- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Potsdamin 150 000 asukkaan kaupunki [kartalla] sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Berliinistä Brandenburgin osavaltiossa, jonka pääkaupunki se myös on. Varhaisin kirjallinen maininta Potsdamista on vuodelta 993, mutta vasta 1317 siihen viitattiin ensimmäisen kerran kaupunkina. Todella merkittävä kaupungista tuli 1600-luvulla, kun siitä tuli Preussin kuninkaallisten residenssikaupunki Hohenzollern-sukuun kuuluvan vaaliruhtinas Fredrik Vilhelmin myötä.
Loistokkaasta ajasta muistuttavat yhä Potsdamin monet upeat palatsit ja mahtavat puutarhat, joita on yhteensä noin 20. Tunnetuin matkailukohde Potsdamissa on Fredrik II Suuren rakennuttama Sanssoucin palatsi puutarhoineen. Kuninkaallisen residenssikaupungin aseman Potsdam menetti vasta 1918, kun Saksan keisarikunta luhistui ensimmäisen maailmansodan jälkeen.
Vain noin 25 % Potsdamin pinta-alasta on rakennettua, ja loppu koostuu useista järvistä ja joista, metsistä ja maanviljelysalueista. Potsdamissa voi siis hyvin hengähtää hetken luonnon helmassa. Kaupunki on myös merkittävä tieteen ja elokuvataiteen keskus - Potsdamissa on yli 30 tutkimusinstituuttia, ja siellä sijaitsee myös maailman vanhin suurelokuvastudio, Filmstudio Babelsberg.
Kuuluisin Potsdamin palatseista on Sanssoucin palatsi [kartalla], joka rakennettiin 1745-1747 Fredrik II Suuren kesäasunnoksi. Suoraan käännettynä tämän rokokootyyliä edustavan palatsin nimi tarkoittaa "ilman huolia" tai "huoleton" - Fredrik II Suuri halusikin palatsistaan paikan, jonne vetäytyä Berliinin prameilusta ja seremonioista. Palatsia pidetään Ranskassa sijaitsevan Versailles’n palatsin suurimpana "kilpailijana", ja joskus siitä käytetäänkin nimitystä "Preussin Versailles", vaikka se edustaa eri tyyliä ja on Versailles’ta paljon pienempi. Sanssouci valtavine puutarhoineen on osa UNESCOn maailmanperintöluetteloa, kuten itse asiassa suurin osa Potsdamin nähtävyyksistä.
Sanssoucin puistoalueeseen kuuluu muitakin palatseja, kuten Neues Palais eli uusi palatsi puiston läntisellä puolella, Orangerieschloss sekä Charlottenhofin palatsi puiston lounaiskulmassa. Puiston pohjoisosassa harjanteen päällä on myös Belvederen palatsi, josta on upeat maisemat Sanssoucin puistoalueelle, aivan kuten palatsin italiankielinen nimikin kertoo.
Cecilienhofin linna [kartalla] sijaitsee sekin Potsdamissa, ja se tunnetaan ehkä parhaiten siellä järjestetystä toisen maailmasodan jälkeisestä Potsdamin konferenssista, jossa voittajavallat määrittelivät Saksan uudet rajat. Linnan rakennutti keisari Vilhelm II vuosina 1914-1917 pojalleen ja tämän vaimolle.
Linna edustaa englantilaista tudor-tyyliä, ja se on viimeinen Hohenzollern-suvun rakennuttama linna. Nykyään Cecilienhof on museo mutta se toimii myös hotellina. Myös Cecilienhofin linna kuuluu monien Potsdamin nähtävyyksien tavoin UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Samalla Neuer Gartenin puistoalueella Cecilienhofin kanssa sijaitsee myös Marmorpalais eli marmoripalatsi.
Yksi Potsdamin suosituimmista alueista matkailijoiden keskuudessa on hollantilainen korttelisto [kartalla], jossa on runsaasti kahviloita, pieniä kauppoja ja baareja ja ennen kaikkea hollantilaistyylisiä tiilitaloja. Talojen historia juontaa juurensa Fredrik Vilhelm I:n aikaan, jolloin hän tarvitsi kipeästi työmiehiä varuskunnan laajennustöihin. Miehet löytyivät rajan takaa Hollannista, ja jotta miehet tuntisivat olonsa kotoisaksi, Fredrik rakennutti heidän käyttöönsä yli 130 hollantilaistyylistä punatiilitaloa 1700-luvun puolivälissä. Korttelissa on yhä rento ja omalaatuinen tunnelma.
Hollantilaisen kortteliston lisäksi Potsdamissa on kaupungin pohjoispuolella myös venäläinen yhteisö Alexandrowka [kartalla], joka on venäläisen arkkitehtuurin saareke. Alexandrowkan venäläistyyliset talot rakennettiin vuonna 1825 joukolle venäläisiä maahanmuuttajia. Talot ovat näyttäviä ja erikoisia, ja jotkin niistä toimivat nykyisin esimerkiksi kahvilana tai museona. Yhteisö kuuluu myös UNESCOn maailmanperintöluetteloon.
Vaikka Potsdam onkin pitkälti kuuluisa palatseistaan ja puutarhoistaan, näkemisen arvoinen on esimerkiksi sen vanhan keskustan vanhalla torilla sijaitseva St. Nikolaikirche [kartalla]. Kirkkoa on vaikea olla huomaamatta sen vihreän kupolin vuoksi. Torin liepeillä sijaitsee myös ranskalainen kirkko (Französische Kirche) sekä Potsdamin oma Brandenburgin portti, jota ei kannata sekoittaa Berliinin samannimiseen porttiin.
Berliinin keskustasta pääsee esimerkiksi S7-junalla Potsdamin päärautatieasemalle (Hauptbahnhof), mutta kaikki nähtävyydet eivät sijaitse sen lähellä, vaan niitä on paljon etenkin sitä seuraavan aseman (Charlottenhof) lähistöllä. Tälle asemalle pääsee suoraan Berliinistä RE1-junalla. Jos haluaa Babelsbergiin, on tämä asema S7-reitin varrella ja yhtä asemaa ennen Potsdamin päärautatieasemaa.
Potsdam sijaitsee C-vyöhykkeellä, ja näin esimerkiksi ABC-päivälippu on hyvä niille, jotka haluavat lähteä Potsdamiin ja jotka muutenkin haluavat ajella ainakin jonkin verran muuallakin Berliinissä. Tällaisella päivälipulla pääsee tietenkin matkustamaan myös ympäri Potsdamin.
Lisätietoa Potsdamista on esimeriksi kaupungin virallisilla matkailusivuilla.
Teksti: Anniina Simula, Peter Forsberg
Tarkistettu ja päivitetty: 2015/03
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.
Tosi hyvä. Mennään kesällä 2013.