- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Kukaan ei lähde Firenzeen luonnonhelmassa lomastaan nauttimaan, mutta kaupungin läpi virtaa kaunis joki ja osa sen puistoista ja puutarhoista on ehdottomasti näkemisen arvoisia. Jokeen, sen rantoihin ja siltoihin tulee tutustuttua automaattisesti, mutta harva puisto on niin hyvin esillä, että sellaiseen ilman etukäteissuunnitelmaa tulisi mentyä. Kasvitieteellinen puutarha on kuitenkin monia kiinnostava paikka, jossa on pohjoisen asukeille eksoottista kasvillisuutta, ja Oltrarnossa on pari puistoa, joissa etenkin kesällä on mukava käydä. Vaikka kukkuloilla oleva Piazzale Michelangelo ei olekaan millään tavalla luonnollinen vierailupaikka, on se kuitenkin osin puistomainen alue, jolta voi yläilmoista keskustan lisäksi tutustua tarkemmin Arnojoen rantoihin.
Joen toisella puolella oleva Oltrarno on paikka, jossa on enemmän tunnettuja puistoja kuin ytimen puolella. Firenzen paras puistojen vehreyttämä alue on kuitenkin ytimen puolella, San Marco -aukiosta pohjoiseen ja melko lähellä tuomiokirkkoa.
Firenzen läpi virtaa joki nimeltään Arno, jonka kokonaispituus on noin 250 kilometriä. Joki jakaa Firenzen keskustan kahtia, ja vilkkaammalla eli keskiaikaisen keskustan puolella sijaitsee suuri osa kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Toisella puolella viihtyvät kaupungin opiskelijat, ja siellä ovat paikallisten suosimat baarit ja ravintolat ja kaupungin parhaat puistot ja luonnolliset näköalapaikat. Valtaosa turisteista vierailee siellä vain Pitti-palatsin edustalla, ja se on pääosin aluetta, jossa on aina vähemmän turisteja kuin joen toisella puolella.
Arnojoen ylittää Firenzen keskustan alueella muutama silta, joista Ponte Vecchio [kartalla] on merkittävin. Natsi-Saksalla on yllättävä rooli sen suhteen minkälainen silta nykyisin on, sillä vuonna 1938 Hitler vieraili Firenzessä ja sitä ennen Mussolini antoi määräyksen, että sillan länsipuolelta kolme ikkunaa oli hajotettava, jotta Hitler saisi paremmat näkymät itse sillalta joelle. Vuonna 1944 tämä oli ainoa silta, jota perääntyvät natsit eivät räjäyttäneet ilmaan, ja tämä johtui ilmeisesti siitä, että Hitler oli mieltynyt siltaan ja antoi asiasta erillisen määräyksen.
Ponte Vecchio on jo puoli vuosituhatta toiminut jalokivi- ja kelloliikkeiden valtaamana markkinapaikkana, ja se on yksi Firenzen suosituimmista nähtävyyksistä ja hintavimmista ostospaikoista. Se on osin kliseenomainen silta, niin kuin Rialto-silta Venetsiassa, mutta Firenzen lomaan kuuluu olennaisena osan ainakin kerran ylittää joki tätä siltaa pitkin.
Muista silloista Ponte Sante Trinita [kartalla] on toinen kätevä joen ylityspaikka, sillä siltä on hyvät näkymät paitsi Ponte Vecchiolle myös joen toiselle suunnalle. Tietenkin se on huomattavasti rauhallisempi joen ylityspaikka kuin vanha silta, ja sille onkin mukava jäädä joksikin ajasta joenrantojen tunnelmasta nauttimaan. Auringonlaskut ovat Arnojoen rannalla ainutlaatuisia, ja auringonlaskun aikaan on hyvä hakeutua juuri Ponte Sante Trinitalle tai rantakaduille, joilta kylläkään näkymät joelle eivät ole kovin hyvät.
Jos haluaa saada kaikkein parhaat näkymät yläilmoista joelle ja sen takana oleviin keskiaikaisin kortteleihin, ovat koko Firenzen parhaat paikat sille Oltrarnon mäillä sijaitsevalla Piazzale Michelangelo -aukiolla [kartalla]. Se on 5–10 minuutin jyrkän kävelymatkan päässä ylös mäkeä Arnojoen rannalla, ja sen voi lähes kuka tahansa normaalissa kunnossa oleva teini tai aikuinen tehdä.
Aukion keskellä on suuri David-patsaan kopio (Il David), ja kukkuloille on erityisen kannattavaa suunnata iltapäivisin ja alkuillasta. Tällöin aurinko on kuvausmielessä oikeassa paikassa, ja aukion tuntumassa on nimenomaan myöhäisinä iltapäivinä esiintyjiä ja kaikin tavoin viihtyisää ja unohtumatonta tunnelmaa.
Ylhäällä on muutakin näkemistä, kuten kaksi hienoa kirkkoa ja hautausmaa, joilta on myös on hyviä näkymiä kohti ydintä. Kukkulalla kannattaakin kierrellä jonkin aikaa, sillä siellä on puita, kuumina aikoina viileämpää kuin kivikaupungissa ja vilkkainakin matkustusaikoina vain harva vierailija älyää vierailla kukkulalla muuta tekemässä kuin aukion laidalla maisemia ihailemassa.
Kukkulalle voi terve aikuinen nousta muutamassa minuutissa, mutta kesäkauden aikana kuumina keskipäivinä ja niille, jotka eivät ole valmistautuneet muutaman sadan metrin nousuun, bussilinja 13 vie normaaleilla matkalipuilla Piazzale Michelangelon takaosiin.
Joen toisella puolella sijaitseva Giardino di Boboli [kartalla] on Palazzo Pittin yhteydessä oleva suuri puisto, jonka alueella on etenkin veistoksia 1500–1700-luvuilta, mutta myös jonkin verran antiikinaikaista nähtävää.
Puisto on rakennettu keskiaikaisen puutarhan tyylisesti, ja sen 1500-luvulla aloitettuun suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistuivat kaupungin ykkösarkkitehdit ja -kuvanveistäjät. Puistossa on eri osia, ja siellä on mukava kierrellä tunnin pari, ainakin jos luppoaikaa riittää ja Firenzessä on kesäkauden aikana. Puiston kohokohtia ovat veistokset, lammet ja grottat eli tippukivimuodostelmat.
Puisto jakaantuu kahteen eri tasoon, alempaan ja ylempään. Alemmassa on valtava määrä veistoksia, kaunis lampi nimeltään Isoletta ja Grotta del Buontalenti eli Bernando Buontalentin tippukivitaideteos.
Ylemmältä puiston tasolta on upeat näkymät kaikkialle Pittin palatsin alueelle ja kaupunkia ympäröivälle maaseudulle. Siellä sijaitsevat myös ruusutarha ja posliinimuseo, joka esittelee Pitti–suvun keräämää posliinia, mukana muun muassa Sevres-, Vincennes- ja Meissen-posliinia.
Jos ostaa puutarhaan lipun, voi vierailla myös sen palatsissa, ja yhdessä tällaiseen retkeen voi helposti kulua kolme neljä tuntia. Aikuisten lippu maksaa 10 euroa, mutta nuorille ja eläkeläisille on alennuksia. Puisto ja palatsi avautuvat ympäri vuoden klo 8.15 mutta sulkeutuvat eri vuodenaikoina eri tavoin (klo 16.30–19.30). Ympäri vuoden kannattavinta onkin mennä paikalle aamupäivällä, mutta hiljaisina matkustusaikoina myös varhainen iltapäivä voi olla erinomainen aika vierailla siellä.
Oltrarnon eli Arnojoen toisella puolella sijaitsevan alueen monista upeista puistoista kenties miellyttävin on Bardinin puutarha [kartalla], joka on huomattavasti vähemmän suosittu vierailukohde kuin viereinen Boboli. Puistoon pääsee sisään Bobolin puiston kautta, ja sinne on myös erillinen sisäänpääsy Arnojoen puolelta.
Puistossa on kaikki perinteisen toscanalaisen puutarhan pääpiirteet, mikä tarkoittaa muun muassa tippukivitaideteoksia, marmoriveistoksia, suihkulähteitä ja amfiteatteria. Puistossa on myös upea barokkityylinen kiviportaikko, joka johtaa puiston eri tasoille.
Puiston alueelta on lisäksi Bardini-museo, jossa on Roberto Capuccin suunnittelemia vaatteita ja erilaisia vaihtuvia näyttelyitä.
Puistoon menevä voi tutustua myös palatsiin, ja sekä villa että puisto ovat samantyylinen vierailupaikka kuin viereinen Bobolikin, eikä muilla kuin asiaan hurahtaneilla tule mieleenkään käydä molemmissa.
Bobolin puiston ja palatsin näkee kuuden euron hintaisella lipulla. Aukioloajat ovat samat kuin Bardiniin, eli puisto ja palatsi avataan ympäri vuoden klo 8.15 ja suljetaan keskitalvella klo 16.30 ja keskikesällä klo 19.30.
Firenzen kasvitieteellinen puutarha eli Orto Botanico [kartalla] sijaitsee San Marco -aukion vieressä olevassa Semplici-puistossa. Sinne on tuomiokirkolta varsin lyhyt matka, kunhan älyää lähteä kävelemään sinne Via Ricasolia pitkin, sillä se vie suoraan puiston eteen.
Medicin suku perusti tämän kasvitieteellisen vuonna 1545, ja nykyään tässä yliopiston ylläpitämässä puutarhassa on noin 9000 eri kasvilajia. Siellä tietenkin näkee suomalaiselle eksoottista subtrooppista kasvillisuutta, ja se on muillekin kuin asiasta kiinnostuneille kesäkauden aikana mukava vierailupaikka.
Pääsymaksu on aikuisilta 6 euroa, ja parhaiten puisto on avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun ti–su klo 10–18.30. Talvikaudella puisto on avoinna la–su klo 10–16.
Kasvitieteellisen puutarhan ympäristö on varsin mielenkiintoinen, ja puistojen ystäville alueella on enemmän vihreää kuin oikeastaan missään toisessa Firenzen keskustan osassa. Palazzo Capponin ja Palazzo di San Clementen [kartalla] kaikilla suunnilla on puistoalueet, joihin kuuluvat Giardino di San Clemente, Giardino Della Gherardesca ja Giardino di Palazzo Capponi. Etenkin kuumina kesäpäivinä ja iltapäivätauon tunteina nämä puistoalueet ovat erinomainen paikka viettää aikaa.
Lähellä on myös paljon kaikenlaista nähtävää palatseista useisiin eri museoihin ja muihin vierailupaikkoihin. Kesäkauden aikana Firenzen-matkalla kannattaakin ottaa asiakseen tutustua tuomiokirkon ja Giardino di San Clementen välisiin kortteleihin, joissa on sellaisia helmiä kuin Ospedale degli Innocenti [kartalla], jonka holvikäytävä on Brunelleschin suunnittelema.
Visit Florence esittelee kaupungin puistoja ja puutarhoja.
Teksti: Peter Forsberg
2020/03
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.