- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Ennenkin Düsseldorfissa vierailleiden tai ainakin muutaman päivän kaupungissa viihtyvien on helppo lähteä DB:n junilla vierailemaan Kölniin tai muihin lähistön kaupunkeihin. Junaliput ovat melko kalliita normaalihintaisina, mutta tarjouksia esiintyy ja alle 250 kilometrin matkoja voi tehdä 19 eurolla suuntaansa, jos tutustuu vaihtoehtoihin kunnolla. DB:n lippukassat Düsseldorfin Hauptbahnhof-asemalla auttavat edullisimpia lippuja etsiviä. Verkkosivuilta saa niistä tietoa ja niitä voi sieltä varata, ja myös DB:n lippuautomaateista on mahdollista saada alennushintaisia matkalippuja.
Matkustamisesta voi hyvin myös kysyä majapaikasta, joilla on usein tietoa tarjouksista, ja myös turisti-info (Immermannstrasse 65B) voi auttaa päiväretkiä suunnitellessa. Kaiken lisäksi vielä Hauptbahnhof-aseman DB:n infopisteestä heti pääovien takaa saa englanniksikin tietoa tarjouksista ja matkustusmahdollisuuksista.
Aivan Belgian vieressä sijaitseva Aachen on satumainen vierailupaikka, jossa voi nauttia hienosta vanhastakaupungista, termaalikylvyistä ja herkuista, joista näkyvimpiä täällä ovat piparkakut. Aachenin pienen ja sokkeloisen vanhankaupungin erikoisuuksiin kuuluvat lukuisat suihkulähteet, joista esimerkiksi Geldbrunnen esittää rahan ikuista kiertoa ja Hühnerdiebbrunnen kuvaa kanavarasta.
Markt-pääaukio, jonka laidalla sijaitsee 1300-luvulla rakennettu Rathaus-raatihuone, on vanhankaupungin keskus, jonka lähellä sijaitsee pieni mutta täydellisyyttä hipova Dom eli tuomiokirkko. Kirkon perustukset ovat 800-luvulta, mutta kirkko peruskorjattiin vuonna 2003 ja on nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan ennen. Kirkon rakentamisen pani alulleen itse Kaarle Suuri eli Charlemagne, jonka patsas on Markt-aukiolla ja joka oli Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan ensimmäinen johtaja.
Aachen oli pitkään keisarikunnan pääkaupunki, ja sen keisarit kruunattiin vuosina 936-1531 tuomiokirkossa, ennen kuin Prahasta tuli keisarikunnan pääkaupunki. Samoilta ajoilta ovat peräisin kaupungin kuumat ja terveelliset lähteet, joissa frankit viihtyivät jo 700-luvulla. Niistä tullaan edelleenkin nauttimaan etenkin Carolus Thermen -kylpyläkompleksiin (Passstrasse 79), joka sijaitsee kaupunginpuiston yhteydessä.
Vanhankaupungin kujien ja aukioiden, tuomiokirkon ja termaalikylpylän ohella Aachenissa sijaitsee yksi maan kuuluisimmista kahviloista, Leo van den Daele (Büchel 18). Se on kuuluisa piparkakuistaan (Printen), mutta kahvilasta saa kyllä muitakin kahvileipiä ja ruokiakin. Mielenkiintoinen paikka aterialle kaupungissa on Rose am Dom (Fischmarkt 1), joka sijaitsee tuomiokirkon entisessä keittiössä mutta jolla on myös terassi aukiolla.
Aacheniin pääsee Düsseldorfista junalla noin 90 minuutissa. Liput nopeimpiin juniin maksavat normaalisti 20 euroa suuntaansa, hitaampiin vähemmän, mutta tarjouksia kannattaa kysellä rautatieaseman lippuluukuilta tai sitten DB:n verkkosivuilta.
Aivan Kölnin vieressä sijaitseva Bonn oli Länsi-Saksan pääkaupunki vuosina 1949-89. Tämä valtakausi toi kaupunkiin erinomaisen kokoelman museoita. Kaupunki on myös tunnettu Beethovenista, jonka museoituun kotitaloon, Beethoven-hausiin (Bonngasse 24-26), on hyvä käydä täällä ollessa tutustumassa. Beethoven syntyi talossa vuonna 1770, ja talon antiin kuuluu säveltäjän uran ajalta peräisin olevia esineitä, kuten hänen viimeinen pianonsa. Museossa on multimediaesityksiä ja siellä pidetään vuotuiset Beethoven-festivaalit syys-lokakuussa.
Bonnin muut museot ovat kuuluisia kaikkialla Saksassa, ja niiden kermaan kuuluvat muun muassa Haus der Geschichte der Bundesrepublik Deutschland (Willy-Brandt-Allee 14), joka kertoo Saksan sodanjälkeisestä ajasta, ja Kunstmuseum-taidemuseo (Friedrich-Ebert-Allee 2), joka sijaitsee kätevän, neljä museota sisältävän Museumsmeilen eli museomailin alueella. Kylpylöiden ystävien on hyvä pitää mielessä, että lyhyen matkan päässä Bonnista sijaitsee kuuluisa Bad Godesberg.
Bonniin pääsee Düsseldorfista 45-60 minuutissa junalla. Nopeimmat junat ovat kalliita, miltei 20 euroa suuntaansa, mutta DB:n verkkosivuilta löytyy tarjouksia, ja niitä voi myös kysellä Düsseldorfin rautatieasemalta.
Dortmund tuli suuren yleisön tietoisuuteen viimeistään keväällä 2013, jolloin sen jalkapallojoukkue taisteli viimeiseen asti UEFAn mestarien liigan voitosta. Dortmundin päänähtävyyksiin kuuluvat sen vanhakaupunki, eläintarha (Mergelteichstrasse 80), Rosarium-ruusutarha (Westfalenpark), jossa on yli 3 000 ruusulajiketta, sekä kirkot, joista hienoimpia ovat Reinoldikirche ja Marienkirche. Dortmundissa on myös koko joukko hyviä museoita, kuten kulttuurihistoriallinen museo (Hansastrasse 3) ja keittokirjamuseo (An der Buchmühle).
Ennen joulua liikkeellä olevien on hyvä vierailla Dortmundin joulumarkkinoilla, jotka ovat Saksan suurimpien ja kuuluisimpien joukossa, alkaen noin kuukautta ennen joulua. Jalkapalloa seuraamaan mieliville tiedoksi, että Borussia Dortmundin pelejä voi nähdä miltei ympäri vuoden, heinäkuulta aina toukokuun loppuun, lukuun ottamatta joulu- ja tammikuussa pidettävää talvitaukoa.
Dortmundiin on 45-60 minuutin junamatka Düsseldorfista. Normaalit liput ovat melko hintavia, mutta tarjouksia kannattaa katsella verkkosivuilta tai kysellä päärautatieasemalta.
Düsseldorfin kilpakumppani on aina ollut Köln (englanniksi Cologne), josta ei kannata Düsseldorfissa juurikaan puhua, eikä Kölnissä myöskään kannata turhaan mainostaa Düsseldorfia. Kaupunkien välinen viha-rakkaussuhde käy hyvin ilmi oluesta, sillä Düsseldorfin Altbier-olutta ei kannata tilata Kölnissä eikä Düsseldorfissa kannata missään nimessä mennä tilaamaan Kölnin ylpeyttä, Kölsch-olutta.
Köln on ennen kaikkea tunnettu Kölner Dom -tuomiokirkosta, joka oli ainoita keskustan rakennuksia, jotka selvisivät toisen maailmansodan pommituksista ehjin nahoin. Se on alaltaan yli 12 000 neliömetrin suuruinen, ja sen kaksi tornia kohoavat 157 metrin korkeuteen. Perustukset laskettiin vuonna 1248, mutta rakentaminen eteni hitaasti ja koko komeus oli nykyisessä muodossaan vasta vuonna 1880.
Tuomiokirkon lisäksi Kölniin tullaan katsomaan suklaamuseota (Am Schokoladenmuseum 1A). Vieressä sijaitseva Saksan urheilu- ja olympiamuseo (Im Zollhafen 1) on hyvä vierailupaikka, samoin kuin Museum Ludwig (Bischofsgartenstrasse 1), jossa on hyvä kokoelma nykytaidetta. Monet käyvät myös El-De Haus -museossa (Appellhofplatz 23-25), joka käy läpi Kölnin vaiheita vuosina 1933-1945. Kölnin monipuolisista museoista antaa lisätietoa Kölnin museoista kertova sivusto.
Kölniin on hyvin lyhyt junamatka Düsseldorfista, lyhyimmillään noin 20 minuuttia. Normaalihintaiset liput pikajuniin ovat kuitenkin kalliita, ja Kölniin pääsee edullisemmin, kunhan vain hankkii itselleen paikallisjunaan käyvän lipun.
Esimerkiksi Germany Travel -sivustolla on lisätietoa Düsseldorfin lähistön kohteista.
Teksti: Peter Forsberg
2013/05
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.