- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Tällä sivulla luodaan katsaus Berliinin parhaisiin ostospaikkoihin, katsotaan, mitä sieltä olisi hyvä ostaa ja miten kaupat ovat avoinna. Lisäksi kerrotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaisissa liikkeissä on minkälaisia hintoja odotettavissa.
Berliinissä on valtava määrä ostoskeskuksia, tavarataloja, pieniä ja suuria kauppoja ja erilaisia toreja ja markkinoita kaikkialla kaupungissa, niin entisen idän kuin lännenkin puolella.
Länsi-Berliinissä ja etenkin Charlottenburgin kaupunginosassa sijaitsevat kalleimmat ja hienoimmat liikkeet, jotka ovat kaupungin kerman suosiossa. Poikkeuksena läntisessä Berliinissä on Kreuzberg, joka toreineen ja uniikkeja tuotteita myyvine putiikkeineen on värikäs ja edullinen paikka tehdä ostoksia.
Itäisen Berliinin puolella on erinomaisia ostosmahdollisuuksia, ja idän puolella hinta-laatusuhde on yleensä erittäin hyvä ja ostosten tekeminen siellä mielenkiintoista. Alexanderplatz on tavarataloineen, ostoskeskuksineen ja suurine liikkeineen hyvä alue tehdä ostoksia etenkin talvisin ja huonoilla ilmoilla. Prenzlauer Berg pikkuputiikkeineen ja toreineen on erinomainen kesäkauden ostospaikka, ja sen vieressä oleva Friedrichshain on vastaavanlainen paikka, jossa ostospaikat ovat kuitenkin keskittyneet pienemmälle alueelle.
KaDeWe tai Kaufhaus des Westens [kartalla] eli "lännen tavaratalo" on Manner-Euroopan suurin tavaratalo, ja suurempi Euroopan alueella on ainoastaan Lontoon Harrods. Tämä supersuosittu tavaratalo on shoppailijan paratiisi ja valtavan kokonsa sekä upean arkkitehtuurinsa vuoksi helppo löytää Wittenbergplatzilta, jolle kulkee metro. KaDeWe on houkutellut ostoksilla kävijöitä jo 1900-luvun alusta, ja se on nähnyt monet talouden taantumat ja loistokaudet. Tavaratalon yksi erikoisuus on valtavan kokoinen elintarvikeosasto, josta löytää laajan valikoiman niin juustoja, makkaroita kuin leivoksiakin.
Wittenbergplatzilta lähtee yksi Berliinin vilkkaimmista ostoskaduista, Tauentzienstrasse [kartalla]. Tällä 500 metriä pitkällä kadulla sijaitsee lukuisien kauppojen ja KaDeWen lisäksi myös muun muassa "Berlin"-veistos, joka symboloi aikanaan kaupungin jakautumista.
Tauentzienstrassen lähellä sijaitsee Kurfürstendamm [kartalla], joka on entisen Länsi-Berliinin keskusta-aluetta. Katua kutsutaan joskus myös Berliinin Champs-Élyséeksi sen luksusliikkeiden vuoksi. Kadun varrella on lukuisien kuuluisien vaatesuunnittelijoiden liikkeitä, mutta toki siellä on myös hieman huokeampia Zaran ja H&M:n kaltaisia vaihtoehtoja. Tämä kuten muukin läntinen Berliini on mainstream-henkistä shoppailua varten, johon kuuluvat nimenomaan tunnettujen merkkien suuret liikkeet ja muut ostosmahdollisuudet, joita on tarjolla kaikissa suurissa eurooppalaisissa kaupungeissa.
Tauentzienstrassen ja Kurfürstendammin välissä sijaitsee Europa Center -tavaratalo, joka on hyvä paikka muun muassa matkamuistojen ja tuliaisten etsijälle mutta jonkalaisia on miltei jokaisessa Euroopan kaupungissa. Tavaratalossa on myös paljon ravintoloita ja kahviloita, joissa voi levähtää ostosreissun lomassa, joskin ne ovat kalliita ja varsin tavanomaisia ruokapaikkoja.
Samalla alueella sijaitseva Kantstrasse [kartalla] on vastaavanlainen suurten liikkeiden hallinnassa oleva katu, joka ei tuota yllätyksiä ja jossa on tarjolla samoja tuotteita kuin muuallakin Euroopassa.
Jos läntisen Berliinin puolella haluaa nähdä ainutlaatuisia toreja ja värikkäitä katunäkymiä, on Kreuzberg siihen ainoa oikea vaihtoehto. Kaupunginosa on ehkä keskiluokkaisempi kuin se on ikinä ollut, mutta edelleenkin Bergmannstrassen [kartalla] varrella ja tuntumassa on hyvä tehdä ostoksia ja käydä kauppahallissa elintarvikeostoksilla. Muualla kaupunginosassa on myös kauppoja ja etenkin pieniä putiikkeja. Mehringdammin varrella on kaikenlaista, ja Kreuzbergin ja Neuköllnin rajamailla pidetään myös ehdottoman värikkäät Türkenmarkt-markkinat [kartalla] tiistaisin ja perjantaisin. Saman kadun varrella pidetään myös kirpputori kesäisin joka toinen sunnuntai klo 10-18.
Turkkilaiset markkinat ja Maybachuferin kirpputori pidetään jo Neuköllnin puolella. Berliinissä ennenkin käyneille tai niille, jotka viettävät sinne kauan aikaa, tämä on hyvä paikka lähteä katsomaan kaikkein eksoottisinta Berliiniä. Tämä etenkin turkkilaisten ja entisen Neuvostoliiton alueelta saapuneiden maahanmuuttajien suosiossa oleva kaupunginosa on varsin edullinen mutta värikäs paikka tehdä ostoksia. Hyviä ostoskatuja täällä ovat etenkin Sonnenallee [kartalla], ja myös entisen Itä-Berliinin puolella sijaitsevalla Karl-Marx-Strassella [kartalla] voi tehdä edullisia ostoksia. Neukölln on osin entistä Länsi- ja osin entistä Itä-Berliiniä. Se on hyvä paikka muutenkin katsastaa shoppailun lomassa, ja siellä on tietenkin myös tarjolla paljon edullisia ruokia, etenkin kebabia.
Ensimmäinen osoite Itä-Berliinissä shoppailemaan mielivälle on Alexanderplatz [kartalla], jonne on helppo tulle metrolla muualta kaupungista ja josta on hyvä siirtyä ostoksille muualle itäisen Berliinin alueelle. Alexanderplatz on varsin yllätyksetön ostiskelupaikka, mutta täällä on erikoista tunnelmaa, jota luovat DDR:n aikaiset jäänteet, ja täällä on myös jonkin verran edullisempaa kuin Charlottenburgissa. Aukiolla on suuria tavarataloja, kuten valtava Galeria Kaufhof ja suuri elektroniikkaliike Saturn, joka kuten muutkin liikkeet alueella on hyvin avoinna (ma-la klo 10-21).
Vastaavanlaista tunnelmaa on odotettavissa Mittessä, joka on Alexanderplatzin lähellä ja jonne pääsee parhaiten täältä kävelemällä Unter den Linden -katua pitkin. Tällä kadulla on jonkin verran liikkeitä, mutta lisää niitä tulee vastaan Friedrichstadtin puolella, jonka pääkatu on Checkpoint Charlie -rajapaikasta tuttu, pitkä Friedrichstrasse [kartalla]. Tällä kadulla kuten koko tällä alueella on suuria tunnettuja liikkeitä, mutta läheisellä Gendarmenmarkt-aukiolla [kartalla] pidetään marraskuun lopulta joulukuun loppupuolelle eräät Euroopan mieleenpainuvimmat joulumarkkinat, jotka antavat tälle liikekeskuksen omaiselle alueelle aivan eri luonnetta.
Kolmas itäpuolen alue, jolla on paljon suuria kauppoja ja ostoksia vailla yllätyksiä, on Hackescher Markt -aukion tienoo [kartalla]. DDR:n aikana se tunnettiin Marx-Engels-Platz-nimisenä, mutta meno on muuttunut melkoisesti, ja alue tunnetaan nykyään paitsi hyvänä shoppailupaikkana myös yhtenä kaupungin parhaista illanviettopaikoista. Hyviä ostoskatuja täällä on Oranienberger Strasse sivukatuineen, ja myös Neue Schönhauser Strasse on merkittävä kauppakatu, jolla on esimerkiksi Marimekon myymälä ja myös Birkenstockin ja Karl Lagerfeldin myymälät.
Nämä kolme suurta kauppa-aluetta eivät oleellisesti poikkea luonteeltaan läntisen Euroopan alueista, mutta jos haluaa tehdä erilaisia ostoksia kuin oikeastaan missään muualla Euroopassa, ovat Kreuzbergin lisäksi Prenzlauer Berg ja Friedrichshain tähän parhaat vaihtoehdot. Molemmat kaupunginosat ovat suuria, ja niissä on paras tunnelma kesällä. Sunnuntaisin kaupat ovat kiinni, mutta kirpputorit korvaavat pyhäpäivinä tätä epäkohtaa. Ne pidetään Arkonaplatzilla [kartalla] ja Mauerparkissa [kartalla] klo 10-18.
Prenzlauer Berg on suuri kaupunginosa, jossa on hyvä suunnata Kollwitzplatzille [kartalla]. Sen ympäristössä on hyvää kaupunginosan tunnelmaa, ja sillä pidetään myös luomuelintarvikemarkkinat torstaisin ja lauantaisin.
Kaupunginosan muut ostosalueet ovat lähinnä tästä pohjoiseen. Tästä voi suunnata kohti Danziger Strassea monia eri katuja pitkin, sillä kauppoja on melkoinen määrä Kollwitzstrassella ja Husemannstrassella. Myös läheisellä Schönhauser Allee -valtakadulla on paljon putiikkeja, jotka täälläpäin ovat yleensä pieniä ja myyvät ainutlaatuisia tuotteita. Danziger Strassen sivukadut ovat nekin kaupunginosan parhaita ostoskatuja, ja etenkin Pappelallee, Lychener Strasse ja Senefelderstrasse ovat erinomaisia ostoskatuja, kuten niiden jälkeen seuraava Raumerstrassekin. Prenzlauer Berg on sen verran järeä paikka niin kaupoiltaan, ravintoloiltaan kuin yöelämältäänkin, että siellä kannattaa etenkin nuorten ja hipsterihenkisten viettää aikaa mahdollisimman paljon, ja sen katujen koluamiseen voi helposti käyttää useankin päivän.
Vastaavanlainen mutta pääpaikoiltaan pienempi ostospaikka on Friedrichshain, jonka pääasiallinen paikka niin syödä, viettää iltaa kuin tehdä ostoksiakin on Simon-Dach-Strasse [kartalla] ja sen lähikadut ja -tienoot. Kuten muuallakin Berliinissä, valtaosan vuodesta kaupat ovat sunnuntaisin kiinni, mutta tällöin Boxhagerner Platz -aukiolla [kartalla] pidetään klo 10-18 monipuolinen kirpputori. Samalla aukiolla pidetään lauantaisin klo 8-14.30 elintarvikemarkkinat.
Aurinkoinen sunnuntaipäivä kuluu leppoisasti kirpputorilla kierrellen. Niistä voit löytää kaikkea aina kirjoista ja levyistä perinteisiin nahkahousuihin, ja valtaosassa niissä on myös musiikkia ja ruokia. Yksi Berliinin suurimmista kirpputoreista on Strasse des 17. Junilla. Siellä on hyvä antiikkitarjonta ja korkeatasoisia keräilytavaroita. Lisää kirpputoreja on listattu Penguin’s Berlin Guide -sivustolla.
Mitä kaupoista sitten kannattaa ostaa, varsinkin tuliaisia silmällä pitäen? Suosittuja tuliaisia ovat muun muassa Berliinin karhu, joka on kaupungin symboli, sekä miniversio itäberliiniläisestä Trabantista. Kaikkialla myydään myös entisen muurin paloja sekä pieniä punaisia ja vihreitä Ampelmanneja eli liikennevalojen figuureja ja entisen Itä-Saksan jäänteitä. DDR:ään liittyvää tavaraa myydään muutenkin paljon esimerkiksi Checkpoint Charlien lähellä. Esimerkiksi Unter den Lindenillä sekä Europa Centerissä on paljon matkamuistomyymälöitä. Tietysti jos laukkuun mahtuu, on saksalainen viini hyvä tuliainen, ja viini onkin aina halvempaa kuin Suomessa. Myös elintarvikkeet ovat hyvin valikoimin ja hinnoin esillä ympäri kaupungin, ja ennen kotiin lähtöä onkin hyvä käydä ostelemassa kaikenlaista juustoista muihin tuotteisiin.
Berliinistä voi tuoda kotiin miltei mitä tahansa, ja täällä etenkin ainutlaatuiset tuotteet ovat hyviä ostoksia. Mitä erilaisimmat keräilyesineet, vanhat armeijan reput, vaatteet ja välineet, antiikki, kirpputoreilta ja erikoisliikkeistä saatavat vanhat kirjat, vinyylilevyt, elokuvat, DDR-aiheiset tuotteet, vaatteet mainstream-tyylistä täysin ainutlaatuiseen uuteen suunnitteluun ja retroon ja todelliseen vintageen lähes miltä aikakaudelta tahansa ovat täällä hyvin tarjolla. Parhaiten uniikkia ja ainutlaatuista löytyy juuri sunnuntaisin pidettäviltä antiikki- ja kirpputoreilta, joita on monissa paikoissa myös lauantaisin. Uniikkeja tuotteita voi löytää kaikkialta kaupungista ja etenkin itäisen Berliinin ja Kreuzbergin liikkeistä, joista monet ovat erikoistuneet tavaraan, joka on harvinaista tai jota ei monissa tapauksissa juuri muualta löydykään.
Berliinissä on pieniä toreja siellä täällä, yleensä aukioilla, ja niiltä saa tuoreita elintarvikkeita ympäri vuoden. Türkenmarkt [kartalla] on tiistaisin ja perjantaisin pidettävä turkkilainen tori, jolla on erinomaiset, edulliset valikoimat. Kollwitzplatzin luomutori pidetään kahdesti viikossa torstaisin ja lauantaisin, ja lauantaisin Boxhagener Platz -aukiolla Friedrichshainissa pidetään luomuelintarviketori. Myös länsipuolen parhailla ostospaikoilla on paljon toreja, ja Winterfeldplatz-aukiolla [kartalla] Schönebergin kaupunginosassa pidetään tasokas tori. Tänne kannattaa lähteä ostoksille lauantaisin klo 8-16, ja myös keskiviikkoisin täällä on pienempi tori. Schönebergissä myös Rathaus Schönebergin [kartalla] tienoilla on tori joka viikonpäivä aamusta iltaan, ja lisäksi samalla paikalla on kirpputori lauantaisin ja sunnuntaisin.
Kauppahalleja Berliinissä on parhaiten Kreuzbergissä, missä Marheineke-kauppahalli Bergmannstrassen varrella on kokenut melkoisen kasvojenkohotuksen viime vuosikymmenen aikana. Täällä on tarjolla erittäin korkeatasoisia ruokia ja juomia, ja kauppahalli on hyvin avoinna (ma-pe klo 9-20 ja la 8-20). Markthalle Neun [kartalla] on Kreuzbergin toinen kauppahalli, ja siellä on torstaista lauantaihin torit ja joinain muina päivinä ruokaan liittyviä erikoistapahtumia. Myös läntisen Berliinin puolella on kauppahalleja, kuten Moabit-kaupunginosan arkinen ja edullinen Arminiusmarkthalle [kartalla].
Niin suuria kuin pieniäkin ruokakauppoja on Berliinissä valtava määrä. Pienet kioskit ja kaupat ovat avoinna hyvin, mutta ne ovat yleensä kalliimpia kuin suuremmat myymälät. Tunnettu paikallinen ketju on etenkin edullinen Aldi Nord, jolla on liike esimerkiksi Mittessä, lähellä Potsdamer Platzia [kartalla]. Lidlillä on myös edulliset hinnat, ja niitäkin on ympäri kaupungin. Kaufland on isojen liikkeitten ketju, ja myös Kaiser’s on suurten myymälöiden ketju, jolla on hyvin avoinna oleva kauppa Friedrichshainissa [kartalla].
Suurilla tavarataloilla on elintarvikeliikkeitä, jotka usein myyvät kalliita ja hienoja elintarvikkeita, ja näin niillä on vähän eri rooli kuin normaaleilla valintamyymälöillä. Varakkaat ihmiset shoppailevat mielellään KaDeWen ja Galeries Lafayetten [kartalla] herkkupuodeissa, ja Kaufhof Alexanderplatzilla on myös hyvä paikka lähteä tekemään normaalia hienompia elintarvikeostoksia.
Lisätietoa: Berlin Info -sivusto kertoo lisää elintarvikeostoksista.
Berliinissä on paljon outlet- ja tehtaanmyymälöitä, joista etenkin muotia saa huomattavasti edullisemmin kuin normaalisti. Niitä on keskustassakin, ja valtaosaan pääsee julkisilla. Visit Berlin -sivusto esittelee useita outlet-myymälöitä, joita klikkaamalla voi myös saada kulkuohjeet niille mistä tahansa Berliinin osasta.
Muut kuin kioskit ja elintarvikeliikkeet ovat tavallisesti kiinni sunnuntaisin, jolloin ostoksia voi tehdä kirpputoreilla ympäri kaupungin, yleensä klo 10-18. Torien lisäksi sunnuntaisin on avoinna jonkin verran muitakin liikkeitä. Ne ovat lähinnä ruokakauppoja ja turisteille suunnattuja kauppoja, mutta esimerkiksi vuonna 2015 kaikki liikkeet voivat olla seitsemänä sunnuntaina vuodessa avoinna niin halutessaan. Näitä päiviä on tasaisesti ympäri vuoden, mutta perinteisesti joulukuussa on kaksi sunnuntaita, jolloin kaupat voivat olla vapaasti avoinna klo 13-18. Visit Berlin -sivut kertovat lisää sunnuntaina avoinna olevista liikkeistä.
Kuten Saksassa on tapana, jotkin rautatieasemien yhteydessä sijaitsevat ostospaikat ovat sunnuntaisin avoinna. Yleensä asemien alapuolella olevissa tunneleissa tai muualla aseman yhteydessä on etenkin valintamyymälöitä mutta joskus myös muita liikkeitä, jotka ovat avoinna koko sunnuntain ja myös pyhäpäivinä.
Tavallisesti liikkeet ovat arkisin auki klo 10-20. Lauantaisin osa sulkee jo klo 18, mutta monet tavaratalot esimerkiksi Alexanderplatzilla ovat avoinna lauantaisinkin klo 21 asti. Tavaratalot ja ostoskeskukset voivat olla avoinna klo 21 asti, ja myös suuretkin valintamyymälät voivat sulkea vasta klo 21-22. Vaatekaupoista ja tavarataloista poiketen monet pienet kioskityyppiset kaupat ovat auki läpi yön. Jos siis nälkä yllättää, niistä voi ainakin hakea jotain purtavaa ja juotavaa, ja myös pikaruokapisteet, joita on erityisen hyvin metroasemien yhteydessä, ovat avoinna pikkutunneille tai ympäri vuorokauden. Merkille pantavaa on myös se, että pikaruokakojut myyvät yleensä rajoituksitta alkoholia oluesta teräviin.
Vertailujen mukaan Berliinin ostosten yleinen hintataso on keskimäärin lähes viidenneksen edullisempi ja elintarvikkeet noin 15 % edullisempia kuin Helsingissä. Alkoholijuomat ovat melkoisesti edullisempia kuin kotimaassa, ja niitä saa lähes mistä tahansa, mutta niillä on melkoinen hintahaitari ja tasoerot ovat suuria. Tupakkatuotteet maksavat lähes saman kuin Suomessa.
Berliinissä kuten muuallakin Saksassa on käytössä euro, joita on hyvä ottaa reilusti matkaan mukaan jo kotimaasta. Pankkiautomaatteja on entistä enemmän, eikä Berliinin mistään osasta tai miltään asemalta ole vaikea löytää useitakin eri automaatteja, joihin käyvät kansainväliset maksukortit. Maksukortit käyvät edelleen hivenen heikonlaisesti Berliinin liikkeissä, sillä monet liikkeet ottavat vastaan vain paikallisten pankkien myöntämiä kortteja. Visa ja Mastercard käyvät entistä yleisemmin etenkin kalleimmissa liikkeissä kuten KaDeWessa ja Kurfürstendammilla, mutta tästä huolimatta käteistä on aina hyvä pitää turvallisessa Berliinissä reilusti mukana - joskin tarkkana lompakon kanssa kannattaa olla tungoksissa, kuten täysissä metrovaunuissa ja toreilla.
Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja päivitetty: 2015/04
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.
Alexsander Platzin Alekis-kauppakeskuksesta löytyy mitä vaan; valtava paikka. Ja monet kävijät tykkäävät myös Saksan Sokosesta eli Kauphof-tavataloista. /Seija
Alexanderplatzin Galleria-kaufhaus on paikallinen Stockmann,ehkä astetta laajempana. Lähellä oleva Alexa-ostoskeskus on täynnä vaatekauppoja sekä ruokapaikkoja pikkunälän taltuttamiseksi. /Salli
Berliinissä en itse ole käynyt, mutta KaDeWe lienee verrattavissa Suomen Helsingin Stockmanniin. /Atro Niiniluoto
KaDeWe:n vertaaminen Helsingin Stockmanniin on vähän sama kuin vertaisi R-Kioskia Prismaan.. /nx
Stockmann ei missään nimessä yllä KaDeWe:n tasolle! Kannattaa käydä paikan päällä toteamassa. Ja kierros kannattaa aloittaa ruokaosaston samppanjabaarista. /JJ
Galeria-tavarataloissa (ainakin Alexanderplatzilla...) on myös shamppanjabaari ja valmisruokana saa vaikkapa sushia. Toinen Galeria löytyy ainakin Ostbahnhofilta - jos on menossa katsomaan East Side galleriaa. /Neveanna
Taitaa olla kommenteissa ns. ulkomaan lisää. Itseasiassa vanha-Stockmann oli eittämättä yksi parhaista tavarataloista euroopassa ja eräs suurimmista. Ainakin oli pohjoismaiden suurin. mainittu KaDeWe tavaratalo ei olisi ollut lähelläkään Stokkaa - tosin nykystokka ja mainittu ovat lähekkäin. /Asukas_Pankow_Berlin