- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Berliini on kesällä erinomainen matkakohde lasten kanssa. Siellä riittää niin paljon eri alueita, nähtävyyksiä ja tekemistä, että siellä voi viettää pitkänkin aikaa ja moni palaa sinne aina yhä uudestaan. Berliini on turvallinen kaupunki, jossa on paljon puistoja, toisistaan täysin poikkeavia kaupunginosia ja erittäin paljon tilaa, ja kaikesta tästä pääsee parhaiten nauttimaan kesäisin.
Berliini on suuri, vilkas ja suosittu kaupunki, mutta sinne voi matkustaa vilkkainakin aikoina, sillä tilaa riittää ja harva paikka on siellä oikeastaan koskaan täysin tukossa. Berliini on hyvä paikka lähteä lasten kanssa paitsi katsomaan nähtävyyksiä ja tekemään kaikenlaista myös tulla ostelemaan vaatteita ja kaikenlaista muuta. Täällä kannattaa vierailla markkinoilla, joilla kojujen lisäksi on musiikkia ja ruokia, ja tutustua kaupungin värikkääseen ja ainutlaatuiseen historiaan.
Berliinissä on itä- ja länsipuoli, joilla edelleenkin on melkoisesti eroja. Kaupungin idän ja lännen välinen joukkoliikenne metrolinjoja myöten on kuitenkin saatu jo melko hyvin yhdistettyä. Mielenkiintoisimmat ja värikkäimmät seudut ovat itäpuolella, missä niin ruokien, juomien kuin majapaikkojenkin hinnat ovat vuokrien takia edullisempia.
Itäpuolen pääpaikka on Alexanderplatz [kartalla], jolta pääsee metrolla ja raitiovaunulla etenemään minnepäin Itä-Berliiniä tahansa ja moneen paikkaan läntisessäkin Berliinissä. Tällä alueella on valtava määrä erilaisia kauppoja ja kauppakeskuksia, ja tämä on alue, jolla on hyvä viettää aikaa myös huonoilla ilmoilla. Sen Fernsehturm-näköalatornista voi katsella koko kaupunkia, ja jos haluaa nähdä sosialisminaikaisen valtakadun, on Karl-Marx-Allee [kartalla] siihen kenties kaupungin paras vaihtoehto.
Alexanderplatzilta voi myös lähteä joko raitiovaunulla M5 tai U2-metrolla kohti Prenzlauer Bergia, jonka Kollwitzplatz-aukion tienoolla [kartalla] on kesäisin terasseja ja jonka lähikaduilla on paljon putiikkeja, ravintoloita ja hienoja katunäkymiä. Aukiolla, lasten leikkipuiston vieressä, pidetään myös torstaisin ja lauantaisin luomuelintarvikemarkkinat. Prenzlauer Berg on suuri kaupunginosa, joka alusta alkaen on ollut itäpuolen trendikkäin, ja sinne on nimenomaan kesällä hyvä lähteä syömään, tekemään ostoksia ja katselemaan tyypillistä paikallista elämänmenoa.
Alexanderplatzilta voi kävellä museoiden alueelle, joka on Museumsinsel-saarella ja sen ympäristössä [kartalla]. Täällä on useita museoita, joiden lomassa on puistoja, ja täällä voi myös nousta jokiristeilyyn, jolloin Berliiniin saa Spreejoelta aivan erilaisen näkymän. Alue museosaaren ympäristössä on turistimaisinta Berliiniä, mutta sekin on laaja alue, jolla aina viihtyy myös paikallisia ja jolla sijaitsee Humboldt-yliopistokin. Tästä on lyhyt matka Unter den Linden -kadulle, joka aikoinaan oli Berliinin hienoin katu ja joka pitkien remonttien jälkeen alkaa päästä entiseen loistoonsa. Sen sivukatu Friedrichstrasse [kartalla] on kaupungin hienoimpia ostoskatuja. Tämän pitkän kadun varrella sijaitsee Checkpoint Charlie [kartalla], jonka ympäristö on kaupungin suurimpia turistirysiä ja jota on viime vuosina kehitetty sitäkin.
Mikäli mielii nähdä Berliinin "vanhankaupungin", on jälleenrakennettu Gerdarmenmarkt-aukio [kartalla] sen näkemisen arvoinen keskusaukio. Aukion laitamilla on kauniita rakennuksia, sekä uutta että vanhaa, ja joulukuussa tämä toimii kaupungin joulutorina. Tästä on lyhyt matka Brandenburger Tor -portille [kartalla], joka on ykköspaikka turisteille ja jonka Pariser Platz -aukiolla lähes jokainen Berliinissä lomaileva käy. Tämän jälkeen tuleekin vastaan valtava Tiergarten-puisto, joka on ehdoton paikka perheille kesäisin ja jonka eteläpuolella sijaitsee eläintarha [kartalla]. Matkalla kohti puistoa on hyvä käydä Potsdamer Platz -aukiolla [kartalla], joka sijaitsee Tiergartenin eteläpuolella ja joka on ollut neljännesvuosisadan valtavien rakennusprojektien hallitsemaa aluetta.
Alexanderplatzilta voi myös hypätä raitiovaunuun M10, joka kulkee kohti Warschauer Strassea ja joka vie Friedrichshainin värikkääseen kaupunginosaan. Tämä on kesät talvet hyvä vierailupaikka teini-ikäisten kanssa, ja täällä kannattaa kesällä etenkin syödä ja viettää aikaa Simon-Dach-Strassen [kartalla] varrella ja lähistöllä.
Friedrichshainista on lyhyt matka Länsi-Berliiniin, ja matkalla sinne voi Spreejoen varrella tutustua Berliinin muurin osiin East Side Galleryssa [kartalla]. Tästä voi kävellä tai siirtyä julkisilla syvemmälle Kreuzbergiin, joka on lännen puolella ja joka on värikkäin sen kaupunginosista. Tässä laajassa kaupunginosassa Bergmannstrasse [kartalla] on hyvä katu, jonka varrella on kauppoja, ravintoloita ja kaikenlaista mielenkiintoista. Kreuzberg on kaupunginosa, jossa on paljon puistoja. Siellä kannattaa syödä döner kebabia, jonka turkkilaiset vuonna 1970 siellä kehittivät, ja siellä kannattaa myös pitää silmät auki värikkäiden seinämaalausten varalta.
Berliinissä on niin idässä kuin lännessäkin valtava määrä vierailupaikkoja, joista on yhdellä matkalla hyvä keskittyä vain muutamaan, sillä niiden välillä kulkemiseen voi mennä yllättävän kauan aikaa, teki sen sitten millä keinolla tahansa. Kreuzbergissa ollessa on hyvä katsastaa ainutlaatuinen Tempelhofin lentokenttä [kartalla], joka on nykyään Tempelhofer Park ja jossa entisillä kiitoradoilla voi pyöräillä, skeittailla, harrastaa varjoliitelyä ja tehdä kaikenlaista muuta. Tämä on laaja alue, jolla on valtavasti tilaa. Sen sisäänkäynnit kannattaa tarkistaa etukäteen kartalta, ja vaikka tämä on ympäri vuoden avoinna, niin parhaimmillaan tämä on kesän aikana, toukokuun alkupuolelta syyskuun loppupuolelle.
Länsipuolella on valtavasti paikkoja, joissa perheet voivat käydä. Tyypillinen länsieurooppalainen ostoskatu on Kürfurstendamm eli Ku’damm [kartalla], ja jos haluaa käydä kaupungin hienoimmassa tavaratalossa, KaDeWe [kartalla] sijaitsee melko lähellä. Mukavaa vanhanajan rauhallista tunnelmaa ja paljon taidemuseoita on Charlottenburgissa, jonka palatsin ympäristö [kartalla] museoineen ja kauniine katunäkymineen on vähän erilaista Berliiniä.
Lähellä Charlottenburgia on paljon kaikenlaista, mutta mielenkiintoinen ja erilainen alue on olympiastadionin ympäristö [kartalla], minne pääsee parillakin eri metrolinjalla ja missä useimmiten on melko rauhallista. Täälläkin valtavasti tilaa, ja alue on puistojen luvattua maata, jossa lapsiperheet voivat viihtyä pitkiäkin aikoja kesäkauden aikana.
Berliinissä on hyvä liikkua kesät talvet metrolla, joita ovat sekä pääosin maan alla kulkeva U-Bahn että pääosin maan päällä liikkuva S-Bahn. Metroverkosto on valtava, oma maailmansa, jota kannattaa opetella käyttämään mahdollisimman hyvin. Junista näkee yleensä ulos, niin että niitä käyttäessä voi myös oppia kaupunkia, ja ne ovat lastenrattaille ja liikuntarajoitteisille helppokäyttöisiä. Metro on siisti ja turvallinen, ja lippuja tarkastellaan usein, niin että ne kannattaa olla ostettuna ja leimattuna. Lippuja saa kioskeista ja automaateista, mutta monet automaatit eivät ota vastaan kansainvälisiä maksukortteja. Päivälippu on hyvä hankinta etenkin talvikaudella, mutta kesäisinkin kaupungista näkee viikonlopussakin vain murto-osan, jos ei käytä hyväksi joukkoliikennettä.
Raitiovaunu on kätevä tapa matkustaa etenkin itäpuolella, ja myös sen kyydistä näkee kaikenlaista. Raitiovaunut kulkevat usein, ja niillä on turvallista liikkua. Myös busseja kaupungissa on, ja bussi numero 100 on tunnettu siitä, että sen kyydistä näkee kaikkein tunnetuimpia nähtävyyksiä, muun muassa Potsdamer Platzin tienoilla.
Berliini on entistä suurempi pyöräilykaupunki. Pyörällä siellä näkeekin paljon lyhyessä ajassa, mutta kaupunkia on hyvä tuntea ennen kuin nousee pyörän selkään. Pyöräilyä kaupungissa voi harrastaa myös esimerkiksi Tiergarten-puistossa ja Tempelhofin lentokentän kiitoradoilla.
Ruokien puolesta Berliini on todennäköisesti Pohjois-Euroopan monipuolisin ja korkeatasoisin paikka, ja koko Euroopasta saa etsiä kaupunkia, jonka ravintolaruokien hinta-laatusuhde olisi parempi. Normaalien ravintoloiden lisäksi siellä on valtavasti katuruokia, kuten makkaroita ja kebabeja, ja näiden syöminen kuuluukin olennaisena osana Berliinin-matkaan.
Ruoat ovat edullisia etenkin Itä-Berliinissä. Kebabien ja makkaroiden rinnalle kaupungin ykkösruoiksi ovat kohonneet aasialaiset ruoat thai- ja vietnamilaisten ruokien johdolla. Aasialaiset ruoat ovat erinomaisia kaikkialla, mutta etenkin Friedrichshain ja Prenzlauer Berg ovat alueita, joilla aasialaiset ruoat ovat erityisen hyviä. Kebabia on hyvä syödä Kreuzbergissä, missä se kehitettiin, ja makkaroita on hyvä syödä paitsi Kreuzbergissä myös Prenzlauer Bergissä. Kreuzbergissä legendaarinen makkarapaikka on Curry 36 (Mehringdamm 36) [kartalla], jossa on viikonloppuisin pitkiä jonoja, ja Prenzlauer Bergissä kuuluisa makkarapaikka on Konnopke’s (Eberswalder Strasse -metroasema) [kartalla].
Myös muissa kaupunginosissa niin idässä kuin lännessäkin on paljon erilaisia ruokailumahdollisuuksia, ja Berliinistä voi saada lähes mistäpäin tulevia ruokia tahansa. Italialaiset ovat siellä suosittuja, ja japanilaisia sushi- ja muita ravintoloita siellä on melkoisesti. Berliinissä on ruokia monesta eri maailmankolkasta.
Shoppailu on hauskaa Berliinissä, ja sinne voi lähteä ostoksille ympäri vuoden. Alexanderplatz on erinomainen alue shoppailla vaikka koko päivän, mutta siellä on lähinnä isoja liikkeitä ja kauppakeskuksia. Enemmän yksilöllistä pikkuputiikkia ja kaikkea uniikkia on tarjolla Prenzlauer Bergissä, missä esimerkiksi Kollwitzplatz-aukio on hyvä kiintopiste putiikkeja ajatellen, ja niitä on melkoisesti myös muualla kaupunginosassa. Kreuzberg on sekin nuorekas shoppailupaikka. Enemmän aikuista makua on sitten luvassa muualla länsipuolella, etenkin Kürfurstendammilla. Miltei kaikissa Berliinin kaupunginosissa etenkin kaupungin länsipuolella on hyvä ostoskatu. Yleensä parhaat ostosmahdollisuudet ovat lähellä metroasemia, eivätkä parhaat ostoskadut ole ikinä niistä kovin kaukana.
Berliini on kirpputorien ja markkinoiden luvattu kaupunki kesäisin, ja niihin kannattaa lähteä tekemään muutakin kuin shoppailemaan. Niissä on usein ruokia, juomia, ohjelmaa ja musiikkia. Kirpputoreja ja markkinoita pidetään yleensä viikonloppuisin ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan ne ovat huhtikuun alusta lokakuun loppupuolelle.
Berliini on kesäkaupunki, josta pääsee nauttimaan täysin siemauksin vain kesäkauden aikana. Teoriassa kesäkausi on huhtikuun alusta lokakuun loppuun, mutta käytännössä se on paremminkin toukokuun alusta syyskuun loppuun, ja kuten Suomessakin, touko- ja syyskuu voivat olla epävarmoja kuukausia kesäsäiden puolesta. Kesäisin Berliinin puistot ja kirpputorit ovat kaupungin parasta tarjontaa, ja sinne matkaavan on hyvä päästä nauttimaan myös niistä. Jos Berliinistä haluaa nauttia täysin siemauksin ja pelata varman päälle, sinne kannattaa suunnata kesäkuun alun ja syyskuun alkupuolen välisenä aikana, mutta elokuussa siellä on normaalia enemmän turisteja ja osa berliiniläisistä hotelleista ja ravintoloista on lomalla.
Jos Berliiniin haluaa ostoksille, seuraamaan urheilua kuten jalkapalloa, nauttimaan sen kulttuurielämästä kuten konserteista tai ensisijaisesti vierailemaan sen museoissa, voi sinne matkustaa lähes milloin tahansa. Kesäkuusta syyskuun alkupuolelle urheilu- ja kulttuurielämä on laimeampaa kuin talvikaudella, ja muutenkin syyskuun alusta toukokuun loppuun kaupunkiin matkustava voi parhaiten tutustua kaupungin arkiseen puoleen.
Jos Berliiniin matkustaa lokakuun alun ja huhtikuun lopun välisenä aikana, on hyvä ottaa paksuakin vaatetta mukaan, sillä vaikka ilman lämpötila on siellä yleensä korkeampi kuin Helsingissä, puhaltavat siellä usein kylmät tuulet ja siellä on talvisin koleaa lähes aina. Ilmasto on kuitenkin oikukkaampaa kuin kotimaassa, ja siellä voi olla lämmintä iltaisin ajoittain loka-marraskuussakin ja jo maalis-huhtikuussa voi joinain vuosina olla kesäisen tuntuista ja jopa helteitä.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/04
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.