrasse 41–51). Kirkot ovat tietenkin kaupungissa hienoja, ja monet käyvät Marienkirche-kirkossa katsomassa kirkonkelloja, jotka edelleenkin lojuvat lattialla pudottuaan sinne toisen maailmansodan pommitusten aikana. Toinen tavanomaista hienompi kirkko vierailla on Petrikirche, jonka tornista on parhaat näkymät kauniiseen Lyypekin keskustaan.

Monet käyvät Lyypekissä ollessaan entisessä Salzspeicher-suolavarastossa, ja ehdoton vierailupaikka on JG Niederegger (Breite Strasse 89), joka on paras paikka kaupungissa hankkia suklaalla päällystettyä marsipaania, kaupungin suurinta herkkua. Kävelemisen lisäksi veneellä liikkuminen on kesäkautena suosittua, ja laivat lähtevät säännöllisin väliajoin Holstentorbrücke-sillan vierestä.

Lyypekin lähellä sijaitsee suomalaisille tuttu Travemünde, jonka satamaan tulee lauttoja Suomesta. Sinne on Lyypekistä noin 45 minuutin juna-, bussi- tai automatka, mutta nopeimmat junat vievät sinne kahdessakymmenessä minuutissa. Parhainten Travemündeen, joka on Lyypekin kaupunginosa, pääsee RB-junilla.

Lyypekkiin tulee hyvin junia Hampurista, josta sinne on vain noin kolmen vartin matka tiuhaan tahtiin Hampurin päärautatieasemalta (Hauptbahnhof) lähtevillä junilla. Normaalihintainen lippu maksaa noin 15 euroa suuntaansa, joten viikonloppulippu tai muu alennettu lippu, josta voi kysellä HVV:n tai DB:n lippukassoilta, kuten myös turisti-infosta, voi olla kahdelle tai useammalle ihmiselle kannattava hankinta.

Lisää aiheesta:

Hamburg.com esittelee Hampurin ympäristön vierailupaikkoja.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Straga /Dreamstime, Jorge Franganillo /Flickr
2018/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti