- Huoneistohotellit
- Hostellit
- Yöpyjien eniten tykkäämät
- Alle 50 euroa per yö
- 50 – 100 euroa per yö
- 100 – 150 euroa per yö
Berliinissä ei aika käy pitkäksi. Romantiikannälkäiset voivat käydä Riikinkukkosaarella ja rauhallisen päivän taas voi viettää myös esimerkiksi Tiergartenin puistossa tai mennä eläintarhaan ihastelemaan pandoja. Urheilusta innostuneille löytyy myös varmasti tekemistä.
Pfaueninsel eli riikinkukkosaari [kartalla] on ehkä yksi Berliinin romanttisimmista kohteista. Saarelle pääsee ainoastaan lautalla, ja siellä törmää todennäköisesti ainakin saaren nimen mukaisesti riikinkukkoihin. Saari oli Hohenzollern-suvun hallussa, ja Fredrik Vilhelm II perusti sinne eläintarhan, jossa oli myös riikinkukkoja. Saari on luonnonsuojelualuetta ja kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon.
Riikinkukkosaarelle tehdään risteilyjä ympäri vuoden, mutta ensin pitää hoitaa itsensä esimerkiksi S1- tai S7-junalla Wannsee-asemalle [kartalla], mistä voi mennä ensin bussilla ja sitten lautalla 2 euron hinnalla saarelle. Vaikka saarelle pääsee ympäri vuoden, on sen linnake kiinni marraskuun alusta maaliskuun loppuun, ja muutenkin tänne on hyvä lähteä kauniina kesäpäivänä.
Zoologischer Garten Berlin eli Berliinin eläintieteellinen puutarha sijaitsee Tiergartenin puiston laidalla ja kuuluu maailman suurimpien eläintarhojen joukkoon. Eläinten lukumäärällä mitattuna se onkin noin 14 000 eläimellään ja 1 500 eläinlajillaan maailman suurin. Eläintarhassa ja sen akvaariossa käy vuosittain jopa kolme miljoonaa vierailijaa.
Jos puistot ja eläintarhat on jo tullut koettua, voi lähteä seuraamaan saksalaisten suosikkilajia jalkapalloa legendaariselle Berliinin olympiastadionille. Tämä on ainutlaatuinen stadion, jolle kannattaa mennä kesäisin muutenkin käymään, jos aikaa vain riittää. Olympiastadionilla pelaa kotiottelunsa Bundesliigan yleensä ainoa berliiniläinen joukkue Hertha BSC Berlin. Saksan erittäin korkeatasoinen Bundesliiga on talvisarja, jota pelataan elokuun lopulta joulunaikaan, ja loppukausi pelataan helmikuun puolivälistä toukokuun loppuun. Berliinin joukkueella on usein myös Euroopan liigan karsintaotteluita heinä- ja elokuussa, ja kesäkaudella stadionilla on myös suuren luokan pop- ja rock-konsertteja.
Jääkiekosta enemmän pitävät voivat mennä kannustamaan Berliinin jääkarhuja eli Eisbären Berlin -jääkiekkojoukkuetta voittoon. Joukkue on entisen Itä-Berliinin jääkiekkojoukkue ja pelaa Saksan korkeimmalla sarjatasolla, DEL-liigassa, jossa se voitti neljä mestaruutta 2000-luvulla. Joukkue pelaa Mercedes-Benz -areenalla (oli O2 World) [kartalla], Warschauer Strasse -aseman vieressä Friedrichshainissa. Liigaa pelataan lähinnä viikonloppuisin elokuun loppupuolelta maaliskuun loppupuolelle, ja mahdollisia pudotuspelejä pelataan vielä siitä noin kuukauden päivät eteenpäin.
Berliinin eteläpuolella alkaa Fläming-Skaten rullaluistelu- ja pyöräilyrata, jonne voivat suunnata vaikka ne, jotka haluavat itsekin hieman hikoilla urheilun seuraamisen sijaan. Rata on pisimmillään yli 200 km pitkä, ja tällä tasaisella, hyväkuntoisella asfalttiradalla kelpaa mennä, rullaluistimetkin vievät eteenpäin kuin itsestään. Radan varrella on kauniiden maisemien lisäksi runsaasti levähdyspaikkoja ja muuta nähtävää. Alue sijaitsee kuitenkin 50 kilometrin päässä Berliinin keskustasta, ja sinne on jonkin verran hankala päästä. Verkkosivuilla annetaan kuitenkin tarkat ohjeet siitä, miten sinne pääsee parhaiten.
Nykyisin Berliinin keskustassa, lähellä Kreuzbergin värikästä kaupunginosaa, on natsiaikainen lentoasema Tempelhof [kartalla], joka on ympäri vuoden avoinna oleva paikka harrastaa ja rentoutua. Entisillä kiitoradoilla voi pyöräillä, skeittailla ja tehdä vaikka mitä. Paikan päällä vuokrataan laitteita ja annetaan auliisti infopisteissä tietoa mahdollisuuksista. Tänne voi olla pahimmillaan pitkä matka, mutta varsin lähelle portteja pääsee, kun kulkee esimerkiksi U6-metrolinjalla Platz der Luftbrücke -asemalle. Myös U7-linjan Südstren-asema on lyhyen kävelymatkan päässä Tempelhofer Park -alueelta.
Berliinissä on mahdollisuus nauttia myös suosituista kylpylöistä, joita on sekä vanhoja että uusia. Ne tarjoavat todellisen rentoutumisen vilkkaan kaupunkielämän vastapainoksi. Stadbad Neuköllnissa voi saunoa, uida ja rentoutua nauttien samalla ylellisestä ja kauniista arkkitehtuurista. Uudempia kylpylöitä ovat esimerkiksi Liquidrom ja Spa de Rome. Varsinkin talvella ne ovat todella miellyttävä kokemus. TripAdvisor-sivusto listaa lisää kylpylöitä ja muita vastaavia vierailupaikkoja Berliinissä.
Ne, jotka haluavat kylpyläkokemukseltaan enemmän vauhtia ja toimintaa, eivät varmasti pety Berliinin liepeille Krausnickiin avattuun Tropical Islandsiin, joka on Euroopan suurin trooppinen sisävesipuisto ja jossa on myös sauna- ja kylpyläosastot. Täällä lämpötila ja tunnelma ovat kuin trooppisilla saarilla ikään. Alue on avoinna ympäri vuoden ja ympärivuorokautisesti, mutta sisälle sinne ei pääse öisin klo 00-06. Sauna- ja kylpyläosasto on avoinna vuoden jokaisen päivänä klo 09-01. Julkisilla tänne pääsee parhaiten Berliinin Hauptbahnhof-asemalta RE 2 -junalla, josta jäädään pois noin 35 kilometrin päässä Knausnickissa Brand-asemalla. Myös RB 19 -juna kulkee lähelle Brand-asemalle, jolta on ilmainen bussikyyti trooppisille saarille. Liput ovat melko hintavia, ja lisäksi kaiken päälle tietenkin laskutetaan ruoat ja juomat. Tänne voi kuitenkin tulla myös lyhyeksi ajaksi tai sitten jäädä oikein telttaan tai muuhun makuupaikkaan useaksikin päiväksi, mikä kylläkin maksaa maltaita. On hyvä huomata, että sauna- ja kylpyläosasto on erillään ranta-alueesta, ja kumpaankin mielivän kannattaa sijoittaa yhteislippuun.
Berliinissä erikoisuus on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, ja siellä voit kokea paljon sellaista, mitä muualta ei välttämättä löydy. Berliinissä on paljon uniikkeja installaatioita ja tekemistä, kuten vaikkapa Swarzlicht Minigolf [kartalla] Görlitzer Parkissa toimivan Isa Mitz Cafén alakerrassa.
Berliini on suuri kaupunki, jossa ei ole aivan yksinkertaista nähdä paljon lyhyen ajan sisällä. Yksi vaihtoehto on aina ottaa osaa opastetulle kierrokselle, jonkalaisia siellä on useita.
Helpoin tapa nähdä paljon on hypätä kiertoajelubussiin, jonkalaiseen voi nousta monelta eri pysäkiltä ja jonka yhteydessä voi sitten jäädä pois missä tahansa, tutustua tienooseen haluamansa ajan ja nousta uudelleen kiertoajelubussin kyytiin. Nämä ovat hintavia kierroksia, mutta niille, jotka ovat jo ostaneet esimerkiksi päivälipun ja jotka vain haluavat nähdä kaupunkia ilman lisämaksuja, vaivaton tapa nähdä paljon on nousta joko bussin 100 tai 200 kyytiin, sillä nämä kiertävät olennaisia nähtävyyksiä reittiensä varrella.
Opastetut kävelykierrokset ovat yleisiä. Niitä tehdään paljon etenkin saksaksi ja englanniksi mutta myös muilla kielillä, ja niillä voi hyvin tutustua johonkin tiettyyn alueeseen muutaman tunnin ajan. Kierroksia on sekä maksullisia että "maksuttomia", mutta nämä niin sanotut maksuttomat kierrokset ovat sellaisia, että käytännössä kierroksen vetäjälle annetaan tippiä suurin piirtein saman verran kuin varsinaiset maksulliset kierrokset maksavat. Opastettuja kävelykierroksia järjestävät esimerkiksi Berlin Walks ja Viator, mutta edullisinta tietenkin on tehdä oma kävelykierros omaan tahtiin.
Suhteellisen uusia kierroksia ovat opastetut pyöräilykierrokset. Toisin kuin kävelykierroksilla, pyöräilykierroksilla voi tutustua laajoihinkin alueisiin. Näille osallistuvat oppivat myös hyviä pyöräilyreittejä ja voivat tutustua Berliiniin pyörän selästä turvallisesti ja vaivatta, vaikka eivät tuntisikaan entuudestaan kaupunkia. Opastettuja pyöräilykierroksia järjestävät esimerkiksi Viator ja Berlin on Bike.
Monstereista eli hirviöistä kiinnostuneille Berliinissä on Monsterkabinett (Rosenthaler Strasse 39, metro: Hackescher Markt) [kartalla], jossa on mitä ihmeellisimpiä vekottimia ja hirviöitä, kuten kuusijalkainen nukke. Tämä on taiteilija Hannes Hainerin uniin perustuva näyttelytila, jossa on erilaisia robottihirviöitä, ääni-installaatioita ja muuta mieleenpainuvaa. Paikka on avoinna vain torstaisin (klo 18-22) sekä perjantaisin ja lauantaisin (klo 16-22), ja täällä on erilaisia esityksiä, joista viimeiset alkavat klo 21.30. Tätä ei pidetä alle 6-vuotiaille soveltuvana vierailupaikkana. Pääsymaksu on aikuisilta 8 euroa, lapsilta 5 euroa. Vähintään 15 hengen ryhmille voidaan järjestää näytöksiä muulloinkin, ja verkkosivuilla on yhteystiedot tätä varten.
Jos porukasta joku on ei ole mieltynyt hirviöihin vaan seesteisempään meininkiin, on samassa rakennuksessa Anne Frank Zentrum, jossa on kauppa ja tietoa tämän päiväkirjaa pitäneen juutalaistytön vaiheista.
Berliinissä on tietenkin suurena metropolina niin sisällä kuin ulkona mahdollisuus lähteä kesät talvet uimaan tavanomaisissa paikoissa, mutta siellä voi uida myös ainutlaatuisessa paikassa. Tällainen on Spreejoessa oleva Badeschiff [kartalla], jossa voi uida, ruskettua, maata hiekkarannalla, nauttia baarin antimista ja kuunnella musiikkia huhtikuusta syyskuun loppuun. Tämä "Spreejoen Ibizaksikin" kutsuttu paikka on kesän kuumimpina kuukausina hyvin suosittu. Se on usein täynnä jo puoliltapäivin, mutta siellä on myös väljempiä bileitä ja konsertteja iltaisin. Lähin metroasema on Treptower Park. Pääsymaksu Badeschiffiin on aikuisilta 5 euroa, ja paikka on avoinna huhtikuussa klo 11 alkaen ja touko-syyskuussa klo 8-24.
Trabant oli Itä-Saksan parjattu automerkki sosialistiaikoina, mutta viime vuosikymmenen aikana tämä epämukava mutta kestävä auto on tullut joidenkin piirien suosioon. Näillä autoilla on tehty kaikenlaisia matkoja, ja niillä ajavat kokoontuvat etenkin ympäri itäisen Euroopan kesäkauden aikana. Berliini on erinomainen paikka päästä perille tämän pienen ja varsin epäesteettisen auton suosion ja myös epäsuosion syistä. Mittessä lähellä monia muitakin nähtävyyksiä on kaksi eri paikkaa, joissa voi tutustua näihin autoihin.
Trabi Museum on museo, jossa voi tutustua automerkin historiaan. Museo on avoinna päivittäin klo 10-18. Sinne on aikuisilta 5 euron pääsymaksu, ja alle 12-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Verkkosivuilla on kartta, josta näkee sen tarkan sijainnin.
Tätä aivan lähellä sijaitsee Trabi World, joka myös on avoinna klo 10-18. Täällä voi ilmaiseksi katsella näitä autoja, ja paikan kaupasta voi hankkia Trabant-aiheista tavaraa. Täältä voi myös vuokrata Trabantin ja tehdä omatoimisen Trabant Safari -kierroksen.
Saksassa on muutama keskitysleiri, joilla voi käydä tutustumassa maan historian synkimpiin aikoihin. Berliiniin suuntautuvaan lomaan voi yhdistää vierailun Sachsenhausenin keskitysleirille. Se sijaitsee 35 kilometrin päässä Berliinin keskustasta, ja se on tietenkin pääsymaksuton vierailupaikka, jonka ympäristössä ei ole ravintoloita tai oikeastaan lainkaan ruokailumahdollisuuksia. Tämä on niille, jotka ovat ennenkin vastaavanlaisessa paikassa käyneet: tuttu paikka karmaisevine yksityiskohtineen. Täällä on myös museo, joka kertoo läheisen Oranienburgin leirin vaiheista, ja myös erityinen neuvostoleiri, joka näyttää, miten Neuvostoliiton joukot käyttivät samoja tiloja asiansa ajamiseen vuosina 1945-50. Paikka ei sovi heikkohermoisille, eikä sinne ehkä ole järkevä viedä liian nuoria lapsia, mutta tämä on opettavainen paikka.
Sachsenhausen on parhaiten avoinna kesäkautena eli 15.3.-14.10. (klo 8.30-18). Talvisin se suljetaan jo klo 16. Vaikka leiri on avoinna joka päivä, maanantait ovat huono vierailupäivä, sillä tällöin monet sisällä olevat näyttelytilat ovat kiinni.
Paikalle pääsee parhaiten Berliinin keskustasta 20 minuutin välein kulkevalla S1-junalla, jonka kyydissä jäädään pois Oranienburg-asemalla. Matka kestää 45 minuuttia suuntaansa, ja Oranienburgin asemalta on 2 kilometrin matka leirille. Aseman ja leirin väliä kulkee bussi numero 804 mutta vain kerran tunnissa.
TripAdvisor esittelee lisää tekemistä Berliinissä.
Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg, Christina zur Nedden /Flickr
Tarkistettu ja päivitetty: 2015/04
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.